Šta je novo?

AMD Radeon 7870/7850 zvanicna tema

Imam jedan dosadan problem sa mojom 7870 tahiti le, u vecini igara sve korektno funkcionise, ali ima par naslova da mi se desava da karta non stop menja clock u sred igranja igre iz 2D u 3D mod (menja od 300mhz do 975mhz) sto rezoltuje naravno u sugavim padovima fps-a... Ne kontam zasto to radi i zasto samo u nekim igrama. Zadnja u kojoj to radi je Fallout New Vegas lepo namestim igru sve na max i imam 60fps zakucanih dok grafa nepredje u 2d mod i onda mi fps padne na 30 -_- Nije do temperature jer je ~60c grafa. Sto je smesno kada npr stavim neki socan ENB da jos nafuram grafiku onda imam ~50fps otprilike i tafa graficka radi punom parom konstantno lol Nema nikakve logike.... ATI ATI sto me ovako j*bes na suvo....

Izgleda da se 7850 vise ne prodaje kod nas? Da li neko ima info da li ce ih jos biti, ili ih je potpuno zamenila nova serija R7/R9?

Imam jedan dosadan problem sa mojom 7870 tahiti le, u vecini igara sve korektno funkcionise, ali ima par naslova da mi se desava da karta non stop menja clock u sred igranja igre iz 2D u 3D mod (menja od 300mhz do 975mhz) sto rezoltuje naravno u sugavim padovima fps-a... Ne kontam zasto to radi i zasto samo u nekim igrama. Zadnja u kojoj to radi je Fallout New Vegas lepo namestim igru sve na max i imam 60fps zakucanih dok grafa nepredje u 2d mod i onda mi fps padne na 30 -_- Nije do temperature jer je ~60c grafa. Sto je smesno kada npr stavim neki socan ENB da jos nafuram grafiku onda imam ~50fps otprilike i tafa graficka radi punom parom konstantno lol Nema nikakve logike.... ATI ATI sto me ovako j*bes na suvo....

Vidi dali ima veze sa vsync-om (new vegas ima uključen po defaultu).

Koja verzija AMD drajvera je najbolja za 7870? Hvala

U redu, upravo skidam 14.4, valjda je to to!? Vidim da ima i 14.7 Beta.

Jel prevelika razlika u potrosnji izmedju 7950 i 7870? Nude mi kombinaciju neku za moju grafu a da mi daju 7950 al me plasi moje slabasno napajanje -.- .

Prema OVOM linku, I nije prevelika razlika. 7950 trosi oko 40w vise.

Ako imas dva 6pin konektora na napajanju nema cega da se plasis.

Pa imam jedno i plus jedno preko molexa.

Takodje planiram da promenim napajanje ali posto sam menjao,plocu,procesor,pa opet procesor pa graficku. Malo sam utanjio a ova kombinacija mi je ekstra jer trebam nekih 3k da dam. Al ne znam da li cu da upalim nesto dok ne uzmem napajanje.

Poslednja izmena:
Moze 7950 na to napajanje, samo nemoj da je overclockujes.

Ljudovi primetih dva il tri puta da mi se desi kao da pukne slika cela na pola sekunde i onda sve bude normalno. Jednom pri skrolovanju u operi i dva puta posle alt tab u tenkovima. U toku igranja nema pucanja slike uopste. Menjao drajver i posle toga se jednom desilo. Pustio 3D mark i nema nekih anomalija. Grafika iz potpisa je u pitanju.

Zamenio sam moju gtx460 se za sapphire 7850 2gb (za neku sitnu doplatu)

Grafika je ok, radi dosta bolje od stare, tiha i hladna (ne prelazi 60-65c u igrama i testovima).

Naisao sam na 2 problema:

1. u 3d modu treperi slika (ranije mi je takav problem pravila kablovska). Citao sam po netu i izgleda da je to cest problem kod dvi-vga konverzije kod hd7000 serije. Moze li nesto da se uradi, osim da nabavim monitor koji ima dvi? Ili ipak da probam da promenim grafiku (za istu), mozda je do konkretnog primerka?

Probao sam da je klokujem da vidim koliko moze da ide. U unigine valley testu npr, na def. imam oko 1800poene, na 1000/1300 imam nesto preko 2000 sto je ok, na 1100/1400 pada ispod 2000. Da li to znaci da joj je nizak napon? Ili nesto drugo? Memorija puca na 1450, gpu je pukao na 1150 sa def. naponom. Moze li neki savet oko ovog?

Moze, gpu na 1100, memoriju na 1350, gpu vddc na 1,100v .

Zamenio sam moju gtx460 se za sapphire 7850 2gb (za neku sitnu doplatu)

Grafika je ok, radi dosta bolje od stare, tiha i hladna (ne prelazi 60-65c u igrama i testovima).

Naisao sam na 2 problema:

1. u 3d modu treperi slika (ranije mi je takav problem pravila kablovska). Citao sam po netu i izgleda da je to cest problem kod dvi-vga konverzije kod hd7000 serije. Moze li nesto da se uradi, osim da nabavim monitor koji ima dvi? Ili ipak da probam da promenim grafiku (za istu), mozda je do konkretnog primerka?

Probao sam da je klokujem da vidim koliko moze da ide. U unigine valley testu npr, na def. imam oko 1800poene, na 1000/1300 imam nesto preko 2000 sto je ok, na 1100/1400 pada ispod 2000. Da li to znaci da joj je nizak napon? Ili nesto drugo? Memorija puca na 1450, gpu je pukao na 1150 sa def. naponom. Moze li neki savet oko ovog?

Što se treperenja tiče, meni je pomoglo (koliko toliko) samo umotaj ti to dobro, par trakica stavi nemoj samo jednu.

http://i.hizliresim.com/8lYz5n.jpg

Cilj je da se zaobiđe uzemljenje kod monitora, izgleda da to uzemljenje stvara neke smetnje...

evo i odakle sam to vide https://www.youtube.com/watch?v=glvr26-EDbI pogledaj prvi komentar.

Jel ovde nesto nije kako treba ili ja gresim?
Odakle shared memory za ovu moju karticu? Zar ona nema fix 2gb memorije i ne moze da uzima sisitemsku memoriju..??

I jos jedna situacija se desava, ne znam da li je povezano..
Monitor iz cista mira sam menja mod slike sa standard na film ili dr..ili po nekoliko puta za redom pokazuje mod slike iako ga ja ne menjam niti ukljucujem meni monitora??

Prilozi

• sshot-41.jpg
    sshot-41.jpg
    58.6 KB · Pregleda: 76
to iz properties-a nema veze sa zivotom,ne obaziri se na to.a sa monitorom,ako nisi instalirao neki softver na komp za monitor,onda je do samog monitora,nema veze to sa grafickom.probaj da resetujes monitor na fabricka podesavanja,ako ne pomogne probaj na drugom racunaru/izvoru slike,mada mikroskopska sansa da je do samog racunara.

mozda neki od tastera za meni na monitoru zeza,nadji staru cetkicu za zube i dobro ocisti.

@umart.. hvala na brzom odgovoru.
Slucajno sam pogledao podesavanja i bas me zbunilo ovo za memoriju...
Promenio sam ulaz DVI na grafickoj i malo sam procackao tastere na monitoru pa cu da vidim kako ce da se ponasa.

Da li neko zna mozda zbog cega nemam ponudjenu rezoluciju 1600x900, sve ostale moguce rezolucije su mi dostupne, koristim vga-dvi ulaz, imam msi 7850, do juce sam imao hd 5670 i imao sam tu rezoluciju dostupnu

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Da li neko zna mozda zbog cega nemam ponudjenu rezoluciju 1600x900, sve ostale moguce rezolucije su mi dostupne, koristim vga-dvi ulaz, imam msi 7850, do juce sam imao hd 5670 i imao sam tu rezoluciju dostupnu

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Udji u radeon settings centar(nzm tacno kako se zove) i imas pod properties da cacnes jednu opciju...na gornjem dijelu su informacije o monitoru a dolje makni strik sa opcije driver(tako nesto, opet nzm kako se zove) i izaberi 1600x900...bar meni je to pomoglo..

Послато са GT-I9300 уз помоћ Тапатока

Ljudi dobio sam na poklon 7850 1gb ali mislim da radi na vecoj temp od normalne u idle ... cudno je I to sto je memorija non stop na 1200 tj (4800mhz) a gpu clock se spusta normalno na 300...450..

Neki savet?

Capture.JPG

Isto i gpu z pokazuje...

Sta sada da radim sa 7770 :D ona je doduse bila hladnija u proseku 5 - 7 c ali i slabija :)
Kako bi ove dve radile u CF ima li to smisla? prednosti za BF4 npr ili Dirt , posto samo to igram a koliko vidim i igracu sigurno jos najmanje godinu dana...

Drzao sam je u furmarku na 720p 4x MSAA pola sata nije prelazila 68c :) valjda je po tom pitanju ok :) sobzirom da ima jedan vent :)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Prodaj obe i kupi polovnu R9 380 koja ima garanciju :) http://www.anandtech.com/bench/product/1591?vs=1589

Mada ti za BF4 treba bar neki fx63xx ili jos bolje fx83xx..

Odakle ti to kada sa ovom BF4 radi u full HD 60fps tecno, sve na medium , bolje i ne treba za BF - samo MP igram :) mozda si to sve mislio za BF1 :D

Ova kao poklon je lepo legla :) R380 nebih uzimao iz vise razloga ... jedan je potrosna (200W) i moje slabo napajanje a drugi razlog je RX470 koji je definitivno pametnije ulaganje.

Amman dajte mi odgovor na pitanje!

Zahtevan je svaki BF MP ali sam posle video da ti je Phenom na 4Ghz pa taj boost u odnosu na stock ipak znaci.
A za medium podesavanja dovoljna je 7850 ali bi sa 380 dobio 60fps sa high. RX470 najbolja kupovina ali je i 10-ak 'iljada skuplja od polovne 380..

Hvala na savetu ali vise od medium mi ne treba za BF, tu detalji nisu bitni nego stabilan fps ...

Sve jace od ovoga mi ne treba za ove igre, u buducnosti trebalo bi da predjem na ZEN + rx470 , i to ce biti tooo.

Za sada ostaje i dalje pitanje kako da sredim 7850 sto u idle radi na 1200 (4800mhz) ... ne treba tako... to me zanima???

Mozda ima flesovan bios, raspitaj se od koga si je dobio na poklon da li je nesto menjano?

Nazad
Vrh Dno