Šta je novo?

AMD Radeon 7870/7850 zvanicna tema

ooooooooooo to je jako pametno!

ja se nadam da napravim vodeni blok za nju letos, ali će me dosta koštati radijator, pumpa i cevi, ne znam da li da se upuštam u tu akrobaciju...

edit: otvorio sam kantu i evo za minut je temperatura pala na 71 stepen, a vent na 47%

hm... hmmmmm..... šta sad treba da držim komp otvoren :/ i ovako je pun prašine, ako ga ostavim otvorenog taman će da pokupi svu prašinu u univerzumu...

Poslednja izmena:
Pa bolje i prasina nego previsoke temp...

ooooooooooo to je jako pametno!

ja se nadam da napravim vodeni blok za nju letos, ali će me dosta koštati radijator, pumpa i cevi, ne znam da li da se upuštam u tu akrobaciju...

edit: otvorio sam kantu i evo za minut je temperatura pala na 71 stepen, a vent na 47%

hm... hmmmmm..... šta sad treba da držim komp otvoren :/ i ovako je pun prašine, ako ga ostavim otvorenog taman će da pokupi svu prašinu u univerzumu...

Imas za 3,5-4k kucista da uzmes, ja imam tt commadera gs3 mozes da nabacis 3 venta da ubaciju i 3 da izbacuju vazduh sto sam ja i uradio ( i ubacio sam jedan u prostor gde idu cd-romovi iako nije predvidjeno ali vuce vazduh jer su tu one fiokice sto se vade sa sundjerima pa ne vuce prasinu kroz njih) a ventovi arctic cooling 12ice oni sto sami odrzavaju temperaturu ( oko 500-600 din komad )

I glava da te ne boli :) kuciste hladno kao spricer

hm, trenutno imam tt tsunami dream kućište, a na ormaru mi stoji antec koji mi je dao brat jer je kupio neki hmmm.... bitfenix mislim. e sad ja nisam prepakovao komponente u to jer ću krajem juna da menjam komplet ploču/procesor/ram, i čekam te komponente da ubacim u novo kućište. taj antec je prilično provetren i ok je. za sad neka ga ovako, pa ću videti... do 80 stepeni joj neće biti ništa :D

64508_585917744771541_1744871960_n.jpg

A moze i ovako :D

Vi se smejete, al drug je bukvalno tako ladio komp celo proslo leto jer mu je bilo 40c u stanu :D Dobro nije zalepio fan samo ga je stavio odmah pored :D

Po mom nekom razmisljanju,ako se komp koristi za 24/7 rudarenje,samo napolje sa komponentama,plus 2-3 venta da duvaju preko svega,jer svaki stepen ce biti veoma bitan,sad kad krenu paklene vrucine....e da,jel neko imao prilike da proba cf sa 7850?

ALTI radnje prodaju i ASUS modele, ali izgleda da ne daju uz njih vaucer.
Sto je bezobrazno, mufljuski jer na njihovoj akciji pise : "Kupovinoom bilo koje AMD kartice......."
Uostalom sta je mene briga ko je uvoznik (Pera,Mika ili Zikina svastika...) na sajtu prodavnice stoji akcija, a ne na sajtu uvoznika.

Ja sam dobio kodove uz ASUS kartu..

Koju kartu i kad si je kupio?

Koje 7850 karte imaju mogućnost obaranja napona ispod defaulta? Kakva je situacija sa MSI 7850 OC (razmatram onu od 2GB, a pretpostavljam da se isto ponaša kao i 1GB verzija)?

ALTI radnje prodaju i ASUS modele, ali izgleda da ne daju uz njih vaucer.
Sto je bezobrazno, mufljuski jer na njihovoj akciji pise : "Kupovinoom bilo koje AMD kartice......."
Uostalom sta je mene briga ko je uvoznik (Pera,Mika ili Zikina svastika...) na sajtu prodavnice stoji akcija, a ne na sajtu uvoznika.

Nez gde si ti uzeo karticu, ja sam uzeo preko em*i-a i na njihovom sajtu pise da se uz bilo koju amd 7800 karticu dobijaju vauceri za neke igrice ali ispod na dnu banera stoje samo msi,powercolor, i sapphire... Tkd asusa nema :/

Koje 7850 karte imaju mogućnost obaranja napona ispod defaulta? Kakva je situacija sa MSI 7850 OC (razmatram onu od 2GB, a pretpostavljam da se isto ponaša kao i 1GB verzija)?
Dakle problem je u tome sto mozes da "setas" voltazu na ab-u i na trixxu bez problema, ali cim grafika pocne nesto da radi, gpu-z pokazuje default voltazu i grije se na default clock-ovima preko 80 stepeni...
Evo sad pokusavam da nadjem odgovor po netu da li se moze smanjiti voltaza pomocu biosa.

Hm, moguce da ti je falicna karta. Ja sam bas mislio da uzmem nju, pre nego jos jednu Sapphire 7850 2GB, sa kojom sam prezadovoljan, ali godinu dana duza garancija dosta znaci.

Jel probao neko da menja bios ja se mislim da ga editujem ali nece RBE da mi ucita bios iz kartice bas cudno kao da je zakljucan

ja sam do pre par dana mislio da 80 stepeni nije nista. meni je gpu u laptopu glat isao do 100 stepeni i tako po 6 sati koliko sam igrao stalno 95+ i ni jednom ni da zakoci, ni da se resetuje, ugasi, nista... ja sam mislio sve do 105 stepeni je kulaza... a sad me ovde naplasise ljudi najstrasnije za te temperature :d

Hm, moguce da ti je falicna karta. Ja sam bas mislio da uzmem nju, pre nego jos jednu Sapphire 7850 2GB, sa kojom sam prezadovoljan, ali godinu dana duza garancija dosta znaci.
Pomogao mi je La.Prestige, dakle skinuo sam 13.2 drivere, daje oko 350 kh/s 1040/1250 nisam se igrao puno, sutra cu, ali se nadam bar 380 kh/s.
Sto se tice grijanja, gornja kartica ide do 77 (vent oko 58%), donja do 66 (45%). S obzirom na to da cu ubaciti 5770 kao primarnu, a ove dvije na extendere, ocekujem i manje temperature.

Jel probao neko da menja bios ja se mislim da ga editujem ali nece RBE da mi ucita bios iz kartice bas cudno kao da je zakljucan
Poslednji update za RBE je izasao 2011, tako da za 7xxx kartice nema tu opciju. (Ovo sam procitao danas na nekom forumu tako da ne znam koliko je tacno).

ove zadnje drajvere nemojte da skidate 13.5 beta cini mi se da su, nisu za q

izzy, radi li sad spuštanje napona ispod defaulta? Da li ti je isti default napon na obe karte?

Nisam probao juce jer mi je citav dan prosao za*ebavajuci se sa drajverima i podesavanjima (probacu danas u toku dana pa javljam), a na obije je isti - 1.138.
Preko noci max temperatura 78 i 71 i ventovi 59% i 48%. U sobi je sigurno bilo 27, 28 stepeni jer nisam mogao prozor da otvorim zbog vjetra.

Stigla jos jedna ASUS Radeon HD 7870 2GB GDDR5 HD7870-DC2-2GD5-V2, sve povezano i sljaka kako treba, e sad zanimaju me vasa misljenja oko temperatura posle 1h igranja bf3 temp gpu1 72c gpu 2 62 c , na idle rade gpu 1 35-40 c gpu 2 33 c , jesu to ok temp ? ( ako uspem da nabavim scythe vent za bocnu stranicu kucista kontam da ce spustiti par c dole jer ce direkt u njih duvati ).

E sad par malo cudnih stvari:

1. (Ovo je mozda i normalno) za jednu karticu mi pokazuje u gpu-z da joj je klok 1100/1250 iako nista nisam dirao u msi ab je za obe kartice 1000/1200, jel to neki bag ili sta vec?
2. desava mi se da kad upalim komp da drugu graficku prepozna ali ne u potpunosti tipa ne pokazuje sve temperature itd u gpu-z u delu senzori. ( izmenjao sam mesta grafickama i uvek za onu koja je druga to pokazuje )
3. Sve igrice do sad radile bez problema, danas u bf3 u misiji posle one sa avionima ( u onoj po mraku ) poceli da se pojavljuju artefakti i to bas dosta, jel imao neko problema sa ovim ? Citao sam po forumima moguci uzrocnici su i monitor i prikljucak od monitora ako ide preko onog nastavka ( posto imam stariji monitor sa vga prikljuckom samo ), kartice mi se ne vracaju jer rade ok u svim igricama i za sad samo tu prave problema a dosta postova sam nasao da ljudi vracaju graficke pa da im vracaju kao ispravne jer su ispravne ( verovatno softver pravi problem) ...

Poslednja izmena:
Snimi msi afterburner, veoma dobar program za kontrolu parametara grafickih karti. A mozes i sa asusovog sajta da skines njihov zvanicni alat, mada koliko sam video izgleda isto kao msi AB samo mu je crno crven interfejs. Sa njime imas mogucnost da podesavas klokove i napon karte kako zelis. Mozda ti je jedna karta oc verzija za razliku od druge, pa su zbog toga klokovi razliciti. Proveri tacne oznake karti. U svakom slucaju sa nekim od ta dva programa ces lako nastelovati da karte rade na istom kloku. Sto se temp tice, sve je to u granicama normale, uvek je prva, tj. gornja karta toplija jer ventilatori uvlace zagrejan vazduh od donje karte. A pomocu tih programcica mozes i da podesis br. obrtaja ventilatora, pa ti nadji balans izmedju temp i buke koji ti odgovara. Samo drzi temp ispod 75c.

Snimi msi afterburner, veoma dobar program za kontrolu parametara grafickih karti. A mozes i sa asusovog sajta da skines njihov zvanicni alat, mada koliko sam video izgleda isto kao msi AB samo mu je crno crven interfejs. Sa njime imas mogucnost da podesavas klokove i napon karte kako zelis. Mozda ti je jedna karta oc verzija za razliku od druge, pa su zbog toga klokovi razliciti. Proveri tacne oznake karti. U svakom slucaju sa nekim od ta dva programa ces lako nastelovati da karte rade na istom kloku. Sto se temp tice, sve je to u granicama normale, uvek je prva, tj. gornja karta toplija jer ventilatori uvlace zagrejan vazduh od donje karte. A pomocu tih programcica mozes i da podesis br. obrtaja ventilatora, pa ti nadji balans izmedju temp i buke koji ti odgovara. Samo drzi temp ispod 75c.

Potpuno su iste kartice, fora je sto sam prvo mislio da je nesto do msi ab ali onda reko aj da zamenim kartice i obrem ih ono opet pokazuje znaci koju god karticu od te dve stavim gore za nju pokazuje 1100/1250 ali kontam da je to neki bag izgleda u gpu-z jer u kombusteru pokazuje da obe rade na istom kloku.

Onda nemas problema. Ako budes usao uvode rudarenja, gledaj da drzis temp ispod 70c, jer nisu isto igre i rudarenje. Kod rudarenja, gpu je konstantno na 99% zauzeca, pa samim tim bi temperature otisle sigurno 5-6c gore, a najveci protivnik chipova je temperatura. Ako uletis u radarske vode drzi temp ispod 70c. Jesi li trazio mozda max oc karti i vrteo 3dmark i ostale benchmarke? Ako jesi okaci neki ss da vidimo kako skaliraju 7870 u cf-u.

Nisam jos nista testirao, ovih dana cu samo da prvo nabavim taj ventilator za bocnu stranicu da jos malo ohladim graficke jer ce im u oc podici dodatno temperature pa bar par stepeni da budu nize ako nista drugo.

evo da prijavim ja, ne znam kakve si artefakte imao ali ja sam imao horizontalne linije po ekranu, tzv flickering kad uđem u igru a kartica je povezana na vga. kupio sam dvi kabl i sad toga više nema...

Posle kad dodjem kuci dodacu tekst kako sam to resio , slucajno naleteo na njega na nekom nvidia forumu jer su i ljudi sa njihovim kartama imali problem, i za divno cudo pomoglo i meni :D

A za te horizontalne linije, imam i ja to, ako je to to, tipa kad palim komp i u momentu kad je podigao win i kad se iz crne boje prelazi na desktop onda povileni tako i posle je ok, i u igricama se pogubi pri npr pucanju i to bas se dosta primeti i pri naglom okretanju levo/desno , mada sam citao da tu uzrok moze biti i em zracenje od drugih uredjaja na istoj frekvenciji , tkd cu danas kad dodjem kuci bas da vidim sta se desava kad mu promenim malo frekvenciju i poiskljucujem zvucnike itd, mada svakako planiram uzeti drugi monitor, al ajde mozda nekom pomogne ako je ovo u pitanju :)

Eto ako neko bude imao problema neka se malo poigra sa ovim :)

However, there is a solution. If you mess around with the graphic options in Battlefield 3 you can fix this problem (This doesn't help everyone with this problem). If you turn off AA,AF,OCC and Motion Blur then it might help you. But, there is a but. The graphic will be a little bit... bad, but you can still have fun and play!

da te linije.... to nisam imao sa starom 3870, ostatak konfiguracije isti... jesu u pitanju neke frekvencije, ali zašto nisu frekvencije zezale 3870. svejedno nit sam imao nekog razloga nit volje da je menjam. svaki sledeći monitor će jednostavno biti dvi....

Koji je neki siguran oc kod 7870 ? Da je neko isprobao vec kod sebe da mu je kartica radila par sati pod razlicitim opterecenjima?

Nazad
Vrh Dno