Šta je novo?

Amd Hd2900 Pro

Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
320
Malo toga se zna za sada osim da ce koristiti ustrojenu verziju R600 procesora.

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=175201
http://techreport.com/onearticle.x/12967

I shege radi evo sta cika Fuad kaze :
http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=2109&Itemid=1
http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=2112&Itemid=1
Prvo kaze imace 320 Shader jedinica, pa onda kaze imace 160 Shader-a, pa onda 160 Stream procesora.
Bar se slaze sam sa sobom da ce memoriska magistrala biti 256-bitna.

FireGL verzija ima kao sve shader jednice R600 samo mu je skresana magistrala.

@ Principal Skinner: Mislis 2900PRO, to ce biti verovatno konkurent GeForce-u 8800 GTS sa 320MB memorije, samo ako je dobro pozicioniraju cenovno, ali mozemo samo da nagadjamo dok ne vidimo jos informacija, detaljniju specifikaciju.

Poslednja izmena:
Da. Naslov je trebao da bude "AMD HD2900PRO". Ako moderatore ne mrzi, molim da promene.

Inace Ati je vec uveliko poslao kartice na testiranje, pitajte ove sto su pod NDA da li su dobili svoj primerak, cena ce biti oko 180 eur. 😀

Ako bude ta cena, zbogom 8600GTS i slicna boranija😀

Nesto sam skeptican povodom cene. Zar taj cenovni segment ne bi trebala da popuni Gemini 2600 XT ako ce uopste postojati tako nesto?
@storm
Odakle ti ta informacija za cenu?

Nesto sam skeptican povodom cene. Zar taj cenovni segment ne bi trebala da popuni Gemini 2600 XT ako ce uopste postojati tako nesto?
@storm
Odakle ti ta informacija za cenu?

I ja sam skeptican ali kada mi je isti tip davno pre nego sto se i 2600xt pojavio kod testera rekao da ce 2600XT kostati oko 95-105 eur mislio sam da je cista izmisljotina a ipak sam napisao na forumu, na kraju je ispalo je da je znao cenu za EUR trziste i pre nego sto su kartice i pocele da se pakuju. Posto me do sada nije zeznuo mislim da nema razloga da gresi ni u ovom slucaju, neka bude i 200 pa sta...cena je vise nego dobra. Sto se tice Gemini-ja sve sumnjam u isplativost takve kartice, dobro znamo kako su prosle dvoglave avanture Nvidije do sada.

A kako znamo da je cena dobra kad ne znamo kolko je kartica brza?

Pitanje je koliko ce ta kartica biti interesantna za 180e, s obzirom da je sada jedan 8800GTS 320MB oko 250e, a kada do kraja godine(novembar ?) izadje 9800GTX i/ili derivati josh i manje (shto ce reci pashce otprilike tacno u najavljenu cenovnu klasu HD2900Pro, +- 10-20e, a radice verovatno bolje od istog). Naravno ako ova karta izadje u do 2 meseca od sada, mozda ce i imati shansu da bude konkurentna...

P.S. : Sad neki ce reci da pricam napamet poshto se ne znaju konacne specifikacije karte i sl, ali s obzirom da je HD2900XT izmedju 8800GTS-a i GTX-a po srednjoj vrednosti performansi (i to ako u jednacinu ne ubacimo AA), ne verujem da krajnji rezultat shtrojenja te iste karte moze biti mnogo daleko od ovoga shto sam gore napisao...

Poslednja izmena:
S obzirom na inicijalnih 512-bita i njihovu iskoristivost od strane GPUa, teško da performanse mogu puno pasti sakaćenem pristupa memoriji. Samo da ostatak GPUa ostane na razini XT modela (shader jednice), clokovi će sigurno biti manji ... a time i zagrijavanje.

Ja mislim da ce to biti pandan X1950pro koja je u DX9 familiji najbolji izbor i ostace tako, videcemo uskoro.

Super ce biti karta (za tu cenu), dobro izbalansirana (16 TMU ostaje, isto kao HD 2900XT) a sve ostalo je prepolovljeno (shader units, ROP, sirina magistrale) tako da se nadomescuje ono sto najvise boli HD2900XT, TMU. Jedino sto ce da trosi 'boga i oca' i sto ce imati los performance-per-watt za tu klasu kartica (po meni dovoljan razlog za trzisni (ne)uspeh kartice).

S obzirom na inicijalnih 512-bita i njihovu iskoristivost od strane GPUa, teško da performanse mogu puno pasti sakaćenem pristupa memoriji. Samo da ostatak GPUa ostane na razini XT modela (shader jednice), clokovi će sigurno biti manji ... a time i zagrijavanje.

Koliko ja vidim, skoro svi imaju neke nazovi informacije da ce neki broj (pola ?) stream procesora i ROP-ova biti ugaseni zajedno sa prepolovljavanjem mem. magistrale, zato sam i zakljucio ono iz proshlog posta. Bilo kako bilo, dok ne vidimo neke zvanicne specifikacije, nishta nije sigurno 😉

Poslednja izmena:
Super ce biti karta (za tu cenu), dobro izbalansirana (16 TMU ostaje, isto kao HD 2900XT) a sve ostalo je prepolovljeno (shader units, ROP, sirina magistrale) tako da se nadomescuje ono sto najvise boli HD2900XT, TMU. Jedino sto ce da trosi 'boga i oca' i sto ce imati los performance-per-watt za tu klasu kartica (po meni dovoljan razlog za trzisni (ne)uspeh kartice).

Aman, otkud vi znate da će ta karta imati tu cenu? Stormwatchove cene govore da je 2900 XT manje od 300 evra gde god hoćete, i to još pre nekoliko nedelja...🙂

Ako je tako ko sto kazes (2900XT za 300 EUR) onda 2900Pro moze da kosta samo jos manje (od navedenog 180 EUR 'nagadjanja'). Znaci bi ce jos bolja karta za svoju cenu!

koliko god da kosta, jako je bitno da se pojavi sto pre, a ne pred novu godinu i sl.

A i specifikacije su cista nagadjanja za sada.
Ali,i da pretpostavimo da budu te specifikacije po toj ceni,znaci sve je otprilike prepolovljeno uz sigurno nesto nizi takt-imamo kartu koja je sigurno 2x sporija od HD2900XT-a.
I 8600GTS je po performansama oko dva puta sporiji od 2900XT-a(negde manje,negde vise).

Znaci,opet nista posebno za te pare,jel da?

Poslednja izmena:
Ako je tako ko sto kazes (2900XT za 300 EUR) onda 2900Pro moze da kosta samo jos manje (od navedenog 180 EUR 'nagadjanja'). Znaci bi ce jos bolja karta za svoju cenu!

:zgran:

Pa poenta je u tome da ta karta košta 370 i više evra, možda baš u nekoj XYZ radnji se nađe za 350-360, a Storm je tvrdio još pre par nedelja da karta košta manje od 300 evra. Tako sada tvrdi da će ova koštati 180. To je verovatno neka preporučena channel cena na 1000 komada ili kako već. U prevodu, hoću da kažem da su to izmišljene cene, možda za neke velike dilere ili ortake uvoznika, odnosno da karte nisu ljudima dostupne po tim cenama o kojima on priča, tako da ne treba ništa zaključivati na osnovu toga. Ne kapiram kako ga ne mrzi da ovako pušta buve i loži raju. Mislim, i ja mogu da nabavim lekove dosta jeftino, pa ne propagiram ljudima da su lekovi džaba, ne rugam se penzionerima da su vune i ne tvrdim da nijedan lek ne prelazi cenu od 50 dinara. Ako je za kartu koja je u tom trenutku koštala oko 400 evra tvrdio da joj je cena manje od 300, šta misliš onda koliko će zaista koštati karta za koju tvrdi da joj je cena 180 evra? Ono da je ušla u sempl fazu i da je svi već imaju ne bih ni komentarisao, karta izlazi za nekoliko meseci, a da je u sempl fazi Maxa bi je imao već nekoliko nedelja 🙂 i pri tome bi ceo net brujao o karakteristikama, odnosno o karti bi se sve već znalo.

Poslednja izmena:
Ako ce da bude konkurent 8600 GTS-u (kao sto je najavljeno, a i sudeci prema najavljenoj specifikaciji) onda je cena 180EUR vrlo verovatna, inace nece biti konkurentna (a znamo da AMD u zadnje vreme izbacuje konkurentne karte po ceni - da ne ulazimo u procenat zarade za AMD).
Btw., ne verujem da ce biti 2x sporija od 2900XT. Broj TMU ce ostati isti, a to najvise nedostaje 2900XT, znaci da je taj bottleneck otklonjen. Ostaju jos 'samo' lose AA performanse i velika potrosnja (koja mora da bude velika ako je cip R600 sa isklucenim neispravnim delovima). Tako da ce verovatno biti nesto manje od 2x sporija od 2900XT.

Ako ce da bude konkurent 8600 GTS-u (kao sto je najavljeno, a i sudeci prema najavljenoj specifikaciji) onda je cena 180EUR vrlo verovatna, inace nece biti konkurentna (a znamo da AMD u zadnje vreme izbacuje konkurentne karte po ceni - da ne ulazimo u procenat zarade za AMD).
Btw., ne verujem da ce biti 2x sporija od 2900XT. Broj TMU ce ostati isti, a to najvise nedostaje 2900XT, znaci da je taj bottleneck otklonjen. Ostaju jos 'samo' lose AA performanse i velika potrosnja (koja mora da bude velika ako je cip R600 sa isklucenim neispravnim delovima). Tako da ce verovatno biti nesto manje od 2x sporija od 2900XT.

Ostaje to da, sve i da bude 150e, ciljna grupa iz Srbije (da ne gadjam na sire) ce spaliti svoje racunare sa svim silnim kineskim 15e 400W napajanjima. Prvi medju njima ce biti Prodigy Freak 😉

Poslednja izmena:
HD 2900PRO je projektovan da se izbori sa 8600GTS i cena ce mu biti oko 10% manja u trenutku izlaska od dotichne. AMD nema odgovor za srednji segment gde nV gura sa GTS-om.

Ovo meni najvishe lichi na sluchaj 6600GT - X800GT(O)

Da li ce biti best buy u trenutku kada se pojavi, vreme ce reci ali nV nece sedeti skrshtenih ruku i najverovatnije ce spustiti cenu GTS-a da bi parirala konkurenciji.

Možda su mislili na otključavanje ostatka čipa ako je isti ispravan i ako je je ''zaključan'' samo BIOSom, ne lasercut.

Ovo meni najvishe lichi na sluchaj 6600GT - X800GT(O)
Slažem se, ma to će još i proći, samo da ne bude k'o sa X1800GTO :d
Mada ipak će ovo biti ''polovina'' R600, a GPU na 8600GTS je ''četvrtina'' G80 grubo govoreći.

Ovim ATi opet pravi srednju klasu obogaljivanjem 😀 top modela što vrlo lako može biti neisplativo, mislim tako nešto treba raditi tek pred kraj životnog ciklusa generacije, a ne takoreći na početku.

Al' ipak su ovo još samo glasine, setite se samo priča o 8600Ultra 😛

Poslednja izmena:
Ovim ATi opet pravi srednju klasu obogaljivanjem 😀 top modela što vrlo lako može biti neisplativo, mislim tako nešto treba raditi tek pred kraj životnog ciklusa generacije, a ne takoreći na početku. 😛

Pa ko zna, mozda se blizi kraj zivotnog ciklusa R600 😀, i dolazi nesto novo.

Pa otkad je bila prica o smanjivanju R600 na 65nm. R650 i R670 su neka kodna imena s kojima su se neki gadjali. Ako 2900Pro bude trosila toliko koliko se prica onda neka hvala.

Nazad
Vrh Dno