@ Pobesnelo pile
Da kazem i ja koju...mozda i nemas nista protiv Bencha, (ne)verujem u tvoje navode, ali si se savrseno uklopio u nesto sto se zove neka vrsta hajke. Vidi ovako...20 i kusur godina sam citao Politiku, onda mi se vise dopao Blic pa sam krenuo da ga citam. Ja nista protiv toga nemam, citaj Blic ali ga prvo pronadji: Politiku nikada pljunuo nisam, samo je vise ne kupujem, povremeno mi dodje u sake, pogledam je, setim se nekih davnih vremena i sutra ponovo kupim Blic.
Vidis, ti Blic trenutno nemas ali ne znaci da ga sutra nece biti. Ono sto mene intimno razocarava jeste sto javno moze da te oplete svako: i doktor nauka, i serviser, i lozac, i majstor na gradjevini. I to je ta losa osobina demokratije: ne slazem se da moj glas vredi koliko glas ludaka. Interesantno je da nas kritikuju oni koji nikada slovo nisu napisali, oni koji ne znaju tri prosto prosirene recenice bez smajlija da napisu - dodju i kazu, bench nije kao pre. A pokazi mi ko je to bolji!? Toliki majstori zanata, toliki strucnjaci - a sa druge strane uvek otvoreni konkursi za novinare na sajtu. I gde su onda ti strucnjaci? Pa gde ste da se prikljucite, da napisete bolje od sadasnjih novinara - ne trazim da radite za Bench, samo neka se bilo ko pojavi sa jednim JEDINIM testom za koji cu mu dati vremena za pisanje koliko i aktuelnom sastavu - znaci ne da ga pegla mesec dana, vec da ga uradi u ogranicenom vremenskom roku, u realnim uslovima. I neka napise BOLJE, neka dokaze da UME bolje, da postoji bolje, neka nam pokaze kako se to radi. Pa cu ja vas templejt da nabijem na nos aktuelnom sastavu i da im kazem, jel vidite kako se radi? Stvar je u tome sto NE ZELITE da dozivite Bench kao pre, nista vise...
Isti je urednik, uglavnom isti novinari: nikada pritisak sa moje strane na njih, uvek njihovo i samo njihovo misljenje. Moje je da ih usmerim na nacin na koji mislim da urednik to treba da radi: impresija sa testa je iskljucivo dozivljaj novinara, stecen na osnovu njegovih iskustava tokom testiranja. Na poredjenje sa sajtom ciji je fokus i jedini kvalitet rekapitulacija cena na trzistu mogu samo da odgovorim da je to tvoj bezobrazluk i (zlo-ne)namerna provokacija. IT svet uzima uredjaj u 11 ujutru i u 3 popodne clanak je na sajtu - nacin njihovog izvestavanja je potpuno drugaciji, to je njihov business model i tu se ne petljam. Ali da mi poredis na takav nacin jer ti se hoce - nece moci! I dalje imam puno poverenje u nacin na koji testiraju i pisu Maxa, Filip, Stameni i ostali - i verujem im mnogo vise nego drugima, jer znam kakva sam pravila postavio davnih godina, sta je ono sto treba da presudno utice na rezime testa. Objektivnost, realan pogled za citaoca u nasem okruzenju. I ko ce ga kupiti, prosecan kupac koji zeli nekakav upgrade posle par godina ili neko ko tovari hrpu para u svoj racunar. Evo ovaj test je najbolji primer - Dandy je lepo objasnio neke stvari samo nema ko da razume. Da, ja bih uvek uzeo 5830 pre nego 4890...
Da se vratim na srz teme: pokazi mi Blic na domacem netu koji ima tiraz i koji donosi sadrzaje iz dana u dan. Znaci, govorimo o produkciji, neophodnoj da bi se moglo reci da imas sadrzaje. Evo danas ide spajanje Benchmarka i Bench IT-a u jedan sajt, ne budi lenj pa prebroj testove koji su izasli u ovih deset godina, uporedi kolicinu teksta u njima sa bilo kim drugim pa se onda javi. Pa onda sve to pomnozi sa minimalnim koeficijentom dvadeset i dobices broj objavljenih vesti. E onda mi lepo kazi evo moj Blic pise i bolje, i detaljnije, i bolje testira, i pise svakoga dana. Ne, tvoj Blic ima 16 strana, a sadrzaji se nalaze na cetvrtoj, devetoj i mozda dvanaestoj - i to po jedan mali pasus. E kada takav Blic bude izlazio svakog dana makar narednih 5 godina, moci cemo da pricamo na ravnopravnim osnovama - mozda cu reci, skidam kapu, moj naklon. Ja druge medije ne negiram ali nismo u situaciji da se poredimo: kada dodje to vreme onda cemo imati (ili necemo) razlicite publike. Blic je danas najtirazniji ali Politika zivi i dalje: svako za sebe uzima ono sta mu odgovara. Benchmark u katstrofalno teskim trenucima po IT u Srbiji uspeva da odrzi tempo i nivo svog izvestavanja, bez obzira sto nas zaskacete sa "pu zeka iz daleka". Siroko vam polje, siroki vam vidici... Au revoir!
Za kraj, evo jednog primera koji se zove "domaci zadatak". Prosle nedelje smo menjali server pa je Benchmark 5 dana bio na adresi
www.benchmark.co.rs jer je benchmark.rs bio fakticki mrtav - bez poseta jer je saobracaj usmeren na ovaj prvi domen. Evo sta kaze Alexa za tih 5 dana, poredi sa sa bilo kim drugim pa se cujemo...za 5 dana rada smo prestigli sve ostale koji se bave necim sto se zove IT izvestavanje. Nasih 5 dana za tudja 3 meseca. Sajt koji fakticki ne postoji, pojavio se na 5 dana, pokazao koliki je i otisao da spava