Šta je novo?

AMD Data Change...Update New Data to DMI!

• Začetnik teme Začetnik teme nerven
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nerven

Cenjen
Učlanjen(a)
19.11.2013
Poena
195
Pokušavam da oživim staru konfu, koja bi trebala da završi negde, služeći nekakvoj svrsi, i da prestane da glumi fikus u prostoriji.
Pošto na konfiguraciji nema sistema, pokušao sam da dignem Win7 (i Win8.1 i Win10), koji je inače i bio tu pre nego formatirah hard.
Konfiguracija je sledeća:

AMD Athlon 64 X2 5000+ (stock cooler)
GAINWARD(?) HD3870 512MB DDR3
BIOSTAR A78XA-A2T
2X1GB RAM
MAXTOR ATA 80GB
BLUEBERRY PSU 500W(?)

Od kad sam probao da oživim konfiguraciju, počelo je pomenuto obaveštenje da se pojavljuje (AMD Data Change...Update New Data to DMI!), i ne uspevam da butujem sistem ni sa jednog od medija. 3 HDDa sam probao, 3 različita fleša, 4 različita sistema, 2 CDa...
Menjao kablove, čistio CMOS, pokušao sa "Reset Configuration Data" na Enabled,... i ništa.
BIOS verzija koju imam je A78XA125, ali postoji novija A78XA612. Nisam uspeo da apdejtujem BIOS jer nemam gde da iskopiram fajl na flopi, a ne mogu da koristim njihov desktop software jer sistema nema.
A i ne vidim zašto bih morao to da uradim kad se apsolutno ništa nije promenilo od prethodnog korišćenja računara, pre formata.

Ako neko ima bilo šta pametno da kaže, bio bih zahvalan.

baterija na ploci?raskopcaj sve sa ploce sem jednog modula ram-a i graficke i vidi dal' ce i dalje da baca isti error.regularno ulazis u bios?

baterija na ploci?raskopcaj sve sa ploce sem jednog modula ram-a i graficke i vidi dal' ce i dalje da baca isti error.regularno ulazis u bios?

Vadio, ali nisam menjao.
Probao s jednim modulom, isto.

BIOS je kul.

Mislim da ću bataliti cimanje oko ovoga... ne isplati se.

polako bre. 🙂 imas opciju da pokrenes bios updater prtiskom na f12 tokom posta?bilo bi zgodno da zamenis bateriju...

Sad ne mogu da proverim, ali sam skoro siguran da ne. Opcije za apdejt koje sam sreo su bile preko nekog utility-a sa Windowsa i kroz BIOS Integrated blabla sa flopija.

Bre zameni tu dugmetaru kao sto ti je vec receno. 90% je to u pitanju. To je sasvim funkcionalan racunar, nije za kantu.

mislim da to nije toliko matora plojka da nisu ubacili bios updater sa usb-a na f12 tokom posta.

kad si pritiskao f12?udji u bios,ukljuci ignore warning messages i upali boot logo i za vreme boot loga-a udaraj taj f12,sto posto ima konvencionalan bios updater sa usb-a.svakako zameni bateriju.

kad si pritiskao f12?udji u bios,ukljuci ignore warning messages i upali boot logo i za vreme boot loga-a udaraj taj f12,sto posto ima konvencionalan bios updater sa usb-a.svakako zameni bateriju.

Pritiskao od kad sam upalio komp, dok je trajao post, u BIOSu. Ne znam kad bih mogao još da pritisnem 😀
Probao ponovo, ne mere.

Edit: i da uđem u BIOS Flash utility preko F12, što inače mogu kroz BIOS, ne postoji opcija flešovanja sa USBa.
Jedino što nudi je flopi.. USB se ne vidi, bez obzira na slot.
Posle 10 sekundi mirovanja u BIOS FU, izbaci Floppy not found.

Poslednja izmena:
'esi izgasio warning messages pod boot menu-om?probaj i clear nvram pod pcipnp menijem.ali pre svega nova baterija.

Baterija zamenjena, fleš sa sistemom uštekan, pokrenuo instalaciju sa fleša, na milisekundu iskočilo "Data Update Success", puko nakon drajvera, digao ponovo kad ono isto obaveštenje kao na početku.

raskaci sve sem grafe i napajanja i jednog ram stika i pusti par puta boot loop da iskljucimo eventualno budjave periferije.ako ima pogasi i lan i zvucnu i bios-u.daj SS osnovnog boot menija i prvog bios menija kad udjes u bios da vidimo sta taj bios zapravo nudi,ja sam ocigledno los menjual gledao...

izgleda da nije to ta ploca,biostar je napravio pravu zbrku sa tom plojkom.

elem,pogasi sve warning-e u boot meniju i probaj da ga nateras da butuje sa usb-a bilo sta,strelec,bilo kakav liveboot linux...takodje,probaj i da sat u bios-u podesis da danasnji dan i vreme.

"AMD Data Change...Update New Data to DMI" poznata mi je ova poruka.
Ima preko 10 godina ali je se dobro secam, ta poruka je izlazila posle OC
AMD 2800+ kada se OC na 2.2ghz onda ga je sistem posle ove poruke i restarta
prepoznavao kao 3200+.
Verovatno bios ne ocitava taj procesor kako treba.
Izvadi taj procesor i pregledaj pinove.

Vidiš, to mi nije palo na pamet.. al sad imam preča posla. Sjebah HDD s formatom, sad se vadim iz gov**a.
Hvala ljudi na cimanju, javljam se ovih dana s urađenim..

izgleda da nije to ta ploca,biostar je napravio pravu zbrku sa tom plojkom.

elem,pogasi sve warning-e u boot meniju i probaj da ga nateras da butuje sa usb-a bilo sta,strelec,bilo kakav liveboot linux...takodje,probaj i da sat u bios-u podesis da danasnji dan i vreme.

Butovao linux s USBa bez problema. Sat i datum podešeni odmah na početku.

"AMD Data Change...Update New Data to DMI" poznata mi je ova poruka.
Ima preko 10 godina ali je se dobro secam, ta poruka je izlazila posle OC
AMD 2800+ kada se OC na 2.2ghz onda ga je sistem posle ove poruke i restarta
prepoznavao kao 3200+.
Verovatno bios ne ocitava taj procesor kako treba.
Izvadi taj procesor i pregledaj pinove.

Pinovi ko bombone.

E sad, probah sledeće. Uzeo sam drugi HDD, spojio ga na drugi komp, podigao Win na njega, stavio u ovu konfiguraciju, samo da ga nateram da me pošalje na recovery.
Kad sam spojio novi HDD, ispisao je nakon DMI obaveštenja "Update Success" i krenuo da diže sistem.
U sred dizanja sistema BSOD "Critical process died". I to mu ga dođe to.
Nakon restarta, opet se pojavljuje DMI obaveštenje, ne butuje sistem uopšte. HDD se vidi, ali kad ga nateram da butuje s njega, ispiše "Disk boot failure. Insert system disk and press enter".

Edit: zaboravih reći da sam pre kačenja HDDa sa sistemom na njemu probao na isti da dignem sa butabilnog USBa, i puko je čim je došao do učitavanja bilo čega nakon Windows logoa. Dva puta.
Onda sam digao sistem na drugom kompu.

Poslednja izmena:
Pokusaj ovo:

Pre svega, ovog gore napisanog, da bi vratio BIOS na default, posavetuj se sa uputstvom. Ali, na nacin gde moras da istekas komp iz napajanja i da ispod baterije prebacis dzamper na pinove 2 i 3 na jedno 20tak sekundi. Onda vratis dzamper na pinove 1 i 2. (pinovi 1, 2 i 3 gledas sa leva na desno.) Koliko vidim na uputstvu ploce, pin 1 fali. Pin 2 i 3 sluzi da kratko spoji neke delove, da isprazni kondeznatore. A onda vrati na pin 2 i nedostajuci pin 1.

Onda, udji u BIOS i nadji opciju Clear DMI data. I to ces raditi bez i jednog HDD-a i CD/DVD drajva prikacenog na IDE/SATA grane.

Ako nemas, verovatno postoji tamo gde update-ujes BIOS, ali pise nesto slicno ovome: "Keep DMI data", koja mora da stoji na disabled, ali moras i da prefleshujesh BIOS.

Posto sistem ne mozes dici, postoje 2 nacina da flesujes BIOS. Jedan je i drugacije ne moze, osim sa flopi diska. Drugi je iz Windows-a. Posto ne mozes da podignes Win kako treba, jedino da nadjes neki Hirens CD koji ima u sebi MiniXP i isti butujes sa Hirens-a i preko njega flesujes BIOS uz instalaciju BIOS Update Utility-ja sa sajta proizvodjaca, tacnije sa stranice gde se nalazi model tvoje ploce. Tu skines taj Utility i BIOS i pokrenes preko MiniXP.

Poslednja izmena:
Pokusaj ovo:

Pre svega, ovog gore napisanog, da bi vratio BIOS na default, posavetuj se sa uputstvom. Ali, na nacin gde moras da istekas komp iz napajanja i da ispod baterije prebacis dzamper na pinove 2 i 3 na jedno 20tak sekundi. Onda vratis dzamper na pinove 1 i 2. (pinovi 1, 2 i 3 gledas sa leva na desno.) Koliko vidim na uputstvu ploce, pin 1 fali. Pin 2 i 3 sluzi da kratko spoji neke delove, da isprazni kondeznatore. A onda vrati na pin 2 i nedostajuci pin 1.

Onda, udji u BIOS i nadji opciju Clear DMI data. I to ces raditi bez i jednog HDD-a i CD/DVD drajva prikacenog na IDE/SATA grane.

Ako nemas, verovatno postoji tamo gde update-ujes BIOS, ali pise nesto slicno ovome: "Keep DMI data", koja mora da stoji na disabled, ali moras i da prefleshujesh BIOS.

Posto sistem ne mozes dici, postoje 2 nacina da flesujes BIOS. Jedan je i drugacije ne moze, osim sa flopi diska. Drugi je iz Windows-a. Posto ne mozes da podignes Win kako treba, jedino da nadjes neki Hirens CD koji ima u sebi MiniXP i isti butujes sa Hirens-a i preko njega flesujes BIOS uz instalaciju BIOS Update Utility-ja sa sajta proizvodjaca, tacnije sa stranice gde se nalazi model tvoje ploce. Tu skines taj Utility i BIOS i pokrenes preko MiniXP.

Odrađeno, sem poslednjeg koraka, jer BIOS Utility ne može da se instalira jer "this interface is not supported" u miniXPu.

Postoji jos nacina gde samo dva?, napravi sa Hirens particiju na hardu, 10mb i formatiraj je u FAT32.
Nabaci bios na particiju i fleshuj bios.

Kada namestis tu particiju od 10mb kao aktivnu bootuje kao windows ili dvd.
Tako ja instaliram windows ljudima koji nemaju USB boot podrdku ili dvd.

Kada namestis tu particiju od 10mb kao aktivnu bootuje kao windows ili dvd.
Tako ja instaliram windows ljudima koji nemaju USB boot podrdku ili dvd.

To je u redu, ali ne mogu da flešujem BIOS sa HDDa jer BIOS dozvoljava flešovanje samo sa flopija.

Mozes kada si ga formattirao u FAT, on ce ga ucitati isto kao sto bi i flopy.
Evo probaj i sa ovim, omogucava da koristis USB.

https://www.plop.at/en/bootmanagers.html
Ovo provereno radi, davno isprobano na nekoj matoroj asus ploci.
Ne za flesovanje vec za podizanje live usb.
Ali radi dosta stvari, videces ima dosta mogucnosti.
Odlican program, narocito za matore masine.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno