Šta je novo?

AMD Radeon 7950 zvanična tema

A i to sto kazes ... :(

Kartica stvarno sto se vidi iz prilozenog odlicno skalira....steta je sto je trenutno kao i 7970 totalno nekonkurentna sa odnosom cena/performanse tj. bolje reci dobitak u performansama,jer iskreno nije me briga da li sa 6950/6970 imam 120 ili 170 fps u ogromnoj vecini igara osim u tipa 3 igre....
Sto se tice GTX 580...i priche o 50 komada....da se toliko prodalo u Srbiji ukupno mi bi svi skakali od srece jer bi to znacilo da je u svakodnevno prodatoj masini bar HD 6770....a NIJE !

P.S. + 1 glas za tashtu :)

accelero s1 rev2 + 7950?

Sta mislite, kako li bi ovo funkcionisalo? nigde na netu nisam nasao konkretan primer, koliko vidim neki peak u potrosnji sa oc je 200w, meni je ovaj accelero hladio 5850 bez problema na 1000/1200, siguran sam da bi 7950 def(160w) hladio 100%, pa me zanimaju utisci ljudi kojima je prosla kroz sake 7950 a upoznati su sa mogucnostima accelera :p...ovo mi je neka trenutna ideja, videcu sta ce biti sa cenema na kraju marta, jer ako odvale 300e za 7870, sigurno cu dodati za 7950 ili pak neki gf :party:...

Polako spadaju cene, osnovna msi oc 7950 za 338e :)...

Poslednja izmena:
Bilo tog dana u jednom sopu, sad su i dalje preko 360 :crash: ....

Polako bice ih po 300 kolko oces ;)

Bice ih i po 250 ;) Samo treba sacekati pravi momenat.

Bice ih i po 35e ;) koja je poenta, dajte neku insajdersku informaciju ako imate, svi mi znamo da ce jednom biti i free, a ne 300e.

Pozdrav drugari. Procitao sam sve vase postove od prve strane :D ja sam uzeo MSI 7950 3GB OC graficku kartu pre par dana. Zadovoljan sam maximalno,ali bih imao par pitanja da postavim. Radi na 830/1250 clocku. Temperatura u idle rezimu je oko 40 stepeni u igrama ne prelazi 73 stepena. Interesuje me sada (dosta sam gledao po forumima i sajtovima) koliko bi ova karta mogla da se klokuje a da joj "ne smeta"? razmisljao sam da stavim gpu na 975,memoriju na 1475 i eventualno da povecam napon sa 1.05 na 1.15. Citao sam na guru3d da su oni stavljali na 1.25 napon,gpu na 1250 i memoriju na 1575,mada mi je to nesto mnogo. Pa me zato interesuje sta i mislite o svemu tome? kao prvo,najbitnije mi je da ona traje i ne trpi,sta znam,neko veliko opterecenje,vec eto samo malo neki klok koji bukvalno ne bi ni osetila :) nadam se da ce nko pomoci i hvala :) pozzdrav

Svaka grafa se ocuje sama za sebe, ne moze ti niko reci koliko moze a da ne smeta. Uzmes lepo nakon povecavanja kloka provrtis furmark i ostale markove i par igrica i pratis temp i da li ima artifakta pa sam zakljucis.

@Sava Ford, dobrodošao na forum! :)

Instaliraj Crysis Warhead, nakon toga instaliraj FBWH (skini sa neta) mali programcic kojim kada se instalira mozes da pokrenes test performansi pomenute igre. Kada pokrenes program, setuj sve na maksimum i maksimalnu rezoluciju monitora, odredi da provrti 20 krugova, ako to prodje bez resetovanja racunara ili pucanja drajvera onda je klok karte koji si podesio 99% stabilan. Meni se nakon takvog testiranja nije desavalo da pucaju ni DX10 ni DX11 igre. Probao sam mnoge druge metoda ali ova se pokazala kao najbolja, testiranjem frurmarkom neces nista dobiti, taj program zaobidji u sirokom luku jer nece pokazati stabilan klok.

Probaj sledece podesavanje za kartu. Instaliraj obavezno MSI Afterburner sa naponom nemoj da idese preko 1000mv ako zelis da ti karta bude bas tiha pri radu. Probaj da je kloknes GPU na 1000mhz, ako ne prolazi pomenuti test, napon neka ostane na 1000mv a spustaj klok za po 20mhz dok ne nadjes stabilna klok, nakon toga mozes da podizes klok memorije.
Ako karta tokom testa po tvom subjektivnom osecaju nije previse bucna, onda mozes da podizes napon do 1175mv sto je defaultni napon za 7970 a samim tim i bezbedan napon za 7950, jer to su u sustini isti cipovi, ali mislim da ce karta vec pri naponu od 1070mv biti previse bucna. Nakon zavrsenog testiranja od 20 krugova, pokreni GPU-Z program koji ce ti pokazati da li je setovani klok ostao na istim vrednostim kao sto si podesio u MSI-Afterburner-u. Nekad se desava tokom rada kada je karta na granici stabilnog kloka da se klok spusti na defaultne vrednosti usled ne stabilnosti setovanih klokova ;)
Tokom ovog poduhvata :D prati temperaturu karte pomoci MSI-Afterburner-a
Ovo su ti neke osnovne smernice :)

Evo kako sve ovo sto sam ti napisa izgleda sa 7970 nakon zavrsenog testiranja :)
attachment.php

Nemoj sad odma da postavljas neka pod pitanja :p:D Potudi se malo pa ako negde zapnes tu sam da pomognem :)

Poslednja izmena:
Pozdrav drugari. Procitao sam sve vase postove od prve strane :D ja sam uzeo MSI 7950 3GB OC graficku kartu pre par dana. Zadovoljan sam maximalno,ali bih imao par pitanja da postavim. Radi na 830/1250 clocku. Temperatura u idle rezimu je oko 40 stepeni u igrama ne prelazi 73 stepena. Interesuje me sada (dosta sam gledao po forumima i sajtovima) koliko bi ova karta mogla da se klokuje a da joj "ne smeta"? razmisljao sam da stavim gpu na 975,memoriju na 1475 i eventualno da povecam napon sa 1.05 na 1.15. Citao sam na guru3d da su oni stavljali na 1.25 napon,gpu na 1250 i memoriju na 1575,mada mi je to nesto mnogo. Pa me zato interesuje sta i mislite o svemu tome? kao prvo,najbitnije mi je da ona traje i ne trpi,sta znam,neko veliko opterecenje,vec eto samo malo neki klok koji bukvalno ne bi ni osetila :) nadam se da ce nko pomoci i hvala :) pozzdrav

Idi slobodno na vise od 1000MHz steta je ne ici, jer svaka HD 7950 ce ici bar na 1100-1200MHz uz manje podizanje napona, a to ti je nekih 40% overkloka u odnosu na defualt, pa mozes da ocekujes ogroman skok u erformansama, mada opet i na default kloku ima jako dobre performanse. Memoriju isto idi slobodno na vise, na koliko nadjes da je stabilna, a najverovatnije ce ici i preko tih 1475MHz koje si planirao.
Ali je prosto steta da je drzis neoverklokovanu jer ima bas ogroman OC potencijal. Ja bih sa naponom isao recimo do nekih 1.200V za svaki dan, pa vidi koliko se greje, ako se puno greje na tom naponu mozes da smanjis, a za ventilator mozes sam da napravis profil u MSI Afterburner-u i namestis na koliko ce da radi zavisno od temperature.
Iskreno ja bih istrpeo i malo buke kada je ta karta u pitanju jer je povecanje performansi pri overkloku ogromno i vredno malo glasnijeg ventilatora.

Poslednja izmena:
hehhe,e hvala vam ljudi na odgovrima :) bas ste cool :D procitao sam oba odgovora pa cu sve to i da odradim. generalno,nocas sam stavio na 975 i 1475 sa voltazom od 1,15,igrao sam bf 3 na ultra u full hd u i to je sve radilo sat,dva bez greske, ventilator jeste bio malo bucniji,a temperatura je isla do neki 77,8 stepeni. Mislim d amogu reci da je stabilna skroz,mada nisam siguran da li je to ok temperatura :) nisam siguran da li je ok podizxanje napona,jel joj to ne skreacuje radni vek ? :D imam izmedju ostalog 3 gid garancije :D,ako je vec isti cip kao kod 7970 pretpostavljam da joj voltaza od 1,175 nece smetati.

hehhe,e hvala vam ljudi na odgovrima :) bas ste cool :D procitao sam oba odgovora pa cu sve to i da odradim. generalno,nocas sam stavio na 975 i 1475 sa voltazom od 1,15,igrao sam bf 3 na ultra u full hd u i to je sve radilo sat,dva bez greske, ventilator jeste bio malo bucniji,a temperatura je isla do neki 77,8 stepeni. Mislim d amogu reci da je stabilna skroz,mada nisam siguran da li je to ok temperatura :) nisam siguran da li je ok podizxanje napona,jel joj to ne skreacuje radni vek ? :D imam izmedju ostalog 3 gid garancije :D,ako je vec isti cip kao kod 7970 pretpostavljam da joj voltaza od 1,175 nece smetati.

Mislim da ti ne treba napon od 1.15V za 975MHz (na toliko mislim da ce biti stabilna i bez podizanja napona), sa tim naponom mozes odmah da probas da ides i na vise... Ok je podizanje napona sve dok se karta ne pregreva. Temperatura je ok, sve do nekih 85c nije mnogo... Vec tu oko 85-90c je puno.

@ sava ford

Poslušaj ono što ti kaže TheBear, idi slobodno na preko 1000 MHz, možeš do 1100 ići sigurno, samo je pitanje na kom naponu ćeš ostvariti. Max idi do napona od 1.20 V, ne prelazi taj napon. Tvoja karta bi trebalo da postigne 1100 MHz, a ako neće, 1070 bi trebalo sigurno da postigne.

Javi da li si uspeo da kartu nateraš na 1100 MHz, interesuje kako mene tako verovatno i ostale. Nemaju puno ljudi na ovom forumu 7950 kartu, ti si srećnik. :)

Ja kada sam testirao isla je, referentni model, na 1200MHz sa 1.240V jeste mal oveci napon ali se nije grejala, sa 1.200V bi trebala vecina primeraka od 1100-1200MHz da ide. A memorija je prolazila testove na cak 1700MHz cak i na vise, ali u igrama je stabilna do nekih 1600MHz, a i memorija nije toliko bitna koliko jezgro, ali je lepo klokovati i nju naravno donosi ubrzanje ali ne toliko kao jezgro.

@Sava Ford, jel karta radi u masini iz potpisa, 1100T je CPU?
Daj malo podataka, da li je proc klokovan i na koliko, kako se drzi sestojezgarac sa 7950, radio je medo pre nekog vremena test sa 960T i to je koliko se secam dosta fino radilo, bilo bi dobro da okacis koji screenshot sa tim Thubanom(ako je na tom procesoru jos), Warhead i 3D Mark11 kad bi mogao da izvrtis, dovoljno je, samo da vidimo kako se ponasa sa X6 1100T i kako skalira sa klokom.

Za napon i klok su ti sve rekli, greota je takvu kartu drzati na defaultu, a opet-i takva je jednostavno prejaka za 1920x1080, jer igara za koju je uopste potrebna tolika GPU snaga nema, a po najavama naslova koji treba da izadju u toku godine-nece ih ni biti, pa ni za klok nema razloga. Ali opet-kad vec moze i kad joj ne skodi, sto da ne.

Eksperimentiši malo, Sava Ford, i poslužaj nas znalce. :) Nadam se da ćeš uspeti da sa naponom od 1.20 V ostvariš 1200 MHz. Zavisi kakav primerak kartice si potrefio, možda se tvoj dobro klokuje možda prosečno, to ćeš da utvrdiš uskoro.

Javi nam šta si uradio, i posebno obrati pažnju na ono što je napisao TheBear, jer je skroz u pravu. Probaj tako kao što ti on predlaže i prati temperature.

hehehe,e ljudi bas te ok,nznm vas ali ste cool :d toliko pozitivnosti na forumu,tacnije znam Branka Maksimovica licno :) e ovako,stavio sam je na 1,2 voltazu 1000 mhz gpu,memoriju na 1575 (do kraja) i prosao je 3d mark bez problema. ali temperatura je isla do 80 stepeni,to mi nekako ne ide :D jer mi je na prosloj hd 6850 gigabayte isla sa clockom do 55 stepeni :D. Ali opet nznm sta da radim :D neko moje misljenje je da je stavim na 1.100 voltazu,gpu na 975 i memoriju na 1475 ( mozda i na 1500 ako joj to ne smeta previse),znaci samo blago povecavanje napona .. ?ako sam vas sve razumeo do 80 stepeni moze da prodje :D.. ? a sto se tice ostale konfiguracije,imam AMD Phenom 2 X6 1100t na 3.4,ukljucen turbo,tako da ide i do 3,7,nista ostalo od kloka dirao nisam,dalje,8 gb ram memorije na 1600 kingston (hyperx blue),hard disk koji se vrti na 7 hiljada,koliko vec,cooler master cosmos kuciste,fino ladi i napajanje cooler master silent pro silver 700w.eto tako :D

Ako se toliko greje, što je više od onoga što kaže TheBear, onda verovatno nemaš baš najbolji primerak kartice. Ali nema veze, probaj na 1200 MHz, ne budi takva kukavica. :) Podigni napon na 1.24 V i stavi 1200 MHz i memoriju na 1620 MHz, pa da vidimo onda da li ti je stabilan tako.

Inače, ako ne znaš, skini isključivo poslednju beta verziju MSI Afterburner 2.20 beta15, ako koristiš stariju verziju nije dobro jer u starijim verzijama nije dobro podržan 7950, u ovoj beta15 verziji jeste.

hehehe,imam poslednju verziju afterburnera,ja ipak msm da s dobro klokuje,vec da joj fali jedan kuler jos :D http://www.msi.com/product/vga/R7950-2PMD3GD5-OC.html vidite koja je to karta ;) ja recimo sada drzim na 1000/1475 i temperatura ne prelazi 69/70 stepeni. Mada kada ukljucim i tv,kada daje 2 slike e onda rece da se greje :D

hehehe,e ljudi bas te ok,nznm vas ali ste cool :d toliko pozitivnosti na forumu,tacnije znam Branka Maksimovica licno :) e ovako,stavio sam je na 1,2 voltazu 1000 mhz gpu,memoriju na 1575 (do kraja) i prosao je 3d mark bez problema. ali temperatura je isla do 80 stepeni,to mi nekako ne ide :D jer mi je na prosloj hd 6850 gigabayte isla sa clockom do 55 stepeni :D. Ali opet nznm sta da radim :D neko moje misljenje je da je stavim na 1.100 voltazu,gpu na 975 i memoriju na 1475 ( mozda i na 1500 ako joj to ne smeta previse),znaci samo blago povecavanje napona .. ?ako sam vas sve razumeo do 80 stepeni moze da prodje :D.. ? a sto se tice ostale konfiguracije,imam AMD Phenom 2 X6 1100t na 3.4,ukljucen turbo,tako da ide i do 3,7,nista ostalo od kloka dirao nisam,dalje,8 gb ram memorije na 1600 kingston (hyperx blue),hard disk koji se vrti na 7 hiljada,koliko vec,cooler master cosmos kuciste,fino ladi i napajanje cooler master silent pro silver 700w.eto tako :D

Drzi gpu na toliko i polako smanjuj voltazu i testiraj, mislim da joj previse dizes napon za taj takt.

@kosta10
Ne, nije u pitanju primerk kartice, nego su vasa ocekivanja nerealna. Covek je lepo napisao da zeli da mu karta pozivi, da ima normalne temperatur, a nivo buke koji mu smeta sam ce definisti i u skladu sa tim podesiti klokove. Nema potreba da mu dajete neke proizvoljne vrednosti na koje ce setovati klokove kada jednostavnom procedurom moze da dodje do onoga sto zeli, a da pritom izvuce zadnji atom snage iz karte sa sto manje napona, a to je valjda poenat klokovanja.

@Sava Ford
Uradi onako kao sam ti napisao, malo ces se iscimati ali na kraju ces imati dobro odradjen posao za naredne 3god :D To sto ti radis, podesis klok pa igras igu, a onda vidis da sve radi kako treba, nije resenje. Pozdravi maksu, i reci mi od koga si dobio savet sta da radis pa ces cuti sta on ima da ti kaze na to ;)
Ako ti ne smeta buka koju karta pravi pri radu, 1100/1500mhz je nesto sto realno mozes ocekivati sa naponom do 1.175mv, a to je bezbedan napon, naravno ako karta ne prelazi 90c u radu, sto opet mozes videti kada je stavis da vrti tih 20 krugova warheda, posto je u tim uslovima karata konstantno pod 100% opterecenjem u realnom gamingu. Postoji i drugi gaming testovi ali kao sto sam ti rekao, sve to sam proba i Crysis warhead se pokazao kao najpouzdaniji.

Sad ti izaberi, mozes da ides laksim putem, klokujes igras itd :p ili malo tezim kao sto sam ti predlozio, gde ces potrositi malo vise vremena ali ces sigurno napraviti dobar posao :D

Sve je ok sa cime si zadovoljan :) Ako si pretestirao ovaj klok a da su pritom temperatura i nivo buke u granicama prihvatljivog, jedino ti preostaje da podignes klok jos malo cisto da izvuces maksimalni klok za predefinasani napon :p

aham :) pa sta znam,sta bi ti povecao memoriju ili gpu? :) evo ovako sam terao par igrica i ne prelazi 76 stepeni,to je valjda sa ovim klokom skroz ok,a ? :D

To je pre svega ok u odnosu na napon koji se setova. Podizi klok GPU-a, pa nastavi da se igras :p Ali izaberi neku zahtevnu igru, kad si vec izabrao metodu klokavanja uz igranje :D:p
Ako i dalje ne bude prelazila temperaturu od 76c uz prihvatljiv nivo buke, mozes kada dodjes do max stabilnog kloka za taj napon, da podignes i malo napon a zatim klok, pre toga snimi profil stabilnog kloka do kog si stigo ;)
Memorija najmanje doprinosi perfomansama, to ostavi za kraj pa setuj na neke vrednosti koje si video na netu, recimo sa guru 3d.

e msm da mi je to nekako dovoljno :) pretpostavljam da to moze jos dosta da se klokuje,ali mislim da je sada sve ovo ok. Da ostanem na 1,100 naponu i 1000/1475,temperatura sigurno nece prelaziti 80 stepeni,sto iz zakljucka nije mnogo,a dobicu sigurno 20 % jos brzu grafiku,eto,cisto da iskoristim tolike rezerve ove karte. Najvise mi je bitno da mu ne skodi napon od 1.1,jer kako sam shvatio cip je isti kao na 7970 a on radi na 1,175 :) hvala vam svima na savetima :)))))

Vrh Dno