Šta je novo?

AMD Overdrive problem

jafazec

Slavan
Učlanjen(a)
02.04.2007
Poena
320
Elem,bios mi posle nekoliko sati koriscenja kompa u igranju,surfovanju i slicnim stvarima pokazuje da je temp proca izmedju 50-60 C..Procesor je iz potpisa,nov,star 10ak dana..Vidim da svuda Brisbane jezgra imaju prob sa ocitavanjem temmp..Videh ovde na forumu za program AMD Overdrive,skinuh ga,pokrenem ali on nece da meri temp..Pokazuje brzinu oba jezgra,pokazuje mnozilac,pokazuje voltazu...Jedino temp ne pkoazuje..Takodje u ''tab-u'' za GPU ne registruej nista,za Engine stoji 0,za Memory stoji -1 mhz?!
Sve ostale opcije overdrivea valjda rade..bar one sa informacijama rade..I jedino sto pokazuje na Board strani jeste TMPIN1=oko 50C,TMPIN2=oko40C,TMPIN3=oko50...

Cime i kako pouzdano da izmerim temp ovog mog procesora?Konfiguracija je ova iz potpisa.
NAPOMENA:koristim neko sugavo kuciste,bez ikakvih ventova unutra..Temp u sobi je oko 24-5 C.

Ja ocitavam temperature svog Phenoma sa Core Tempom ili Everestom, a AMD Overdrive dok ne naprave kako treba i da ne puca te restartuje komp po njegovoj slobodnoj volji ne mislim da koristim, "od sad, pa nadalje i ubuduce".

Evo ti link za Core temp, 0.99.3

http://www.alcpu.com/CoreTemp/

Pa imam core temp,tu su mi temperature oko 21-22 do 25C po jezgru pri 0% load-u..uvek postoji razlika izmedju jezgra...Ali se ta temp uglavnom razliku je za po 3-5 C od one temp u biosu:S kom ocitavanju verovati?Zato i psotavih thread,jer se svuda spominje kako brisbane ima losa ocitavanja:S Sta sad?

Poslednja izmena:
Pa imam core temp,tu su mi temperature oko 21-22 do 25C po jezgru pri 0% load-u..uvek postoji razlika izmedju jezgra...Ali se ta temp uglavnom razliku je za po 3-5 C od one temp u biosu:S kom ocitavanju verovati?Zato i psotavih thread,jer se svuda spominje kako brisbane ima losa ocitavanja:S Sta sad?

Temperature koje ti BIOS ocitava su iz senzora na ploci koji je postavljen ispod CPU socketa.(uglavnom je tako na svim plocama bez obzira na proizvodjaca)
Core Temp iscitava vrednosti temp. koje pokazuje senzor ugradjen u CPU.

Prema tome, oba senzora ocitavaju tacne vrednosti, a posto su u pitanju potpuno razliciti senzori postavljeni na razlicita merna mesta vrednosti se razlikuju.
(odnosno bolje receno relativno tacna jer je pitanje koliko je to sve precizno)

Po temperaturama koje imas rekao bih da ti je aktiviran Cool 'n' Quiet jer mi je to nesto prenisko za tvoj CPU. Ili je moguce da su ocitavanja zaista pogresna zbog Brisbane jezgra.
Razlika u temp. izmedju jezgara je uobicajena stvar i nemoj to da te brine.
U svakom slucaju ako ti sve radi bez problema nemoj da se sekiras nego vozi!

Poslednja izmena:
^
Da ali je nemogudje da senzor ispod proca pokazuje vecu T od onog unutar jezgra 😉
Ja bih rekao da mu ocitavanje ipak nije dobro.

^
Da ali je nemogudje da senzor ispod proca pokazuje vecu T od onog unutar jezgra 😉
Ja bih rekao da mu ocitavanje ipak nije dobro.

Senzor ispod CPU-a UVEK pokazuje vecu temp. nego Core temp, jer ga greje i ploca i ostale "zezalice".(barem je tako na svim Asusovim plocama, za ostale nisam siguran ali sumnjam da je drugacije)

Kod mene je obicno vrednost temp u Core tempu, od 42-46C (idle) zavisno od jezgra, dok je u BIOSu oko 51-52C.

Poslednja izmena:
Evo sad zavrsih neko nazovi testiranje..Elem,upalio sam core temp ,startovao COD4 igrao 5-10 min,switchowao u win i core temp pokazuje temp od 33-35C po jezgru,load izmedju 80-100%..Brzo izadjem iz COD4,restartujem komp,odem u bios,kad tamo temp CPU-a oko 56-58,varira..Ulazim u XP,dok se loaduje sve zivo brzo ukljucim CoreTemp,pokazuje temp od oko 33-35C po jezgru opet,load do 60%max..Dok kucam ovo load oko 4-5%,temp je 22-24C po jezgru..Znaci pod opterecenjem CoreTemp pokazuje temperature od po 30-35/36 C po jezgru,bar ja tako nekako skontah..U idle je temp oko 22-23 C..
Elem,mene evo ovo sad vec pomalo brine,jer AMD za ovaj moj procesor navodi temp od 55-65C?Sve radi lepo,nema zakucavanja,restartovanja i slicnih pojava koje bi me navele da nesto nije u redu...Ali opet,tera me na razmisljanje najvise iz razloga sto se ovih dana razmisljam da li da clockujem proc na 3.2ghz(rekose mi da moze na toliko da se klokuje sa BOX coolerom??) pa me zbog toga interesuje pouzdan nacin merenja temperature ovog mog CPU-a..Pojma nemam sta da mislim?

I to sto kazes🙂Hvala svima na predlozima,savetima..Ako se neko neceg seti,slobodno neka kaze..E da,kad sam vec ovde, da li mislite da ovaj proc moze da gura 3.2ghz na box cooleru?
Pozdrav!

Meni 5000+ gura na 3.0 sa BOX coolerom, tako da cenim da ce i tebi gurati sasvim korektno. Temp je u 100% loadu 59C, a u idle oko 40-43(temperature iz biosa i iz Everesta odeljak CPU). Core Temp pokazuje oko 35-40 u loadu shto je korektno. Jedino shto me nervira kod ovog Brisbane jezgra je shto kada je idle(tj load 0%) on pokazuje temp oko 30(CPU) i 12-15(CORE), medjutim ukoliko je opterecenje oko 5%, temp skoci za 10C i onda pokazuje 40 odnosno 25(shto je korektno, 12 vec nije). Tako da sam mu skontao caku. U loadu ne laze, u idle na temp dodam josh 10(hvala bogu matematika mi ide dobro 😀). Mozda je tako i kod tebe.

Interesuje me poshto po specifikaciji moj procesor sme da ide do 68C, jel to 68 za senzor na plochi ili 68 za jezgra. Ne bih bash da eksperimentishem da saznam na svojoj kozi, pa reko da neko nema iskustva? :d

Ajd sad jedno glupo pitanje jer si me ti zbunio malo😀 Elem,kada gledam temperature u CoreTemp,zbir temperatura jezgra daje temperaturu CPU-a?ili ne ? :/

Nikada to nisam gledao na taj nachin ali NE. Pogreshno si me razumeo. Variranja su velika ali nisu duplo veca(dodushe u idle jesu). Sada upravo radim defragmentaciju i temperature su mi 48CPU, 28Core. Pauziracu pa za 5 min javljam idle temperature.

EDIT: 3-4 min u idle temperature su 33 CPU, 15 CORE. 5 sekundi nakon ponovnog opterecenja temperature su 42CPU, 23Core. Hteo sam samo da potenciram da (kod mene, ne znam da li je isti problem i kod tebe) u idle laze za oko 10C a u loadu bi trebalo da daje dobra ochitavanja. Pozdrav

Poslednja izmena:
aha aha kontam..mada kod mene je idle temp takoreci normalna..oko 22-25 C..tj valjda je normalna..

Pa kada uporedimo sa mojom temperaturom u pochetnom loadu to bi trebalo da je to. I meni je neko shlj kucishte, sa 8cm fanom pozadi, BOX coolerom i temp sobe je takodje oko 24-25, tako da bi trebalo da imamo ista ochitavanja.

Josh jednom pitam ako neko zna. Koja se temperatura gleda u poredjenju sa deklarisanom maskimalnom( 68). Jel temp sa CPU ili sa Core? Chisto da znam.

Mada sada kada neshto malo bolje razmislim ipak bi to trebalo da bude temp CPU, jer ako bi bila Core tada bi CPU bila oko 80 shto je mnogo.
A i pre neki dan pichio sam Orthos jedno 6h i sve je bilo ok temp 58-59, i onda da bih video koliko ce da ide temp sa minimalnim brojem obrtaja, postepeno sam smanjivao obrtaje i desilo se neshto shto nisam ochekivao. Na 63 stepena Orthos, koji je bio stabilan prethodnih 6h je pukao.
Tada sam prvi put u praksi video da overclock margina zaista zavisi od temperature.(Na Duronu su mi temp uvek bile niske, a i nikada nisam uspeo da smanjim broj obrtaja venta da bih eksperimentisao).
Osetio sam veliko overclockersko ushicenje😀, kao da sam izmislio 32nm chip(lupih brojku bezveze :d). 😛

Evo sad,dok kucam u pozadini mi radi farcry2,CoreTemp ocitava sledece:
Core0:37-39C
Core1:36-38

Da li je zbir ovih temp(znaci npr 37+38=75) zapravo temp procesora???Jer ako jeste to izgleda da ne valja jer prevazilazi sve granice??

Evo sad,dok kucam u pozadini mi radi farcry2,CoreTemp ocitava sledece:
Core0:37-39C
Core1:36-38

Da li je zbir ovih temp(znaci npr 37+38=75) zapravo temp procesora???Jer ako jeste to izgleda da ne valja jer prevazilazi sve granice??
EDIT:
Sad upalih everst..On pokazuje gotovo iste vrednosti kao i CoreTemp za Core1 i Core2..u loadu 35-39..a CPU temp je 63-64..da li je ovo ok?Da l ije ovo normalno?sad sam tek totalno zbunjen oko toga da li zbir temperatura jezgara treba da bude jednaka temperaturi CPU-a ili kako??
EDIT2: Bios i Everest pokazuju istu vrednost za temp CPU-a..U idle oko 48-51 u loadu 62-65,66..Jel su ovo bas visoke temp?Da li verovati ovim ocitavanjima?OC CPUa nece biti dok ne spustim temp..Da li je moguce da pasta nije nalegla ni posle 5dana?Tj pitanje je i kakvu pastu koriste u shopu..a moram da provetrim bolje kuciste nekako..

Poslednja izmena:
Kao shto rekoh gledash temp u Everestu(tu koja ti se poklapa sa biosom). To bi trebalo da je ona "prava" temperatura(nisam ni ja 100% siguran ali mislim da je tako). Na sabiranje temperatura zaboravi!!!
Neshto su ti velike te temperature pa chak i za box. Meni je oc na 3.0 pri 1.35, a temperature su mi u idle 43 load 58-59.
Ako se ne varam ovo je tvoj procesor (http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUDetail.aspx?id=382), jel tako. Po ovoj specifikaciji def napon na njemu je 1.30-1.35. Proveri da li ti je napon dobar(zna ponekad, ako je naponska jedinica losha da overvoltuje, meni u biosu podesheno na 1.3 a plocha ga overvoltovala na 1.336).
Ako su ti u servisu sklapali najverovatnije su ti stavili fabricku zvaku koja je bila na BOX-u, mada opet razlika izmedju te zvake i moje AS5 ne bi trebala da bude 10C(tebi 66 meni 58 + moj OC-ovan).
Proveri da li ti je hladnjak vruc pri 65C(ne mozesh da drzish prst na njemu duze od 2-3 sekunde). Ako je hladan, onda cooler nije lepo nalegao na procesor ili je pasta losha, pa vidi zameni je. Josh bolje ako imash ili pak neko od tvojih prijatelja ako ima multimetar(da ne kazem unimer 😀), koji ima temp sondu pa je prisloni na donji deo hladnjaka pa vidi koja ti je temp. Ako imash stavi bar jedan vent da izvlachi topao vazduh iz kucishta. Aj pa javi shta si uradio. Pozz

EDIT: Zaboravih da kazem da ako je hladnjak vruc(kao shto bi i trebalo da bude pri 65C), probaj otvori stranicu kucishta i posmatraj temperature. Ako se snize na 55-57, znash shta ti je chiniti. Seci stranicu i ubacuj fanove(to bih trebao i ja da odradim ali nikako da nadjem vremena:d). POzz

EDIT2: Ako ti je napon da auto, postavi ga na 1.3V. Mozda ga Overvoltuje u nekim zahtevnijim aplikacijama(ne bi trebalo ali otkud znam, svashta moze da se desi)

Poslednja izmena:
Ma isao mi CPU u loadu i do 67C nocas :S
Elem,soba u kojoj je CPU je jako jako topla,pushi se,a kuciste nikakvo,bez ijednog fan-a...U idle mi je temp oko 48-53/54...Testiracu load jos jednom kasnije..CPU-z pokazuje CoreVoltage=1.328 jel to ok?

Napon je ok.(Vecina kaze voltaza ali ispravno je NAPON heh😀). Proveri kao shto sam ti rekao da li je hladnjak vreo na dodir i probaj otvori stranicu kucishta, pa javi kakve su ti temp.

Evo upravo mi je otvoreno kuciste..u idle(max load 3-6%) temperatura(po everestu) CPU-a ne prelazi 43-44C,hladnjak je mlak bukvalno..Cim zatvorim kuciste,posle 1min ode na 48-50C..Moracu da ga opteretim pa da isto to vidim..

Evo orthos i dalje radi..20 minuta tacno sada..Poceo sam testiranje sa otvorenim kucistem..Sa otvorenim kucistem,temperatura u loadu ide do 62-63C max!Cim zatvorim kuciste,posle 2 minuta temp skoci i do 68-69,u jednom trenutku bila je i 70,a tada sam odmah otvorio opet kuciste i temp je evo sada spala na 62-63C..Orthos i dalje radi..
Hladnjak CPUa(ispod fana) je mlak i dalje,tj malo topliji nego u idle,ali nedovoljno vruc da ne bih mogao da drzim prst na njemu komotno koliko god pozelim..Fan radi na ~3000rpm..Orthos zaustavljen na 30min..Temp u Everestu pala posle 2 sec,istog trena sa 61C na 52C?Trenutna temp CPU-a je 43-45C u idle(2-4%load),kuciste i dalje otvoreno..cim zatvorim temp skace ~5C..Ali evo sad nesto izvaljujem..cim kliknem u Orthosu na START u Everestu se temperatura promeni posle 3 sec i skoci sa 42 na 49?!Znaci 3 sec prodje,temperatura skace 7-8C!da li je ovo normalno?
Sta sad?Cemu verovati,koje vrednosti uzeti za normalne?:S

O tom skakanju temperature ja non stop govorim. U idle laze za oko 8-10C. Kada je u opterecenju pokazuje normalnu temp. Nisam siguran na kom si mestu pipao hladnjak? Nemoj da ga pipash pri vrhu(nema svrhe), vec zavuci prst i pipni ga skoro do samog procesora(znachi samo dno). Ako je i tu mlak onda Cooler nije lepo nalegao ili imash budjavu pastu. Nadji neku bolju pastu(ako mozesh OCZ Freeze, AS5, a ako ne onda neku CM pastu, ili mozda Titan(Meni je na Duronu bila ok, medjutim po nekim testovima kazu da nije dobra za velike procesore(na Duronu je povrshina koja se maze oko 1.5x1cm)). Poslacu ti na pm gde bi trebalo da mozesh da kupish OCZ Freeze u Nishu.

U sushtini te temperature su ti i dalje visoke(ali podnoshljive za sada) i sa otvorenim kucishtem, kada se uzme u obzir da ti proc nije OC. Vidi ako mozesh ugradi neku 12-icu pozadi na kucishte(ako moze, ako ne onda barem 8(kod mene ne moze 12 tako da je 8-ica(koja koliko toliko vrshi posao), inache bi bio josh hladniji)).

I obavezno proveri da li je vruc na dodir pri dnu. Ako nije kupuj novu pastu, jer ti cooler ne odvodi toplotu sa procesora kako bi trebalo, a i ako je vruc, ako nadjesh neku bolju pastu, nije na odmet da je stavish.

Evo jedno 2h mi je komp radio u idle,sa otvorenim kucistem,malo sam ohladio i sobu i Everest sada pokazuje 40-44C.Da li da verujem da je trenutna temp 44C ili da na to dodam 8-10C?:S
Da li je temp od 40-44C normalna i da li bi temp od 40-44C+8-10C bila normlana?(al sam napisao ovu jednacinu:S)
Proverih opet hladnjak dok je u idle,skroz dole do maticne ploce skoro sam pipao i mlak je bas mlak..Jel to znak da nije lepo nalego?

EDIT:
Nekako kao da mi je u zadnja 2 dana bucniji procesor tj kuler nego pre 5-6 dana kada sam uzeo komp.Jel mgouce to i zbog cega moze da bude?
EDIT2:
I dalje,kada pokrenem orthos,posle 3-4 sec temp skoci za 7-8C..Tako pokazuje Everest,a isto tako pokazuje i Biostarov program koji sam dobio uz maticnu..Znaci temperature po everestu i Biostarovom Hardware monitoru u idle su oko 40-44C.Jel to dobra temp za idle?
P.S.Kada uz pomoc SpeedFan-a smanjim rpm coolera na nekih 40%(neposredno pred iskljucivanje samog coolera) temperatura se ne povecava nesto mnogo,mozda 2-4C?!

Poslednja izmena:
Temp od 40-44 je ok za idle. Da li treba da dodajesh 8-10, pa proveri. Pusti ORTHOS i ako ti za 2-3 sekunde podigne temp na neku vrednost onda ti je to stvarna vrednost. Ako pak ostane na 40-44 eventualno 45 onda ti je to prava vrednost.

Nemash razloga da pipash kuler kada je na 40-45C. To je niska temperatura i naravno da je mlak. Pipaj ga kada ti je temp 60-ak+. Ako je i tada hladan onda cooler nije lepo nalegao ili je pasta losha.

To da ti je kuler buchniji moze da bude do toga shto ranije nisi toliko opterecivao sistem pa je radio na 2000 rpm, a ovih dana ga non-stop testirash, pa je povecao na 3000.

Ili je to, ili si malo paranoichan, ili su ti se chula izoshtrila 😀(shalim se), ili je neshto shto ja ne umem da objasnim.

I ja sam moj komp uzeo u utorak, i tada kada sam ga ukljuchio posle urlajuceg Durona ovaj novi komp se nije chuo uopshte. Medjutim zadnja 2 dana mi se bash "chuje", iako su mu skoro svi ventovi smanjeni. Case na 7V, CPU na 2000, grafa na 35%, napajanje samo po sebi tiho, jedino hard shto se bash chuje(prednja strana kucishte vibrira ko luda, dok zadnja miruje). Medjutim vishe to ima do chinjenice shto sam ja perfekcionista i shto trazim "dlaku u jajetu"(npr. ako komp moze da mi radi na 3000 mhz, ja cu da ga nateram na 3020, bez obzira shto ni u jednoj aplikaciji necu dobiti neko vidno poboljshanje, ali eto takav sam).

Ha!Sto se tice toga,i ja sumnjam da sam postao paranoik,a moguce da sam se i ja sada navikao kao i ti na zvuk pa nam je sve glasno?🙂Jer i ja sam pre ovog imao Bartona😀 a i neko sugavo(citaj kinez) napajanje koje je samo po sebi bilo traktor😀 I kad asm doneo komp kuci,ukljucio,pitao sam se radi li on uopste😀
Elem,salu na stranu,temp u orthosu skace posle 3-4 sec za to 7-8C..Ali ono sto me i dalje buni,kako to da svi moguci programi lazu za idle temp?🙂Kasnije cu reinstalirati XP,jer je trenutna verzija blago receno defektna..Pusticu orhtos jedno 1h da sljaka,praticu temp,ako predje 70 gasim ga,mislim da je to pametno,ili ne?🙂CPU fan mi je sada na 3000 rpm po defaultu..Provericu jos jednom i toplotu hladnjaka pri opterecenju..videcemo..mada sam gotovo siguran da je i malopre kad je orthos radio,bio mlak..
U svakom slucaju javljam rezultate,verovatno posle 00h😀-nocna ptica sta cu 😀
Hvala,pa se cujemo!

To shto laze u idle nije do programa vec do senzora na procesoru, ili pak do necheg drugog, ali u pitanju je procesor. Shto se tiche Orthosa mozesh da ga gasish i na 65C(mada sudeci po danashnjim tvojim rezultatima ne bi trebalo da ide na 70 sa otvorenim kucishtem). Ako ti je cooler i pri 65+ mlak tada znash shta ti je chiniti. Sutra pravac u shop i trazi OCZ Freeze, a ako nemaju i nemogu da nabave, vidi sa Djolezom mozda on ima josh neki komad AS5 da ti proda(ja skoro uzeo 12g).

Josh jednom shto se tiche pipanja coolera da bih bio siguran da si me razumeo gde treba da pipash, kao shto kazu slika govori 1000 rechi. Aj pa javi shta si uradio. Pozz

EDIT: Sad sam przio Orthos jedno 3h i tek sad primetih: Ova AS5 stvarno radi svoj posao. U Utorak sam je stavio, negde u sredu ili chetvtak sam oc na 3.0 i tada mi je temp bila u loadu 58-59C(u sobi 25). Sada mi je u sobi takodje 25C, ali temp mi je 55-56C. Pochela je da radi :d. Ochekujem josh 1-2 C dole jer josh nije proshlo 200h pa josh nije krenula da radi punom parom.

Prilozi

• Phenom 9500 box 17.jpg
    Phenom 9500 box 17.jpg
    30 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Ej eo sad sam zavrsio test,40 min Orthos,sad cu ipak format i sve ostalo🙂Obrnuh redosled radnji🙂
Sa zatvorenim kucistem,everest i amd overdrive pokazuju temp do 66C max..sa otvorenim kucistem temp ne prelazi 56-57C..Hladnjak je na 65C topao,ali ne toliko da ne mogu da drzim prst na njemu...Malopre me zvao drug i on mi pa kaze da to nije najbolji pokazatelj,on kaze da mozda jednostavno ocitavanja lazu da mi je 65C a i jel to 100% tacno da bi hladnjak ako odvlaci lepo temp trebao da bude vreo?
EDIT:Hvala na slici,tu sam pipao,sa svih mogucih strana🙂svuda isto toplo,ali ne toliko da ne bih mogao da drzim prst🙂

Poslednja izmena:
Pa razmishljaj logicno. Ako je temp procesora 65C ta toplota mora negde da ode. Ako je hladnjak dobro odvlachi, onda bi on trebao pri samom dnu(shto blize procesoru) da ima priblizno istu temperaturu kao procesor. Ukoliko ti procesor pokazuje 65 a tvoj hladnjak na samom dnu ima npr 40, to treba da ti bude pokazatelj da ti hladnjak ne odvodi dobro temperaturu. Ako imash nekoga ko ima malo savremeniji multimetar sa temp sondom neka ti izmeri temp hladnjaka pri dnu. U svakom sluchaju ne bi bilo na odmet da stavish neku kvalitetniju pastu. pOzz

Ma kapiram ja sve to nego rekoh da pitam😉
Evo sad nekako kao da su mi se temp unormalile,bios u idle pokazuje oko 40ak C..Jbm li ga vise kom ocitavanju da verujem..uzecu danas unimer,nasao asm od koga da uzmem,pa cu cisto da proverim kolika je temp,mozda mi jednostavno lose ocitavanje..Ako to ne pomogne,trazim pastu i znam sta mi je ciniti😉
Nego samo da te pitam,kad budem uzeo unimer,mericu tamo gde sam pipao..e sad,koliko bi stepeni tu trebalo da pokazuje ako npr na kompu pokazuje 65?koliko je odstupanje sta ti mislis?

Iskreno ne znam. Ja za 2 dana dobijam iz Uzica moj unimer sa temp sondom(ovaj shto imam ovde nema temp sondu ***), pa cu izmeriti pa cu ti reci. U sushtini trebalo bi da pokazuje 2-4 stepena manje(u teoriji trebalo bi da pokazuje istu temp, medjutim u praksi je to retko). U najgorem sluchaju dodash 5 stepeni. Ali ako ti sonda pokazuje 50 a CPU 65 znash gde je problem.

Nazad
Vrh Dno