Šta je novo?

AMD CTI

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Nisam primetio da je neki od "mainstream" news sajtova o ovome pisao, a realno i kako bi kad ni jedan od njih ne radi bilo kakvo istrazivacko IT novinarstvo... LM, u pitanju je thread koji je na XS forumu postavio member chew*

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=217877

lik ocigledno ima pristup najnovijim "kolacicima" iz AMD-a :p

Evo najzanimljivijih delova tog threada:

Default clock & voltage:

Max Air OC @ default voltage:

Ovaj misteriozni procesor izvlaci 3.7 GHz na 1.25V!

A evo sta izlaci na 1.45V:

chew*
procenjuje da ce uz bolje vazdusno hladjenje izvuci stabilnih 4.3 [email protected] (sada ima mediokritetski OCZ Vindicator)... a da je na dobrom putu da to i ostvari govori i CPU-Z validacija na doticnim setovanjima:

cpu-zvalidator3.0-mozinrqu.jpg

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=508836

Obzirom da je tenutna default voltaza Phenom II procesora 1.35V i da nja njoj makismalni realni OC na vazuhu je nekih 3.4-3.5 GHz, smanjenje voltaze na 1.25V i podizanje overklok margine na 3.7 GHz, odnosno 3.9 GHz @ 1.35V

znaci da je u fabrikama u Drezdenu primenjena CTI (Continuous Technology Improvement) formula u potpunosti i da su njeni "rezultati" vec uveliko u rukama "top-level" testera!

Iskreno, ja sam bio prijatno izmenadjen da je 45nm Immersion[/b] vec u prvoj reviziji iznedrio procesore koji su bolji od prethodne generacije (do sada je za AMD uvek vazilo pravilo da sa prelaskom na novi proizvodni proces, prva generacija proizvoda je u najbolju ruku podjednaka sa onima zasnovanim na prethodnoj generaciji)...

kako stvari sada izgledaju, druga generacija ne samo da dolazi ekspresno brzo nakon prve, nego donosi dvostruko unapredjenje: istovremeno smanjenje voltaze i povecanje takta!!

Ovo je predivno.:party::guitar:

Ne razumem koji je to phenom sa 6MB kesa i samo 2400MHz? Mozda buduci X4 900? Ili je to tako samo zato sto je inzinjerski primerak?
Kad bi ovo moglo da se vidi u prodavnicama? Q2 ili Q3?

A inace intel primenjuje Continous Technology Degradation... :) M'slim...Pa zar zar je potrebno davati ime logicnim stvarima? Klok je super u svakom slucaju.

:wave:

Ko je ovde osim tebe spomenuo Intel ? :d
CTI je tehnologija koju primenjuje AMD u svojim proizvodnim pogonima, sto znaci da u hodu mogu da menjaju karakteristike tranzistora bez prethodnog menjanja maski i ostalih pratecih elemenata. Za promenu u procesu proizvodnje APM-u odnosno CTI-u treba jedna nedelja.

CTI je tehnologija koju primenjuje AMD u svojim proizvodnim pogonima, sto znaci da u hodu mogu da menjaju karakteristike tranzistora bez prethodnog menjanja maski i ostalih pratecih elemenata. Za promenu u procesu proizvodnje APM-u odnosno CTI-u treba jedna nedelja.

Cek, ako sam ja dobro razumeo to znaci da phenomi sa pogodnom sedmicom proizvodnje 082009 i vise bi trebalo vec da budu ovakvi?! :banana:

Taman sam hteo da pitam sto nije dizao i NB :)

PS.
Jel moze neko da potvrdi ili opovrgne moje shvatanje stvari? (ono da ce phenomi novijih datuma biti ovakvi, tj da ce se na mala vrata uvesti promena ili ce ovo biti revizija C3 mozda)

Poslednja izmena:
mrzim kad vidim Intel ima to odavno AMD ima ovo odavno
svi znamo da neka industrija ima uspona i padova nekada je Intel gore a nekad AMD
nema potrebe sad to nesta posebno naglasavati niti dizati halabuku kada jedna od firmi dostigne gore
vazno je da je AMD sad postize ono sto Intel postize i obratno jer je onda bolje nama :D

Taman sam hteo da pitam sto nije dizao i NB :)

PS.
Jel moze neko da potvrdi ili opovrgne moje shvatanje stvari? (ono da ce phenomi novijih datuma biti ovakvi, tj da ce se na mala vrata uvesti promena ili ce ovo biti revizija C3 mozda)

Ne, ovo je i dalje C2 revizija. Poenta price je sto C2 reviziju poboljsavaju u hodu. C3 ce biti isti ili bolji overkloker.

Ne, ovo je i dalje C2 revizija. Poenta price je sto C2 reviziju poboljsavaju u hodu. C3 ce biti isti ili bolji overkloker.
interno, ovo je C2A ;) i na njemu ce se zasnivati AM3 devetstotke ;)

poenta citave price je da AMD nesmanjenim tempom ulaze u R&D i stanca procesore na sve usavrsenijem procesu... a ko prati CPU pricu zna kako su pojedinci predvidjali usporavanje R&D-a na osnovu lose protumacenih izjava da ce AMD saseci R&D budzet.

plan je da retail verzije ovih procesora izadju u Q2, ali obzirom na nivo unapredjenja i stepen yelda, to moze i da se ubrza... ali opet na izlazak ne uticu samo tehnicke varijable, trenutno je ekonomski momenat (potraznja, stanje stokova) primarni faktor...

No svejedno, Q1 ili Q2, bice oni na prolece u prodaji ;)

interno, ovo je C2A ;) i na njemu ce se zasnivati AM3 devetstotke ;)

poenta citave price je da AMD nesmanjenim tempom ulaze u R&D i stanca procesore na sve usavrsenijem procesu... a ko prati CPU pricu zna kako su pojedinci predvidjali usporavanje R&D-a na osnovu lose protumacenih izjava da ce AMD saseci R&D budzet.

plan je da retail verzije ovih procesora izadju u Q2, ali obzirom na nivo unapredjenja i stepen yelda, to moze i da se ubrza... ali opet na izlazak ne uticu samo tehnicke varijable, trenutno je ekonomski momenat (potraznja, stanje stokova) primarni faktor...

No svejedno, Q1 ili Q2, bice oni na prolece u prodaji ;)

Super vest. A da li se menja i TDP primenom CTI u okviru iste vrste (modela) procesora?

Super vest. A da li se menja i TDP primenom CTI u okviru iste vrste (modela) procesora?
smanjenje voltaze znaci i smnjenje wataze... primera radi, ako je X4 920 sa svojom default voltazom od 1.35V rejtovan na 125W, onda je X4 925 sa voltazom od 1.25V, rejtovan na 95W ;)

Sto da ne, ionako nema odgovarajucih 790GX ploca sada (kod nas u prodaji). :)

Na kraju ce se sacekati i DDR3. :d

Poslednja izmena:
Znaci opet se isplati cekati :(

Sadasnji 920 model ionako trosi ~60W u full load-u,tako da nema sta da cekas osim ako ne zelis AM3 procesor koji ce biti vise "future proof" zbog DDR3 podrske.Takodje OC potencijal ce biti bolji od sadasnje 920-ke,ali "ako sacekas jos malo" ,nakon 925-ke docice neki novi model/stepp. itd. :)

Ja sam imao nameru da sacekam do aprila, pa sam se dvoumio da uzmem sada, ali sad ispade da je opet bolje da se vratim na prvobitni plan (pogotovo sto ploce koju ja planiram da kupim nema u prodaji).
Mnogo volim tu manju potrosnju, mada ni overklok nije za baciti (ali je on u drugom planu, jer bih ga koristio samo 1% vremena) :)

I ja nesto, zuji mi u glavi kada cujem za manji proizvodni proces i manju potrosnju, zato sam i uzimao ovaj 4850e. :trust:

Takodje OC potencijal ce biti bolji od sadasnje 920-ke,ali "ako sacekas jos malo" ,nakon 925-ke docice neki novi model/stepp. itd. :)

"downside" of CTI :p

LM, chew* nastavlja da kaci rezultate:

ko je ono bese pitao za NB clock? ;)

Nedjo, da li to uključuje i Phenom II 910, ili je on zasnovan na "staroj" reviziji?
ne... BTW taj model Phenoma je iskljucivo namenjen OEM-ovima i dolazi u tray varijanti, tako da ga ne treba ocekivati u kanalu... C2A je namenjen 9x5 modelima... i naravno 9xxe modelima ;)

Neki ce sigurno biti. Taj 945 sa mnoziocem 15x je sasvim ok za dizanje i preko HTT-a. ;)

Vrh Dno