Šta je novo?

Amd Oc

genijalcin@23

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
440
znaci:
AMD Tbred [email protected] Ghz @210 FSB
TT7+,Zalman 92mm, 2x Zalma 80mm
Epox 8k3a+, KT 333
Crucial 256 PC2700
GF2MX400
ovo poslednje ce veoma skoro izleteti iz masine.

pogledaj samo rezultat u sandri. Naravno sa opustenim tajminzima. posle nek neko kaze da je VIA za bacanje. pz

Ako cemo tako evo NF2 na 210MHz sa opustenim tajminzima.

genijalcin@23 je napisao(la):
...
pih, 100 mb. sta je to?

Pa to je 100mb bolje nego na Viji :mrgreen:, eto sta je !

OptiPlex je napisao(la):
...

Pa to je 100mb bolje nego na Viji :mrgreen:, eto sta je !

da, da. video sam da ljudi ovde dosta hvale nf2, i pricaju kako je memoriski kontroler mnogo bolji nego kod VIA chipsetova. Ako je bolji zato sto ima 100 mb vise, onda stvarno ne znam. Tolika je razlika izmedju ploca istih chipsetova, a razlicitih proizvodjaca. Sramotno je, sto jedan high-end (hehe, kako dobro zvuci 😀 )proizvod kao sto je nf2, se kolje sa KT333. To sam hteo da kazem.

Mozes ti imati i 5GB/s u sandri ali ti to ne govori previse o brzini. Pravu brzinu sistema mozes iskazati jedino u nekim 3d testovima koji daju realniju brzinu sistema.

Sale_Fanatic je napisao(la):
Mozes ti imati i 5GB/s u sandri ali ti to ne govori previse o brzini. Pravu brzinu sistema mozes iskazati jedino u nekim 3d testovima koji daju realniju brzinu sistema.

nazalost trenutno nemam neku jaku graficku pa ti nemogu pokazati koliko gresis. Najbolje da memoriski transfer ne utice na performanse i brzinu sistema (kao sto ti kazes). Pa samo pusti 3d mark sa opustenim tajminzima i sa zategnutim pa ces da vidis (166 magistralu-200). Memorija, u merenju brzine jednog sistema, je jedan od bitnijih faktora, pored procesora, i onoga najvaznijeg HDD (jer je to u stvari najsporija komponenta). Inace ne znam koliko su 3d testovni merodovni za "merenje prave brzine" jednog sistema (ni koliko je sandra merodovna za bilo sta, ali posto je svi koriste onda je merodovna po tom kriterijumu). uzecu neku graficku od ortaka pa cu poslati rezultate i uveriti te, da je razlika nistavna (VIA-nVidia), i da je nf2 nista drugo do nasminkanog nf1. pz

Nekoliko osnovnih stvari.
Kao prvo, performanse Vijinih ploca strahovito zavise od mem. setovanja koja moraju biti na maksimumu da bi se priblizile drugim plocama. A ne moze svaka memorija da potera 4-way interleave, Cas 2, Ras Precharge Time 1T itd., pa sve to jos na preko 200 :mrgreen: Naravno na forumu ima mnogo ljudi sa takvom memorijom, ali ne mozes to uzeti kao pravilo, naprotiv.

Na drugoj strani NForce-ov, ali i Intelov i Sisov mem. kontroler ne zahtevaju ostre tajminge da bi imali zavidne performanse. Dobitak kod njih ukljucivanjem svih pomenutih parametara uopste nije veliki tako da je moguce ostvariti odlicne performanse bez memorije velikih kvaliteta i ostrih tajminga...

I pustite vise taj sinteticki 3d mark za merenje svega i svacega, pa ja po marku kad ocujem masinu imam 40% veci rezultat nego na difoltu a igre mi rade mozda 10-15% brze i to ne u svim rezolucijama...

OptiPlex je napisao(la):
Nekoliko osnovnih stvari.
Kao prvo, performanse Vijinih ploca strahovito zavise od mem. setovanja koja moraju biti na maksimumu da bi se priblizile drugim plocama. A ne moze svaka memorija da potera 4-way interleave, Cas 2, Ras Precharge Time 1T itd., pa sve to jos na preko 200 :mrgreen: Naravno na forumu ima mnogo ljudi sa takvom memorijom, ali ne mozes to uzeti kao pravilo, naprotiv.

Na drugoj strani NForce-ov, ali i Intelov i Sisov mem. kontroler ne zahtevaju ostre tajminge da bi imali zavidne performanse.

ovaj skor sam dobio sa opustenim tajminzima, da su tajminzi ostriji cuda bi pravio. Nije tacno da VIA zavisi od ostrih tajminga, ali je tacno da joj mnogo gode i da osetno povecavaju protok. Iz tog razloga ovaj chipset je mnogo, ali mnogo probirljiv po pitanju memorije. Pogledaj moj skor i saletov skor. Ja skoro ne vidim nikakvu razliku, a setovanja su ista.

Hteo sam da kazem da Sandra ne govori mnogo o brzini sistema. Bas sam danas imao raspravu sa drugom da mu masina ocajno radi iako imamo slican mem transfer, oko 2.5GB/s (posto je magistrala spustena na 166MHz jer mi je NCP trebao za drugu masinu a u Epox nf2 sam stavio kingston koji bas nesto nece da se o/c). Posto su 3d markovi nekako najrasprostranjeniji testovi za testiranje njih sam napomenuo, ali mozes iskoristiti i realne aplikacije koje ce ti dati izged o brzini u realnom radu. Inace za VIA-u ti nije los rezultat genijalcin@23🙂

Sale_Fanatic je napisao(la):
Hteo sam da kazem da Sandra ne govori mnogo o brzini sistema. Bas sam danas imao raspravu sa drugom da mu masina ocajno radi iako imamo slican mem transfer, oko 2.5GB/s (posto je magistrala spustena na 166MHz jer mi je NCP trebao za drugu masinu a u Epox nf2 sam stavio kingston koji bas nesto nece da se o/c). Posto su 3d markovi nekako najrasprostranjeniji testovi za testiranje njih sam napomenuo, ali mozes iskoristiti i realne aplikacije koje ce ti dati izged o brzini u realnom radu. Inace za VIA-u ti nije los rezultat genijalcin@23🙂

Na svim poznatijim sajtovima na svetu, casopisima, koji se bave hardwarom, za testiranje istog se koriste sandra, 3d markovi, od skora UT, bla, bla, bla. Ako ih svi koriste i imaju rezultat X u sandri, a ja i ti imamo rezutltat Y, onda znaci da je sandra itekako merodovna za berenje neke brzine (x<y, x>y ili x=y, po tom principu je merodovna, metodom uporedjivanja). Uopste ne ulazim koliko je tacan taj rezultat, koji sandra izbaci. Realno ni 3d mark nije neki test sa kojim bi mogao da meris brzinu sistema, posto je tu najbitnija stavka graf. kartica. U stvari mogao bi kada bi koristio rezoluciju 640x480, i kada ti ista ne bi predstavljala usko grlo. Realne aplikacije takodje ti ne mogu dati neku realnu sliku, jer ce svaki Celeron na 1 Ghz sa nekim RAIDom da kida u windowsu, nekog AMD na 1.8ghz. Inace moj rezultat nije los za AMD masine uopste. 😀

Nazad
Vrh Dno