Šta je novo?

AMD ili Intel u notebooku?

JohnnySM

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2006
Poena
319
Treba jedan ortak da uzme laptop.Nasao sam mu jedan ODLICAN Fujitsu Siemens, ali on jednostavno ne zeli da se ispruzi jos 50e za taj model jer on laptop nece ni koristiti za neke ekstremne stvari.Za oko su mu pala dva modela Fujitsu Siemens, jedan sa Intel Celeron M410 procesorom, a drugi sa AMD Sempron 3100+ procesorom.U pitanju su modeli FSC Amilo Li1720 i FSC Amilo A1655G.Razlika u ova dva modela je sto u modelu Li1720 ima 80 GB HDD i 512 MB DDR2 sa dva SO-DIMM slota (sto znaci da kada bi nadogradjivao, morao bi da proda oba pa da ubaci npr. 2x512), dok A1655G ima 60 GB HDD i 512 MB DDR memorije, ali se meni nekako procesor cini privlacnijim.Nisam veliki ljubitelj Celerona, mada opet ja i nisam neki znalac laptopova, pa zato pitam, koji bi od ova dva modela mogao da bude bolji?

Pa ako podjemo od toga da "on jednostavno nece da se ispruzi" mislim da je potpuno irelevantno sta bilo ko ovde misli...
Smaras se i gubis vreme. Pusti coveka neka kupi sta on hoce.

On se manje zagreva i . (tacka) A Celeron M je neko najgore resenje,nemas ni one performanse ni autonomiju kao sa pravim Pentium M procesorom u tom cudu!A koji je to sa vecim HD-om?Nek uzme onda onaj koji mu nudi najvise za te pare!
Pozdrav ,)

Pa i ja sam vise za Sempron s tim da uz Sempron ne dobije DDR2 i ne dobije 80 GB HDD nego 60 GB HDD.Mada, bolje da mu bude jaci procesor nego da sve ostalo bude manje vise pristojno, a da se procesor gusi.Preporucicu mu onda AMD ipak.Da je Pentium M u pitanju, ne bih razmisljao, ali posto je Celeron, onda bolje Sempron.Jos sto se manje greje.

Broz, pa hocu da pomognem coveku da kupi najbolje za te pare.Njegovo je da kaze budzet, e sad, to sto on nece da se ispruzi, ***, znaci da imam ogranicene mogucnosti.Nije sjajno, ali opet, s obzirom da mi je drugar, ipak treba pomoci.

U svakom slucaju, hvala 🙂.

Hopla, polako...

Sta to toliko (brzinski) fali tom celeronu? To je ipak yonah celeron, 65nm, valjda ~27W. Od punog yonaha ga razlikuje samo to sto nema speed step i sto ima "samo" 1MB L2 kesa. Kada bih da poredio sa Pentiumom M (dothanom, 90nm) na istoj frekvenciji i racunao da ne radim toliko na bateriji, nego na ispravljacu, mislim da bih morao dobro da razmislim.

Sa druge strane, za taj sempron treba pogledati tacnu specifikaciju, jer je bilo notebook modela koji su imali klasican sempron ugradjen, ne mobile verziju. A i od mobile verzija, jezgra kao sto su albany ili georgetown nose po specifikaciji 62W, iako su "mobile" izdanja.

A haaa... sad si me zaintrigirao, morao bih da proverim.Video sam da ima 1 MB L2 cachea i to mi se jako svidja, ali nisam bio siguran, zato sam i postavio temu da se konsultujem sa ostalima.Ja mislim da onaj Sempron nije Mobile, valjda bi imao neku oznaku da jeste?Uglavnom, to je u Pakom shopu ovde u NS, pa cu skoknuti sutra do njih da pitam.I dalje mi je krivo sto lik nece da se ispruzi makar jos 50e, nije to neka kinta, pa da uzme onaj sa giga rama, 80 GB sata hdd-om itd., al' dobro, njegova odluka 🙂.A i on ce ga verovatno najcesce terati na ispravljac 🙂.

Treba pitati neke druge stvari koje su mnogo vise iritantne; to nije igracki laptop i male razlike medju procesorima nisu kljucna stvar. Mene bi vise interesovalo da nadjem na netu iskustva oko nekih naizgled nevaznih stvari. Neverovatno je koliko su relativno solidnih laptopova unakazili tako sto su ugradili dvdrw koji je najblaze receno jeziv (npr. philips sdvd-8820 ili 8821) ili time sto je kuler iritantno glasan kad se upali.

Hm, hvala na sugestiji, budi siguran da cu se dobro raspitati.Kad budem saznao tacno sta sve taj lap ima u sebi, javicu ovde pa da i ostali vide vredi li to te pare.Tacno je da to nije igracki laptop i on to i nece koristiti za tako nesto, vise za posao (frizer je) pa da zakazuje friziranje itd. i da pusta malo muzika, gleda filmove i eventualno kad ide na neki put da ima sa sobom i lap tako da cenim da ce mu biti dobar koji god da uzme, ali ono, ipak sam se ponudio da mu malo pomognem oko odluke kad vec imam izvore 🙂.

Hm, hvala na sugestiji, budi siguran da cu se dobro raspitati.Kad budem saznao tacno sta sve taj lap ima u sebi, javicu ovde pa da i ostali vide vredi li to te pare.Tacno je da to nije igracki laptop i on to i nece koristiti za tako nesto, vise za posao (frizer je) pa da zakazuje friziranje itd. i da pusta malo muzika, gleda filmove i eventualno kad ide na neki put da ima sa sobom i lap tako da cenim da ce mu biti dobar koji god da uzme, ali ono, ipak sam se ponudio da mu malo pomognem oko odluke kad vec imam izvore 🙂.

Pa ako će da uzima Celeron notebook, što onda ne pogleda još malo okolo, za pare koliko Li1720 košta (mislim da je oko 790 EUR u Pakomu) može da kupi i bolje računare? Inače, ja ne bih uzimao Semprona, nikako. Mada, teško da ćeš dobiti tačne specifikacije (šta je ugradjeno unutra) za bilo koji FSC, osim ako pitaš nekog ko ga već ima pa da potera neke testove i pročita. FSC menja te komponente non stop, maltene po radnim smenama u fabrici 🙂

U toj klasi može da pogleda i recimo Toshiba Satellite A110-133, verujem da će mu cena biti bolja...

Ma njemu je to zato sto ce poslati taj lap iz BG-a za Sremsku Mitrovicu i onda nece morati da se cima.Gledao sam ja ovde po Novom Sadu ima li sta, lakse bi mu bilo tako nego da ide za BG, ali su manje vise iste cene za takvu konfiguraciju.Mislim da cu mu na kraju ipak reci da uzme Li1720.Skraticu vreme i sebi i njemu, a on ce biti srecan sa time kako god okrenes.Kad vec silverglider kaze da kad on vec i ne treba igracki lap, razlike u procesorima ne treba toliko gledati.Uz Li1720 dobije 80 GB HDD i 512 MB DDR2.Mislim da sam video u Positive-u da imaju Toshiba laptop, inace nisam video gotovo nigde u NS.Ili nisam dobro trazio 🙂.

Udari bre search na googlu po modelu laptopa i videces kakva iskustva imaju ljudi koji su tako nesto kupili. Sa svakim lapom moze da se desi da ima bas samo kod tog modela neka glupost zbog koje proklinjes sto si ga kupio, a nje nema u specifikaciji.

Ja ti lepo rekoh da uzme onaj gde dobija vise za iste/slicne pare kad mu nisu bitne performanse!A ti si malo mutno rekao koji sta ima od konfiguracije (koji je procesor u kojem),ali je jasno da je bolje da ima DDR2 memoriju i 80GB,manje vise nebitno dal je laptop sa ekstra autonomijom ako nece dugo biti bez punjaca,znaci opet ide onaj predlog"vise za iste/slicne pare"!
Pozdrav ,)

ja sam se toliko nervirao oko toga sta je brze, sporije i na kraju ce da ispadne da je sve jedno.. sta god da kupi radice posao... dakle jedino sto treba je pouzdanost.

Egzaklti maj point. Ti ces se kao programer vise nervirati oko toga sto ti je tastatura shlj ili sto ti je touch pad mali ili dugmici na njemu suvise tvrdi ili sto je optika suvise glasna kad ubacis dvd, nego sto ce ti zafaliti plus minus 200 MHz kod procesora. To ti je ista prica kao i kod fotoaparata - ljudi se hvataju za to koliko aparat ima megapixela, a bas taj deo specifikacije moze biti sasvim sporedan.

Tako da je najbolje otici po radnjama (ili sajmovima i slicnim mestima) gde to ima izlozeno, pa probas tastaturu, probas klik pad tastera, pogledas da li ti smeta reflexija ekrana i slicne stvari. Program ce poterati i intel i amd i pohranice ga sasvim jednako hitachi ili toshiba hdd.

Poslednja izmena:
Tako da je najbolje otici po radnjama (ili sajmovima i slicnim mestima) gde to ima izlozeno, pa probas tastaturu, probas klik pad tastera, pogledas da li ti smeta reflexija ekrana i slicne stvari. Program ce poterati i intel i amd i pohranice ga sasvim jednako hitachi ili toshiba hdd.

Dobar si 🙂 ko da to ovde ima 😉 Ovde chovek bude srecjan ako vidi monitor pre kupovine 😡

Ma svi ste u pravu.Apsolutno.Reci cu mu da uzme onaj sa Celeron M410 procesorom (FSC Amilo Li1720).Inace, konfa je sledeca:

CPU: Intel Celeron M410 1,46 GHz 533 MHz FSB, 1 MB L2 cache
MEM: 512 MB DDR2 sa dva SO-DIMM slota
GPU: ATi Radeon Xpress 200M 256 MB Hypermemory
HDD: 80 GB
OPT: DVD-RW 8x, DL supported
NET: LAN 10/100, Wireless 802.11b/g WLAN - 54Mbps
MON: 15,4 inch WXGA, CrystalView 1280x800

Dodaci:

Analogni VGA 1
TV Out 1 S-video
LAN (RJ 45) 1
Modem (RJ 11) 1 integrisan 56K modem
USB 2.0 4
Audio out 1 (line out/headphones)
Mic in 1 (line in) - integrisan Azalia Codec Audio sa stereo zvucnicima i mikrofonom
Fire Wire (IEEE 1394) 1
SD Card 1 4-in-1 Card reader
MMC Card 1 4-in-1 Card reader
xD Card 1 4-in-1 Card reader
Memory Stick 1 4-in-1 Card reader
1 x ExpressCard slot (36/54mm) 1

Chipset: ATI RC415MD + SB460
Launch Keys: WLAN antenna on/off, Internet browser , Silent mode, Power on
Napajanje: Li-lon battery 6 cells, 11.1V / 4400mAh ; AC adapter: 110 – 240 V,output: 65 W sa 20V DC
Dimenzije i masa: 355mm x 256mm x 24 – 34mm ; 2.7 kg
Operativni sistem i prilozeni softver: Microsoft Windows XP Home (Windows Vista Capable);Microsoft Works + Office Trial STE Edition,Nero Essentials (CD/DVD burning Software),Nero Showtime (DVD-Player),Adobe Acrobat Reader,Norton Internet Security Suite,Norman Anti-Virus,Country specific Internet Service Providers,Manual, Safety Guide and Warranty Guide

Mislim da je pristojno.

Poslednja izmena:
Dobar si 🙂 ko da to ovde ima 😉 Ovde chovek bude srecjan ako vidi monitor pre kupovine 😡

Kazem "gde ima" (ako ima). A barem neki sajam bi trebalo da se desi. Jos i pre deset godina su jedna po jedna firma redom bile organizovale "izlozbe" razno-raznog hardvera po interkontinentalu, hajatu i slicnim mestima, jer im je to bilo isplativije nego ucestovati na sajmu.

Ja da se izvinim, video sam danas 15 upaljenih laptoova u comtradeshopu 🙂 Ako neko trazhi laptop.....savet neka ode tamo da ih makar "pipne" 😉

Kod FujitsuSiemens notebook uredjaja mi se svidja servisna potpora i to shto su se "odomacili" kod nas.Za nedaj B.da se neshto desi postoji servis tj.shansa da neko ima blage veze shta da radi.Neznam kakva je situacija sa drugim brandovima...

Eh da, tako postoji i "oficijelni HP servis" pa su mi rekli da kupim novi digitalni fotoaparat kada mi se polomio ekran 🙂.Umesto toga, digitalac sam poslao po kevinom kolegi u Nemacku gde su mi uredno zamenili ekran i vratili sa novom kutijom i svim dodacima.Cak je i na ekranu bila zalepljena ona zastitna plastika ili sta li je vec, da nisam video da su srafovi dirani, pomislio bih da sam dobio novi fotoaparat.Toliko o "oficijelnim servisima" u Srbiji 🙂.Mada, ne mora da znaci da je tako i za ostale brendove..

Sorry za offtopic 🙂

Poslednja izmena:
Ima u ComTrade Shopu ovde u NS (Bulevar Mihajla Pupina).Ja sam bas bio kada sam gledao lapove, imali su jedno 10tak komada, ali mislim da nisu bili ukljuceni.Naravno, bili su izlozeni i mozes slobodno opipati tastaturu kakva je pod prstima itd., a verujem da bi ih i ukljucili ako te bas zanima kako rade 🙂.

Poslednja izmena:
Ima u ComTrade Shopu ovde u NS (Bulevar Mihajla Pupina).Ja sam bas bio kada sam gledao lapove, imali su jedno 10tak komada, ali mislim da nisu bili ukljuceni.Naravno, bili su izlozeni i mozes slobodno opipati tastaturu kakva je pod prstima itd., a verujem da bi ih i ukljucili ako te bas zanima kako rade 🙂.

To u Novom Sadu mozda. Ovde kod nas, u Beogradu, slabo sta moze da se oseti pod prstima. To je verovatno zato sto Beogradjane bije glas da imaju "lepljive prste". :d

Ma jes', dzabe to i ovde kad na svakoj vecoj raskrsnici i bulevaru imaju kamere.Mozda bi ti i uspeo sta da "zalepis" za prste, al' ne bi stigao daleko :d

ne bi da budem baksuz... ovde kod mene ti jeftini fsc laptopovi vaze za ocajne laptopove sto se tice kvarova u garantnom roku. kazu da je bolje uzeti bilo koji hp, acer,... ne jeftini fsc. u svakom slucaju ne zelim da baksuziram, ali samo kazem kako se ovde kotiraju.:smash:

Nazad
Vrh Dno