Šta je novo?

AMD Radeon HD7000 (22. December 2011)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne, zato sto ce te igre izaci pre kraja 2012. Ne meri se pocetak vremena od datuma izlazaka novih konzola

Poslednja izmena:
Ne znam otkud vam te vesti za novi Box ali sam poprilično siguran da se neće pojaviti u naredne tri godine. Zašto?

Pa zato što nit ima priče o novom Unreal endžinu, sledeće godine izlazi brdo igara. Evo izašao Elder Scrolls čiji delovi izlaze na svakih 5 godina. Sad će i GTA IV, Mass Effect 3, Max Payne 3...

Zar ne mislite da oni ne bi sve to odložili i bacili se na peglanje tehnikalija za nadolazeće konzole, da je dve godine od sad rok pojavljivanja novih konzola?

Da li to onda znaci da mi isto toliko necemo dobiti neki vidan napredak u igrama po pitanju grafike? Mislim da je ovo maksimum, dalje je samo "poliranje",pogotovo ako uzmemo u obzir da 90% igara za PC su portovi sa konzola kojima je trenutno stanje neki maksimum...

Ne, zato sto ce te igre izaci pre kraja 2012. Ne meri se pocetak vremena od datuma izlazaka novih konzola

Developerima je svejedno, zapravo čak i bolje da rade igru na proverenoj platformi. Njima je samo bitno da se igra dobro proda.

Ali je proizvođačima konzola jako bitno da imaju jake naslove na launch-u jer ništa ne pokopa konzolu kao nedostatak igara na predstavljanju (3DS je najsvežiji primer). Takođe im trebaju jaki, super popularni AAA naslovi koji nisu portovani već specijalno rađeni da pokažu mogućnosti nove konzole (Oblivion, Mass Effect). Takve igre se ne mogu zbužiti za godinu, dve. Njihov razvoj traži vreme (pogotovo razvoj jednog nastavka ESa).

Stoga ako izađu igre kao što su ME3, GTAV i MP3 sledeće godine ili početkom 2013. a to su igre koje mogu biti nosioci popularnosti next gen konzola onda nije za očekivati da MS pusti novi Box na tržište bez igara koje su nastavci popularnih franšiza. Strategija lansiranja konzole sa novim IPovima se nije baš pokazala kao najuspešnija (Sony PS3).

Da li to onda znaci da mi isto toliko necemo dobiti neki vidan napredak u igrama po pitanju grafike? Mislim da je ovo maksimum, dalje je samo "poliranje",pogotovo ako uzmemo u obzir da 90% igara za PC su portovi sa konzola kojima je trenutno stanje neki maksimum...

Pa jedino ako neće biti značajnog napretka u tehničkom smislu onda je ideja o novom Boxu u naredne dve godine logična. Ali šta će nam onda nova konzola? Da služi kao jeftinija/jednostavnija zamena za PC?

Mora nova konzola da bude mnogo tehnički naprednija od trenutnog PC hardvera da bi imala smisla.

Ne znam otkud vam te vesti za novi Box ali sam poprilično siguran da se neće pojaviti u naredne tri godine. Zašto?

Pa zato što nit ima priče o novom Unreal endžinu, sledeće godine izlazi brdo igara. Evo izašao Elder Scrolls čiji delovi izlaze na svakih 5 godina. Sad će i GTA IV, Mass Effect 3, Max Payne 3...

Zar ne mislite da oni ne bi sve to odložili i bacili se na peglanje tehnikalija za nadolazeće konzole, da je dve godine od sad rok pojavljivanja novih konzola?

Epic je javio da su krenuli da rade na unreal engine-u, i planiraju da bude feature complete prvog dana kada se pojave nove konzole [za razliku od proslog talasa, kada im je trebalo godinu-dve dana da srede engine da radi kako tako]. Valjda je Sweeny rekao da je pravi izazov napraviti engine koji ce raditi sa hardwareom koji ce teoretski imati cak i do ~20 cpu threadova. [ako se IBM isprsi, onaj rumorovani Power7 sixcore cpu moze imati i 4 threada po core-u]

EA je primio prve devkitove za novi xbox pre tacno godinu dana [pc kucista sa jakim hardware-om], a EDGE je javio pre neki dan da EA i Ubisoft imaju nove devkitove i rade na novim igrama. Navodno, devkitovi sa xboxnext hardware-om ce biti dostupni u decembru ili januaru. Takodje, javili su da je jedan od Sony studija krenuo da radi na nextgen igri, i postavljanju osnova za nextgen engine koji ce biti deljen izmedju internih sony timova.

Jedno je sigurno, AMD ce napraviti gpu za xboxnext, a najverovatnije i za PS4.

Poslednja izmena:
Ne verujem da ce novi xbox imati spojen cpu i gpu. To ce uraditi kada opadne potrosnja i grejanje usred smanjenja velicine cipova. Prva verzija ce biti napravljena da trosi ~200W kao i prosla generacija.

pa već ima spojen ... štaviše, još su uglavili eDRAM u MCM s takvim čipom :).

Ne verujem da ce novi xbox imati spojen cpu i gpu. To ce uraditi kada opadne potrosnja i grejanje usred smanjenja velicine cipova. Prva verzija ce biti napravljena da trosi ~200W kao i prosla generacija.

Tako je. U startu kad se trazi snaga bice odvojeni chipovi, a onda vremenom kao i kod x360 ce sve da upakuju u jedan jer ce tehnicki postati moguce.

Ne mora to ništa značiti, kada je izašla trenutna generacija konzola, na njime se praktično u prvih godinu i po dana nije imalo ništa zanimljivo igrati. PS3 je izašao 2006, a prve dve prave igre koje je izneo su bile MGS 4 i GTA 4 2008, dotad su flagship igre bile Resistance i Motorstorm, i prvi Uncharted koji je izašao kada je konzola imala već godinu dana. Sa druge strane na x360 GoW je stigao godinu dana, a Halo 3 dve godine po njenom izbacivanju.

Dok su multiplatforme u početku bile PC portovi.

Poslednja izmena:
meni samo nije jasno za cega ce nam 20,30.50% jace karte od danasnje top ponude,kad ionako nema nista ni kvalitetno a ni toliko zahtevno da se igra???sve sami prokleti konzolaski portovi!:wall:
eventualno ako mozda gospoda proizvodjaci misle da nam smanje racun za struju ;)

Ja sve nade polazem u gta 5 i stalker 2. Ako to omane nek se nosi u ***** i pc i sve vezano za pc gaming.

Kada izadje nesto prezahtevno svi kukaju kako ne mogu da igraju a sada kada sa grafickom od 150-200e nabudzis skoro sve na max- opet zalbe :d

Nije problem u kvalitetu textura ili neoptimizovanosti, recimo . Problem je sto su igre najblaze receno neuverljive (plasticne). Crysis 1 je jedini po meni imao tu fluidnost u samom gameplay-u i uverljivost (ne mislim samo na grafiku) Probao sam pre neki dan Battlefield 3. Ono po meni moze da prodje kod nekog srednjoskolca ali ne i kod nas starijih. Mislim, sve je to pravljeno da se odmorimo od svakodnevnih problema ali jednostavno sve je to hiper produkcija. Zato i ne valja. Masa drugih igara je njesra, u svakom smislu sem u tom da moze da se ubije vreme uz njih. Treba nam nesto radikalnije i po pitanju gameplay-a i po pitanju grafike (necu da prihvatim da igra iz 2007* i dan danas diktira standarde sto se tice grafike, a tako jeste nazalost).
Ako ovako nastave stvarno im niko nece kupiti nove grafe jer sve leti i na ovim koje imamo sada, neko rece u prethodnim postovima.

Nije problem u kvalitetu textura ili neoptimizovanosti, recimo . Problem je sto su igre najblaze receno neuverljive (plasticne). Crysis 1 je jedini po meni imao tu fluidnost u samom gameplay-u i uverljivost (ne mislim samo na grafiku) Probao sam pre neki dan Battlefield 3. Ono po meni moze da prodje kod nekog srednjoskolca ali ne i kod nas starijih. Mislim, sve je to pravljeno da se odmorimo od svakodnevnih problema ali jednostavno sve je to hiper produkcija. Zato i ne valja. Masa drugih igara je njesra, u svakom smislu sem u tom da moze da se ubije vreme uz njih. Treba nam nesto radikalnije i po pitanju gameplay-a i po pitanju grafike (necu da prihvatim da igra iz 2007* i dan danas diktira standarde sto se tice grafike, a tako jeste nazalost).
Ako ovako nastave stvarno im niko nece kupiti nove grafe jer sve leti i na ovim koje imamo sada, neko rece u prethodnim postovima.

Mislim da ovo bas i nije realno, pogotovo za BF3, kada se stavi sve na ultra i sve do kraja i onaj hbao na on na fullHD-u, igra izgleda savrseno do granice da je devojka usla pre neki dan u sobi i pitala koji film gledam. A tako setovana igra vec dobro muci nase graficke. E sad, oni izbacuju nove grafe a svi se pitaju zasto. Pa ja prvi jedva cekam da stavim dve 78xx ili cak i dve 79xx da bi terao igre na 120Hz zbog 3D-a, e sad dodaj na to da ljudi oce da igraju i igre na eyefinity/surround itd. Graficke snage nikad bre dosta :)

Inace imam neki utisak da ce bas ova serija AMD karti da me ubedi da konacno napustim nVidiju :p

Poslednja izmena:
Mene zanima da li ce 7870 ili 7950 imati 2xDVI-I porta. Ne kao sto ima 6870/6950 po 1xDVI-I i 1xDVI-D.
I da li je pametno uzeti odmah cim izadju karte ?

Uvek je bolje malo sačekati da se slegnu cene, jer u prvih par dana su po nekom nepisanom pravilu grafe skuplje čim izadju.A ja lično uvek volim da sačekam modele sa custom hladjenjem.

.
I da li je pametno uzeti odmah cim izadju karte ?

Sve zavisi, pri izlasku 5800 karti najbolje je bilo uzeti kartu u prvih mesec dana, jer zbog kasnjenja nv su dosta poskupele kasnije, a po najavama nv ce opet malo kasnije da izbaci karte, tako da AKO nas amd pocasti lepim cenama nema tu sta mnogo da se ceka.

Lepa cena za 7950 bi bila ... ?

Ma kakav 7950, 5850 forever :D.

Izvinjavam se ....citajuci temu od 1.strane nisam nasao poentu i bit...koliko ce biti jache nove grafike od serije 5850-6950 - skoro po meni isto u igrama...a druga stvar...koji engine zahteva i iskoristava ovu novu seriju?

Što se zadnjeg dela tvoje rečenice tiče, prošla su vremena kada su razvojni timovi izbacivali igre za čije igranje je potrebna grafička koja košta prosečnu plata, jer tako sebi pucaju u nogu zbog manjeg broja konzumenata koji mogu da kupe igru. Jedino da se pojavi neki novi nezavistan razvojni tim sa istočne Evrope, ali i za tako nešto potrebno je uložiti dosta para.

Tako da ćemo grafički napredak videti tek kada mainstream hw bude to mogao poterati, ili kad izađu nove konzole.

Yes yes yes yes konacno samo da cena 7950 ne bude preko 250eu. A i 7870 ce da je*e kevu. Nadam se samo da su stavili 2xDVI-I kao i na 5xxx seriji grafickih :D

Yes yes yes yes konacno samo da cena 7950 ne bude preko 250eu. A i 7870 ce da je*e kevu. Nadam se samo da su stavili 2xDVI-I kao i na 5xxx seriji grafickih :D

To bi bilo dobro, ali bojim se da netje motji. Ovi iz zelenog tabora ce kasniti znacajno, bar po sadasnjim glasinama. Tako da ocekujem i 300 eura da ce biti.

Dobro 300eu 7950 ima XDR2 mozda zato , ali i 7870 sa GDDR5 za 250eu je super (jaci je sigurno od 6950) po karakteristikama koje su "procurile".

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno