Šta je novo?

AMD: Prezivljavanje i buducnost

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Ne znam da li se ovde vec diskutovalo o ovome, ali THG je nedavno objavio clanak na pomenutu temu: Link

Kako oni kazu (a valjda znaju nesto ti Nemci?) situacija je jako losa:

AMD is also a company fighting to survive. Indeed, the situation is so dire that the German state of Saxony, where AMD's Fab 36 is located, as well as the German government, felt the company needed financial support and contributed over $384 million to the firm's coffers.

Mr J. Polster bas ima m.da da izvali "To my knowledge, the competition does not offer graphics chips."

U redu bi bilo reci da Intel nema high-end grafiku (mada je i postojanje ATI high-end grafike trenutno diskutabilno) ali ovakva izjava pokazuje neoprostivu ignoranciju i arogantnost. U svakoj iole normalnoj firmi zakazali bi mu posetu HR odeljenju -- da ode i pokupi radnu knjizicu first thing in the morning.

Ako protivnika ne postujes ne mozes ni da ga pobedis -- pobogu, pa to znaju cak i deca (i poneki odrasli) citaoci Suriken i Nindja romana!

Zamislite sada da neki Intel PR kaze "To my knowledge, the competition does not offer CPUs."

Kakva je trenutna AMD-ova ponuda (pogotovo imajuci u vidu najave za novo odlaganje zbog bug-ova i B4 reviziju), to bi bilo blize istini nego izjava da Intel ne nudi graficke cipove -- svi znamo da Intel sa svojim grafickim cipovima drzi preko 50% trzista, samo Mr. J. Polster izgleda to ne zna.

Sledeci biser: "Apple would never advertise by focusing on the processor."

Zar? Meni se bas cini da su to uradili kad su presli na Intel platformu. Cak je bila i lepa reklama sa detaljima iz unutrasnjosti fabrike gde se isti proizvode. Ovaj lik spava na poslu poslednjih godinu dana. Nije ni cudo sto propadaju.

Dalje: "We can't produce graphics chips on a SOI process"

Super... koja je onda prednost tog SOI procesa sada u 2008 osim sto je bio sjajan i po mom misljenju dostigao neki svoj maksimum u doba 90nm proizvodnje?

Znaci konkurencija ce moci da proizvodi i chipset i GPU i CPU u istoj fabrici, a AMD? Sramota bre.

Trenutno imaju 2 FABa + Chartered u kojima proizvode 2 generacije procesora na 3 proizvodna procesa, ako računamo da je 45nm experimentalni. Kud će još i grafiku i chipset? Osim toga je R700 nasljedstvo ATIa i postoji problem srednjeročnog planiranja pa bi trebala koja godina za prilagodbu čak i da imaju dovoljno vlastitih kapaciteta i novca. Ako im TSMC može napraviti grafiku u 55nm i chipset u 65nm, što još nemaju ni Intel ni NV (koja isto ovisi o Tajvancima), onda nema nekog velikog problema.
Intel chipsete radi na jednu do 2 generacije starom procesu u odnosu na procesore, u FABovima sa starijom tehnologijom. Za diskretnu grafiku će sigurno raditi veće preinake na nekom od FABova.

Poslednja izmena:
lepo je audiofreak to izvukao iz konteksta 🙂

Covek je lepo naglasio da sto se tice PLATFORME konkurencija (Intel) nema graficke cipove, sto je istina jer Intel NE PROIZVODI graficke cipove, samo cipsete sa integrisanom grafikom.

Deo o Apple-u: pricalo se o Geode procesoru u consumer napravama, na cega je J. Polster rekao da nema smisla reklamirati procesor u proizvodu vec je u tom segmentu mnogo vazniji brand a ne sta je unutra...

ali dobro, imas 2 bambija za trud u pljuvanju svega sto je AMD 🙂

Poslednja izmena:
"Toms's: Why are the new CPUs shipping at such comparatively low clock speeds?

J. Polster: As I said before, that is directly related to the market segments we are addressing."
Da, a Apple prodaje racunare sa znakom kruske.

"Compared to AMD's previous company structure, we now possess our own platform, which comprises the chipset and the graphics solution as well as the processor. To my knowledge, the competition does not offer graphics chips."
Nije audio kriv sto je JP rekao "SOLUTION" a ne "zasebne graficke".
milanbb je napisao(la):
Covek je lepo naglasio da sto se tice PLATFORME konkurencija (Intel) nema graficke cipove, sto je istina jer Intel NE PROIZVODI graficke cipove, samo cipsete sa integrisanom grafikom
Intel ima graficku platformu - ma kako smesnu po performansama i kvalitetu slike ipak trzisno veliku.
Da ne prica mozda o high-end platformi za koju je SAM rekao da oni ne ciljaju?🙂

Ajde ti meni pojasni sta vama ovde nije jasno:

"To my knowledge, the competition does not offer graphics chips" ???

PLATFORMA se odnosi na: Cipset, Graficki cip, Procesor...

Vidi Inq-a sto FUD-uje 😀, a nasi strucnjaci sa foruma znaju da nije tako... 😉

Poslednja izmena:
Ajde ti meni pojasni sta vama ovde nije jasno:
"To my knowledge, the competition does not offer graphics chips" ???
A ti meni pojasni gde Intel nema Graficke cipove - NIGDE nije rekao "zasebne" graficke cipove.

Opet, Intel ima graficke cipove, nije bitno sto nisu zasebni.

a i imao je zasebne graficke chipove dok AMD jos nije ni prohodao 🙂 (intel 740 recimo)

Evo ja pouzdano znam da je covek pod 'graphics chips' mislio na "zasebne graficke cipove koje proizvode nV i AMD/ATI ali ih ne proizvodi Intel i koji se mogu ugraditi na graficke karte koje se prikljucuju na PCI-E slot (16x ili 8x a moze i AGP) i nemaju cipset ugradjen unutra" ali mu je sturi nemacki jezik onemogucio pravilno izrazavanje. 😉

Intel je kao sto gx-x kaze IMAO graficke cipove, sada ima graficka jezgra koja su integrisana u cipset. Probaj da napravis GMA 950 PCI-E graficku kartu pa ce ti se sve samo reci...

a i imao je zasebne graficke chipove dok AMD jos nije ni prohodao 🙂 (intel 740 recimo)
Na Intelu 740 je sve pocelo i sve se zavrsilo, kada su u pitanju njihove diskretne grafike. :d

Mozda ce poceti da prave u skorije vreme zver high end chipove, mada cisto sumnjam u takvo nesto.

Sto se Phenoma tice i AMD-ovog prezivljavanja, za sada im trebaju daleko visi taktovi. Ne znam da li je K10 toliko problematican ili je u pitanju "stimovanje" APM-a u cilju postizanja boljeg yield-a.

B2 revizija Phenoma se jako lose klokuje, gori CPU po tom pitanju skoro nisam video, tacnije, stari 90nm s754 Semproni su po tom pitanju bolji. :smoke:
S' druge strane platforma je zamisljena vrlo dobro, mogucnosti podesavanja su velike, narocito sa Black Edition serijom koja je potpuno otkljucana. Problem je sto to sve ne radi onako kako bi trebalo. Kada AMD to resi i kada im poraste rejting, verovatno ce im se resiti i finansijski problemi.

Poslednja izmena:
lepo je audiofreak to izvukao iz konteksta 🙂

Taj lik uopste nema kontekst, prazan je kao penzionerska korpa dan pred penziju.

Covek je lepo naglasio da sto se tice PLATFORME konkurencija (Intel) nema graficke cipove, sto je istina jer Intel NE PROIZVODI graficke cipove, samo cipsete sa integrisanom grafikom.

Covek je rekao sledece:

We are positioned even better than the competition. Compared to AMD's previous company structure, we now possess our own platform, which comprises the chipset and the graphics solution as well as the processor. To my knowledge, the competition does not offer graphics chips.

U prevodu:

1. Pozicionirani smo bolje od konkurencije (samo zato jer imamo mainstream grafiku u ponudi i ni zbog cega drugog prim. af)
2. Posedujemo platformu (i mi, i mi! prim. af) koja se sastoji od chipset-a i grafickog resenja kao i procesora

Graficko resenje moze biti integrisano i tu Intel trenutno DOMINIRA, a moze biti i diskretno, gde se AMD/ATI takmici sa NVIDIJOM, a ne sa Intelom, i gde NVIDIA DOMINIRA. E sad, imajuci to sve u vidu, kako su oni zapravo pozicionirani u odnosu na konkurenciju?!? :trust:

Deo o Apple-u: pricalo se o Geode procesoru u consumer napravama, na cega je J. Polster rekao da nema smisla reklamirati procesor u proizvodu vec je u tom segmentu mnogo vazniji brand a ne sta je unutra...

U tom delu se pricalo o iPhone 2 i o mogucnosti da Apple uzme Intelov procesor za njega. Posto su vec jednom koristili Intel chip u reklami, ne vidim zasto ne bi jos jednom -- kupce bi to asociralo na Mac racunare i njihove dobre performanse i stabilnost, a oni su koliko ja znam isti brand kao i iPhone 🙂

Cemu ovakav komentar? Ne pljujem ja AMD nego ljude koji lose rade svoj posao.

Evo ti jos gluposti:

"You see, we never intended to start any kind of x-core war"

Pa sto su se onda hvalili sa 4x4 konceptom? Sto su se busali kako je njihov chip native, a Intel zalepljen selotejpom? Sad odjednom nije vazno koliko ima jezgara? A sto je onda ikad bilo vazno koliko ih ima i kako su spojena?!?

Definitivno im se lose pise sa ovakvim CEO kadrom. I nemoj sad da kazes da ja prizeljkujem nesto lose, samo konstatujem kakva je situacija. Meni ni iz dzepa, ni u dzep. Nemam preca posla nego da pljujem AMD.

Poslednja izmena:
What about the new bugs found on QX9600 and Harpertown?
Accordings to the german
www.heise.de/ct/08/02/018/ intel has updated it's CPU bug list twice during December 07. It says that AMDs TLB bug almost sounds harmless compared to the list of new bugs found on intels CPUs. Funnily enough there even is one affecting the TLB 🙂

Dok se o bagovima na novom (i starom) C2D intelu po dobrom obicaju ovog sajta kurv.anjski cuti naveliko se palamudi o nekom bagu na Phenomu cija je sansa da se korisnik sretne sa njim ista koliko i da Srbija pretekne Ameriku u svemirskom programu. Ako AMD propadne zbog ovakvog FUD-ovanja, laganja i obmanjivanja samo zelim svima koji su ucestvovali u tome da sledeci upgrade plate 3-4x vise sto ce se i desiti ako se AMD zatvori.

Poslednja izmena:
What about the new bugs found on QX9600 and Harpertown?
Accordings to the german
www.heise.de/ct/08/02/018/ intel has updated it's CPU bug list twice during December 07. It says that AMDs TLB bug almost sounds harmless compared to the list of new bugs found on intels CPUs. Funnily enough there even is one affecting the TLB 🙂

Dok se o bagovima na novom (i starom) C2D intelu po dobrom obicaju ovog sajta kurv.anjski cuti naveliko se palamudi o nekom bagu na Phenomu cija je sansa da se korisnik sretne sa njim ista koliko i da Srbija pretekne Ameriku u svemirskom programu. Ako AMD propadne zbog ovakvog FUD-ovanja, laganja i obmanjivanja samo zelim svima koji su ucestvovali u tome da sledeci upgrade plate 3-4x vise sto ce se i desiti ako se AMD zatvori.
Izgleda da je BUG u slucaju AMD proceosra ipak ozbiljnije prirode. I Intel i MAD su ih imali u zadnjih 5 godina, dosta, pa su to "krpili", a da mi nismo ni znali, ali je ovaj izgleda dovoljno zeznut da korisnici ipak mogu da se susretnu sa njim u radu.

Izgleda da je BUG u slucaju AMD proceosra ipak ozbiljnije prirode. I Intel i MAD su ih imali u zadnjih 5 godina, dosta, pa su to "krpili", a da mi nismo ni znali, ali je ovaj izgleda dovoljno zeznut da korisnici ipak mogu da se susretnu sa njim u radu.

Dva puta si upotrebio rec izgleda, kao da nisi potpuno siguran u ono sto pricas 😉

We are positioned even better than the competition. Compared to AMD's previous company structure, we now possess our own platform, which comprises the chipset and the graphics solution as well as the processor. To my knowledge, the competition does not offer graphics chips.
U prevodu:

Pozicionirani smo bolje od konkurencije, posedujemo platformu, koja se sastoji od chipset-a i grafickog resenja kao i procesora. Koliko sam upoznat konkurencija ne nudi graficke cipove

af je napisao(la):
Graficko resenje moze biti integrisano i tu Intel trenutno DOMINIRA, a moze biti i diskretno, gde se AMD/ATI takmici sa NVIDIJOM, a ne sa Intelom, i gde NVIDIA DOMINIRA. E sad, imajuci to sve u vidu, kako su oni zapravo pozicionirani u odnosu na konkurenciju?!?

Intel dominira u broju prodatih cipseta sa integrisanom grafikom (ne zelim da ulazim u razloge zasto ) ali je to intelovo djubre dovoljno za solitaire i to je to. AMD/nV imaju integrisana resenja koja brisu patos sa svakim integrisanim Intelom, isto tako imaju diskretna resenja (graphics chips?) koja Intel nema...

Toms's: The Geode processor, which has been available for several years, only consumes about 2 Watts of power. Couldn't this CPU be used in the consumer segment with a good publicity effect? Rumor has it that Intel is currently designing a CPU for the iPhone 2.

J. Polster: That is an interesting point. Basically, we're facing a situation today where nobody in the consumer market wants to know what chip or processor powers a device. In the end, the buying decision is influenced by the brand name of the product. The same applies to the competition. Apple would never advertise by focusing on the processor. We can't produce graphics chips on a SOI process

Ko razume Engleski, shvatice...

Ne znam sta prizeljkujes, ali tvoj slobodan prevod bas i nema mnogo veze sa onim sta je napisano. Mada bih se ogradio i od slobodnog prevoda autora originalnog teksta, jer mi se cini da su neke recenice izvucene iz konteksta.

Poslednja izmena:
Evo ja pouzdano znam da je covek pod 'graphics chips' mislio na "zasebne graficke cipove koje proizvode nV i AMD/ATI ali ih ne proizvodi Intel i koji se mogu ugraditi na graficke karte koje se prikljucuju na PCI-E slot (16x ili 8x a moze i AGP) i nemaju cipset ugradjen unutra" ali mu je sturi nemacki jezik onemogucio pravilno izrazavanje. 😉
Njegov (ili tvoj) problem sta je mali Mikica zamislio. Ljudi gledaju sta je napisano. Ako osoba koja daje intervju THG-u ne zna kako osnovne jezicke povezanosti se tretiraju, onda je treba smeniti.
Kako je on rekao, nema razloga da neko pomisli zasebni cip.
Ali se slazem da je audio preterao svojom izjavom 😀

Intel dominira u broju prodatih cipseta sa integrisanom grafikom (ne zelim da ulazim u razloge zasto ) ali je to intelovo djubre dovoljno za solitaire i to je to. AMD/nV imaju integrisana resenja koja brisu patos sa svakim integrisanim Intelom, isto tako imaju diskretna resenja (graphics chips?) koja Intel nema...

Ovo nije tačno.

Ne želim da iko pomisli da mislim da je neki od Intelovih integrisanih grafičkih procesora četvrte generacije GMA dovoljan za igranje najnovih igara, ali neke od starijih igara se mogu igrati.

Njim se mogu pokrenuti i one igre koje nemogu diskretnim grafikama koje nemaju popdršku za Pixel shader model 3.0 ili 4.0, a koje su mnogo bolje od ovog integrisanog grafičkog procesora.

Nekoliko linkova u temi Intel® 965 Express Chipset Family potvrda je mog stava.

ja samo ne kapiram zasto se u prici o proceosrima AMD ljudi i fanovi (ne mislim na benchmark) uhvate toga kako AMD ima graficke karte, a intel nema. Kakve to veze ima ? intel ima sporednih periferija koje AMD nema pa se ne hvali niti razbacuje time, a kapiram da samo na network opremi zaradi kao AMD na grafickim kartama, pa opet eto ja sam kanda prvi koji je to uopste i pomenuo :S:

@stormwatch:

cene diktira trziste, a ne pojedinacna kompanija. Kad bi (ne daj Boze) AMD propao, intel bi verovatno digao malo cene, ali da recimo prodaju nekog novog cellerona po 800$ komad, prodaja bi im opala zestoko, lifespawn tog proizvoda/celerona bi bio 10godina umesto 2, zarada bi opala i ne vidim kao se to kompaniji isplati. takodje bi se ostavilo puno mesta nekim drugim kompanijama da uelte sa svojim platformama, verovatno losijim ali opet jeftinijim, i opet bi se vratili na danasnje stanje trzista. U prevodu - nista se ne brini 😉

... takodje bi se ostavilo puno mesta nekim drugim kompanijama da uelte sa svojim platformama, verovatno losijim ali opet jeftinijim, i opet bi se vratili na danasnje stanje trzista. U prevodu - nista se ne brini 😉

Kojim to kompanijama kad samo 2 mogu proizvoditi x86 chipove, a da ne pitaju nikoga za licencu. Možda PS3 na linuxu?

Hahahah! :d :banana:
Aaahh... kako mi nedostaju ovi dramatični naslovi...
A kada se samo osvrnem na vremena kada se AMD koprcao da implementira matematički koprocesor... pa dramatiči preokret sa K7... onda dominacija tokom ranih dana Netburst-a... pa zakuc sa Bartonom... a onda poklapača sa K8...

Ma idi... drama... ko španska serija. Samo nam kokice fale. :d

@Ace Rimmer:

a problem je kupiti licencu zbog ? :trust: recimo Mitsui-u se digne *ara i ulozi pola biliona $ u razvoj x86 chipova, kikiriki za njih... ili recimo Samsungu se digne ili sta ja znam, take your pick...Licenca je najmanji problem u celoj prici. Ako je AMD mogao da je dobije kad je imao 1000 zaposlenih, zasto mislis da je problem nekim monstrumima od kompanija ? Mislim, Ford je napravio prvi komercionalni automobil, pa pogledaj kolko ih je danas ? (kompanija).

Prica je hipoteticka, nema potrebe da se sad prepucavamo oko toga da li moze i ko bi mogao posto je AMD ziv i ima kijavicu, ako se pripazi malo i ne uhvati upalu pluca sve ce biti ok 😉

Poslednja izmena:
Uvek ce biti konkurencije,samo mozda ne tako dobre kao sto to pre neku godinu bi AMD sto se otrze kontroli, tako da ce napredk u novim tehnologijama malo stagnirati, u ovm slucaju procesori. A to da nece biti AMD-a u to cisto sumnjam,pomoci ce im intel😀. Oni da su hteli da ih ugase sad bi im bila idealna prilika,npr. spuste cene 45nm penryn-a do iznemoglosti q9300 120e sto bi im sa ekonomske strane jos bilo i islatljivo ne bi poslovali u minusu,i ZBOGOM:smash:. Samo su im hteli pokazati ko je TATA (32 puta vise kapitala), da se vise ne igraju sa zivotom i da ne ciljaju da na high end kao npr. nekad cuveni FX. http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14726

INTEL: "ILI TO ILI GASIMO KOMPANIJU ODGOVARA, ili :crash:?" AMD:"odgovara,odgovara.":Klanjanje

INTEL: "JEL SMO ZEMLJACI ILI NE?" AMD: "jesmo, jesmo.":Klanjanje

INTEL: "I NEMOJ VISE DA STE MI PRESLI 20% TRZISNOG UDELA,JASNO :smack:!?" amd: "jasno,jasno.":lupko:

Pa zar neko stvarno misli da bi INTEL i OSTALI sto stoje iza njega dopustili da amd preuzme npr. Samsung iz Koreje (ogromne se tu pare vrte):shock:? Cist dokaz,najaca dolazeca INTEL-ova platforma Skulltrail se zasniva bas na amd-ovoj grafici (ATi) koju su igrom slucaja preuzeli od Kanade (inace moja omiljena firma za GPU,kojoa vise nema HIGH-END segment,a kako pricaju ovi iz amd-a,nece ga ni biti).

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=4066&Itemid=1

P.S. JEDAN "INTEL" DA GOSPODARI,JEDAN "INTEL" DA SVIMA SEZE,JEDAN "INTEL" DA SVE OKUPI I U TAMI IH VEZE!!!😡

Poslednja izmena:
Odustajem od dalje rasprave na ovu temu...

@ HekToor

Choveche ala ti lupash.... :lupko: Dosad nisam prochitao nijedan pametan post od tebe....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno