Šta je novo?

AMD, Intel, Chip setovi, SLI, CrossFire... ??

inodius

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2006
Poena
319
Razmisljam da zamenim moj strari AMD S939 3000+ sa necim novijim, ali sam se nasao u strasnoj dilemi... Malo sam zadnijih par dana pretrazivao po netu o ovim novim tehnologijama i prosto ne mogu sve da pohvatam, pa se nadam da ce mi neko ovde malo pomoci...

Prvo sam lepo planirao da kupim neku AMD platformu i CPU AMD X2 6000+ i neku bolju plocu, a da nesto kasnije kada izadju jaci i noviji Phenom procesori predjem na jedan takav, medjutim onda vidim na nekim testovima da Intel Core2Quad ubija Phenom procesore, pa prosto pocnem da se razmisljam da li da ipak uzmem Intel, odem na Asus sajt, posto bih najradije uzeo neku Asus plocu, i vidim da za Intel socket 775 postoji oko 50 chip setova 🙂 i sa svakim po pet ploca, dakle ukupno preko 200 ploca od kojih ja sad kao trebam neku da izaberem 🙂, tako da sam sada potuno zbunjen...

Dakle, evo konkretnih pitanja...

1. Da li ce AMD ili Intel uskoro opet menjati sockete za neke novije procesore, odnosno ko ce pre, jer mi je najvaznije da plocu ne moram da menjam narednih nekoliko godina, vec da mogu samo da menjam procesore?

2. Ako bih se mozda odlucio za Intel, koji chip set od ponudjenih 50 da izaberem :wall:? Bilo bi sjajno ako bi neko mogao malo da objasni koje su razlike izmedju nekih novijih chip setova i koji bi bilo preporucljivo uzeti i zasto?

3. Vidim da neke ploce podrzavaju CrossFire, da li to znaci da na tim plocama ne radi GeForce SLI, vec samo ATI CrossFire, ili se podrazumeva da radi i jedno i drugo?

4. Veoma mi je vazna i tisina racunara. Znam da je Intel uvek bio vreliji i bucniji dok AMD ima Cool 'n' Quiet koji sam uvek voleo i zbog koga bih opet izabrao AMD... Tako je bar bilo ranije ali ne znam da li se tu nesto sada promenilo? Primetio sam da postoji i neki Q-Fan, na Asus plocama. Da li je to samo neka Asus-ova tehnologija ili je to i Intel implementirao neku "tisinu" 🙂 i da li to radi kako treba i kod Intela, odnosno koji je sada tisi i hladniji sa fabrickim kulerom i tim tehologijama koje usporavaju i utisavaju? Overclock me ne interesuje, mnogo mi je vaznija tisina.

Ako se odlucis za Intela uzmes plocu sa P35 ili X38 Chipsetom (imaju i podrsku za 45nm procesore) ako hoces podrsku za DDR3 memoriju onda uzmes i takvu plocu koja je podrzava. Ako hoces manje grejanje procesora uzmes neki proizveden u 45nm-skoj tehnologiji jer se manje greju od 65nm-skih. Ako ti je box hladjenje prebucno uzmes i neko kvaklitetnije i tise hladjenje. Uz odgovarajuci kes sve mozes postici onako kako tebi najvise odgovara (i performanse i tisina).

Evo jos malo sam gledao ploce sa P35 chip setom i primetio da postoji i jedna Asus ploca - P5KC, koja podrzava i DDR2 i DDR3 (to je cini mi se jedina od 250 ploca u ponudi 😀), medjutim takodje vidim i da je ona jedna od jeftinijih ploca... Zasto? Da li je ovaj combo preporucljivo uzimati ili je ipak bolje uzeti neku skuplju plocu koja podrzava samo DDR2.

Sada bih svakako uzeo DDR2... Takodje ne bih bas dodavao neko kvalitetnije hladjenje ako fabricki cooler moze da bude dovoljno tih i ako to radi na Intelu lepo (tiho) kao na AMD-u. Dakle, da li to radi kako treba i da li Intel moze da bude tih sa tim Q-Fanom ili kako se to vec zove?

Nikada nisam uzimao te "hibrid" (ili kako vec da ih nazovem) ploce i verovatno nikad necu, jer sam misljenja da su losije od ovih koje podrzavaju samo jednu vrstu memorije i grafike. Box moze solidno, a ujedno i tiho da ohladi CPU na default vrednostima tako da posto te OC ne interesuje mozes ostati i na box-u.

Poslednja izmena:
Ok, hvala, medjutim jos uvek mi nije jasno ovo SLI i CrossFire podrskom, koliko sam primetio skoro sve, ako ne i sve, ploce i za Intel i AMD podrazavaju CrossFire, da li to znaci da na njima ne moze da se koristi GeForce SLI, odnosno da su predvidjene za ATI graficke, jer bih ja uzeo GeForce graficku pa mi sada jos to nije jasno.

Ok, to sam i pretpostavljao, ali zasto su onda sve nove ploce sa CrossFire podrskom, ja ni jednu nisam nasao sa SLI podrskom... Zasto je GeForce i SLI potpuno zapostavljen? Ja bih uzeo GeForce samo zato sto postoje silent kartice, dok novije ATI graficke koliko sam primetio sve imaju aktivne coolere, a to nikako ne zelim.

Malo mi je glupo da uzmem novu plocu sa CrossFire podrskom i GeForce graficku...

Zasto je GeForce i SLI potpuno zapostavljen?
Zato jer nVidija tako hoće. Ako hoćeš SLI, treba ti isključivo nVidia chipset.

Ja bih uzeo GeForce samo zato sto postoje silent kartice, dok novije ATI graficke koliko sam primetio sve imaju aktivne coolere, a to nikako ne zelim.

Krivo si gledao, i ATI i Nv imaju silent modele ... npr. Sapphire HD3850 Ultimate. Inače, pasivno hlađenje i nije neka sreća što se temperatura tiče u višoj klasi grafičkih kartica (8800GT i HD3870). Čak i odlični Accelero S1 ima problema sa 8800GT skroz pasivno.

Malo mi je glupo da uzmem novu plocu sa CrossFire podrskom i GeForce graficku...

A zašto bi bilo glupo?

Poslednja izmena:
Mislim da sam odlucio da ploca bude Gigabyte GA-X38-DS5 i CPU Intel E8400, jer mi je ipak najvaznije da plocu mogu sto duze da ne menjam i da kasnije predjem na neki Quad pa mislim da je bolje da uzmem noviji chip set, medjutim jos uvek samo nisam siguran oko jedne stvari da li i Gigabyte ploce usporavaju cooler na procesoru prema opterecenju, odnosno temperaturi kao sto to rade sve AMD ploce i Asus Intel ploce (Q-Fan), posto nista tako ne uspevam da nadjem na Gigabyte sajtu, a to mi je veoma vazno.

Mislim da sam odlucio da ploca bude Gigabyte GA-X38-DS5 i CPU Intel E8400, jer mi je ipak najvaznije da plocu mogu sto duze da ne menjam i da kasnije predjem na neki Quad pa mislim da je bolje da uzmem noviji chip set, medjutim jos uvek samo nisam siguran oko jedne stvari da li i Gigabyte ploce usporavaju cooler na procesoru prema opterecenju, odnosno temperaturi kao sto to rade sve AMD ploce i Asus Intel ploce (Q-Fan), posto nista tako ne uspevam da nadjem na Gigabyte sajtu, a to mi je veoma vazno.

Ovo je samo jedna od tema u kojoj imaš odgovor na tvoje pitanje:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=155817

Eto ti sad, taman kad odlucim toga nema...

@damon
Hvala. Ali ja nisam uspeo ni jednu vise temu da nadjem o tome, a u toj za koju si dao link se govori o tome kako to ne radi. 🙁 Da li je to zaista tako, da li je to inace cesto problematicno na Intel plocama ili je to samo mozda na toj konkretnoj ploci ili mozda bas samo na Gigabyte plocama?

Nazad
Vrh Dno