Šta je novo?

AMD Cool & Quiet

Frenki87

Slavan
Učlanjen(a)
29.04.2008
Poena
301
Zanima me da li ce mi opasti performanse ukoliko ukljucim ovu opciju, uzeo sam Asusovu M3A maticnu, proc je AMD x2 4800+. Vidim da dok surfam mhz stoji na 1000 kad se otvara stranica skoci na 2500 pa se vrati itd... Da li ima ikakav uticaj na performanse racunara, recimo dok se igra da se ne upali pa smanji brzinu itd.. ?

Poslednja izmena:
Kad je CPU u idle onda je takt oboren, cim procesor predje u load (neshto zahtevno) skace. Dok igrash igre CPU ce naravno biti opterecen pa ce takt skociti na pomenutih 2500Mhz.:)

ja sad imam na m2n-e upaljen c'n'c u biosu i instaliran driver i nikad mi se ne mjenja clock. đe griješim?

Ukoliko imas kvalitetno napajanje nema sta brines ;)

Po nekoj logici stvari maltretira naponsku na ploci, napajanje daje 12v, za 1.1-1.3v brine naponska, mada to je samo moja logika :D

opterecuje se napajanje, zavisno od toga koliki je skok. dok sam imao nesto losije napajanje, case fan koji je kacen na molex uspori sa 1220 na 1200rpm (1.7%) - promena u zvuku se bas cuje. razlike idle/full su bile 1.2/1.32V i 2.8/3.4GHz

sa nesto jacim napajanjem toga vise nema

Ja sam ukljucio ovu opciju i spusta se klok... E sad da li je ovo stetno za napajanje ako je slabo?:S: Je li ovo rizicno ili ne?

Sa c'n'q mozes samo da oboris opterecenje napajanja...manja voltaza, manje struje trosi procesor, manje je opterecenje na napajanju.

da, i ako ne verujes, dodji pa mozemo da probamo da se i sam uveris.

ako te mrzi da dolazis, pusti konstantan ton od npr 500Hz, pa mu naglo smanji pitch za 1.7%
razlika izmedju 2 tona u skali ti je oko 5%. zasto nemas reci?

Poslednja izmena:
Sa c'n'q mozes samo da oboris opterecenje napajanja...manja voltaza, manje struje trosi procesor, manje je opterecenje na napajanju.

Nisi pazio na casu :). Jeste kad je u idle da ga manje opterecuje. Alki kad skokne iz uspavanog idla sa spustenom frekvencijom, naponom na full load sve na max i to u milisekundi, onda bih ja rekao da to malo nervira napajanje i maticnu.

Ja sam boga mi chuo na boxu razliku od 50rpm... A razlika od 200 rpm je bila presudna da dam 20e za novi qler.

Enivej, ja imam biostar ta780G plocu. Nigde u biosu nisam video cool and quiet, samo smart fan control...To znachi da nista od cool`n`quiet?

Poslednja izmena:
Nisi pazio na casu :). Jeste kad je u idle da ga manje opterecuje. Alki kad skokne iz uspavanog idla sa spustenom frekvencijom, naponom na full load sve na max i to u milisekundi, onda bih ja rekao da to malo nervira napajanje i maticnu.

Cekaj ja pricam u globalu o opterecenju na napajanju ti o milisekundi, ako gledas u milisekundi svaka komponenta "opterecuje" napajanje kad se uposli, znaci i kada zavrti opticki uredjaj i kad grafa ode iz 2d u 3d i kad startujes tv kartu i kada hard pocne da kopira...mislim normalno je da napajanje trpi opterecenje, ali valjda je bolje da ga jedno vreme rasteretimo, sad ce jos da ispadne da cnq i eist ostecuju komponente...

vruce-ladno ?
ja sam cuo da od toga kamen u pustinji postaje pesak.

dosta humora.
Ukoliko overklokujes procesor, c&q se gasi.
toliko.

Enivej, ja imam biostar ta780G plocu. Nigde u biosu nisam video cool and quiet, samo smart fan control...To znachi da nista od cool`n`quiet?

Skinesh sa AMD-ovog site-a AMD Cool'n'Quiet Driver instalirash i u Power Opcijama izaberesh Minimal Power Management ( HDD shut down i Monitor shut down mozesh da namestish kako ti zelish ) ;)

Mada sad vidim da ti je CPU OC @ 2.7 GHz tako da nishta od C'n'Q... Meni na Intelu radi C1E i EIST i kad mi je CPU OC @ 3.0 GHz mada drugi se zale da im se mashina zapucava ako su ove opcije ukljuchene...

:wave:

Poslednja izmena:
Skinesh sa AMD-ovog site-a AMD Cool'n'Quiet Driver instalirash i u Power Opcijama izaberesh Minimal Power Management ( HDD shut down i Monitor shut down mozesh da namestish kako ti zelish ) ;)

Mada sad vidim da ti je CPU OC @ 2.7 GHz tako da nishta od C'n'Q... Meni na Intelu radi C1E i EIST i kad mi je CPU OC @ 3.0 GHz mada drugi se zale da im se mashina zapucava ako su ove opcije ukljuchene...

:wave:

Meni radi C'n'Q na konfi iz moja mašina, nikada zakuc ili neki drugi problem, a pošteno je OC - 3800+ na 3.0GHz :smoke:, memara u dual chanell itd.

Meni radi C'n'Q na konfi iz moja mašina, nikada zakuc ili neki drugi problem, a pošteno je OC - 3800+ na 3.0GHz :smoke:, memara u dual chanell itd.

Pa dobro ali gx-x kad je imao E2180 @ 3.4 GHz i kad je ukljuchio C1E i EIST zalio se da mu se zapucava mashina.... :trust:

Pa dobro ali gx-x kad je imao E2180 @ 3.4 GHz i kad je ukljuchio C1E i EIST zalio se da mu se zapucava mashina.... :trust:

To jeste, u svakom tutorialu ces naci prvo iskljucite EIST i C1E pre nego sto overclokujete. A inace video sam neku masinu u potpisu gde kaze da radi na 3.2GHz ili 3.4GHz mislim da je E2xxx ili E4xxx serija sa ovim ukljucenim. Cudno al moz biti:)

To jeste, u svakom tutorialu ces naci prvo iskljucite EIST i C1E pre nego sto overclokujete. A inace video sam neku masinu u potpisu gde kaze da radi na 3.2GHz ili 3.4GHz mislim da je E2xxx ili E4xxx serija sa ovim ukljucenim. Cudno al moz biti:)

Spavash na chasu... i meni tako radi ( 333 x 9 = 3.0 GHz @ 1.42 V / 333 x 6 = 2.0 GHz @ 1.02 V )... i R U S-u AMD radi tako...

Meni na 3000+ @ 2.5 GHz q'n'c radi bez problema, nikakvu razliq nisam primetio u performansama.

Pablo, hvala, cu probam :) nije vishe 2.7....@3 :D

Problem:
U Biosu je ukljucena opcija C&Q, u u Power Opcijama izaberano "Minimal Power Management" i NISTA. Stalno je na 2.2GHz.
Napominjem da mi CPU trenutno nije o/c jer za tim nemam potrebe (samo net i poneki film).

Na AMD site-u ima samo AMD Cool'n'Quiet Driver za Win ME i 2000!?
Jel' to to?

I jos jedna stvar: Prilikom Standby rezima, nesto mi "budi" kompjuter poslije par desetaka sekundi. Problem se pojavio kada sam promijenio misa. Primjetio sam da mi strelica ponekad iz cista mira pocne jedva primjetno da "seta" po ekranu.
Pomislio sam da se zbog toga "budi' i iskljucio opciju u Device Menager-u ("Allow this device to bring the computer out of standby").
Opet isto.
Nisam pametan!?

Poslednja izmena:
Na AMD site-u ima samo AMD Cool'n'Quiet Driver za Win ME i 2000!?
Jel' to to?

Mislim da nije.
Ako pricas o procesoru koji ti stoji u "moja masina", x2 4200+, pogledaj http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871_13118,00.html
tamo u dnu pretposlednji link ukazuje na verziju 1.3.2.0053 iz septembra 2007. http://www.amd.com/us-en/assets/content_type/utilities/AMD_Processor_Driver_1320053.zip

Mislim da se ovo sto ti pominjes za winme i w2000, odnosi na Mobile AMD Athlon MP.

Poslednja izmena:
imam BE proci, e sad znam da se kod klokovanja (dizanja magistrale) C&Q automatski iskljucuje, dali je to slucaj i ako dizem mnozilac? ili C&Q radi?

Prema onome sto drugi pisu Cool'n'Quiet menja mnozilac i vcore, pa ako se samo menja fsb onda mi se cini da se ne iskljucuje (automatski). E sad, ako se poveca odnosno zakuca mnozilac na odredjenu vrednost onda bi bilo logicno da od c&q nema nista.

Btw, ima i onih koji se trude da overklokuju sa ukljucenim c&q: http://www.htpcnews.com/forums/index.php?showtopic=21635
Ovaj deo mi se svidja:
Here comes the fun part: overclocking while CnQ is enabled! To most folks, the thought of this is rather odd, since it seems to contradict what overclocking is all about. speed, power, etc. But by utilizing CnQ while overclocked, we actually get the best of both worlds getting minimal power consumption and a quiet system in everyday mundane tasks such as web surfing or disk transfers and be able to crank it up when processing power is required like for games, video encoding, math calculations, etc

Poslednja izmena:
Vrh Dno