Šta je novo?

AMD Radeon 7950 zvanična tema

Do 1.3V, al treba paziti na temperaturu, za VRM da ne ide preko 100c i Core da ne ide preko 80-90c...

Inace ovo bi bio neki nestabilan max. klok :) Ova moja graficka ima visok Asic quality, al napon posle 1.200V joj ne znaci puno... Takodje memorija iako prolazi test na 1800MHz, nije stabilna...

Si probao da odvrnes napon na 1.3v? Jel moze kuler da ohladi kartu tada? Meni je prosto neverovatno koliko ovaj Xtreme dobro hladi u odnosu na kulere koje stavljaju proizvodjaci na karte.

Koje su temperature otprilike ako znas? Jel dosta bucan? Posto sam ja presao iz krajnosti u krajnost. Imao sam referentnu, to je sacuvaj Boze koliko se cuje i na defaultu, a kada se odvrne na 100% moras slusalice da drzis da bi cuo sta se desava na kompu. :D Druga krajnost je Xtreme koji se ne cuje ama bas nista. Kakva je buka u odnosu na referentnu na primer?

Koje su temperature otprilike ako znas? Jel dosta bucan? Posto sam ja presao iz krajnosti u krajnost. Imao sam referentnu, to je sacuvaj Boze koliko se cuje i na defaultu, a kada se odvrne na 100% moras slusalice da drzis da bi cuo sta se desava na kompu. :D Druga krajnost je Xtreme koji se ne cuje ama bas nista. Kakva je buka u odnosu na referentnu na primer?

Temperature na 100% ventilatora ne prelaze 80c koliko god da se overklokuje i doda napona, a inace ovaj Twin Frozr III je sigurno tisi od referentnih kulera na 100%, ali cuje se na 100%, mada ako se pojacaju zvucnici u toku igre ne smeta toliko. Meni je kuciste zatvoreno i na podu i imam puno ventilatora pa mi ne smeta buka od graficke toliko.

Temperature na 100% ventilatora ne prelaze 80c koliko god da se overklokuje i doda napona, a inace ovaj Twin Frozr III je sigurno tisi od referentnih kulera na 100%, ali cuje se na 100%, mada ako se pojacaju zvucnici u toku igre ne smeta toliko. Meni je kuciste zatvoreno i na podu i imam puno ventilatora pa mi ne smeta buka od graficke toliko.

Aha, ok,ok. Pa temp su ok, sta znam. Ma mora da je tisi, onaj referentni nije normalan. :)

Evo ja sam danas ipak zamenio moju Vapor-X, nekako mi ne miriši na dobro. Kad sam je kupio, nisam ni pogledao ni jednu jedinu informaciju o njoj, malo sam je testirao, overklokovao i vratio na default. U par igara mi zablokiralo (NFS Most Wanted, COD BOII, ...), a i na default bez power +XX se greje do 100C u zatvorenom kućištu - pod max. opterećenjem). Uzeo sam Flex (bila u radnji), nisam morao čekati, iako se razmišljam o asus-u V2, testiraću ovu preko vikenda, pa ću videti do ponedeljka. Na prvi pogled, manjih je gabarita (samo dva slota zauzima - Vapor-X 2.5), GPU-z ne prepoznaje senzore za naponske (ili ih nema), stalno pokazuje 26C i 25C), kao ne očitava ni GPU-load... Tiša je pod opterećenjem od Vapors, do 50% fan gotovo nečujna.. Što se tiče testa opterećenja, prosudite sami... sve ok za sada.

Malo ću igrati večeras pa ću još videti - kako se ponaša...

Poslednja izmena:
Malo se još igraj pa javi... Bilo bi zaista dobro da vidimo i temperaturu VRM-ova, probaj evenutalno sa AIDA64 ili nekim drugim programom, neverovatno mi je da VRM nemaju senzore... Inače, meni sa VAPOR-X pri sličnom kloku u guimineru VRM ide oko 110C, ali je i maksimalna struja nešto veća, preko 170A... U igricama VRM nikad ne pređe 80-tak stepeni a ni struja preko 120A. Guiminer baš gazi!

P.S. Naravno, ne držim je tako za rudarenje, bilo bi mučenje iste. :)

Da, večeras više, sad nisam kući. Inače jedina zamerka koju za sad imam, ceo hladnjak izgleda malo "jeftinije" u odnosu na Vapor (a direktna posledica toga je blago drndanje plastike na hladnjaku od 57-65% brzine, na dodir prstom prestane, negde treba učvrstiti komadicem meke gume, ili sl...), procesor je išao do 81C u zatvorenom, hvala Bogu, naponsku ne očitava, hehe, šalim se.

Da, večeras više, sad nisam kući. Inače jedina zamerka koju za sad imam, ceo hladnjak izgleda malo "jeftinije" u odnosu na Vapor (a direktna posledica toga je blago drndanje plastike na hladnjaku od 57-65% brzine, na dodir prstom prestane, negde treba učvrstiti komadicem meke gume, ili sl...), procesor je išao do 81C u zatvorenom, hvala Bogu, naponsku ne očitava, hehe, šalim se.

Makar te nece strefiti slog ako nista drugo. :d

Ovo je najjaca fora. Reklamirate Vapor-x i dobijete kartu gde ne mozete ni videti temp a samim tim nemate ni razloga za brigu niti za reklamaciju :d

Ma boli me za senzore, hehe, ignorance is bless', ili tak nešto (učio sam nemački), što više informacija, više se čovek nervira, keep it simple! Uostalom, nadoplatio sam čitavih 300 din, Asus je jedno 6-7k minimum, + čekanje, + žena posumnja da nešto mutim i da sam opet potrošio pare na to gov.. od kompjutera, onda sam tek naj...., ovako je bilo najbezbolnije i čisto... Pssssst!

Poslednja izmena:
Zasta si bre doplatio 300din?! Za flex?!
Samo mi reci dali sam te dobro razumeo.
Zar nije trebalo da dobijete flex u zamenu ili novac? Za to nije trebalo ni dinar da doplacujete!

Ako je postarina onda ok, nije mi palo na pamet kad je rekao "nadoplatio".
Ako nije onda je kofa spremna za polivanje, taman sam je promesao :d

malko sam istrazivao, safirove sve te nemaju referentni amd pcb, vec neki svoj i vrvatno tu lezi problem sa tim nanponskim.
chak sam nashao neke koje imaju i jednu fazu vishe, dok ima i nekih kojima fali jedna....ukucajte u guglu pa cete videti...sve ove druge (sem tipa asu dcu2) imaju ref dizajn, smao se razlkuju po kulerima

Meni stize zamena za sapphire, pitali me da li hocu msi ili gigabyte, ja izabrao gigabyte wf3. Verujem da je i MSI odlicna, kao sto The Bear rece za svoju, ali takodje vidim i jaku puno preporuka za gigabyte.

Jel neko probao 12.11 drajvere? Koliko je ubrzanje kod vas?

Slicno i kod mene :p, mada ja mislim da tu u zvrndanju najvise ucestvuje kablic od ventova koji se naslanja na plastiku, kad sam cistio kartu malo sam ga odaljio i manje zvrnda, nikako da probam da ubacim malo parce vate izmedju njega i plastike, mozda to resi problem skroz................

E ljudi, na koju foru mi u msi ab, gpu ide do 115? :D

Evo, malo sam je još maltretirao, doduše sa otvorenim kućištem (zato što je zabijeno ispod stola u ćošku sobe), inače planiram uzeti jedan - MegaFlow 200 Transparent Silent Fan (200mm/700 rpm /110 CFM zvuči fino i tiho), pa će biti zatvoreno stalno. Ako neko zna neki veći (recimo 250mm i tiši, slobodno nek prijavi), znam da ću češće morati izduvavati prašinu, ali šta je tu je.
Što se kartice tiče, Fleksica je sve muški podnela, nemam nekih zamerki, osim što senzori za VRM1 i 2 ne rade (šta kažu drugi vlasici iste - moja je Sapphire 7950 Flex dual X OC edition - 925 MHz), da li kod vas rade senzori za naponske?
Overlokovao sam samo sa Ati Overdrive-om, GPU stabilan na 1200 (dokle je ograničenje u Overdrive), voltaže na auto, ništa nisam čačkao, memorija ne može mnogo da se potera (na 1500 zablokira u testovima - verikalne linije preko ekrana, tipično za memoriju), na 1450 sve je prošlo šta god sam "bacio", verovatno zato jer nema aktivno hlađenja za memoriju (ima neki pasivac - lim preko VRM1,2 i memorije). Evo i testova...

memorija slab kloker.
ok rezovi, samo kopanje me malko zabrinjava.
ok nisi spustio memoriju to ti je nekih 2-3c nize da jesi, ali opet mnogo 68c i 100% fan....e sad, ja ne znam koliko se on chuje na tih 100%

Pa temperatura je viša verovatno zbog višeg napona nego na nekim drugim karticama (asic je 66.2), ali to me ne tangira, na vaporu je asic bio 86 pa ne valja... no ventilator je mnogo, mnogo tiši nego na vaporu, a max. brzina manja, to 100% sam stavio samo iz predstrožnosti dok sam testirao. U igranju - na auto, zatvoreno kućište (jedno dva sata COD BOII fan je išao do 50%, jedva da se čuo, a sve ostalo kod mene je prilično sajlent). Ipak sve je to relativno, malo tog ugrejanog vazduha izlazi napolje kroz onu rešetkicu (u odnosu na one tunelske hladnjake, ali su oni bučniji). Jedna 12ka na nekih 500-600rpm i napajanje nešto malo brža 12ka, očigledno ne provetravaju dovoljno, planiram to da poboljšam. Tako da, tačno upoređivanje kartica može se uraditi samo ako se testiraju u istim uslovima, odnosno ista će pokazati različite rezultate u različitim uslovima rada (ali naravno što kvalitetnija - manja su odstupanja). Ja sam dobio što sam hteo, snagu i tišinu, za min. para (iz drugog pokušaja), najviše hvaljeni gigabyte nisam hteo da uzmem (ružna mi je), kao i msi - ne dopada mi se, asus je ubedljivo najlepši - ali sam stipsa, hehe, a vapora mi baš žao, kartica prelepa :sceptic: , a sve karte unazad od 1650, 1950, 3870, 4870, 5850, 6870 su bile Sapphire i nikada ni jedna nije crkla (kod mene).

Poslednja izmena:
kakve veze ima asic? si video moje gigabajte?, napon u nebesima, a karta ledena (relativno :D)

***, ne mozemo znati dok ne uporedimo direkt, vrvatno je safirovih 100% mozda kao gigabajt 70 ili msi 60. pa da je dosta tisha tj da iam manji protok vazduha na istom % venta
ali ako si ti zadovoljan.... to je ono najbitnije ;)

Sapphire na 100%, se vrti na nekih 3200 o/min...

do mu dodje ki gigashit na 60%...bash je ondak tiha....jer se giga do 55-60% gotovo da i ne chuje....msi josh 10% dole....mada i nisu isti ventovi....

Ali zato mi ja asic 63.3% :D....

pozdrav svima
Hteo bi da pazarim ASUS ATI RADEON HD 7950 DC2 3GD5
Nemam bas nesto preterano iskustva pa sam hteo da pitam moze neko da mi kaze dali bi ova kartica odradjivala posao na ovoj konfiguraciji

MB AM3 770 MSI 870-C45
Napajanje 600W LC Power LC600H-12, V2.31
CPU AM3 AMD Phenom™ II X4 955,3.20GHz/6MB
Memorija DIMM DDR3 8GB 1600MHz Kingston CL9, KHX1600C9D3B1/8G

Ako nije problem. Unapred hvala

Jedno pitanj za poznavaoce tweakovanja iz drajvera :eyebrows: Ranije sam koristio NVidia kartice i kada god sam forsirao nesto iz drajvera ja nisam primecivao razliku pre i posle, anyway sada vozim 6950 unlock u 6970 i hocu da forsiram anisotropic filtering iz drajvera da bih postigao ovo . Najjednostavniji nacin - treba da uradim samo ovo(unchekiram application controlled i mrdnem skalu na 16x) ili ne radim nesto kako treba? Drajver mi je 12.3 koji mi se pokazao najbrzim i najstabilnijim sta god da igram, ako ima neko predlog za bolji drajver spreman sam da isprobam i uporedim performance.

PS Odusevljen sam igrom, grafikom itd tj nemam komentar, igra radi odlicno na max-u sem AA koji je na normal, min FPS mi ne pada ispod 40(ovo je jako retka situacija koja traje vrlo kratko) inace je prosek 55-60 cak i napolju dok brzo vozim auto ili motor sa ukljucenim vsyncom. Nisam nasao neki tutorial na netu pa da pitam ovde iz prve ruke sto se kaze. Inace opet ne primecujem neku razliku cini mi se pre i posle. Pokusavao sam i da realnije vidim promene dok je igra u prozoru znaci startovana i Catalyst meni ispred nje i onda stikliram i anstikliram da bih bolje primetio promene ali nisam siguran da onda igra prihvata promene pa ne znam koliko je to realno tako(ne verujem da jeste jer ne primecujem apsolutno nista). Inace sam anstiklirao i pomerio slajder na 16x i tako drzim i pitam se da li sam uradio kako treba? I bez tog tweak-a sve mi se cini savrseno ostro ali eto ako moze jos bolje zasto da ne(koristim update 1.7 tezak 9GB-a) Jos da dodam sa forsiranjem iz drajvera anisotropic filtering-a ne primecujem apsolutno nikakav pad performansi - cak ni za frejm sto jos vise navodi da sumnjam da ne radim nesto kako treba :) Hvala na razumevanju - veliki pozdrav za sve ljubitelje Catalysta i AMD karti :wave:

Jos jedna dopuna, bez preterivanja uglavnom je zakucan FPS na 60 ima nekad malih oscilacija do 52-3,4 a ispod 40(znaci 42-3 mozda) nisam video ni u jednom trenutku sa ukljucenim vsyncom naravno|(bas sad gledam da sto relanije opisem kako radi igra). Da ne bude da izmisljam evo jedan skrinshot sa motorom pod punim gasom i frapsom u donjem desnom uglu.

Prilozi

• aaa.jpg
    aaa.jpg
    692 KB · Pregleda: 44
  • bbb.jpg
    bbb.jpg
    588.1 KB · Pregleda: 51
  • ccc.jpg
    ccc.jpg
    584 KB · Pregleda: 48
  • fff.jpg
    fff.jpg