@Pixel:
1) ali ni 4 🙂
3) Ti pricas koliko kartica je izvuceno iz kog chipa, to je nebitno u ovoj prici (Prica je perf/watt napretku u novoj seriji). Ja sam pricao o nomenklaturi GPU-ova u okviru serije i pocev od Keplera ona je kod nVidia-e jasna da jasnija ne moze biti.
Ali ako to gledas pa kazes da od GK104 imamo 4 kartice (GTX 660Ti, GTX 670, GTX 680 i GTX 770), da vidimo koliko onda kartica napaja PitCairn: 7850, 7870, R9 270, R9 270X, R7 265, R9 370...jesam izostavio neki? 🙂
Apsolutno se slažem. Priču o nomenklaturi si ti pokrenuo da je nejasna kod AMD-a a kod nVidije je bolja. Pričao sam ti o broju kartica po čipu / generaciji koji je veći kod nVidije nego kod AMDa dok AMD izbacuje više
čipova nevezano za generaciju (refresh, retape). Pored svega toga krajnji kupac tačno zna koje performanse može da očekuje gledajući oznaku čipa, prefiks i broj. Linearno povećanje performansi.
Ti gledaš na izbacivanje recimo Hawaii GPU-ova kao novu seriju a u stvari je osvežavanje ponude, popunjavanje praznine jer do tada AMD nije imao karticu veću od 350mm2. Od pojave GCN arhitekture ista se samo osvežava i unapređuje.
Kako bi ti rekao, šta je prethodilo GTX750 čipu kod nVidije i koji GPU mu je naslednik? Sa čime porediti perf/watt te kartice? Gde su ostale kartice iz te "serije"? Koja im je nomenklatura?
🙂
Razumem tvoje viđenje ali se ne slažem sa tim jer se cele generacije menjaju kod nVidije a perf/watt je nešto što što se čak i u okviru "generacije" razlikuje upravo zbog različitosti čipa (npr. GM204 > GM200 > GM206) dok AMD radi godinama unapređenje GCN arhitekture. AMD je definitivno napredovao na polju perf/watt - Hawaii je bio miljama daleko od Maxwella dok je na primer Fiji jako blizu.
Na kraju, broj različitih čipova koje su obe kompanije izbacile u te prethodne 4 godine se razlikuje tako da poređenje čipa jednog sa čipom drugog proizvođača je nemoguće. U okviru AMD jedino logično bi bilo porediti razlike između GCN literacija ali zbog načina popunjavanja ponude često nemamo celu paletu GPU-ova u okviru jedne literacije pošto naredna nadogradnja obično cilja drugi segment.
A kao što si i rekao, Pitcarn nije do sada imao naslednika, samo su ga koristili za rebrand. Ovo mu je, po meni, naslednik i na to sam ti ukazao kada si pomenuo da ga porede sa starijim grafičkim procesorom i objasnio kako ja vidim klasifikaciju AMD GPU-ova. Tako je i krenula ova argumentacija.
Ne vidim kako bi neko mogao da poredi Polaris 10 sa Tongom. Nema nikakvog osnova.
Videćemo kako će se pozicionirati Vega krajem godine ali misim da će ona moja tabela po veličini čipova biti merodavna što se tiče AMD-a.