Šta je novo?

AMD FX 6300

Presekao sam, ipak menjam moj PIIx6 1055T uz manju doplatu, javim utiske kad stigne.

Presekao sam, ipak menjam moj PIIx6 1055T uz manju doplatu, javim utiske kad stigne.

Javi cim obavis testiranja, jako sam zagrejan za taj proc i bitma nije svaka informacija, a na netu nema puno testova.

Iz tvog ugla gledanja, da li da sa mog atlona x4 prelaziti na STA, phenom x4, x6, ili ovo cudo?

Jos jedna bitna stvar koja me zanima je potrosnja, da li uopste razmishljati o max 4GHz na ovoj mojoj skromnoj ploci (naravno uz neko costum hladjenje naponske) ili bataliti sve to i uzeti neku plojku recimo slicno tvojoj?

Javi cim obavis testiranja, jako sam zagrejan za taj proc i bitma nije svaka informacija, a na netu nema puno testova.

Iz tvog ugla gledanja, da li da sa mog atlona x4 prelaziti na STA, phenom x4, x6, ili ovo cudo?

Jos jedna bitna stvar koja me zanima je potrosnja, da li uopste razmishljati o max 4GHz na ovoj mojoj skromnoj ploci (naravno uz neko costum hladjenje naponske) ili bataliti sve to i uzeti neku plojku recimo slicno tvojoj?

Pa realno ako imas para predji na fx 4300, ako radis nesto zahtevnije od igara onda fx 6300.
Mada sa atlona x4 na PII x6 i tu bi osetio ubrzanje,
generalno vise kesha+L3 kesh nekad znaci dosta.

PII i FX se fino klokuju dok to nije bas slucaj za atlone.

4 ghz mozes sa FX
3.5 max sa PII na toj ploci.

Uzeo bih FX 6300 zbog (pored gaming-a):

1. Potrosnje jer ne moram da menjam plocu
2. Renderinga (amaterskog) pa mi vise jezgara dobro dodju.
3. Video/audio obrade takodje amaterizam (poducavanje) za sada
4. Bildovanje aplikacija u Visual studiju, posto mi se cini da je athlonche sporo ko slonche :D (3D simulacije pogotivu se bilduju poprilicno otezano)
5. Celokupnog ubrzanja/odziva sistema.

I da ubrzo posle FX-a bi ove moje 2x2 pretvorio u 2x4 posto ne znam kako ce se ploca ponasati sa jos jednim setom 2x2...

Uzeo bih FX 6300 zbog (pored gaming-a):

1. Potrosnje jer ne moram da menjam plocu
2. Renderinga (amaterskog) pa mi vise jezgara dobro dodju.
3. Video/audio obrade takodje amaterizam (poducavanje) za sada
4. Bildovanje aplikacija u Visual studiju, posto mi se cini da je athlonche sporo ko slonche :D (3D simulacije pogotivu se bilduju poprilicno otezano)
5. Celokupnog ubrzanja/odziva sistema.

I da ubrzo posle FX-a bi ove moje 2x2 pretvorio u 2x4 posto ne znam kako ce se ploca ponasati sa jos jednim setom 2x2...

Fx 6300 je 95w, milina !
ja radim u Visual Studiju 2008 i 2010
presao sam ranije sa atlona II x4 na phenom II x6 i veoma sam bio zadovoljan i isplatio mi se upgrade
rebildovanje solutiona sa preko +20 projekata po 10x na dan kad god neko od developera chekinuje nesto moze da potraje...
sto se tice igara i tu sam dobio mali boost, ne preterano ali sasvim pristojan.
ram prodaj i kupi kit 2x4 bolje je resenje i manje pucas para na tu varijantu
jer je sad ram dzaba + imas mesta za jos ako zatreba kasnije.
meni je 10gb taman za to sto radim.

Upravo tako sam i razmisljao, FX pa ram.
Mada mi je padalo napamet da prodam komplet ploca+proc+ram pa da kupim novo al onda bi mi izaslo dosta vise a dobio bih par fensi stvarcica sto se tice ploce i mozda 400-500MHz vise (pucam na m5a97 r2.0 ili ga-970a-ud3/d3) tako da ne znam koliko bi mi se isplatila promena ploce, posto sam sa ovom extra zadovoljan...

E da jos jedno pitanjce, jos uvek krivim sebe sto sam propustio par kompleta i5 750/760 i ploca. Da li se isplati juriti takav komplet pa OC na 3.6-3.8GHz ili FX 6300 s obzirom da u prvom slucaju garancija je klimava ipak su to komponente od pre 2+ godine...

i5 7xx ide na 4GHz, lagano, mislim da je iwcham imao jedan koji je to dostizao sa mnogo malim naponima.
Po ovome manje vise su isti na 700MHz clock difference, kolika bi i razlika bila pri max oc i jednog i drugog, ali bi logicno i5 bio bolji za igre. Razmisli o tome sta bi ti vise trebalo i sta ti nudi bolji odnos performansi i cene.

Vrlo diskutabilno, sa osrednjom plocom FX 6300 +1GHz OC, i5 750/760 +1.3GHz OC, 4 jzgra naspram 6. i clock difference se spusta na ~500MHz
Zakljucak: u oba slujcaja OC
Games i5
Multithreading FX 6300
i5 staro 2 god, FX novo, vrtimo se u krug...

P.s izgleda da mi se najvise isplati da ubodem nekog Sandy i5 polovnjaka :) ali sacekacemo jos malo ide NG i bozicni praznici, akcije ovo ono ludilo... mozda mi deda mraz izpuni zelju :D

Poslednja izmena:
Upravo tako sam i razmisljao, FX pa ram.
Mada mi je padalo napamet da prodam komplet ploca+proc+ram pa da kupim novo al onda bi mi izaslo dosta vise a dobio bih par fensi stvarcica sto se tice ploce i mozda 400-500MHz vise (pucam na m5a97 r2.0 ili ga-970a-ud3/d3) tako da ne znam koliko bi mi se isplatila promena ploce, posto sam sa ovom extra zadovoljan...

E da jos jedno pitanjce, jos uvek krivim sebe sto sam propustio par kompleta i5 750/760 i ploca. Da li se isplati juriti takav komplet pa OC na 3.6-3.8GHz ili FX 6300 s obzirom da u prvom slucaju garancija je klimava ipak su to komponente od pre 2+ godine...

zamenom ploce bi vrlo malo dobio, vidim da je tvoja ploca sa AM3+ soketom sto znaci ako se odlucis sa 6300 menjas samo procesor, eventualno budi spreman na "bios update", a ovi novi procesori su mnogo manji potrosaci, milina za OC. I kao sto je vec receno ram memorija nikad nije bila jeftinija :)

Bios je poslednji moguci, sve shljaka kako treba, ploca podrzava sve FX-ove (i 8350 :D ) sto znaci da bi iz ovog x6 morala da izvuce 4GHz kad moze po fabrickim specifikacijama da drzi x8 na 4GHz, ram naravno da cu dokupiti, samo da se neko od ortaka odluci na upgrade da mu uvalim moju memoriju :D sto sam zloban :D

A dok ne stignu domaci testovi, evo necega sto mami osmeh na lice.
Jedino mozda sto nije fer je to sto su koristili Phenom x6 1045T koji se klokuje samo preko bus-a a FX 6300 i FX 4300 klokovali samo preko mnozioca... ali kako god na 24/7 klokovima za sve procesore, visera dobija phenom u 80% slucajeva, gejming pogotovu (samo mi Dirt Showdown nije jasan :D )
Potrosnja takodje za pohvalu.

http://pclab.pl/art51843-3.html

Ako je ovaj test tacan onda stvarno mami osmeh na lice, ali ljudima koji vec imaju Phenome i Thubane :);). Ukupno 2 procenta 6300 brzi od Phenoma 965 na default-u, kad se overklokuju celih 8 procenta. Od Thubana 2% brzi kad su overklokovani. Iskreno, mislio sam da je razlika veca.

I po kojoj logici je onda bolje prosecnom korisniku koga prvenstveno zanima gejming dati 30-40% (ne znam tacne cene trenutno) vise za 6300 naspram 965? Kako je ovde savetovano ali dobro...

Poslednja izmena:
Ima mnogo razloga zasto neko radi nadogradnju ili menja ceo racunar. Svako za sebe treba da zna koliko novca zeli da ulozi i da proceni kolika ce dobit da bude ili ne.

Uskoro na trzistu nece biti vise "novih" (starih) Phenoma II pa odluka za nekog ko kupuje nov racunar ce biti jednostavna. 6300 jeste dobra kupovina za nov racunar, ali upgrade za nekog ko ima vec plocu za njega, zavisice od toga sa kog procesora prelazi.

Nemogu da verujem da je vdrop ceo 0.1v

Imam istu plocu i da vdrop je i kod mene 0.1v ... *** jeftina ploca 4+2 faze itd ... dodatnih opcija za llc nema samo enable/disable ... nije to sabretooth :) ... nema digi vrm itd
Kod mene su temperature na buldozeru dosta drugacije nego kod kolege, meni cpu ( tj socket ) ide i do 70 stepeni a jezgra do 50 stepeni na 4ghz llc enabled 1.3v na overdrive / prime95.
E sad kuciste je super provetreno medjutim nema iza iseceno za cpu cooler backplate pa ga verovatno to zeza.

Poslednja izmena:
Ma jok nema to veze za backplate. Nije on toliko debeo da udara u kuciste i da krivi plocu, a provetrenost backplate-a ne igra nikakvu ulogu.
Bio je jedan test na netu gde je lik pokusavao sa low rpm i high rpm fanovima da hladi pozadinu socketa i uvek je razlika bila samo 1 stepen, sto je slozices se, zanemarujuce.

Nisam mislio da backplate dodiruje stranu kucista itd nego jdnostavno da blokira protok vazduha iza socketa verovatno kada bi cirkulisao hladan vazduh iza socketa na ploci moglo bi da se smanji par stepeni... to kazem zato sto su mi slicne temperature na jezgrima a na soketu su kod mene vece a ista je ploca :)

Za to sam ti isto pricao, lik je drzao 500rpm fan i 2000rpm fan i u obe situacije je razlika bila 1 stepen od stanja bez fanova.

Evo jedne slike iz CPU-Z jedna verzija "Asusova" dobijena sa drajverima na disku uz ploču a druga novija 1.62 skinuta sa neta, obratite pažnju na naziv jezgra sa asus verzijom dobijenu uz ploču

Planiram ovih dana da kupim ovaj cpu, e sad posto mi treba ploca sa integrisanom grafickom dok se ne skupi novac za nesto konkretno, da li uzeti neku jeftiniju plocu tipa ( od 4000 do 5000) ili uzeti neku do 8000 din (to mi je maksimalan budzet za plocu)? To jest, kolika ce biti razlika sto se tice kloka sa nekom jeftinijom plocom u odnosu na neku do 8000 rsd?

Poslednja izmena:
Ogromna. Bolje sacuvaj jos malo novca i uzmi neku najjeftiniju graficku+neintegrisanu maticnu, skoro je na kupujemprodajem bila jedna X1600Pro za 800 dinara.

Znaci ipak tako da uradim. Pa zato i pitam ako cu imati neku vecu razliku sto se tice kloka bolje kupiti skuplju plocu, a razlika u novcu je 3000 - 4000 din.

Poslednja izmena:
Uzmi ti nesto u rangu ASUS M5A97 R 2.0 ili GIGABYTE GA-970A-UD3 malo skuplja ali 8+1 naponska naspram 4+1 ili GA-970A-D3 (rev. 1.4)
na 8+1 naponsku FX 6300 preko 4.5GHz zavisi od primerka,
na 4+1 max 4.5 zavisi oped od primerka jer onda treba juriti proc koji trazi manji napon pri OC-u...

Odluka je na tebi...

Da li neko zna, je'l istina da ovaj proc trosi negde oko 150 - 200w kada se klokuje na 4+ ghz? Citao sam par review-ova i te cifre se spominju.. Ako je istina, mislim da je to sumanuto.. Planiram da ga uzmem posle nove godine ali ako je istina, ne znam sta da radim, morao bih da menjam i napajanje..

To su verovatno merenja direktno iz zida ... 150w je realno samo ako je pod full opterecenjem sa iskljucenim svim power save opcijama (100% jezgra itd) , 200w je predpostavljam pod stress testom dakle nema veze sa realnim zivotom :) ... uglavnom ce ti biti dosta manje u realnom radu negde izmedju 80 i 100w

Poslednja izmena:
Meni samo interesuje da li je ovaj cpu bolji od fx8320? Da li je neko usporedio?

Moguce da je neko napisao odgovoru na ovo pitanje u ovom topiku, izvinjavam se ali zurim pa nisam stigao da sve postove procitam.

Meni samo interesuje da li je ovaj cpu bolji od fx8320? Da li je neko usporedio?

Moguce da je neko napisao odgovoru na ovo pitanje u ovom topiku, izvinjavam se ali zurim pa nisam stigao da sve postove procitam.
Ja jedino vidim pitanje, dali je bolji od 8120 ili 8150

Poslednja izmena:
Pogresno se izrazih, htjedoh reci da li je bolje uzeti jedan ili drugi. Sto znaci da samim tim ulogu igra i cijena. Kako god razumio sam.

Zavisi za sta ti treba,za igre i neki iole ozbiljan rad je i vise nego dobar tj odlican.Ako ti za rad treba vise od 6 jezgara a jos ti se i zuri,znas sta ti je ciniti!

Nazad
Vrh Dno