Šta je novo?

AMD high performance x86 "Zen" CPU jezgra

StormScion

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2005
Poena
380
s_a82d80d6cd794ab987c9798e9b9d686c.jpg

40% visi IPC u odnosu na excavator jezgra.

14nm finfet proizvodni proces.

SMT dizajn.

Deljen novi AM4 soket sa APU procesorima.

8/16T core najverovatnije u HEDM.

Na trazistu u 2016 u novim APU i CPU proizvodima (izgleda da cemo imati tradicionalnu ponudu klasicnih procesora).

Jedva cekam da vidim kako ce da bude, uvek sam nesto voleo AMD :) Presao sa Intel jer je to jedino valjalo tada za moje potrebe :)

IPC skok je ok... ocekuje se da ce IPC biti na nivou ivy bridgea i dalje ce da kaskaju za intelom ali bi trebao jaz da bude mnogo manji... uz ocekivane 8core/16thread procesore vremenom bi trebali da budu sasvim ok konkurencija... ako sve prodje po planu.

Mislim da ce i dalje ici na high frequency dizajn procesora ali je nerazumno ocekivati da postignu visoke frekvencije u prvoj seriji procesora pa i samim tim da direktno dostignu intel... mozda ce gadjati tu 3.5ghz do 3.8ghz na najjacim modelima a posle inkrimentalno 5 do 10% ipc svake godine uz podizanje frekvencija kao proizvodni proces bude sazrevao.

Sve u svemu ocekuje se IPC skok, ali i dalje slabiji od intela.
Frekvencije procesora ce biti nize od intela
Glavni aduti, cena, core/threads i performance/watt.

Nista novo sto se strategije tice... samo smanjuju jaz u single threadu i imaju zdrave osnove za buducnost da efikasno prate intel u razvoju.

Iskreno mene vise interesuje da vidim sta ce da urade sa high end APU chipovima. Zen jezgra i novi GCN na jednom chipu u 2017 su mnogo interesantniji :)

Poslednja izmena:
Ako single thread bude na nivou ivy-a i bude bio procesor sa 6-8 jezgri po slicnoj ceni kao i7-4770K, onda je to win win po meni :) Jos treba da se vidi kako ce se DX12 pokazati sto se tice igara, mozda se vratim opet na AMD, posto mi za bare bones X99 treba minimum 1000e :d Sto se tice novih APU, to bi bilo odlicno za small factor gaming. Imas kockicu od kompa koja je manja od PS4 i XBOX ONE, a podjednako jaka i to jos komp :D

Ali 8 jezgara na nivou Ivy-a vs 4 jezgra Skylake pa ti vidi :) Jace od i7-4960X :D

Upravo sto kaze Kasapin :D
Ne mora da ima IPC skylake-a, kad ce imati 8 jezgara i 16 threadova. Nek bude na nivou Skylake-e platforme (sa 6c/12t) i vec ce da bude super.

Videcemo kakav clock ce da postize. Ako bude isao oko 5ghz, uz najavljenih 40% IPC boosta, ima da kida. S obzirom da haswell-e ne moze ni blizu da dodje toj frekvenciji.

ova projekcija racunata na osnovu ovih 40 posto?

Mene pitas?

vidim svi se slazete oko toga,pa pitam n aosnovu cega ta projekcija za IPC?

vidim svi se slazete oko toga,pa pitam n aosnovu cega ta projekcija za IPC?

aaah, pa toliko je AMD najavio da je IPC boost :) pa se time vodimo.
S obzirom da su ucetvorostrucili FPU, pije vodu.
Do sada su 2 jezgra delila jedan fpu od 2x128bit, a na Zen-u ce 1 jezgro imati fpu od 2x256bit.

Mada videcemo, mnogo smo ocekivali i za 3xx seriju grafika pa izgleda puvanjak.

IPC skok je ok... ocekuje se da ce IPC biti na nivou ivy bridgea i dalje ce da kaskaju za intelom ali bi trebao jaz da bude mnogo manji... uz ocekivane 8core/16thread procesore vremenom bi trebali da budu sasvim ok konkurencija... ako sve prodje po planu.

Mislim da ce i dalje ici na high frequency dizajn procesora ali je nerazumno ocekivati da postignu visoke frekvencije u prvoj seriji procesora pa i samim tim da direktno dostignu intel... mozda ce gadjati tu 3.5ghz do 3.8ghz na najjacim modelima a posle inkrimentalno 5 do 10% ipc svake godine uz podizanje frekvencija kao proizvodni proces bude sazrevao.

Sve u svemu ocekuje se IPC skok, ali i dalje slabiji od intela.
Frekvencije procesora ce biti nize od intela
Glavni aduti, cena, core/threads i performance/watt.

Nista novo sto se strategije tice... samo smanjuju jaz u single threadu i imaju zdrave osnove za buducnost da efikasno prate intel u razvoju.

Iskreno mene vise interesuje da vidim sta ce da urade sa high end APU chipovima. Zen jezgra i novi GCN na jednom chipu u 2017 su mnogo interesantniji :)

Kako si dosao do zakljucka da ce IPC biti u nivou Ivy-ja? Po onome sto sam ja citao a i nekom samostalnom okvirnom racunicom dolazi se do egala sa Haswelom a ne Ivy-jem, i to ako se tih 40% primeni na Steamroller jezgro a ne na Exavator (koji jos nije ni dostupan mada se tu rast IPC-a otprilike zna)

Jedino ako si uzimao u obzir neki worst case scenario i workload koji se specificno brze odradjuje na Intelu, inace bi prosek trebao biti blizi Haswellu.

Mada bi u svakom slucaju rast od 40% IPC-a bio impresivan i svakako dosad najvisi zabelezeni skok. Da li se biti high frequency dizajn moze samo da se nagadja, ipak je CMT za teko nesto pogodniji od SMT arhitekture no videcemo. Ono sto je izvanredna stvar je sto ce sve ici na AM4, dakle i APU i big core, prava stvar.

Razlika izmedju ivy i haswella je toliko mizerna da ste obojica u pravu :)

Ako bude u rangu Ivy-a, biće ~20% slabije od Skylake :|

Ovde ce to jos zavisiti od par bitnih stavkih.

Frekvencija. Ako razlika bude 10 do 20% u IPC to se moze nadomestiti vecim radnim taktom. Medjutim mislim da je previse optimisticno ocekivati da ce prva serija kompletno novih procesora na novom proizvodnom procesu imati visok radni takt koji bi joj omogucio da se takmici sa intelom.

Prva serija bi trebala da ispravi potrosnju energije i uz vise ponudjenih jezgara od intela bi mogli da se takmice :)

Kako si dosao do zakljucka da ce IPC biti u nivou Ivy-ja? Po onome sto sam ja citao a i nekom samostalnom okvirnom racunicom dolazi se do egala sa Haswelom a ne Ivy-jem, i to ako se tih 40% primeni na Steamroller jezgro a ne na Exavator (koji jos nije ni dostupan mada se tu rast IPC-a otprilike zna)

Jedino ako si uzimao u obzir neki worst case scenario i workload koji se specificno brze odradjuje na Intelu, inace bi prosek trebao biti blizi Haswellu.

Mada bi u svakom slucaju rast od 40% IPC-a bio impresivan i svakako dosad najvisi zabelezeni skok. Da li se biti high frequency dizajn moze samo da se nagadja, ipak je CMT za teko nesto pogodniji od SMT arhitekture no videcemo. Ono sto je izvanredna stvar je sto ce sve ici na AM4, dakle i APU i big core, prava stvar.

Pazi ovo je AMDovo merenje uzimam u obzir da su uzeli najbolji moguci slucaj, budimo realni nema sanse da bude across the board 40%

Ono sto je bitno ovde jeste da ocekuju generacijski znatno vece IPC skokove nego sto je to bio slucaj sa buldozher arhitekturom

Sto se tice high freqency dizajna jim keler je to pomenuo prosle godine kada je govorio na nekom skupu ispred amd u kontekstu da je AMD dobar u high frequency dizajnu jezgara.

Poslednja izmena:
Bilo bi i sramotno da nakon 5 godina ne naprave primetan skok.

Mene ne interesuje koliko će kaskati za Intelom već da li ćemo dobiti odličan procesor za gaming sirotinju.

dx12 od 2017 pa na ovamo bi trebao da bude standard...

vec se zna za par igara,ne sumnjam da ce ih biti jos po launch-u,a kad ce se desiti full tranzicija,to nemeremo znat'.bitno je da AAA naslovi i endzini predju,ovo ostalo i nije bitno.

da ali to ce pomoci i danasnjim intel i amd procesorima tj svi ce osetiti poboljsanja od toga neki manje neki vise ofc

na papiru u dx12 8 jezgara >>>> 4/6 jezgara pa i da je IPC malo slabiji.a intel okta jos nece spustati u taj segment,tu je amd-ova sansa da to proda.

Ma ako IPC ode gore za tih 40% poletece tu i najgore optimizovane igre za vise korova, tipa WoT i slicne, to bi vec bile vrlo ozbiljne single thread performanse, kao sto je vec pominjano-rang ajvija i haskija, tako da ce i kvadovi tog nivoa IPC-a zavrsavati svaki gaming na najvisem nivou, sve preko je bonus (mislim na broj jezgara)

Druga strana medalje je sto ce veliki skok u performansama nuzno doneti i skok u ceni, pa cemo moci zaboraviti na oktacore procesore koji se prodaju za tepsiju ribe ;)

AMD ako napravi high performance CPU sigurno isti nece deliti za dzabe. Bice to jeftinije od Intel pandana ali tek toliko da bude atraktivno, dakle nesto niza cena za slicne performanse ili nesto malo vise niza za nesto malo manje performanse.

Ma kakvi quadovi, octa pa na gore. >:)

Imaćeš Quad cpu ( 8 threads) po ceni izmedju i5 i i7 a ako budeš hteo hexa i octa core oni ce biti skuplji i bice u segmentu koji popunjavaju extreme i7 platforme znaci 400 do 800e npr. Hexa i octa core su cpu sa 12 i 16 threadova malo kome to treba u consumer segmentu.

Mene ne interesuje koliko će kaskati za Intelom već da li ćemo dobiti odličan procesor za gaming sirotinju.

To je ono sto nama treba. Nemaju svi para da kupuju i plocu (a za to opet treba bar 100+ evra) jer CPU ne moze da legne ... To je jedini razlog zasto i dalje koristim plocu iz doba jure i CPU iz doba krede :D

Ma ako IPC ode gore za tih 40% poletece tu i najgore optimizovane igre za vise korova, tipa WoT i slicne, to bi vec bile vrlo ozbiljne single thread performanse, kao sto je vec pominjano-rang ajvija i haskija, tako da ce i kvadovi tog nivoa IPC-a zavrsavati svaki gaming na najvisem nivou, sve preko je bonus (mislim na broj jezgara)

Druga strana medalje je sto ce veliki skok u performansama nuzno doneti i skok u ceni, pa cemo moci zaboraviti na oktacore procesore koji se prodaju za tepsiju ribe ;)

AMD ako napravi high performance CPU sigurno isti nece deliti za dzabe. Bice to jeftinije od Intel pandana ali tek toliko da bude atraktivno, dakle nesto niza cena za slicne performanse ili nesto malo vise niza za nesto malo manje performanse.

WoT nije lose optimizovana igra, samo engine ne podrzava multi-core. Primer lose (najgore) optimizovane igre je TERA koja koristi UT3 engine a radi samo na max 2 jezgra, obara i i5/i7 na kolena u battlegroundu ili SC2 4v4 (morao sam sc2 da pomenem jer je blizz mozda najgora firma sto se optimizacija/engine upgrade tice, bolje receno, to ih ne interesuje cak iako im je preko potrebno)

Pitanje je samo dal je to IPC prema taktu ili IPC prema jezgru bez obzira na takt koji su planirali jer realno, ako je prema taktu i naprave 3GHz CPU, to i nece biti neki skok performansi.
Ja se samo nadam da ce napraviti nesto dobro, da bi primorali i intel da podize performanse :D (sto znaci bolje cene generalno za nas)

IPC je Instructions per cycle (clock), tako da se odnosi na klok/takt. Možemo da pretpostavimo da će Zen imati niže klokove od buldožera i njegovih derivata, ali da će biti značajno brži.

Mislim da nisam napisao lepo :D (Bolje receno napisao sam pogresno ono sto sam mislio)
Znam da je IPC prema taktu, tacnije, ono sto sam hteo da napisem je dal ce oni da zadrze trenutne 3.5-4GHz taktove po jezgru i imati taj 40% IPC, ili ce da izbace neke 3GHz i manje :D
U prevodu, pitanje je koliki ce dobitak biti u konacnim performansama bez obzira na IPC zbog moguce razlike u taktovima... (mislim da je ovako pravilno napisano)

Mislim da ona tehnologija u kojoj će izrađivati Zen procesore, 14 ili 16FinFet nije posebno tvikovana za velike taktove, već je prvenstveno cilj manja potrošnja i tome slično...to sam čitao negde gde su ljudi koji se razumeju valjda dosta objašnjavali. Naravno sigurno će moći da se overklokuje ali pitanje koliko, sa AMD-om se nikad ne zna :) (u poslednjih par godina najčešće podbace). Mada videli smo kao se i Intelov Ivy Bridge klokovao ;).

Nazad
Vrh Dno