Šta je novo?

AMD ili INTEL u economy klasi..poređenje

mateja, miliJon puta smo ovde o tome govorili, ali mnogi i dalje ne kapiraju.

najveći deo operacija koje cpu izvrši su one sa pokretnim zarezom (Fp ops), manji broj je sa celim brojevima (integer ops).
Tako da su fpu performanse ono što je ključno za svakodnevni rad procesora.
(note - ne ulazimo u enkripciju i ostale namene)

Intel i3 ima isto FPU jedinica koliko i FX-4300 - dve, sa tim što su intelove energetski i procesorski efikasnije,
i to taman toliko koliko je razlika u ceni najjeftinijeg i3 i FX-4300.

ista je situacija i sa FX-6300 koji ih ima 3, i FX-8xxx koji ih ima 4 , i to opet slabijih nego kod intela i5

sa druge strane integerska snaga FX procesora je jača od intelove, kao i enkripciona,
ali im je memorijski kontroler daleko slabiji, broj instrukcija po kloku,
pa opet dolazimo na hau meni mani, sou meni mjuzik .

...a i uzgred, generalno je jedino ovaj srednji segment (i3 vs FX 6300) pobednicki za AMD, tako da je kupovina i3 verovatno greska.

u tom konkretnom slučaju se slažem. kao i uslovno uzevši fx-8320 vs i5-4340

ostali amd procesori su lošiji od intela u istoj cenovnoj klasi.

Poslednja izmena:
Kapiram da je realno da otvorite temu tipa: "INTEL ima li boljeg?" ili "amiga pa intel?" ili my favourate "INTEL VS MOM" (sa sve tetovazom) pa da tamo nastavite abrove...........posto je ocigledno ,uprkos onome sto moze da se zakljuci sto guglanjem sto realnim uporedjivanjem , da je intel intel intel intel intel intel inte, baba, intel, intel, intel ,MOM, intel 4 ever......... stvarnost cao...

Ko je tek dosao na ovaj forum a gledajuci ovakve postove verovatno ce biti u ozbiljnoj dilemi smisla postojanja AMD a recimo ,elem , kad se posavetuje nesto sire ,malo progugla po renomiranim svedskim forumima, sabere i oduzme ,uspe da eliminise monopolisticku propagandu favorizovanih, shvati sustinu sta dobija i koliko to placa........shvatice da je ovde gubio vreme.......same teme na ovom forumu izgubice kredibilitet.....posecenost ce opasti josh vise a prosecni Srbijanac u potrazi za objektivnom informacijom okrenuce se konkurentskim sajtovima (cije je ime ovde cenzurisano) na kojima ljudi nisu toliko optereceni svojim znanjem i egom-prazninom vec se trude da pomognu a neretko i precute nebuloze zarad viseg cilja.

Lepo je bilo vreme kada je AMD vladao skoro celu proslu deceniju. 🙂
Nazalost, vec 6 godina gubi od Intela.

Poslednja izmena:
Lepo je bilo vreme kada je AMD vladao skoro celu proslu deceniju. 🙂
Nazalost, vec 6 godina gubi od Intela.
To je u domenu high end cinjenica, ja se osvrcem najvise na neki komercijalniji segment tipa I5 VS FX8xxx

Poslednja izmena:
Mozda je komercijalniji za Intel, ne i za AMD 😛 Za AMD je to high-end i to totalni.

ljudi, nikom od nas (osim cenjenom nedji) ne idu pare u džep ni od intela ni od amd-a.

ono što trenutno egzistira u svetu x86 komercijalnih cpu-a (sa izuzetkom elbrusa http://itresident.com/hardware/us-is-no-longer-cpu-empire-elbrus-4c/) je dvovlašće , duopol.
stopostotna dominacija američkih firmi, koje su veoma bliske strukturama moći.

amd je tu trailblazer , služi da utaba nove tehnologije, - komercijalizacija x64, dual core, native quad, komercijalizacija L3 keša, APU, gcn ... and many more, sve su to tehnologije koje amd uvodi,
onda one preleže dečje bolesti i onda ih usvajaju intel i nvidia, koji ih uobličavaju u finalni proizvod , razume se po masnijoj ceni.
u medjuvremenu nas driblaju sa soketima, otključavanjem jezgara i zezalicama, da nam održe pažnju .

sam naslov teme krije odgovor zašto se ove toliko jalovo raspravljamo - budžet, srbski budžet (pre 2,svetskog rata zvanično se gramatički pisalo srbski)

ps. razbi nole raonića, živ sam se oladio , idem da popijem još par piva da se malo smirim.

Poslednja izmena:
ljudi, nikom od nas (osim cenjenom nedji) ne idu pare u džep ni od intela ni od amd-a.

ono što trenutno egzistira u svetu x86 komercijalnih cpu-a (sa izuzetkom elbrusa http://itresident.com/hardware/us-is-no-longer-cpu-empire-elbrus-4c/) je dvovlašće , duopol.
stopostotna dominacija američkih firmi, koje su veoma bliske strukturama moći.

amd je tu trailblazer , služi da utaba nove tehnologije, - komercijalizacija x64, dual core, native quad, komercijalizacija L3 keša, APU, gcn ... and many more, sve su to tehnologije koje amd uvodi,
onda one preleže dečje bolesti i onda ih usvajaju intel i nvidia, koji ih uobličavaju u finalni proizvod , razume se po masnijoj ceni.
u medjuvremenu nas driblaju sa soketima, otključavanjem jezgara i zezalicama, da nam održe pažnju .

sam naslov teme krije odgovor zašto se ove toliko jalovo raspravljamo - budžet, srbski budžet (pre 2,svetskog rata zvanično se gramatički pisalo srbski)

ps. razbi nole raonića, živ sam se oladio , idem da popijem još par piva da se malo smirim.
Pa da, udri AMD na Intela i Srbin na Srbina.

Ja se odlučih za A10 Kaveri (verovatno 7850K), mada nisam siguran koliko je to ekonomski dobra investicija.

* Ako se gleda high-end APU, npr. A10-6790 je 40€ jeftiniji, a nudi odlične performanse
* Ako se ide na sličnu CPU, a jaču GPU snagu, onda je bolja kombinacija Pentium G3xxx / Athlon X4 + npr. R7 250 / GT 640 sa GDDR5 memorijom (za gaming npr.)
* Ako je potrebna jača CPU snaga, tu je FX-6300 dosta bolji + neka grafička od 50€

Jedino što ostaje je HSA. Iako sada nije u širokoj upotrebi, ubeđen sam da je to jedini pravi smer u kom treba da idu hardver i softver narednih godina.

Sto kod Srblja uspeva sport tzv :wc: van rupe eto u tu disciplinu se pretvori i ova tema.

Pitam se Sto ??

Zakljucak , lenjost, mrzi ih da otvore novu temu AMD vs Intel (ja teo al odustao, zauzeli je grafikama )

Dovlagenja, odavno nisam pročitao koncizniji, informativniji i kvalitetniji post. Bravo.

dovlagenja je kralj,retko zabavan clan.

Koja je konkretna razlika između intel celeron-a g1820 i pentiuma 3220? Vidim da je sporiji 300mhz na cpu strani, 50mhz na gpu strani a nešto što me najviše buni jeste izostanak pci express 3.0 podrške?

S druge strane na mnogim testovima da je razlika minorna jedva 3 fps-a mada me buni što je u gta 4 razlika masivnih 10 fps-a po nekim testovima.

Da li opravdava investiciju od dodatnih 20-ak eura?

Ne opravdava, tih 20e je bolje usmeriti na jacu graficku ili jos rama na primer.

PCI Express 3.0 ti je nebitan sada. U buducnosti ce imati znacaja, kada se budu koristile daleko vece rezolucije od 1080p uz (pre)jake graficke kartice.

Poslednja izmena:
moram nešto primetiti imam G1610 više od pola godine,prvi put kad sam instalirao podigao je windows za 8 minuta,sad kad sam taj komp dao deci trebalo mu je 15 minuta,*** ko da gubi vremenom na performansama....

Ma to samo deca napunila windows svakakvim djubretom. 😉

Ne znam ni kako to 8min? Kod burazera je G1610 vec malo vise od godinu dana, dize ga skoro kao i moja masina za nekih pola minuta. (Windows 7 Ultimate SP1 x64)

Poslednja izmena:
ne bre...tokom instalacije prvi put,bez onog completing installation..

Aha, mozda je neki drugi .iso. Ili nisi radio instalaciju preko usb-a. 🙂

e,da jeste drugi je iso sa sp1...al opet i na početku sporije učitava...mislim da ovi noviji procesori nisu tehnički dobro odrađeni(zato ih i skalpiraju)i nešto si mislim pitanje koliko će potrajati kad istekne garancija....za one koji stalno idu u korak i unapređuju konfiguracije nije problem,ali šta mi kojima služi za neke osnovne potrebe i držimo procesor malo duže od tri godine,zadnji intelovi procesori koji su kvalitetno odrađeni su sandy bridge,ostavimo po strani performanse,šta ako mi posle 5 godina crkne procesor,mogu da se slikam-novi proc,nova ploča,nova memorija ***...

e,da jeste drugi je iso sa sp1...al opet i na početku sporije učitava...mislim da ovi noviji procesori nisu tehnički dobro odrađeni(zato ih i skalpiraju)i nešto si mislim pitanje koliko će potrajati kad istekne garancija....za one koji stalno idu u korak i unapređuju konfiguracije nije problem,ali šta mi kojima služi za neke osnovne potrebe i držimo procesor malo duže od tri godine,zadnji intelovi procesori koji su kvalitetno odrađeni su sandy bridge,ostavimo po strani performanse,šta ako mi posle 5 godina crkne procesor,mogu da se slikam-novi proc,nova ploča,nova memorija ***...

Ne ne. Verovatno je taj .iso imao vise materijala koji je trebao da se raspakuje tokom instalacije, nego onaj .iso od pre. Npr. ako sadrzi i nove update-ove.

A polovnih komponenata ce uvek biti, pa i za 5 godina. 😀

Poslednja izmena:
verovatno,ono je bio čisti win 7,a ovaj drugi win7 sp1,ne mogu da verujem....
iskreno velika frka oko ovoga amd vs intel,evo ja prešao s g1610 na athlon 64 x2 4600+ ista količina memorije,ne primećujem razliku,isti q.....

Mozda zaista ne primecujes, ali i prvi matori Core 2 Duo su bili zivahniji i odzivniji od Athlon X2. Pogotovo danas. 🙂

A taj G1610 je bolji i od poslednjih C2D E8xxx procesora.

smetnuo sam uma...ja koristim ubuntu,tu stvarno nema razlike,mada deca kažu(deca,uvek su deca bez obzira na starost...)da im je isto,jedino da im je lošija integrisana grafika Intel HD grafics Ivy Bridge u odnosu na 8500GT po pitanju kvaliteta slike,po performansama su podjednake za ono što oni igraju PES 2013,DOTA 2,Ass. Creed 1....

Nazad
Vrh Dno