Šta je novo?

AMD ili Intel - platforma za narednih nekoliko godina?

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Ja sam oduvek imao samo AMD jer mi komp uglavnom treba za office i igre i tu je AMD bio neprikosnoven za istu ulozenu lovu a sada treba da radim upgrade! Nova BD FX platforma cini se ne donosi nikakva poboljsanja? Moj pristup upgarde-u je upgarde na platformu koja ce da traje 4 godine. Do sada je AMD uspevao da me zadovolji ali kako stvari stoje samo i7 2600 nudi miran san u naredne 4 godine, bar mi tako izgleda ali se plasim da samo 4 jezgra kod intela moze za 1-2 godine da bude premalo? I sta predlazete svima koji bi radili upgrade u skorije vreme (pre izlaska Skyrim-a) :d

1. AMD - AM3+ , 1090T
2. Intel - Z68, I7 2600

Glavni kriterijum ne zastarevanje narednih 3-4 godine za W8, office i igre! Intel je skuplji ali nije vazno 150 evra aku cu da budem miran 4 godine..

Poslednja izmena:
I7 definitivno...

Seti se malo - 2 jezgra su bila aktuelna kad - negde pre sedam-osam godina??? I do dan danas za mnoge stvari je sasvim dovoljno 2 jezgra.

4 jezgra će sigurno biti pun pogodak za naredne 3-4 godine, bez da razmišljaš išta. Ako uzmeš sandy bridge, nećeš imati glavobolje oko menjanja bilo koje od glavnih komponenti (MB, RAM i CPU)

Intelija mashina paklenija :)

Pa gledaj, neće se AMD predati lako. Situacija sa lošim performansama novih Bulldozer procesora je moguće do loše ispeglanih BIOS-a. Po nekim naznakama, novi BIOS za ploču može da koliko-toliko popravi situaciju jer, navodno, nije bilo dovoljno vremena da se BIOS ispegla do savršenstva. U narednom periodu očekuje se poplava novih BIOS-a od raznih proizvođača matičnih ploča.

Bulldozer je dobar za nadogradnju, jer ćeš iduće godine skoro sigurno moći da pređeš na drugu generaciju Piledriver, uz samo update BIOS-a. AMD se sada možda jeste malo obrukao sa prvim primercima Bulldozera, ali trebalo bi da ga poprave u februaru kada izađe nova poboljšana revizija čipa koja otklanja greške kojih sada još uvek ima.

Intel je svakako skuplja platforma za nadogradnju,jer se ne očekuje da posle izlaska Ivy Bridge čipa u aprilu 2012. godine bude moguća nadogradnja. Dakle, vrlo verovatno je Ivy Bridge JEDINA nadogradnja za Socket 1155 platformu, a 2013. kada se pojavi sasvim nova Intel arhitektura Haswell, pojaviće se i novi socket za nju.

Ako kojim slučajem imaš para, a verovatno ih ipak nemaš, predlažem da sačekaš do predstavljanja Sandy Bridge-E procesora, koje je zakazano za 14. novembar. To je ULTIMATIVNA LGA2011 platforma koja će biti bitno brža od običnog Sandy Bridge Core 2600K procesora, a biće moguće na takvu ploču ugraditi minimum 64 GB RAM memorije, a sa kasnijim izlaskom novih memorija, na takve ploče biće moguće ugraditi čak 128 GB memorije.

@ exste, evo ukratko sam ti sumirao, ako hoćeš da zaista budeš miran 4. godine minimum jedino rešenje je Sandy Bridge-E rešenje, koje jeste skupo ali je zato ubedljivo najbrže.

*** 11.11 izlazi Skyrim takod da SB-E kasni :d

Hvala na odgovorima!

Očigledno je a i meni je jasno da u ovom trenutku Intel platforma pruža više za više para. Po vašim odgovorima ta opcija je i sigurna bar 3 godine. Onda ostaje samo jedna dilema vezana za AM3+ i 1090T (Intel je svakako jaci vec sada) da li ce AM3+ biti dovoljna da tera 3-4 godine moje potrebe bez obzira na eventualno bolje i novije platforme...Nekako nisam u stanju da sagledam da li ce dolazeci naslovi i potrebe za resursima moci da isprati ovaj AMD...Igre traže više jezgara, garfičke su gladne procesorske snage, *** izgled da je Intel dugorocnije resenje bez obzira na 4 jezgra.

Poslednja izmena:
jes ali tek onda ostaje dilema oko jezgara I7 ipak podržava 8 threadova a 80 evra na 4 godine je samo 20 evra godišnje :d

@ exste, ako nisi siguran predlažem da odložiš kupovinu do Nove Godine i sačekaš da li će AMD popraviti Bulldozer i taman da vidiš kakvi će biti najnoviji Intel Sandy Bridge-E procesori. Predlažem da tek oko ili posle Nove Godine kupiš mašinu. Ne žuri, sad nije momenat za kupovinu jer se očekuje pad cena za mesec do dva.

Da tu si potpuno u pravu i ja sam svestan toga ali izlazi Skyrim 11.11.2011. i to je faktor koji me tera da ubrzam...*** volim da se igram i ima da odlepim ako ne budem mogao da imam bar 30 fps sa ovom mojom mašinom...:S:

Ja sam oduvek imao samo AMD jer mi komp uglavnom treba za office i igre i tu je AMD bio neprikosnoven za istu ulozenu lovu a sada treba da radim upgrade!
...
Glavni kriterijum ne zastarevanje narednih 3-4 godine za W8, office i igre! Intel je skuplji ali nije vazno 150 evra aku cu da budem miran 4 godine..

Windows 8 i Office ce gurati i AMD, a ako su ti igre mnogo bitne, bolje je da tu razliku od 150€ ulozis posle 2 godine u noviju graficku. AMD nije za bacanje, bez obzira sto je sporiji klok za klok.

I taj X2 5600+ u tvojoj masini jos uvek moze da gura dosta stvari, da se ne lazemo.

@ exste, ako nisi siguran predlažem da odložiš kupovinu do Nove Godine i sačekaš da li će AMD popraviti Bulldozer i taman da vidiš kakvi će biti najnoviji Intel Sandy Bridge-E procesori. Predlažem da tek oko ili posle Nove Godine kupiš mašinu. Ne žuri, sad nije momenat za kupovinu jer se očekuje pad cena za mesec do dva.

Dokle vise to cekanje buldozera?
I kada je izasao opet cekaj :d pa dokle vise trujete ovaj narod sa time??? ;)

@exste

2. Intel - Z68, I7 2600 neces pogresiti.

Da tu si potpuno u pravu i ja sam svestan toga ali izlazi Skyrim 11.11.2011. i to je faktor koji me tera da ubrzam...*** volim da se igram i ima da odlepim ako ne budem mogao da imam bar 30 fps sa ovom mojom mašinom...:S:

Ne moras da igras odma cim izadje :) , sacekaj sb-e, vidi kakva ce situacija tad biti i onda se odluci za kupovinu.

Gore mi je da ne igram kada izadje nego da pogresim u platformi:d

Slazem se sa KAMIKAZE i ovaj sada sto imam je prilicno dobar jos uvek ali cini mi se da kada bio stavio neku bolju grafiku da bi to tesko islo, recimo 6950 planiram ali mislim da bi i 6870 bilo previse za njega. Ono sto je kljucna stvar u upgradeu je napustanje XP-a, da nije toga mozda ne bih jos menjao i isao bih samo na bolju grafiku u prvom trenutku pa onda promena platforne za godinu dana ili nesto manje...Milim da sve igre koje budu dosle od sledece godine nece da idu na XP-u 32, a W7 na 32 i nema puno logike tako da, obrni okreni, nova platforma se namece i cini mi se da je sada vec krajnje vreme za onoga koje na XP-u da menja OS a samim tim i platformu zbog 64 bita i kolicine rama.

Da,najzad je došlo vreme da se Windows 7 x64 prigrli iz sve snage, pre svega zbog jeftinog RAM-a a i zbog drugih naočigled manje bitnih stvari.

Exste, sačekaj lepo, kao što ti savetuje ajvn, da izađe SB-E negde sredinom novembra a dotle će i domaće tržište polako početi da se kristalizuje(verovatni pad cena nekih komponenti).

Moj glas za i7 2600k i neku Z68 plojku i nema zime! :)

dobro to je bilo u sali receno :)

2500k, bez konkurencije!
i bices zadovoljan

Ova ploca ne izgleda lose za 160 eur :
http://rs.msi.com/product/mb/Z68A-GD65--G3-.html#/?div=Basic
Native podrska PCI-E 3/USB 3 .
Za iste novce ima i Asus P8Z68-V PRO zaista odlicna ploca ,jedino sto nema PCI-E 3
sto mislim da i nije neka mana i ako voli mini azdaju moze ASUS MAXIMUS IV GENE-Z !
Sve to sa 2600K + neki GTX 560 Ti and dream will come true ;)

sto mislim da i nije neka mana i ako voli mini azdaju moze ASUS MAXIMUS IV GENE-Z !
Sve to sa 2600K + neki GTX 560 Ti and dream will come true ;)

Sto se ploce tice ovaj Asus P8Z68-V PRO i meni izgleda odlicno, jeste malo skuplja ali izgleda vrlo kvalitetna ploca. Sto se tice VGA radije isao na HD 6950 graficku sa 2 GB memorije sa dual fan coolerom - tiha a jaka a uz to i 2 GB memorije...mislim da je bolji izbor nego 560ti...

Sto se ploce tice ovaj Asus P8Z68-V PRO i meni izgleda odlicno, jeste malo skuplja ali izgleda vrlo kvalitetna ploca. Sto se tice VGA radije isao na HD 6950 graficku sa 2 GB memorije sa dual fan coolerom - tiha a jaka a uz to i 2 GB memorije...mislim da je bolji izbor nego 560ti...

Ta ploca jeste kvalitetna,super ploca,nebi pogresio ni najmanje.
MSI je meni licno malo oskudniji u kvalitetu pa ga zbog tih stvari izbegavam ali opet bi i on zavrsio sve potrebe.
Sto se tice karte.Tvoj izbor.Oni sa tim Caymanom se i nisu proslavili a GTX 560 Ti je u rangu sa tom kartom uz bolje karakteristike.
2 GB ne znaci mnogo osim ako imas rez 2560x1600.
Sta god da odlucis bitno je da si ti zadovoljan.

Ako se kupuje masina na duze staze, onda se CPU i MB ni ne razmatraju. Sve ce to najbrze zastareti. Za 3-5 godina sve ce to biti vec presporo i tromo za bilo sta ozbiljno.

Zato se gleda sto bolje napajanje, dobro provetreno kuciste, solid kondenzatori na MB, sto vise RAM-a i sto veci i kvaliteniji HDD u RAID-u ili ne.

To ce jedino uslovljavati za 5 godina da li je masina uopste za nesto upotrebljiva!

Nemam potrebe za tolikom rezolucijom ali mislim da ce dolazece igre traziti dosta VGA rama zbog textura pa ce 2GB vec od sledece godine provejavati tu i tamo kao zahtev za full hd igranje.
Nisam primetio da su sa Caymanom nesto zeznuli, pojedini primerci 6950 i 6870 kartica su samo hvaljene...
VGA kartica je najmanji problem i lako zamenjljiva roba kao HDD i RAM, to je sve konfekcija po meni osim VGA koja zna biti skupa ali opet lako zamenljiva, dok ploča+proc čine kuću. Napajanje i kućište su nešto gde se uopšte ne postavlja pitanje kalkulacije ovo ili ono...to mora biti najbolje jer to je temelj i preporučujume svima da te dve komponente budu beskompromisne u smislu vaših potreba. Ovaj Centurion 5 je sasvim solidno kućište i uopšte nemam nameru da ga menjam a u njega ću da stavim 750w napajanje jer ovaj OCZ od 500W je na granici iako izuzetno napajanje. Razmišljam o Chiftec modular 750W čini mi se ok.

Poslednja izmena:
Slobodno idi sa Chieftecom, ako nisi spreman da das nesto vece pare za PSU. E sad, ATI ili nVidia je tvoj licni izbor. Ta 2GB RAM-a stvarno nista ne znace do velikih rezoulucija, a ne verujem ni da ce u skorijoj buducnosti znaciti. Asus P8Z68-V PRO je odlican izbor. Crem de la crem, bez suvisnih djindjuva upakovan u dobru cenu. Postoji i revizija sa PCI-e 3.0, ali ne kod nas jos uvek...

Ja bih rekao AMD ipak, ako igras u fullhd razlika izmedju thubana, i5 i i7 se svodi na par frejmova a nove igre sve vise i vise favorizuju procesore sa vise jezgara, cak sam video i neki test BF3 gde X6 daje veci framerate nego i7

Evo linka testa

Trenutno je intel sigurno bolji izbor ali kad se ubace pare u jednacinu amd i dalje pobedjuje.

Evo od juce mi se vrzma po glavi sledeca AMD kombinacija:

- AMD Phenom II X4 965 Black Edition, Quad Core (3,40GHz), 2MB L2, 6MB L3 cache, BOX (Socket AM3) i Asus m5 97pro AM3+ ploca, sve ukupno cca 200 evra!

Dakle buduca platforma sa jeftinim a odlicnim procesorom koji ce moci da gura sigurno 2 godine a vec do tada moze se opusteno ubosti neki BD procesor i eto paltforme za dodatne 2-3 godine. Generalno, rezon je iskoristiti jeftin a fenomenalan PII x4 procesor za narednih 2 godine a posle samo bocnuti novi proc.
Ploca je takodje kvalitetna sa 6+2 digitalnom naponskom, dovoljno slotova, jedini nedostatak je PCI 3.0 ali iskreno mislim da to nece biti presudan faktor u naredne 4 godine....
Ovo je vatrijanta koja je 250 evra jeftinija od Intel kombinacije a opet fleksibilnija...

Poslednja izmena:
I7 definitivno...

Seti se malo - 2 jezgra su bila aktuelna kad - negde pre sedam-osam godina??? I do dan danas za mnoge stvari je sasvim dovoljno 2 jezgra.

Pre ce biti da je tako bilo pre 4 godine, iako se mozda cini duze, ali nije. X2 na am2 su bili tek jeftini, x2 na 939 su bili papreno skupi, reda kao danas 2500k.

Nazad
Vrh Dno