Šta je novo?

AMD Radeon RX 480 tema

Znači dobili smo vruću 390 po manjoj ceni. Čitav hajp da bi se dobilo to....

Troši više od 1070 :d

Poslednja izmena:
Ako dobro geldam ova karta je dosta brza u dx12 igrama od 970 uz to brza je nesto malo u svim ostalim DX11 igrama, to je test referentnih karti tako da me ostali parametri testa ne zanimaju posto su te referentne obicni krsevi sa salabim OC potencijalom, kod AMD-a malo veci krsevi nego kod Nvidie :p

Kvaka sa tim DX12 igrama je sto trend pokazuje da ce to uglavnom biti UWP (Universal Windows Platform) igre, sto znaci mogucnost podesavanja na nivou Xboxa a optimizacija za samo jednog vendora kao u slucaju Quantum Break. Pritom ce raditi samo na W10. Ovi ostali nesto pominju Vulkan API ali mrka kapa od toga. Ne ocekujem jos barem godinu i po dana konkretnu igru u novom API-ju, tipa Witcher 3 i tako neki apsolutni AAA hit vec samo ove Xbox konverzije i poneki patch za DX11 igre.

Naravno, sve to moze lako da se promeni ako se Microsoft uozbilji i sredi UWP aplikacije da budu kao klasicne Windows/Steam igre, gde mozes da podesavas sve zivo.

performanse/cjena su Ok nista spektakularno koliko para toliko muzike, ali potrosnja, temperature, buka tezak Fail!!!

davno je ovu arhitekturu vrjeme pregazilo, sa ovom arhitekturom samo ce brze cjela kompanija otici u bankrot.

Druze moj teski fail, kao sto @G@W kaze lakse je priznati nego vjerovati u bajke, oni sa ovom kartom koja je radjena u duplo nizem nm procesu nisu potukli ni maxwel, pogledaj gdje je pascal 70% to je ogroman zaostatak, kako misle napraviti nesto sto bi pariralo GTX 1080, a da ne pricam od GP 100 ili 102 chipu... Ovo je tezak debakl, vjerovatno su u Nvidiji imali informacije pa su onako odrezali cjene za GTX 1070/80 svjesni su da im AMD ne moze prici ni blizu.

GTX 1060 kakva god bude obrisace patos sa ovom Rx 480... teska katastrofa sta su izbacili, sad je potpuno jasno zasto je cjena 199-239$

Zanemariti nvidijine zverine, nije to toliko katastrofalno. https://tpucdn.com/reviews/AMD/RX_480/images/perfwatt_1920_1080.png
Ok, mozda si samo izabrao previse grubu rec. I ja sam ocekivao da ce biti max ~135W.

GTX1060 ce naravno obrisati patos, samo je pitanje koliko ce biti skuplja. :D

Upravo tako, ja ne mogu da verujem da su ovde pojedini ljudi razocarani sa RX 480!?

Na brzinu sam pregledao par review, i mogu reci da sam odusevljen! Ljudi su izbacili karticu koja je po performansama jednaka GTX970 za znacajno nizu cenu! Sad sam video da je u firmi na E*** cena 34590din za 8GB model, sto je dosta manje nego sto sam ocekivao, mislio sam da ce kod nas ici do 40 hiljada din! Najjeftinija GTX970 koja se kod nas moze kupiti trenutno kosta 40400din, ima samo 4gb rama (ili 3.5) i budite sigurno od te cene nece biti nikad jeftinija. Verujem da ce za 3-4 meseca moci da biramo nereferentne modele preko madjara za 240-260e.

E sad, svi vi koji ste mislili da ce te za 200e da dobijete performanse jedne GTX980 zapitajte se da li je to vase ocekivanje bilo realno? Tako da, kao sto ja volim da kazem, u zivotu se razocara jedino onaj ko previse ocekuje :D

A fora je sto je ovaj referentni dizajn bezveze, pa i hladjenje.
Videcemo nereferentne, nadam se u narednih nedelju-dve dana.

Poslednja izmena:
Kakav crni marketing. Jel ti kapiras da AMD vise zbog tog perf/w vise ne postoji u visokom segmentu. Oni izbace Vegu da se ganja sa 1080 ako budu srece. Vega 250W i vise ce vuci po svemu sudeci, nV izbaci neku 1080ti koja ce vuci malo vise struje i pojesti je za dorucak, rucak i veceru.
Jesi li siguran u to što pričaš ili samo nagađaš? Npr. Fiji je duplo veći čip od Tonge sa skoro duplo boljim performansama, pa opet troši 20% više struje. Tako da se može pretpostaviti da veći čip od ovog, koji bi bio konkurent GP104 troši 20-30% više struje. Naravno da nije efikasan kao Pascal, ali razlika nije toliko značajna. Na stranu što imamo testove gde karta troši 165-170W, što je malo verovatno, s obzirom da ima samo jedan 6-pin konektor. I što je u zavisnosti od recenzije potrošnja u opsegu ±20W u odnosu na 1070, pa je teško reći šta je zaista tačno.

Ako izuzmemo isforsirano nisku cenu, ova karta i cip su apsolutni fejl. Bice dobre u novim konzolama doduse. Sto kako stvari stoje me sve vise i vise privlaci.
Ako izuzmemo odnos cena/performanse pri kupovini novog proizvoda??? Haha, pa šta onda ostaje?

performanse/cjena su Ok nista spektakularno koliko para toliko muzike, ali potrosnja, temperature, buka tezak Fail!!!

davno je ovu arhitekturu vrjeme pregazilo, sa ovom arhitekturom samo ce brze cjela kompanija otici u bankrot.
Čoveče ovo je referentna karta, normalno je da nema dobro hlađenje i da nije tiha. A odnos cena performanse je najbolji do sada (po TPU grafiku) i opet nije dovoljno dobro? PC igračima se ne može udovoljiti :d

@reviewsrb
Sta znam 250e mi se nekako cini mnogo kod Madjara za 4GB model? Videcemo.

@deksi10
Kako neko da ne bude razocaran kad te naloze i ispale, a pritom dosta stvari nevezanih za ciste performanse su bljutave :) A sa ovim " zivotu se razocara jedino onaj ko previse ocekuje " se apsolutno slazem.
Sta znam meni i pored vise memorije RX-a, polovna (sa recimo 18 meseci garancije) GTX 970 deluje kao bolje resenje, pod uslovom da cena polovnjaka zbog ovog radeona i nesto kasnije 1060-ice bude normalna, znaci 25k optrilike.

@Space Beer
Pet igara druze? :d

Poslednja izmena:
Najavljivano je 150W za 480, 110W za 470. Fail je sto kartica trotluje na fabrickim taktovima, a vuce 11% vise struje nego sto je deklarisano (I sto specifikacija kaze da moze da se progura kroz PCIE+6pin). Da su stavili 8-pin sve ovo ne bi bilo toliko strasno.
Napredak postoji, dx12 vidno bolje radi, mada mislim da za ovu prvu generaciju kartica nije toliko bitno, tek sledeca ce imati dovoljno dx12 materijala za pokazivanje.
Cena i nije grozna kao sto sam ocekivao, za iste pare kod nas dobijete karticu za 8GB RAM kao kod Madjara sa 3.5GB. Ako se obe nabave preko, bice u korist novije, brze i sa vise RAMa.

Flop, ali umeren, nije ekstreman na jednu ili drugu stranu kako se ovde formiraju dva ekstrema.

Najavljivano je 150W za 480, 110W za 470. Fail je sto kartica trotluje na fabrickim taktovima, a vuce 11% vise struje nego sto je deklarisano (I sto specifikacija kaze da moze da se progura kroz PCIE+6pin). Da su stavili 8-pin sve ovo ne bi bilo toliko strasno.
Napredak postoji, dx12 vidno bolje radi, mada mislim da za ovu prvu generaciju kartica nije toliko bitno, tek sledeca ce imati dovoljno dx12 materijala za pokazivanje.
Cena i nije grozna kao sto sam ocekivao, za iste pare kod nas dobijete karticu za 8GB RAM kao kod Madjara sa 3.5GB. Ako se obe nabave preko, bice u korist novije, brze i sa vise RAMa.

Flop, ali umeren, nije ekstreman na jednu ili drugu stranu kako se ovde formiraju dva ekstrema.

+1

Jesi li siguran u to što pričaš ili samo nagađaš? Npr. Fiji je duplo veći čip od Tonge sa skoro duplo boljim performansama, pa opet troši 20% više struje. Tako da se može pretpostaviti da veći čip od ovog, koji bi bio konkurent GP104 troši 20-30% više struje. Naravno da nije efikasan kao Pascal, ali razlika nije toliko značajna. Na stranu što imamo testove gde karta troši 165-170W, što je malo verovatno, s obzirom da ima samo jedan 6-pin konektor. I što je u zavisnosti od recenzije potrošnja u opsegu ±20W u odnosu na 1070, pa je teško reći šta je zaista tačno.

Ako izuzmemo odnos cena/performanse pri kupovini novog proizvoda??? Haha, pa šta onda ostaje?

Čoveče ovo je referentna karta, normalno je da nema dobro hlađenje i da nije tiha. A odnos cena performanse je najbolji do sada (po TPU grafiku) i opet nije dovoljno dobro? PC igračima se ne može udovoljiti :d

Nisam siguran jer kao sto sad napisah u Trendovima, sanse su da je Vega potpuno nova arhitektura jer je Raja uzbudjen. Vidno je bio smoren na Polaris predstavljanju, moglo se iz njegove gestikulacije zakljuciti da ce Polaris ispasti ovako meh.

Sto se ovog drugog pitanja tice, ne kupuje svako Polaris ko je u ovoj temi. Nekoga je zanimalo da li ce prebaciti 980 uz 110W potrosnje (mene) jer bi to snacilo da ce Vega biti win u svakom slucaju. Nekoga je zanimalo da li ce prebaciti 980 uz najavljene cene jer bi to uz suskanje o dobrom OC-u (laz dok se ne pojave 299$ nereferentne sa 8 pin i 6 pin konektorima) dovelo do rata cena jer bi cenovno 1070 bila ugrozena. Neko je samo ocekivao konverziju iz evra u dolare tj. 199 i 229 evra respektivno za 4GB i 8GB verzije. Kao sto vidis nista od toga nismo dobili. Onaj ko ima 290/290X/390/390X nema cemu da se raduje kao ni onaj sto ima 970/980. Ostali mislim da nece platiti 270 evra za ovo jer su cekali pune dve godine da se cene pomenutih kartica spuste ispod 200 evra a to se, kao sto vidis nije dogodilo.

Ovo je mozda dosta interesantno, test od Nemaca http://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/grafikkarten/39615-amd-radeon-rx-480-im-test.html

Gledao sam malo overklok potencijal koji su testirali : http://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/grafikkarten/39615-amd-radeon-rx-480-im-test.html?start=25
Dakle, sve 480 kartice sljakaju do nekih 1.1v, ovde su povecali voltazu na 1.15v i dobili su overklok na stabilnih 1.420mhz. Sa ovim klokovima 480 je vrlo blizu referentnoj 980 karti. Temperature su kod overkloka prevelike, ali bi to trebalo da se sredi sa custom modelima.....

Poslednja izmena:
Vidim ima tu dosta skromnih ljudi :p,namesto šake očekivali pola,ako ne i celu ruku

Mi koji smo padavani,i koji guramo na nekim R7 370,za nas je ovo odlično,50% jača karta,a cena tu negde(aj 60-70 evra više)

U srednjem ,i malko višem segmentu ovo je odlična karta,tj ona šta dođe,sa boljim hlađenjem,neki Isus,ili Msi,Gigabajt

Cena/performanse 5 od 5

Cini se da ima potencijala ako se ohladi kako treba...

stigla rx 480 8gb u emmi za 35k din a ja pre 2 sata kupio r9 380 4gb

Gamers Nexus je odradio test:

[YOUTUBE]fmLEB8tqgFA[/YOUTUBE]

Potrošnja je na njihovim testovima manja u odnosu na konkurentne karte:

rx-480-power-draw.png

Generalno nisu zadovoljni sa referentnim kulerom, rezultate koje daje tretiraju ne baš kao dobre, ali prihvatljive. Preporuka ko ima 970 da je nikako ne prodaje, ko kupuje novu kartu i bira između 970 i 480 neka ide na 480, a idealno je sačekati nereferentne karte sa boljim hlađenjem koje stižu za koju nedelju, a u to vreme će se pojaviti i 1060 pa će cela slika biti jasnija.

Mislim da momci lepo rade testove, deluju objektivno i profesionalno, imaju unikatne pristupe kod testiranja pa vredi pogledati ko ima vremena:
http://www.gamersnexus.net/hwreviews/2496-amd-rx-480-8gb-review-and-benchmark-vs-gtx-970-1070

ne tek sam se sad prikljucio

Sve u svemu, meni se kako cini kao sto rece GOW, da cemo mi lepo u konzole, ionako se stari i sve je manje vremena, ovako uz recimo Uncharted gusturas mesec dana i cao :d

A kad se samo setim HD 6870 placen 150e, u nasoj radnji uzeta, i sta je ta karta radila u svoje vreme. Definitivno najbolji deal u mom zivotu, bar sto se hardvera i uopste tehnike tice. Danas za takve rezultate u danasnjim igrama bez 300e da ne otvoram Madjare na KP, a kamoli nase radnje.

@milanr9
*** sta da ti kazem, nadam se da si makar 380-icu uzeo na kp, pa si ustedeo nesto.

Poslednja izmena:
Ako si narucio preko neta, imas 14 dana da je vratis pa stoga - vrati i uzmi 480.

Sapphire 269e. Odlična cena za start.

ma kupio sam r9 za 25k rx 480 mi je izvan budzeta

Nisu trebali uopste da izbacuju ove referentne karte vec da idu sa nereferentnim.
Mnogo se greju, i bucne su. Bar toga su mogli da se otresu i da ne ostave ovako los utisak.

Po guru3d ova karta trosi vise i od GTX 1070, probija limit od 150w sto nije dobro na duze staze. 166w. Po tome nisu uspeli ni Maksvel da dostignu jer su performanse jako blizu GTX 970.
Neko pomenu da se iscede performanse overklokom.

Ovo ce sada najvise interesovati Rivjuvera :p

Poredjenje overklokovane RX 480 sa nereferentim GTX 970 na difoltnim klokovima.

RX Sleeping Dogs.jpg RX Sniper Elite 3.jpg RX Tomb RAIDER.jpg

Samo ove tri igre su bile gde je moglo da se vidi gde se nalazi overklokovana RX 480 u odnosu na GTX 970 nereferentnu.

Rezultati iz testa sa oc3d/

http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/amd_radeon_rx480_polaris_8gb_review/18

Poslednja izmena:
Sto se ovog drugog pitanja tice, ne kupuje svako Polaris ko je u ovoj temi. Nekoga je zanimalo da li ce prebaciti 980 uz 110W potrosnje (mene) jer bi to snacilo da ce Vega biti win u svakom slucaju. Nekoga je zanimalo da li ce prebaciti 980 uz najavljene cene jer bi to uz suskanje o dobrom OC-u (laz dok se ne pojave 299$ nereferentne sa 8 pin i 6 pin konektorima) dovelo do rata cena jer bi cenovno 1070 bila ugrozena. Neko je samo ocekivao konverziju iz evra u dolare tj. 199 i 229 evra respektivno za 4GB i 8GB verzije. Kao sto vidis nista od toga nismo dobili. Onaj ko ima 290/290X/390/390X nema cemu da se raduje kao ni onaj sto ima 970/980. Ostali mislim da nece platiti 270 evra za ovo jer su cekali pune dve godine da se cene pomenutih kartica spuste ispod 200 evra a to se, kao sto vidis nije dogodilo.

Dobro nismo dobili potrošnju, ali smo dobili cene. Kada konvertujemo 230$ dolara u evre i dodamo porez, 8GB model izađe 270€, koliko i košta. I uopšte ne mora da znači da će nereferentni modeli biti znatno skuplji, pošto će verovatno svi trpati standardno hlađenje koje su koristili na 380(X) i 960/970 modelima. Na stranu što je verovatno 4GB možda i bolji izbor, imajući u vidu da je ovo 1080p karta. Ova karta je namenjena segmentu koji su pokrivale 280/380 karte, otuda i oznaka 480. I od prvih specifikacija je bilo najavljeno da je po performansama između 970/390 i 980/390X, što se ispostavilo kao tačnim. Malo bliže donjem domu, ali za novu kartu, to je sasvim ok.

Onaj ko je izdvojio 350-450€ za kartu prethodne generacije, zamenu traži u tom rangu. Uvek bilo i biće. Ponavlja se opet priča sa Pascalom, gde su ljudi očekivali da 1070 bude zamena za 980Ti, a ne za one koji su pre 3 godina dali >400€ za GTX 770

Poslednja izmena:
@MegaSkot
U radnji? Pa to je 33k to i nije lose, ako tako budu nereferente nije lose za pocetak.

Medo sta je sa tim igrama?:d

Poslednja izmena:
Meni je ovo ocekivan i sasvim pristojan rezultat. Da je cooler los, jeste uzasan je :D

Valjda ce nereferentne malo da povade situaciju :)

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Na osnovu toga je velicina pucanstva zakljucila da ce tako biti i u drugim igrama jer se pricalo o samo 51% iskoriscenju bla bla truc truc. Lakse je priznati sebi da je ovo jedan veliki fejl nego verovati u bajke. Ali vidim da ti dobro ide sve ove godine :)

Edit: Eh da, nV je na 16nm a AMD na nazovi superiornih Samsungovih 14nm. Ne znam zasto sam se nadao bilo cemu od AMDeke. Kakav li ce tek fejl Zen da bude...

Mnogo nervoze je prisutno kod tebe, kao da si stavio sve na kocku da će RX 480 biti vanserijski proizvod ili ne daj bože da si planirao da je kupiš :)
Hajp ste napravili vi koji ste bacali prognoze i proricali sudbine i to po ko zna koji put.

Evo kartice sa 8GB RAM-a u rangu R9 390 koja troši skoro 100W manje za 280 evra kod nas! Malo li je? Na dan predstavljanja!

Od početka priče govorim da ovo nije perfomance kartica. AMD je lepo u najavi rekao da prave karticu koja će se fokusirati na potrošnju, imati tipical board power od ~150W i koja će "izazvati" R9 390 po performansama. Sve tačno.
To što većina ljudi ne zna da čita jasno napisano ili živi u bajkama je druga stvar. Uključujući i pučanstvo koje pominješ. Pošto smo svi učesnici tehnički potkovanog foruma koji se drastično razlikuje od ostatka ove tužne zemlje mislim da to nije primenljivo poređenje ovde.

Da nije očajnog referentnog hlađenja imao bih samo pohvale. Videćemo šta kažu modeli AIB partnera.

Nazad
Vrh Dno