Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam probao CF i prodao karte oma. Toliko grajanja, buke, kablova... Neka fala.... Nikad vise :)

Stari slajd sa outdated podacima. Klok gpu-a je smanjen na <900mhz i potrosnja je oko 200w. Na b3d spominju 880mhz.

7970.png

Poslednja izmena:
Dakle uporedno to izgleda ovako:

HTML:
Radeon 			6970		7970	↑
---------------------------------------------------
Frequency:		880Mhz		925Mhz	5%
Stream Processors:	1536		2048	33%
Memory Bandwidth:	176GB/s		264GB/s 50%
Texture Units:		96		128	33%	
ROPs:			32		32	0%

+ nova arhitektura.

Taj slajd nije u redu jer je nemoguce dobiti 384bit mem. magistralu i 32 ROPa.
384bit magistrala ima 6x64bitnih kontrolera, a svaki od tih kontrolera po 2 memorijska kanala. To je 12 memorijskih kanala ukupno, a ROPovi se uvek direktno vezani za te memorijske kanale jer tako upisuju render targete u memoriju kartice.
I kod Caymana i kod Fermija broj ROPova po kanalu je bio 4 pa je 256-bit Cayman imao 32 ROPa ukupno, a 384bit Fermi 48. (320bit Fermi - 40 ROPa)
http://realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT121410213827&p=8

Kada bi ovo na slajdu gore bilo moguce 32 ROPa bi bilo deljivo celim brojem sa 12 (memorijskih kanala) a to je naravno nemoguce.
36 ROPova vec jeste moguce, ali to je onda zaista ozbiljna promena arhitekture jer je broj ROP-ova po kanalu smanjen sa 4 na 3.

Nije logično da broj ROP bude smanjen u odnosu na arhitekturu tako da verujem da je reč o povećanju od 50% što prati memorijski protok dakle 48 ROP.

Navodno je ipak moguce dobiti asimetrican broj ROP/sirina magistrale. Takodje sa sheme za Tahiti se primeti jos jedna razlika u odnosu na dosadasnje GPU-ove, L2 kesh je promenio mesto u shemi i sada se nalazi izmedju ROP-ova i memorijskog kontrolera, a ne ispred kao ranije. Mozda je u tome fora.

Prilozi

• amdgcn3th.png
    amdgcn3th.png
    46 KB · Pregleda: 42
  • gcncuth.png
    gcncuth.png
    41.4 KB · Pregleda: 45
  • cayman-5.png
    cayman-5.png
    158.3 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Ja sam probao CF i prodao karte oma. Toliko grajanja, buke, kablova... Neka fala.... Nikad vise :)

Aj malo da branim CF pošto ste svi krenuli paljbu :p po njima meni je CF setup sa 5850 skroz ok radio nikakavu veću buku nisam osetio,e sad kablove ni negledam zatvoreno mi je kućište a što se tiče igara sad skoro sve nove igre podržavaju CF i samim tim mislim da je CF skorz ok za neku budućnost.

A da taj slajd (OBR) fake čist, hint GDDR5 memorija kolko znam 7900 serija ne dolazi sa DDR5 memarom.

Aj malo da branim CF pošto ste svi krenuli paljbu :p po njima meni je CF setup sa 5850 skroz ok radio nikakavu veću buku nisam osetio,e sad kablove ni negledam zatvoreno mi je kućište a što se tiče igara sad skoro sve nove igre podržavaju CF i samim tim mislim da je CF skorz ok za neku budućnost.

Ne baš, drug ima dva računara (treba mu zbog posla), jedan sa dve 6870, i jedan sa 6970 . Uglavnom se igra na ovom drugom, 80% novih igara u prvih nedelju dana ili duže nema CF profil. Zadnji primer zbog kojeg je lude je skyrim.

Kada smo vec kod totalnih neproverenih spekulacija.... za koje kazu da su proverni FAKE na B3D-u.

slajd2rvkky.png

Poslednja izmena:
img tagovi

A sada malo oficijelnih slajdova.

amdradeonhd7970_pb_8_vjrxu.jpg

amdradeonhd7970_pb_1_8qogt.jpg

amdradeonhd7970_pb_2_slpnh.jpg

amdradeonhd7970_pb_7_oorme.jpg

amdradeonhd7970_pb_3_eaptk.jpg

amdradeonhd7970_pb_5_kop8z.jpg

amdradeonhd7970_pb_6_0prx3.jpg

amdradeonhd7970_pb_4_rnrhk.jpg

Poslednja izmena od urednika:
jao, bas super... posto necu imati para za to :(

Ljudi, da li se vi šalite ili je zaista ovaj HD 7970 DirectX 11.1 ???

Pa verovatno ce cela 7xxx serija biti 11.1 ...

Idi begaj, 10-10.1 XD

Prodaje proizvod, ne ?

^To bude uglavnom jos +10% kroz optimizaciju drajvera, bar je tako bilo do sad

Po meni je to malo. To bi trebalo da bude snaga 7950, 7970 bi trebalo da bude jos jaci. Eh, sad mozda igraju na kartu dobrog oc-a i skaliranja. Videcemo.

Dobro je sto su konacno malo poradili i na ventilatoru, ja ocekujem bar minimum 50% u odnosu na 6970.

Ajd baš da vidimo da li je onaj baksuz Obrovski u pravu kad tvrdi da će 7970 biti samo nekoliko procenata brži od 6970.

samo se vi nadajte.

ja iskreno misim da necemo videti ni sa zrelim drajveriama vishe od 15-20% ubrzanja.

U odnosu na ... ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno