Šta je novo?

AMD FX is not EOL!

blackbear

Slavan
Učlanjen(a)
02.05.2007
Poena
349
AMD Manager of APU/CPU Product Reviews James Prior, the real AMD roadmap looks like this:

amd-desktop-roadmap.jpg

"AMD will continue to supply AM3+ and AMD FX processors for the foreseeable future, as per AMD's official roadmap update at APU'13 [above]. Recently, AMD launched the FX-9000 series, AMD's fastest desktop processor to date. As AMD's business continues to evolve, AMD will focus on the areas of growth including support for the desktop PC enthusiast leveraging AMD's world-class processor design IP, including heterogeneous compute. AMD's FX branded products will continue to evolve and we look forward to sharing those updates in the future."

Ovo je isto kao i leekovan shot lol
Nije EOL sada ali je EOL kraj 2015 godina bar za klasicne FX procesore.

FX products will continue to evolve i prethodno pomenuti heterogeneous compute deluju zanimljivo ... FX brendiran APU nadam se 🙂

Poslednja izmena:
Ocekivanih 30% dela trzista u 2014 za FX procesore AM3+ podnozja nije EOL jos. Sve mi lice da AMD nece da izbaci nikakav novi FX dok ne bude imao pristup TSMC/GlobalFoundries 20nm procesu.

To bi se uklopilo sa novom parolom od manje od 100w potrosnje, jel su ionako oba procesa optimizovana za manja potrosnju uz optimizaciju za nizu cenu ili sirovu snagu.

AMD nema ništa u planu nakon Vishere/Piledriver, što se tiče Opteron linije proizvoda (AM3+, C32 i G34). A to govori više od dektop roadmap-a.

Poslednja izmena:
Zadnje sto sam procitao, neki AMD zvanicnik je rekao da mozda bude posle Vishere mozda ne bude, ali da je malo verovatnoca da ce se navezati na AM3+. Po forumima drugim ljudi misle da AMD ceka 22nm proces, i da nece pre excavator-a izbacivati nista solo CPU, s cim se slazem.

Najveca sansa je da izbaci za tipa FM3 ili FM3+ APU bez grafika i da discontinuju AM3+ socket liniju.

AMD moze da ceka samo 20nm proces koliko ja znam. FX mozda i nije mrtav ali cisti dekstop CPU od strane AMDa definitivno jeste (neracunajuci defektne APU bez GPU koji ce se verovatno protezati kroz buduce athlon linije).
Sto se tice desktopa mozete da ocekujete samo APU. A to i nije tako lose 😉

Poslednja izmena:
Ne bi bilo lose ni da imaju cist desktop procesor. Makar morali cekati i nizi proces. Ne moraju zuriti, ali da ih ima.

To i jeste stvar, za amd cist "procesor" je sada procesor koji ima i tradicionalni CPU i GPU, itd... Prodavati danas CPU bez iGPU je isto kao da prodajes procesor bez 64bit podrske i slicno.
Cak vise ne zele ni da ih zovu CPU i GPU vec ih zovu LCU i TCU, Latency Compute Unit (cpu) i Throuputh Compute Unit (gpu).

Naravno ovo neko moze da odbaci kao cist marketih i mazanje ociju medjutim ja bi istakao Compute Unit kao termin koji zamenjuje processing unit vrlo lepo pokazuje u kom se pravcu krece industrija.
Dakle APU polako ali sigurno postaje jedinstven chip, gde ce razlicita jezgra obavljati razlicite poslove asinhrono i po potrebi. Slican razvoj dogadjaja imamo i na ARM strani (big little i mali) i naravno intelovi ne extreme procesori. A posto AMD gleda da integrise i SouthBridge na chip do Carrizzo APU sve vam je jasno gde cela ova prica ide.

I to ne samo sto se tice AMDa vec i Intela i svih ARM igraca. U tom pogledu ja bi rekao da bi sasvim logicno i pametno bilo za AMD sto se tice CPU tj LCU strane da ne povecavaju broj jezgara vec da pojacavaju jezgra rad sa memorijom (hsa, imc, l2 kesh itd) i sa druge strane da se nadaju da ce floating point operacije kroz migraciju software polako da se prebacuju na FCU tj GPU.
Nekih 5 godina ce biti minimum da se software adaptira ako uzmemo koliko je vremena trebalo da 64bit postane dominantan.

A sto se tice nakon toga, na par prezentacija sam video da do 2020 se nadaju da ce svaki compute unit od APU moci da izvrsava bilo koji tip instrukcija nezavisno od toga "za sta je napravljen".

Sve u svemu lepa buducnost za computing... genralno ovo sto nam predstoji je mnog obolje od obicnog povecanja broja jezgara i 5% singlethread performansi 🙂

U svakom slucaju voleo bi da izbace neki namuljani APU sa zverskim grafickim chipom i naravno FX brendom, FM2+ kao platforma je prilicno ok, configurable TDP mi se isto svidja 🙂

Poslednja izmena:
hm... Excavator, da amd ne gleda krajickom oka ka mining populaciji ili samo nastavlja sa nazivima radnih masina?? 🙂

buldozer, piledriver, steamroller i excavator, imena reka masina gradova itd sve sto nije trejdmarkovano 🙂

hm... Excavator, da amd ne gleda krajickom oka ka mining populaciji ili samo nastavlja sa nazivima radnih masina?? 🙂

Aha, Excavator će biti idealan za rudare koji kopaju rudu, a Steamroller za one koje rade u onim ogromnim tovarnim kamionima (koji tu rudu tovare). 😀

Steamroller je parni valjak, nema veze sa bilo kakvim utovarom, excavator bas zvuci mocno!! 🙂 🙂

Бушорупац, бато !

Kao sto je receno u prvom postu: AMD will continue to supply AM3+ and AMD FX processors for the foreseeable future:

The most surprising thing listed on the source was the mention of FX-8370, a processor arriving on the AM3+ platform. The release of the processor is pitted in September 2014 while the other processors will launch in Q3 2014 (August – September). The FX-8370 will replace the FX-8350 as the flagship AM3+ processor while there’s also a hint that AMD will launch the FX-8310 processor. Both processors will be based on the existing Piledriver core architecture and will be Eight Core models featuring 125W and 95W TDP respectively.

wccftech

Dakle eto, dame i gopodo, refresh FX procesora za AM3+ platforme je tu. Ko je planirao/planira prelazak sa athlona i phenoma na FX, 8370 ga nece razocarati, a 95W FX8310 ce vas oduseviti 😉

Poslednja izmena:
Varijacije na temu..

AMD Readies FX-8370, FX-8370E, FX-8320E Microprocessors

The new FX-series microprocessors from AMD, which are due to be formally introduced on September 1, 2014, are the FX-8370 and the FX-8370E. Both chips feature eight cores, 4.10GHz/4.30GHz clock-rates, 8MB L2 cache, 8MB L3 cache and dual-channel DDR3 memory controllers. The FX-8370 will have thermal design power of 125W, whereas the FX-8370E will feature TDP of 95W. Both microprocessors will be priced at $189 in mass quantities.

In addition, AMD will also slash prices on existing FX-8300-series chips and introduce the model FX-8320E with 95W TDP.
cheers

xbitlabs

Cekamo testove. 🙂

Nadam se samo da je FX 8370 zasnovan na potpuno novoj i unapređenoj reviziji jezgra, a ne samo puko dodavanje frekfencije. Zna li neko o ovome ???

Verovatnije je ovo drugo, pa kao Haswell refresh. Uz korekciju cena i/ili zamenu postojecih modela.

Jel ovo novi rekord? 🙂

Jel iko primecuje da je po CPU-Z, ovaj klok ostvaren sa svih 8 aktivnih jezgara?

Ne znam sta je u pitanju ali tako nesto je naprosto nemoguce 🙂

Malocas i ja videh da je Stilt ovo uradio. Au sunce ti...izgleda da ovi novi primerci biti jako raspolozeni za oc, nesto sto smo vec videli i sa phenomima iz poslednjih serija, kad je vec 45nm bio doveden do savrsenstva..ako se ko seca neki poljaci ili cesi, ne secam se tacno, poterali su phenoma 980 na 5GHz na vazduhu i odradili par testova. AMD je vec jako dugo na 32nm tako da kad vec nemamo nista novo sto se arhitekture tice do 215/16, da bar vidimo overklokerski raj.

A cuveni gosn Flank3r sa extremesystemsa mnogo ocekuje od 8370-E(95W) i to bi mogao biti novi sampion za vazduh/vodu, ista frekvencija kao FX-8370 non E a 95 naspram 125w u startu obecava veoma zanimljive chipove..jedva cekam 02.09.

@ blackbear

Znam da je FX-8370 i dalje baziran na 32 nm Visheri za soket AM3+ , ali moje pitanje je bilo da li neko nešto zna o tome da li je to sasvim nova revizija ili puko dodavanje frekfencije ?

S obzirom da je od predstavljanja FX-8350 prošlo 1.5 godine, nadam se da je ovo sasvim nova revizija jezgra. Sve drugo bi zaista bila sramota za AMD.

Pogledaj sliku iz CPU-Z u predhodnim postovima i videćeš odgovor na tvoje pitanje.

Ja baš merkam 8370E, prvo me razočaralo što je kod 8370 modela frekvencija za samo 100 Mhz veća nego kod 8350
ali mi se onda svideo za 30W manji TDP kod 8370E. 🙂

I sigurno manji overklok potencijal...

Ma nije to svakome vazno. Bitnije "osam" jezgara i cena. :d

Nazad
Vrh Dno