Šta je novo?

AMD Radeon R9 270/270x tema

Ali se razgrabe i po toj ceni. Skoro je Sapphire 270 bio izlistan za 20.500,00 RSD. Asus 270 nonX je bio oko 24.000,00 RSD. Preskupo ali rasprodato.

Apsurdno je da 270 košta isto ili čak više nego 270X.
Mislim da su "krivi" majneri koji ih kupuju na kilo, i time dižu cenu.

Apsurdno je da 270 košta isto ili čak više nego 270X.
Mislim da su "krivi" majneri koji ih kupuju na kilo, i time dižu cenu.

270X se ne kupuje za mining.. Ono što je zanimljivo, MSI 270X Gaming BF4 sam neposredno pre NG platio 21.800 din.. Vidim da je u jednom gaming shop-u ima za 208e - kapiram da bi to bila dobra kupovina.. ako je uopšte ima.. Na oglasima se glat prodaje korišćena i bez BF4 koda za 27-8k.. a complete mess..

Lol. Ko je to kupuje za 28k,to je budala. Bolje da kupi dve 5770 za 8000; imaju isto kh

Neposredno pred NG ko je pratio cene mogao je da vidi da su cene otisle gore za nekih 2-3k da bi posle NG otisle jos vise. Ko je kupio na vreme, kupio je, sad kad vidim 270X za 27-28K, prosto mi bude zao ljudi koji su primorani da kupuju po ovim cenama.

Neposredno pred NG ko je pratio cene mogao je da vidi da su cene otisle gore za nekih 2-3k da bi posle NG otisle jos vise. Ko je kupio na vreme, kupio je, sad kad vidim 270X za 27-28K, prosto mi bude zao ljudi koji su primorani da kupuju po ovim cenama.

A ko je primoran da kupuje po tim cenama. Ja mislim niko...da ne govorim da lasta za 1000 din vozi do segedina ili temisvara...Ovo samo ilustruje logiku srpskih prodavaca...

Pa koliko je tamo,i dal uopšte ima? Ne prodajem (odavno) hardver,ali logika srpskih prodavaca je fenomenalna,šta god vi mislili. Problem je sasvim drugi,malo tržište=mali promet=male nabavke=visoka nabavna cena. Ko nije radio s tim,nek ne priča na pamet.

Pa vidiš ja sam radio i znam šta pričam...ali svako ima pravo na svoje mišljenje...tako da neću dalje o ovome da polemišem. Ko hoće kupi ko neće neće :), a opravdanja nikada nije nedostajalo zašto je nešto baš tako i nikako drugačije pogotovo ako je neka negativna pojava u pitanju.

Poslednja izmena:
Vidim da si švercovao,to nije isto. Oni koji nisu radili a pričaju imaju mišljenje o tome,oni koji su radili imaju znanje o tome. Uostalom,veći su problem veleprodaje nego maloprodaje (sa stanovišta mp cena o kojima pričaš). A koliko znam,r9 grafike su svuda u svetu otišle gore zbog potražnje,ne samo kod nas

Vidim da si švercovao,to nije isto. Oni koji nisu radili a pričaju imaju mišljenje o tome,oni koji su radili imaju znanje o tome. Uostalom,veći su problem veleprodaje nego maloprodaje (sa stanovišta mp cena o kojima pričaš). A koliko znam,r9 grafike su svuda u svetu otišle gore zbog potražnje,ne samo kod nas

Pogrešno vidiš u životu nisam ništa švercovao (no nemam nameru da ovde pišem svoj životopis)...i kao što rekoh opravdanja ima koliko hoćeš, sve na ovom svetu može da se opravda...nemam nameru da se raspravaljam sa bilo kim. Samo ću da ponovim ko voli nek izvoli :)...to je sve.

Standardna je to priča za Srbiju cena nafte se poveća i benzin poskupi, cena nafte padne, benzin opet poskupi ili u boljem slučaju ostane ista cena....tako je i sa svim ostalim. Na sve to se naravno dodaje i Srpska marža...

Poslednja izmena:
Prosek marži je 12-13% u maloprodajama. Vidi se da ste upućeni...

Ajde da vidimo računicu mpc cena u Mađarskoj gde je porez inače 27%

Asus 270x oko 58.000 forinti što mu dođe oko 194 evra*116,00=22500 din

Srbija gde je porez tek nedavno povećan i dalje je manji značajno nego u Mađarskoj

Asus 270x oko 26000 din u maloprodaji

U Srbiji je dakle skuplje po MPC cenama 15 %

Pitanje broj jedan

1. Jer vi kupujete po MPC cenama u Mađarskoj pa onda primenite maržu od 10-15%? (nešto ne verujem)

Sada da eliminišemo porez

Cena u mađarskoj oko 18000 dinara

Cena u Srbiji oko 22000 dinara

Razlika Skuplje u Srbiji 22%

Pitanje broj dva:

2. O kojoj marži od 10-15 % pričamo jer o onoj gde se Evro račun 130-150 din? Da ne govorim da su ovo praktično sve u neku ruku MPC cene (sa i bez poreza,a da trgovci na veliko, a bogami i na malo dobijaju i rabat tako da...su cene još niže)

Prema tome razmem ja Vas ali razumite i Vi nas :)...

Poslednja izmena:
Da si detaljno upućen znao bi da tvoj pojednostavljen model isključuje naše veleprodaje. A one su....pa,recimo vrlo vrlo profitabilne. I skoro pa monopolisti. Zbog malog tržišta posluju s velikom marzom,ne velikim obimom prodaje za razliku od drugih eu zemalja.

Poslednja izmena:
Da si detaljno upućen znao bi da tvoj pojednostavljen model isključuje naše veleprodaje. A one su....pa,recimo vrlo vrlo profitabilne. I skoro pa monopolisti. Zbog malog tržišta posluju s velikom marzom,ne velikim obimom prodaje za razliku od drugih eu zemalja.

Ono je bila samo pokazna vežba, da li više uzima malo prodaja ili vele prodaja to krajnjeg kupca ne zanima. Njega zanima samo krajnja cena i to je sve. A cena govori da se ne radi o 10-15% za isti proizvod nego više u odnosu na okolna tržišta, u celom lancu dakle ulaz u zemlju krajnji kupac. Na svu sreću vreme će sve ovo da ispravi pre ili kasnije, toliko od mene o ovoj temi.

Poslednja izmena:
A ko je primoran da kupuje po tim cenama. Ja mislim niko...da ne govorim da lasta za 1000 din vozi do segedina ili temisvara...Ovo samo ilustruje logiku srpskih prodavaca...

Pa primorani su druze oni koji recimo kupuju na rate, cekove, a slozices se obzirom na situaciju u zemlji, da je to vecina. Ne mozes gledati samo iz svog ugla. :)

Pa baš zato što krajnjeg kupca ne zanima,zato je i "supalj" u džepovima. A veleprodaje baš briga koriste to da monopolizuju tržište. Mislim,ja navijam da se roba donosi od preko,i mene ne zanima zašto,samo koliko,ali bar ne pljujem prodavce koji ništa nisu krivi.

@Fingon82
Prodavci nisu samo MP već i VP nema jednog bez drugog.

@Bobi4ever

Izvini ali ko može u Srbiji da da 200 evra za karticu nije baš toliko šupalj u džepovima (opet za naše prilike)...pa makar to bilo i na čekove,rate i sl.

Poslednja izmena:
Pa nije to baš tako, nekome je dobar PC jedina stvar u koju ulaže. Ja nemam auto, lcd TV, ne idem na letovanja i zimovanja, ne kupujem neku sad skupu odeću, ne pušim, ne drogiram se, ali volim da imam malo bolji komp.
Za moje pojmove sam šupalj ali sam gejmer i to je to.

Pa nije to baš tako, nekome je dobar PC jedina stvar u koju ulaže. Ja nemam auto, lcd TV, ne idem na letovanja i zimovanja, ne kupujem neku sad skupu odeću, ne pušim, ne drogiram se, ali volim da imam malo bolji komp.
Za moje pojmove sam šupalj ali sam gejmer i to je to.

Predlazem: kupi malo slabiju masinu, ali otidji nekad na letovanje, jako prija. ;-)

Imam ovi graficku AMD Radeon R9 270X 2GB GDDR5, DVI-I/DVI-D/HDMI/DP/256bit, ali imam jedan ogroman problem, racunar je kupljen nov pre osam dana, slika na ekanu mi se sama ugasi. Testirao sam pomocu furmarka i radi 2-3 min dodje do 75c i samo se ugasi ekran ( racunar i dalje radi ) tada moram restart i onda opet sve radi. Primetio sam da oni ventilatori na grafickoj ma koliko god temperatura bila i rasla ventilatori ne prelazi brzinu od 22%. Neko objasnjenje-resenje. Zbog cega ako temperatura raste, zar nebi trebala i brzina ventilatora da raste sa porastom temperatur ? help

Vrlo je moguće da ti je zapala felerična karta, ja sam menjao dve r9 270.

Ja bi to vratio.
Meni se na drugoj koju sam vratio kada podesim ventilatore između 34 i 64% čuo neki čudan zvuk, a na automatski je sve bilo u redu. Ja odnesem u prodavnicu i kažem šta je i vratili mi pare...

Ma koristim i ja onaj MSI Afterburner i lepo je podesen na auto. Al svakim sledecim restartom se vraca na pocetak i onda moram stalno rucno da ga palim. Jedno pitanje da li ventilatori graficke trebali da rade sami po defaultu ( u slucaju da nemam MSI Afterburner ) ili bi bez ovog programa stajali u mesto iako bi temperatura otilsa do 4566848648674c :)?

Rade naravno. Ukljuci AB da se startuje svaki put kad ukljucis komp.

@Ljubavnik1
Haha, moraju po default-u da povećavaju broj obrtaja povećanjem temperature bez obzira da li imaš afterburner.
Nije ta tvoja kartica dobra 90%

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno