Šta je novo?

AMD Phenom II 555BE/C3 Otkljucan

Pa nije baš sve tako jednostavno, neki procesori koje proizvedu traže veći napon da rade sva 4 jezgra i onda to ne smeju da prodaju jednako kao 965be ili neki sličan. Drugo, na nekima potrošnja prebacuje dozvoljenu pa ih i zbog toga zaključavaju. Otključani procesor npr. 550be će na 3,4GHz verovatno trošiti više od 965be, i uz to se i previše grejati da bi radio ispod box hladnjaka.

A da se to otključavanje ne bi "osvetilo" treba kupiti neku jaču ploču, sa boljom naponskom, sa podrškom za 140w tdp procesore...

Upravo tako , svako ne ispunjavanje specifikacija zahteva da se jezgra isključe ali postoji i ekonomski momenat pojačane potražnje u određenoj grupi procesora tako da se procesor zaključava i zbog takvih momenata . Proizvodni postupak se koliko sam shvatio bitno usavršio tako da je broj defektnih jezgara sa c3 serijom niži u odnosu na c2 a verovatnoća da nabodeš dobar procesor velika mada ti to niko ne može da garantuje .

Edit: Akciju otključavanja ASUS je učinio maksimalno lakom na M4A89GTD Pro/USB3 ploči, a sve što je potrebno uraditi je postavi "Core Unlocker" prekidač u "on" poziciju. Tada će sva raspoloživa jezgra procesora biti otključana, bez obzira o kojem se modelu radi.

Moja je Asus M4A77TD PRO i u njenom biosu se takođe izmenom jedne opcije uključuju preostala dva jezgra. Samo se ne zove tako očigledno. :)

Kod mene ovako, sa fabričkim kulerom 3,3 GHz je max što prolazi test, inače se pregreje.

Prilozi

• PhenomXII.jpg
    PhenomXII.jpg
    258.7 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
a kako znas koje ti je temp procesora kad senzori govore 0 stepeni :)

ovo pitam iz razloga sto hocu i ja da dokle se greje moj procesor,a nijedan program mi ne pokazuje kako treba.

sta je ono TMPIN 0,a sta je 1 ?

Po ovome ispada da nema svrhe kupovati neki Phenom X4 , kad su ona dva jezgra na X2 isključena onako reda radi,....

Dobar je ovaj AMD, samo nije mi jasno zašto isključuju jezgra kad će ih useri i ovako aktivirati........., ne razumem.....

Evo sad vidim da i Asus prodaje ploče , na kojima se "nefunkcionalna" jezgra uključuju jednim clickom.

Ovo pišem zato što imam sam imao nameru da kupim X4, i sad čitam ovo........, zanimljivo.

Edit: Akciju otključavanja ASUS je učinio maksimalno lakom na M4A89GTD Pro/USB3 ploči, a sve što je potrebno uraditi je postavi "Core Unlocker" prekidač u "on" poziciju. Tada će sva raspoloživa jezgra procesora biti otključana, bez obzira o kojem se modelu radi.

Amd je izgleda toliko usavršio proizvodni proces da treba biti baš maler pa nalateti na Cpu kome je neko jezgro stvarno offline. :)
taj sam, neće da mi se otključa sempron 140, ne mog' da verujem koji sam maler :S:

Meni kad dizem napon i klok za cpu raste TMPIN 1, a kad dizem napon i klok za NB raste TMPIN 2. Ono ostalo je iskljuceno zato sto je ukljucio acc. TMPIN 0 mislim da je ploca.

52610443.jpg

Ovde mi je bio NB na 2.6GHz. Sad mi je na 2.8GHz i 1.4V,a TMPIN 2 mi dodje i do 55C.

Poslednja izmena:
a kako znas koje ti je temp procesora kad senzori govore 0 stepeni :)

ovo pitam iz razloga sto hocu i ja da dokle se greje moj procesor,a nijedan program mi ne pokazuje kako treba.

Pa imaš temperaturu celog CPU-a, a ne po jezgrima. Meni je obično i ta temp veća od temperatura pojedinačnih jezgara (kad radi kao x3) pa je to pesimističniji, odnosno sigurniji pokazatelj.

Moja je Asus M4A77TD PRO i u njenom biosu se takođe izmenom jedne opcije uključuju preostala dva jezgra. Samo se ne zove tako očigledno. :)

Kod mene ovako, sa fabričkim kulerom 3,3 GHz je max što prolazi test, inače se pregreje.

čim imaš vremena, odmah zameni fabrički kuler. Ja sam otključao PII X2 550, ali taj fabrički kuler što se dobija sa njim je katastrofa nad katastrofama i može ti se desiti (meni se dešavalo doduše posle celodnevnog igranja Stalkera) da lagano pređe 70C i buka koju proizvodi je nesnosna. Čak i ako ti se ne daje neka kinta za sasvim pristojnih 2000din imaš odlični TX3 koji je meni smanjio temperaturu za čitavih >20C (posle tri sata prime95 64b, ne prelazi 56C,a dok igram igrice nikad preko 49C, a od box-a za 10sec prime95 predje 70C). Znači svi koji otključavaju svoje x2 modele odmah neka kupe i drugi kuler (jer ovaj box koji se dobija stvarno nije adekvatan za 4 jezgra=> tdp=125W).

Vrh Dno