Šta je novo?

AMD HT, moze li preko 1000Mhz ?

zokocx

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2007
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5900X & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte X570 AORUS Ultra
RAM
G.Skill Trident Z Neo DDR4 2x16GB 3600Mhz 16-16-16-36 1T
GPU
MSI RTX 4080 16GB Suprim X
Storage
Samsung 980 Pro 1TB, 970 Evo Plus 1TB, Intel 545s 512GB SSD, Seagate 2TB HDD
Zvuk
Creative Inspire 5.1 P580
PSU
Corsair RM1000x
Kućište
Fractal Design Torrent RGB (Black TG Light Tint)
Monitor
LG 38GN950-B
Miš & tastatura
Logitech G402, ASUS ROG Strix Flare II Animate | Glorious Model O
Mobilni telefon
Realme GT2
Pametni uređaji
Kindle Paperwhite 11th gen.
Steam
https://steamcommunity.com/id/slayer987/
Pristup internetu
  1. Optički internet
Planiram da ovaj moj X2 4600 (koji radi na 2.4) OCujem bar na 2.6 GHz da radi ko X2 5000+ za svaki dan naravno pokusacu vise ali do sada sto sam probao isao je nedge jedva oko 2750. Znaci moje pitanje je dali HT moze da se drzi na 5x mnoziocu znaci ako bi proc bi na 2.6 GHz (FSB 217 MHz) onda bi HT bio na 5*217 = 1085MHz ... znaci dali je to preporucljivo jer ovako kad ga spustim na 4x onda radi na 868 MHz a hteo bi da je preko 1000 Mhz .:d
Mozda bezveze pitam ali ako je to moguce tj. ako sistem moze da bude stabilan onda samo recite... ako mora da se krece izmedju 800-1000 onda sta je tu je.
Hvala na svakom savetu.

U principu trebalo bi da moze do 1100Mhz.Kod mene na DFI Infinity nF4x i Athlon 64 2800+, radi na 1066Mhz (4x266 Mhz) bez ikakvih problema.Probaj pa vidi da li radi.;)
:wave:

Moze, naravno, moze i dosta vise (zavisi od ploce), secam se da je neko drzao na nekih 1300MHz na nekoj MSI ploci... ali je apsolutno nepotrebno, nista ne dobijas time (dok bi sa druge strane, potencijalno moglo da ti ogranici overklok)

Izvukoh 1300 na Biostaru 690G sa A64 3800+ x2.Radi bez problema...

Al' opet, da podvucemo - sve vam je to nepotrebno... ;)

Samo lepo izgleda na oko! :D

Moze, naravno, moze i dosta vise (zavisi od ploce), secam se da je neko drzao na nekih 1300MHz na nekoj MSI ploci... ali je apsolutno nepotrebno, nista ne dobijas time (dok bi sa druge strane, potencijalno moglo da ti ogranici overklok)

Nije to "neka MSI ploča", MShIt to nikda ne bi izdržao, u pitanju je ASRock!!! ;)

attachment.php

~1.5GHz ASUS A8R32-MVP Max-Clock
1.35GHz za svaki dan
Ali kao sto ti rekose ljudi to ti uopste nije neophodno...jer performanse se ne povecavaju mnogo.
Taj 4600+ mozes lagano da dignes na 3GHz...jer ti je ploca dobra...a HT mislim da moze da gura na 1.1GHz

Ma možda i nije neophodno, kao što kažete...
Ali nije baš ni da nije... evo vidite ponašanje memorije za HT 260 i HT1300... nije baš zanemarljivo...
A i zašto bi se proizvođači ploča kur*ili čiji je HT veći...

Poslednja izmena:
Nije to "neka MSI ploča", MShIt to nikda ne bi izdržao, u pitanju je ASRock!!! ;)

attachment.php
Ma nije bre to, ovo je nesto staro sto drzim u glavi, bio je to cini mi se MSI nF3... onaj K8N Neo2 Platinum...

2 Jovandeka:
A i ti si nasao neki extrem za poredjenje... 260 vs. 1300...
Poenta je u onom svakodnevnom, tu negde oko 1000... pa to vs. 1200, ili tih 1300MHz. Ma nek bude i nize, recimo 800 vs. tih 1300MHz... bice zanemarljivo.
Ali bas 260 protiv 1300... ne ide :)

2 CAR

Ma znam, u pravu si...
Ali ako se već klokuje neka to bude maksimalno.
Ne vidim razlog da ga ne držim najviše što može... naravno, mora biti stabilno!

2 CAR

Ma znam, u pravu si...
Ali ako se već klokuje neka to bude maksimalno.
Ne vidim razlog da ga ne držim najviše što može... naravno, mora biti stabilno!
OK, apsolutno se slazem sa tobom, no argue there... ;)

Nego, ono sto je moja poenta, jeste to da previsok HTT moze da ti ogranici sam overklok procesora... ploca udara u zid zbog previsokog HTT-a... pa pomislis "to je to, ne moze vise" - a pritom, procesor ima jos lufta.
A ipak, bitniji su megahertzi procesora nego megahertzi HTT linka ;)

attachment.php

Sure about that.Zadnje tri ploce mi bile sve MSI.Nije da ih volim nego tako uvek nesto ispadne pa na kraju uzmem MSI.

Inace na ploci iz potpisa izvukao max FSB 248, pa x5 to mu dodje 1240.Kladim se da neka sa 590 cipsetom moze vise.

Poslednja izmena:
2 CAR
Slažem se..Nisam neki overkloker ali su me naučili da prvo guram proc i mem do maksimuma pa kad to nategnem onda dižem htt...

Ako nesto nikad nisam natezao, niti video svrhu u tome, to je natezanje HTT-a.
Udri po procu i memoriji, to je to.

HTT brzina je prva nebitna stvar kod AMD64 arhitekture za desktop segment:).Apsolutno ne utice na performanse.Znaci bilo da je 200x2,ili 200x5,razlike su smesne.

Poslednja izmena:
Jos da dodam da se Chipset greje vise kada HTT ide preko 1k. Kad sam pri klokovanju procesora na 2,5GHz zaboravio da ga smanjim na 4 temp cipseta mi je skocila za 7 stepeni!

Ne znam za vas ali kod mene ide bez ikakvih problema preko 1400,a koliko je to bolje od onih normalnih 1000 stvarno ne znam, ali eto cisto da se zna!

Meni, pri ovim vrućinama temperatura ne ide preko 40° iako je HT 1300...

Imam 4600+x2 i asusovu plocu m2n-sli deluxe sa 2gb kingston rama na 800 i ne mogu da ga oc vise od 2820!!! Moze pomoc??? :(

Imam 4600+x2 i asusovu plocu m2n-sli deluxe sa 2gb kingston rama na 800 i ne mogu da ga oc vise od 2820!!! Moze pomoc??? :(

Pa, koliko znam taj 4600+ ima starije Windsor jezgro, tako da mu je to neki maksimum. Tesko da ces taj procesor poterati na 3ghz, mozda uz neki veliki napon, ali to zahteva i extra hladjenje.

Pa sad, koliko love imaš?
Ako već menjaš taj tvoj 4600+ , idi korak dalje pa uzmi bar 5200+...
On radi na 2.6GHz pa kontam da bi mogao sa laganim OC da ga poteraš preko 3... a još ima i 2X1MB L2 keša... mislim da mu je cena negde od 115+...

Ili sačekaj malo pa razmisli koliko ti je to bitno...

Ne ide svaki AMD na 3ghz, cak i ovi novi 65nm AMD procesori. Brzina koju si postigao je sasvim dobra (ukoliko je max stabilna), tako da ako ti to nije dovoljno, jedino da predjes na neki Core2Duo, sve ostalo bi bilo bacanje para.

Pa sad, koliko love imaš?
Ako već menjaš taj tvoj 4600+ , idi korak dalje pa uzmi bar 5200+...
On radi na 2.6GHz pa kontam da bi mogao sa laganim OC da ga poteraš preko 3... a još ima i 2X1MB L2 keša... mislim da mu je cena negde od 115+...

Ili sačekaj malo pa razmisli koliko ti je to bitno...

Koliko ja znam 5200+ je takodje Windsor jezgro, pa ni taj nije nesto preterano overklokabilan

Onda 5000+... on je brisbane... i 65nm... samo mu je L2 2x512...

Koliko ja znam 5200+ je takodje Windsor jezgro, pa ni taj nije nesto preterano overklokabilan
Pre neki dan sam imao Windsor F3 jezgro 90nm, x2 3800+ i klokovao se na 3200 Mhz prakticno na default naponu za 89W model, dakle 3.2 Ghz na 1.35v, sto je impresivno. U pitanju je bio EE model od 65W.
F2 jezgra se dosta losije klokuju, stabilan limit im je 2.8 Ghz uz podizanje napona.

Vrh Dno