Šta je novo?

AMD Phenom

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zasto? Ukljuci Intel Quad-Core sa 3x 8800GTX (kada bi bilo moguce), radi sigurnosti teba isto min 1200w.

Poslednja izmena:
Ha ha ha 1200W :)

Ovo aludira na sledece :
Ljubavi , kad krenes u podrum molim te ukljuci Dizel-agregat hocu da upalim racunar i malkice igram :)

Ne, ovo aludira na to da ce ti uskoro trebati trofazni prikljucak za komp ! :d

U protivnom ce ti poiskakati osigurachi kad pustis 3D Mark :d :banana::bottle::cigar:

Very nice:)
Go AMD!

AMD unveils Phenom Model Numbers

AMD’s latest roadmap reveals the company’s model numbers for the performance and mainstream Phenom X4 and X2 processors. Despite AMD issuing model numbers, the clock speeds are still ballpark figures and not yet set in stone. AMD has two Phenom X4 and three X2 models planned. Three of the models are set for a Q4’2007 launch.

The Agena-based Phenom X4 processors carry the GP-7xxx model number. There will be two Phenom X4 GP-7xxx processors at launch – the GP-7100 and the GP-7000. AMD plans to clock the Phenom X4 GP-7100 from 2.2-to-2.4 GHz. The Phenom X4 GP-7100 has a 3600 MHz HyperTransport 3.0, or HT3, bus speed. The lesser Phenom X4 GP-7000 has a targeted clock speed between 2.0-to-2.2 GHz and a lesser HT3 bus speed in excess of 3200 MHz. The two quad-core processors will have 89-watt thermal ratings.

AMD plans to launch one Phenom X2 GP-6xxx model by the end of the year. The Phenom X2 GP-6550 joins the Phenom line up next quarter clocked somewhere between 2.0-to-2.4 GHz. The first Phenom X2 to launch has a 3600 MHz HT3 bus speed. This model has a TDP of 65 watts.

Two more Phenom X2 GP-6xxx models will join the lineup in Q1’2008. The Phenom X2 GP-6650 will launch first between 2.2-to-2.6 GHz with a 3600 MHz HT3 bus speed. This model has a 65-watt TDP, similar to the GP-6550. The next Phenom X2 GP-6xxx model to launch is the GP-6800. This model has a higher 89-watt TDP, but still a dual-core processor. AMD aims for a 2.4-to-2.8 GHz clock speed with a 4000 MHz HT3 bus speed.

In Q2’2008, AMD plans to launch one more Stars processor based on the Rana core. This model does not carry the Phenom name because it’s a lower end mainstream processor without L3 cache. The Athlon X2 LS-2350 aims to clock in at 2.0-to-2.2 GHz with a 3200 MHz HT3 bus speed.

The 3.0 GHz Phenom processor that AMD demonstrated last week during its Analyst Day does not appear anywhere in the most recent desktop roadmap.

AMD's latest guidance explains that sample availability for AM2 Phenom will begin in the "September/October" window, with box stock during "November/December."

Preuzeto sa Guru3D

Sve je to lepo, ali zašto onda AMD kreće sa procesorima klokovanim na 1.9-2.1 GHz? Mislim da je u tome poenta brojnih primedbi. Naravno, jasno je meni da je AMDu u interesu da malo po malo ubrzava te procesore za 50-100 MHz i izbacuje stalno nove modele, ali ne mora to da mi se sviđa. :)

P.S. osim toga, zašto je nekada FUDo, a nekada Fudo? Ili je mudo, ili nije mudo :)

Poslednja izmena:
Zato sto trenutno verovatno sa jednog wafera mogu da naprave 1 do 2 procesora na 3 Ghz. Druga stvar, na 3 Ghz taj procesor disipira 120W, a u cilju im je da naprave u startu EE "energy efficient" CPU, koji ce davati dobre HPC performanse u multisocket masinama. Vecom disipacijom se tu vise gubi nego sto se dobija.
Ima tu i jos nesto, a to je pitanje steppinga. Oni su verovatno do sada nastancovali solidnu kolicinu B0 i B1 jezgara koji ne mogu da idu na vece taktove od 2.4 Ghz.

Prema tome, za sada verovatno vecina procesora radi u rasponu od 1.9 do 2.3 Ghz i to je glavni razlog sto ne izbacuju odma 3 Ghz CPU.

Oni su verovatno do sada nastancovali solidnu kolicinu B0 i B1 jezgara koji ne mogu da idu na vece taktove od 2.4 Ghz.

Prema tome, za sada verovatno vecina procesora radi u rasponu od 1.9 do 2.3 Ghz i to je glavni razlog sto ne izbacuju odma 3 Ghz CPU.

Slazem se,b2 je dosao pomalo kasno za Barcelonin launch(a i cilj nije kao sto si i sam rekao max clock sa visokim TDPom,vec najbolji perf./watt odnos),ali verovatno bas na vreme za Phenom FX koji ce biti dostupan pre Nove godine.

Ok, ali sta onda znaci ovo:"Phenom X2 would be initially shipping at faster speeds than 3 GHz and the real quantity comes in Q1 2008.".

@drfedja
Zasto bi nastancovali B0 i B1, kada su to bili inzenjerski primerci, razvojni prototipovi kojima, pri tome, i nisu zadovoljni? Mislis da su morali da krenu sa onim sto imaju da bi ispunili rokove?

Edit: Ivanbo me pretece za ovo objasnjenje. :)

Poslednja izmena:
Phenom X2 i phenom FX nisu isto.Prvi je QuadCore za am2 i s1207,drugi je dual core(quad core sa 2 defektna jezgra).Normalno je da X2 Phenom radi na visem taktu.Mislim da nece biti uopste Phenom X2 sa FX oznakom(tj. svi FX modeli ce biti quad core)

Poslednja izmena:
Phenom X2 i phenom FX nisu isto.Prvi je QuadCore za am2 i s1207,drugi je dual core(quad core sa 2 defektna jezgra).Normalno je da X2 Phenom radi na visem taktu.
Ne verujem da ce Phenom X2 biti onaj sa dva falicna jezgra, pre ce biti da ce imati poseban die.
Mada mozda bude po koja serija i sa X4 die-a sa dva falicna jezgra.

Poslednja izmena:
Ja bas mislim da ce prve verzije biti sa 2 falicna jezgra iskljucena(fuses su u jezgru sa razlogom..),dok ce "native" DC doci u Q1.

A zar nije bilo price da ce moci da se seku samo jezgra tj. od QC da se napravi DC i od DC da nastane SC? Mozda sam istripovao ali mislim da sam video to negde na net-u. Sad ako je to slucaj zasto bi stavljali 4 jezgra i 2 iskljucili kad mogu odma da iseku ta 2?

Poslednja izmena:
A zar nije bilo price da ce moci da se seku samo jezgra tj. od QC da se napravi DC i od DC da nastane SC? Mozda sam istripovao ali mislim da sam video to negde na net-u. Sad ako je to slucaj zasto bi stavljali 4 jezgra i 2 iskljucili kad mogu odma da iseku ta 2?

Na zalost ovo nije moguce,cisto iz razloga sto bi jedna "polovina" ostala bez IMC-a :d.
Ali zato mogu da pale/gase pojedina jezgra sto im omogucava da ipak prodaju te procesore kao X2ke.
Jos jedna zanimljiva stvar u prici oko Phenom-a,je nezavisno klokovanje jezgara(nesto sto ce mobilni Penryn imati).Ovo je po meni razlog zasto je jedan lik iz AMD PR tima rekao da ce Phenom da "promeni igru" kad su entuzijasti u pitanju.Uz odredjeni softver i maticnu plocu,korisnik bi mogao da napravi "OC profil" po kojem ce recimo da namesti jedno jezgro na znatno vecem taktu(naravno prethodno testiran OC) od drugog-za X2 recimo, ili od ostala 3-za X4 i na taj nacin izvuce max. rezultate u single thread aplikacijama,dok ce ostala jezgra da rade na znatno nizem taktu(1.5Ghz recimo) i sve ovo sa istim TDPom kao i u normalnom rezimu sa def. clock-om za oba ili sva cetiri jezgra.

Poslednja izmena:
Idealno za SuperPI ! Klokujes jedno jezgro na 4 Ghz, poigras se malo sa IMC-om, integrisanim northbridgeom i L3 keshom i eto veselja ! :d

Naravno, to ce biti omoguceno srecnim vlasnicima AM2+ ploca.

Poslednja izmena:
Idealno za SuperPI ! Klokujes jedno jezgro na 4 Ghz, poigras se malo sa IMC-om, integrisanim northbridgeom i L3 keshom i eto veselja ! :d

Naravno, to ce biti omoguceno srecnim vlasnicima AM2+ ploca.

Jos jedna zanimljiva stvar :),posto je IMC dodatno unapredjen i moze da radi na razlicitim freq. od samih jezgara,a posto ima dosta aktivniju ulogu u prefetch-u ovoga puta,vrlo je moguce dodatno poboljsati int. performanse samim OC IMC-a preko def. kloka samih jezgara.Za ovo takodje treba AM2+ ploca,ali za one koji zele max OC i max perf. za K10 to nece biti problem :).

Tu će se razlika primetiti tek u nečemu što koristi sva 4 jezgra pa mu treba toliki protok.

Ne IMC sada ima znatno poboljsane prefetch osobine(duplirani baferi),smanjujuci mem. access latency i znacajno moze da poboljsa perf. u radu sa memorijom, sto moze da utice na int. perf. u singlethread aplikacijama koje imaju veliki dataset(naravno da ce se najvece poboljsanje videti kad se sva 4 jezgra upotrebe,ali ne samo tada).

IMC u K10 je potpuno redizajniran u odnosu na IMC u K8 i donece izuzetno zanimljive novine, koje ce se znacajno odraziti na performanse.

Tu će se razlika primetiti tek u nečemu što koristi sva 4 jezgra pa mu treba toliki protok.
K10 nije pravljen samo da bi se unapredile multithreading stvari. L3 kesh ne sluzi samo da bi se u njemu shareovali podaci izmedju jezgara. L3 moze da sluzi i za pobobljsan pristup RAM-u, sto bi moglo da donese par procenata ubrzanja. Overklokovanje integrisanog mem. kontrolera kao sto rece Ivanbo, donosi i nizi latency, koji je vrlo bitan za integer performanse.

Kesh hijerarhija je za razliku od K8 malo promenjena. Prefetch ide direktno u L1 za razliku od L2 kod K8, sto kod pristupa memoriji smanjuje latency jer zbog excluzivne kesh arhitekture postoje victim bufferi izmedju L2 i L1 koji povecavaju latency. Operacija dovlacenja podataka iz L2 i L3 kesha kostace onoliko ciklusa koliko je L2 ili L3 + victim buffer, a za posezanje podatka iz memorije nece biti potrebno da se podatak prvo dovuce u L2, pa da ide u L1 ili procesorske registre. Pored toga, K10 moze da spekulativno cita i pise memoriju, bas kao i Core 2 Duo. To sve donosi poprilicno nizi latency.
Mislim da se AMD hvalio da je uspeo da smanji latency za 30-tak % u odnosu na K8 sto je sjajno.
I L1 je ubrzan dodatno tako sto mu je prosiren bus sa 2 x 64-bitna porta kod K8 na 2x 128-bitna, sto odgovara 32-bajtnom dovlacenju instrukcija. U tih 32-bajta staje tacno 256-bita, t.j. to omogucuje procesiranje 2x128-bit SSE instrukcije u jednom ciklusu bez ikakvog uskog grla.
Poredjenja radi C2D moze da izvrsi samo 1x128-bit load i 1x128-bit store, sto mu u praksi omogucuje izvrsenje najvise jedne 128-bitne vektorske operacije u ciklusu. Pored toga fetch je 16-bajtni kod C2D, bas kao i kod K8. K8 za razliku od C2D i K10 ne moze da procesira 128-bitne vektorske operacije u jednom ciklusu, vec mu je za to potrebno dva. K8 "lomi" jednu 128-bitnu operaciju na dve 64-bitne koje mogu da se izvrse na najvise dve FPU jedinice. Kako je fetch 16-byte, moguce je dekodirati najvise 2 64-bitne SSE operacije u taktu iako je teoretski moguce tri, zbog broja dekodera. Da stvar bude gora, vecina vektorskih SSE operacija je mikrokodovana za razliku od K10 i C2D, pa tako ima i veci latency.
Kada je u pitanju koriscenje ovih extenzija, K10 bi trebalo da kida sve zivo.

K10 pored ovih poboljsanja ima i doteranu trecu FPU jedinicu, koja je bila FMISC kod K8, sada je na njoj moguce obavljati FADD i FMULL operacije, kao i load/store. Ovo bi moglo da donese i neko ubrzanje po pitanju izvrsavanja tradicionalnog x87 koda. Kada je u pitanju legacy kod, ubrzanje bi najvise trebalo da se oseti najvise zbog daleko boljeg keshiranja i rada sa memorijom.

Branch predictor koji je inace bolji kod C2D nego kod K8 je takodje unapredjen kod K10.

Kao mali dodatak fedjinom odlicnom postu evo slika unapredjenja koja donosi novi IMC(nisu sva nabrojana):
mem_controller_tn.jpg

http://www.elitebastards.com/cms/in...sk=view&id=437&Itemid=29&limit=1&limitstart=2

Ako mene pitas onaj ko kaze da je K10 samo blago "tweakovan" K8 ili je zlonameran ili nema pojma o cemu prica. K10 je evolucijski pomak u odnosu na K7/K8, a da pri tome nije narusena odlicna koncepcija ove mikroarhitekture.

Kaze Ed Stroligo sa www.overclockers.com .tezak mental case :d i to ovim recima:
Ed Stroligo je napisao(la):
K10 sucks, it's just a tweaked Hammer, and AMD is desperately trying to find some way to make this pig sing.

Haha koji lik.Isto je govorio pre izlaska K8ice:te bice losiji serverski CPU od Netburst Xeona,a o desktop-u i da ne pricamo :)d).A svi znamo sta se onda desilo ,a Ed nije priznao nikada da je lupetao,bas kao sto ni sada nece.Koji car :D.

Hehe, bas sam na njega mislio kada sam rekao za "tweakovani K8" :d LOL
Tip je za posmatranje i od kad znam za njegov sajt stalno je *****o gluposti. Koliko vidim, Scientia, Polonium i ekipa sa AMDzone-a se sprdaju na njegov racun ! :d :D

Hehe oni ga na Zone-u redovno citiraju i zezaju se na njegov racun.Tu se famozni odgovori scientia-e od po pola strane na svaku Ed-ovu recenicu :d,cini mi se da su mu cak nalazili cisto iz zezanja neke gramaticke greske i greske u izrazima (tipa umesto "make this pig fly" car je rekao: "make this pig sing" i slicno :d).
Ja sam cisto iz zezanja prosao kroz njegovu arhivu(trebalo mi je oko 20 minuta :d da nadjem postove iz vremena neposredno pre izlaska Opterona ).Ti postovi su cista komedija.A vidim da su rasclanjivali na proste cinioce i famoznog "IT writer-a" za ZDnet-a ,George Ou-a.Tip je nevidjeni lik,Edov kalibar samo na foru pritajeni tigar-skriveni zmaj :d.Slucajno pre neki dan gledam vesti i vidim da je techarp postovao neke nove informacije o K10(L1,2,3 latencije i nesto o IMCu) i vidim ovaj update clanka :
Updated Page 1 with information on 8-core workstation and server offerings from Intel and Apple. Thanks to George Ou of ZDNet!

Important Update

George Ou of ZDNet has just alerted us to the fact that not only are these estimated results inaccurate, they are based on outdated Intel results. When the actual results are compared, the Barcelona's advantage is only 1% at 2.6 GHz. Even this advantage is only theoretical as the fastest Barcelona processors to be released initially will only run at 2.0 GHz. For more details on the latest, certified benchmark results, check out George Ou's post here.

George also pointed out that AMD removed the "simulated" benchmark results from their website on July 6th, and promised to post proper benchmark results of their Barcelona processor. However, we received the very same benchmark results just last week. If these results have already been officially junked by AMD, why are we still being served the same poo?
:d,"independent IT writer" my ass :D

A ima ih vala na kilo,kako se priblizava izlazak K10ke,sve su nervozniji :D

Poslednja izmena:
Najsmesnije je sto im obicni ljudi veruju. :) :D

Glupo je verovati nečijim nagađanjima. Kada bude pravih rezultata a ne ovih gluposti koje AMD za sada izbacuje (bolje po njih da se namerno foliraju), onda ćemo znati na čemu smo. Isto što se tiče i tih 3.xx GHz.

Tako je i ATI R600 na papiru izgledao super, te su na Anandu pisali onomad da je 8-40% brži od 8800GTX, pa ipak šta je bilo na kraju..

Još mesec dana i znaćemo mnogo više. A onda možemo da razglabamo o detaljima.

Pa nagadjanja su ono sto George Ou i Ed Overclocker rade. Preview-e koje su odradili Xbit i Anand i ono sto je pisano na realworldtech-u se ne moze nazvati nagadjanjem, vec analizom K10 mikroarhitekture. Ako je verovati toj analizi i novitetima koje donosi novo jezgro, ne bi trebalo preterano da se sumnja u njegovu snagu.
Iskreno, mislim da George Ou i Ed preteruju sa FUD-ovanjem, a do sada smo pricali sto puta i zbog cega mislim da nisu u pravu.
Jednostavno, nema razloga da Phenom ne radi na 3.0 Ghz. Nema razloga da on ima lose performanse i jos mnogo stosta nema razloga osim sto se neki razlozi stvaraju u necijim is3povanim mozgovima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno