Šta je novo?

AMD Radeon 7870/7850 zvanicna tema

Najveca mana Sapphire kartica je to sto imaju samo 2 god. garancije. Ja imam obicnu 7870 sa istim hladjenjem kao ova sto je kod nas u ponudi Tahiti LE. I mogu reci da je odlicno odradjeno hladjenje. Tisu karticu nisam imao, pri tom temperature su ~60c u full loadu. Ja sad da kupujem bez razmisljanja bih uzeo Sapphire Radeon HD 7870 XT (Tahiti LE) 2GB.

Dodas jos 5-6 hiljada i imas cistokrvnu 7950, na tih 5-6 dodas jos 3-4 i imas cistokrvnu 7950 sa velikom oc marginom, superb hladjenjem i godinu dana duzom garancijom.

I dodas jos 5-6k i uzmes 7970 :) Salim se, slazem se sa tobom, jeste malo visoka cena. Pasce to za par hiljada vrlo brzo ja mislim.

I dodas jos 5-6k i kupis HD7970 matrix i nema trenutno bolje graficke na trzistu :D

Ja imam Sapphire 5770 vapor-x 2-3 godine i do sada me služi ok, nemam 5-6 hiljada da dodam, inače bih išao na 7950oc verziju.

Razlika između MYST-a i Sapphire-ove Tahiti LE je i u bundle-u koji dolazi sa karticom. Sapphire daje adaptere za DP i čini mi se HDMI kabl. A obe upadaju u Never Settle program pa dobijate Far Cry 3 kod za Steam. Šteta jedino što nisu dali karti ime 7930 jer bi onda išli Hitman i Sleeping Dogs kodovi u paketu.

Pozdrav, treba mi savet iskusnih kolega kako da utvrdim da li mi je graficka ispravna ili ne? Kupio sam Sapphire 7870 Gz edition, onu za koju su rekli da moze biti problematicna. Uzeo sam je pre 3-4 meseca ali do sada nisam toliko igrao igre posto nisam imao vremena. Pre 2-3 nedelje sam poceo da instaliram igre i simptomi su sledeci:
-gw2 uglavnom radi bez problema, ponekad samo na kratko slika trepne ili pukne neka tekstura, ali to se retko desava i generalno sam zadovoljan kako radi ta igra
-cod:mw3 presao bez problema
-skyrim neigriv, teksture pucaju konstantno i na sve strane
-drift3 generalno radi ali prilikom nekih efekata sudara na delovima ekrana se gube boje i pikseli, kao kada se na tv-u gubi slika (cak mi je palo na pamet da je to tako uradjen efekat pri sudaru :p)

Toliko sam isprobao za sada, pa me interesuje da li postoji pouzdan nacin da utvrdim da je kartica problematicna ili nije? Neki benchmark ili nesto slicno al po mogucstvu da nemoram da skidam celu igru zbog benchamrka.
Takodje interesuje me kako se kartica kvalifikuje za reklamaciju i koji je postupak? Kartica je kupljena u E**i, pa neznam ako utvrdim da je do kartice da li treba da im se javim, ili samo odnesem karticu ili nesto trece...?

Stavi za karticu manual fan control preko Trixx-a pa javi da li imas i dalje probleme.

Mislim da možeš slobodno da je odneseš do njihovog servisa i da skratiš sebi muke.

Ako neko hoce da se sazali da mi odgovori na par pitanja.:d:wave:

Uzeo sam danas ovu Saphire sa slike. Onako posto sam sa marsa pao i nisam u toku pa da pitam ovde.Jel moguce da ovo nema promenu napona? Sad sam bacio neki mali OC i na stavio na 1150mhz za gpu i vidim oma neki bagovi u 3dmarku vratio na 1100mhz i obrnuo test bez problema.
Da vidim i ovaj Power Limit u Msi u sta je sad to jel i to treba dizati?
11199-16_HD7870_GHz_2GBGDDR5_DP_HDMI_2DVI_PCIE_C01_634826384347311563_600_600.JPG

Poslednja izmena:
Jasta,spici taj klizac do kraja-on omogucava gpu da povuce vise struje od deklarisane ako mu zafali. Koje napajanje imas?
Sad videh,trebalo bi da je dovoljno. Koristis aftetburner ili trixx?

Poslednja izmena:
Ako neko hoce da se sazali da mi odgovori na par pitanja.:d:wave:

Uzeo sam danas ovu Saphire sa slike. Onako posto sam sa marsa pao i nisam u toku pa da pitam ovde.Jel moguce da ovo nema promenu napona? Sad sam bacio neki mali OC i na stavio na 1150mhz za gpu i vidim oma neki bagovi u 3dmarku vratio na 1100mhz i obrnuo test bez problema.
Da vidim i ovaj Power Limit u Msi u sta je sad to jel i to treba dizati?
Pogledajte prilog 106537

Koristi trix obicno sapphire graficke rade sa trixom a ne rade sa MSI afb :)
Kakva je graficka po pitanju buka/temperatura vidim da je cjena ispod 200e i jedan od najeftiniji modela HD7870?

Poslednja izmena:
Narode,
vredi li ova karta PowerColor 7870 PCS+ Myst Edition PowerColor 7870 PCS+ Myst Edition 200 evrica, polovna, full pak, garancija
tj da li za max 190-200 evra mogu napraviti i bolji izbor?

Jasta,spici taj klizac do kraja-on omogucava gpu da povuce vise struje od deklarisane ako mu zafali. Koje napajanje imas?
Sad videh,trebalo bi da je dovoljno. Koristis aftetburner ili trixx?

Koristio sam prvo MSi afterburner sad snimio Trixx i vidim da moze napon da se dize.

Par reci o grafi tiha bas temp ne ide iznad 55c kad je na def za sada hladno je u sobi. A sa OC na 1200mhz za Gpu max 63c temp.
Los overkloker na 1200mhz trazi 1.3v a ni tad nije 100%stabilna.Na 1100 radi na def naponu kolko sam video za ovo kratko vreme.

Prvo sam imao ogroman problem jer sam izvadio 5850 i stavio 7870 i drajver je bio 13.1 koji mi je bacao artifakte u nekim naslovima kao i u 3dmarku vantage,pomislio sam svasta kad ono drajveri vratio na 12.10 i sve radi ko podmazano.

Evo i slikice vantage testa i 3dmark 2013. Prvi sam provozao na 1200/1300mhz za gpu a drugi je na DEF. kloku 1000/1200

Prilozi

• 1200 7870 vantage.jpg
    1200 7870 vantage.jpg
    638.9 KB · Pregleda: 82
  • 7870 def.jpg
    7870 def.jpg
    567.6 KB · Pregleda: 64
Koristio sam prvo MSi afterburner sad snimio Trixx i vidim da moze napon da se dize.

Par reci o grafi tiha bas temp ne ide iznad 55c kad je na def za sada hladno je u sobi. A sa OC na 1200mhz za Gpu max 63c temp.
Los overkloker na 1200mhz trazi 1.3v a ni tad nije 100%stabilna.Na 1100 radi na def naponu kolko sam video za ovo kratko vreme.

Prvo sam imao ogroman problem jer sam izvadio 5850 i stavio 7870 i drajver je bio 13.1 koji mi je bacao artifakte u nekim naslovima kao i u 3dmarku vantage,pomislio sam svasta kad ono drajveri vratio na 12.10 i sve radi ko podmazano.

Evo i slikice vantage testa i 3dmark 2013. Prvi sam provozao na 1200/1300mhz za gpu a drugi je na DEF. kloku 1000/1200
ma ubacuj 12.11 ili 13.1 drajvere,los je to rezultat za taj OC,mora da baca preko 26000 u vantage!!!

13.1 mi prave artifakte u vantage testu a i dosta za danas suta cu nastaviti da se igram sa grafom :p

Poslednja izmena:
Narode,
vredi li ova karta PowerColor 7870 PCS+ Myst Edition PowerColor 7870 PCS+ Myst Edition 200 evrica, polovna, full pak, garancija
tj da li za max 190-200 evra mogu napraviti i bolji izbor?

Vredi, kako da ne. Toliko je inače bila u startu (čak i za 195€ na jednom mestu, kod nas naravno) ali su nakon dva-tri dana porasle cene na 230€. Kartica ima Tahiti LE čip iz 7950 i jede sve ostale 7870 kartice za doručak, čak po nekim testovima u nekim igrama bolje radi od 7950. za te pare nema boljeg izbora nigde.

Karta jeste bolja od 7870 ali isto toliko je 7950 bolja od nje. 1792 -> 1536 i 384bit -> 256bit. Testovi u kojima je brža od 7950 su besmislica, ali je to moguće udesiti ako se koristi 7950 na default kloku (800Mhz) pre boost verzije.

Heh neverovatno da skoro svaka 7870 na ovom forumu ima iste OC domete :) ~1100 na def-u, a povecanjem voltaze postize se veoma malo.

Gavran,

Pa nije bas tako, moja Gigabyte 7870 ima malo vece oc domete na def :smash:

Al sa dizanjem voltaze samo se zagreje, realno nije neki dobitak u OC

Gavran,

Pa nije bas tako, moja Gigabyte 7870 ima malo vece oc domete na def :smash:

Pa rekao sam skoro svaka :wave:
@dulsrules Bas tako, ja ni ne dizem voltazu, 1100/1400 na defaultu i to je to. Nema svrhe da je drzim na 1.3v za 70mhz ili koliko vec.

Poslednja izmena:
Moja 7850 ide na defu na 1040-1050 top. Sa dodavanjem napona ne mogu da predjem 1100 MHz stabilno. A razlika u temperaturi je osetna.

Narode,koja je the best 7850 sa 2gb sto se tice OC ,temp i cene. Jel ima smisla ici na 7870 tahiti le koji je za 6-8000 skuplji?

Kakva je safirka 2gb 7850 sto se tice oc i hladjenja?

Poslednja izmena od urednika:
Hladjenje odlicno, kod mene nije presla 55 C a ventilator je na 45% u tom trenutku.Tiha i hladna.
Za klokovanje ne znam jer se ne bavim tim :D

Imam cuvenu msi sa 1gb,moram da je menjam ovih dana opasno zeza. Da li uzeti safirku od 2gb,msi od 2gb ilu ici na 7870? Sta mislite narode?

Ako mozes idi na 7870.

Nazad
Vrh Dno