Šta je novo?

AMD FX 6300

Sam overklok je prilicno kompleksan na FX-u, pogotovo sto za razliku od Ph II ne retko i sa manje struje ne puca lako, i veoma lako moze coveka da natera da pomisli, to, uspeo sam, pise 4.5 ,ne puca radi vec mesec dana, a onda pustis neku cpu zahtevniju igrui provalis da ti igra secka i koci, naravno, kazes sebi uuuuu bas sam se razocarao sa ovom novom R9 grafom, bila je bolja dobra stara 6850 a u stvari nisi svestan svoje nesvesti. Stres testovi, pored cinjenice sto opterete sistem i potvrde okvirnu stabilnost, neki poput linpaka pokazuju produktivnost ,postojanje trotla itd.....zatim odmah nakon "uspesne" o.c serije "potvrdjene" stress SW-om ,treba izvrteti i bateriju sintetike i uporediti rezultate, ne bi mi bilo prvi put da na CB r11, rar-om izvrtim bolji skor na nizem kloku nego na visljem(sa identicnim mem setom naravno) sto jel, znaci da je o.c cesija uspela ali su rezultati izostali....ko ovo sto napiash smatra selucenjem onda mu nije mesto u ovoj sobi.....vec u O.C guideu-u pa onda ovde.

+1

Evo i ja da se javim kao noviji korisnik ovog procesora :), za sada sam zadovoljan, nisam uspeo da ga nesto preterano testiram, ali definitivno je dobar procesor. Ja sam uzeo ovaj fx 6300 black box sa asus m5a78 lm-le maticnom i kingston 8gb hyperx blu 1600mhz memorijom, sta mislite o toj konfiguraciji?

Menjaj taj box za nesto sposobnije cak i ako nemas nameru da oc-ujes, kakvu grafiku imas?

Sta od graficke da uzmem uz ovaj processor trenutno imam asus 6850. Da li da ocujem graficku ili bolje ostavim na default da racunam da je stara oko dve godine ?

OC graficke se podrazumeva pod default jer je znatno jednostavniji nego OC procesora ... sto se tice grafike r9-270x/r9-270 ili gtx760 u zavisnosti od mogucnosti budzeta i slicno

Nedavno sam pazario R9 270, i sad gledam da zamenim Q6600 i umesto njega uzmem neki AMD zbog budzeta. Ako sam dobro razumeo prethodne postove, FX-6300 je odlican za ovu graficku, nece dolaziti do bottleneckinga?

razlika je 35evra nije bas duplo vise

mrnjeh, menjale se cene. ti 8x su bili mnogo skuplji. opet bolje je tu razliku uložiti u ploču.

a ako nema kompromisa u ceni onda što uopšte gledati 8320, pored 8350... pa onda što uopšte gledati 8350 kad imaš intela nekog finog. pa onda još finijeg, itd... negde mora da se povuče crta.

10k za 6300 + 9k za ploču >>>> 16k za 8320 + 6k za ploču, a sličan novac je u pitanju čak i više u drugom slučaju

ti si recimo prvi pogrešio sa konfiguracijom. uzeo si ploču sa 6+2 napajanjem boga pitaj što, kad si već imao para za dobar proc, mogao si i bolju ploču da kupiš, napajanje kinesko recimo, ssd ni od korova itd... žrtvovao si ostatak mašine da bi uzeo taj 8120 koji će ionako prvi da leti, ploča gura bar dve generacije procesora a napajanje bar dva cela kompa, ssd ubrzava sistem kao ni jedna komponenta. a ti uzeo 8 core proc... ako je ovo što ti piše u "moja mašina" tačno.

Poslednja izmena:
Ed huntere, krajnje si surov . :)

Ajd da se i mua umesam, 6300 sa svojim finim tdp i jos lepsim oc mogucnostima je odlican izbor. Kako kaze hanter tompson, i ja sam preskocio i to 2 generacije fx-a i cekam ukoliko izadje jos nesto za am3+. Ako ne, boze moj, cena 83xx moze samo da ide nanize.

pa ti imaš thubana, normalno da ćeš preskočiti.

inače, možda jesam bio malo strožiji, izvinjavam se, brzopleto sam kritikovao, možda je čovek uzeo 8xx zbog posla, možda mu je to zaista bio prioritet.

mislim da je 6300 za sada najbolji izbor za kućni komp - igre i multimedija. kad on postane nedovoljan lako će se prodati i zameniti za nešto još bolje od 8320 što bude bilo u tom momentu za taj soket. hvala bogu pa amd nije toliko bezobrazan ko intel, pa izbaci nekoliko generacija procesora za isti soket.

Od FX-8320 neces imati nista mnogo bolje (bar za ploce od 9000 dinara) na tom soketu. Po meni FX-8350 ima previsoku cenu u odnosu na 8320.
NE kazem da je 6300 los ali ako moze ja preporucujem uvek 8320. Posto je po meni cena barem pre ovog poskupljenja bila veoma korektna za ono sto procesor nudi.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na savetima :) FX-6300 razmatram samo zbog budzeta, i njega cu na kraju kupiti zajedno sa plocom.

Da se i ja pohvalim kupovinom :D Posle 8 meseci druzenja sa phenom x4 965 resih da malo pocastim plocu a i sebe. Sa njim sam bio prezadovoljan, stabilan klok je isao do 4.2GHz ali isticala garancija pa je otisao u oglase i uspesno prodat u roku od dva sata.

Vec 7 dana imam FX 6300 i mogu reci da savrseno radi plus garancija 3 godine :))) za sada na stabilnih 4.7GHz pa videcemo moze li jos.

Najvise me je mucilo to sto imam Crosshair Formulu IV a ona je namenjena AM3 procesorima ali uz beta bios trebalo da radi sa AM3+. Tako da mogu da potvrdim da za sada perfektno sve to funkcionise.

Kad sve detaljno istestiram postavicu i slike.

@ ed_hunter Hvala, posrecilo mi se izgleda

@scylla Da sa Mugenom, vrteo je Prime 95 nekih dva sata (nisam imao vremena za duze testiranje). Temperatura je uglavnom bila izmedju 58 i 61, za trenutak je otisla do 64 stepena i to je to. Videcemo da li ce uspeti Mugen da ga ohladi ali mislim da je na granici.

Jedino jos nisam siguran koja je max temperatura za ovaj procesor, negde citam 65, negde 71, neko kaze 61 tako da nisam pametan

Poslednja izmena:
ja sam moj stavio na 4.0, treba mi za gw2, vidi se razlika. ta igra je nenormalna koliko voli proc

e sad, ja sam kompletno neozbiljan što se overkloka tiče. dal sam omatorio pa nemam više taj entuzijazam ili me samo mrzi, uglavnom, samo sam stavio množilac na 20 i resetovao komp. koristiću par dana komp i ako ne popijem ni jedan restart to je to. to mi je test stabilnosti i temperature :D da ja vrtim sad programe 5 sati ne pada mi na pamet. juče nije pukao za par sati gw2, znači dobar je. ako pukne dam mu još malo voltaže i to mu je. temperature isto ne znam, hladi ga single tower noctua sa 12cm ventom.

koliko inače idu 6300 bez dizanja napona?

Kako bre ne znas temperature? :D Pa cim klokujes procesor to bi trebalo da ti bude bitna stavka :) Evo ti jedan odlican programcic sa kojim vidis sve detaljno a i pamti najvise i najnize vrednosti kako temperature tako i voltaze ;)
http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
Iskreno ja sam u startu podigao voltazu i krenuo od 4.1GHz jer mu je to turbo vrednost pri fabrickim parametrima. Na 4.7GHz mi je voltaza oko 1.47V

Isto tako je i meni bitno da kad igram igrice radi kao sat, ali ga igrica ne optereti toliko koliko mogu programi namenjeni za to.

znam za hw monitor :) ali se ne opterecujem previse :) sve je tacno sto si napisao, kad budem imao vise vremena poyabavicu se. hvala za vrednosti, znaci imam oko 100mhz lufta bez dizanja napona, fino sam ubo sa okruglih 4ghz

Pozz dali je ovo normalna voltaza za cpu, ovako mi radi i na 4.2 ghz ali mi prime95 (worker 5 i 6) ne rade kako treba pise hardvare failure greska neka, na 3.9 radi prime kako treba, e sad procitah da ovaj cpu radi na 1.2-1.3 v a kod mene je auto na ovo sto vidite, da pomenem da ne porelazi 50c u full loadu, ploca je sirota msi 760gm p23

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 128
Poslednja izmena:
Ovo je bas mala voltaza. Procesor radi na 1,325V tako da slobodno u biosu stavi tu vrednost. Da li ti ova voltaza varira ili je uvek ista? Jer ako varira onda ti je ukljucen cool & quit pa on obara voltazu i takt procesora kad miruje, ali ako ti je ova voltaza pri max opterecenju malo je...

Postoje dva fabricka batch-a 6300 procesora, jedan radi na 1,325 a drugi na 1.224 (default vrednosti na 3.5ghz) pominjalo se na stranim sajtovima..

Vrh Dno