Šta je novo?

AMD/ATI HD2900 PRO 256bit 512DDR3 1. srpski TEST-Review:)

Flight

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
15.12.2004
Poena
349
Pozdrav svima, evo prvog srpskog testa i pregleda kartice po imenu: AMD/ATI SAPPHIRE 2900 PRO 256BIT 512GDDR3

Zasto je zanimljiva ova kartica? Ova graficka kartica je zanimljiva zbog dve vrlo vazne stvari:
1. To je kartica koja je nastala od modela HD2900PRO 512BIT 512DDR3, tako sto su iz AMD/ATI-ja skratili magistralu ovoj kartici sa 512 bita na 256 bita, i tako smo dobili skoro identicnu karticu "samo" sto je magistrala uslovno receno duplo "kraca", to jest sporija, GPU same kartice je identican, glavna odlika od 320 stream procesora je ostala ista, kao i brzina same kartice 600/1600 je ista.

2. Kartica kosta u Srbiji u maloprodaji (realne cene) od 127 evra do 134 evra.

Znaci dobili smo karticu cija je magistrala 256bita, ali karticu koja zbog te cinjenice ima mnogo manju potrosnju el. energije, i za nju nije potrebno napajanje od 550W kako pise na kutiji samo kartice. Memorija na kartici je brzine 1ns i njena fabricka brzina je 800x2= 1600 DDR3 u kolicini od 512 mb, sto je ono pravo kada su u pitanju zahtevne video igre.

Sto se samog pakovanja tice, ono je prilagodjeno ceni proizvoda, simpaticna kutija, koja me je prijatno iznenadila zastitnim sundjerom unutar iste koji izuzetno dobro stiti karticu od ostecenja, od opreme koja dolazi uz karticu kao sto mozete videti na slici, osnovne stvari, CD sa drajverima, DVI to VGA adapter, TV out kabli, HDMI adapter-konektor i kabli za napajanje. Vise nego dovoljno u svakom slucaju.

Izrada ove graficke kartice je vrhunska, ovako kvalitetno izradjen proizvod ja bar nisam imao prilike do sada da kupim, sto je i logicno jer to sem magistrale kartica po svemu ostalome ista i do skoro najvisoj ATI-jevoj klasi, znaci pcb i komponente su izuzetnog kvaliteta, sto vazi i za hladnjak, jedina razlika od "prave" HD2900 PRO kartice ili HD2900XT kartice je raspored grafickih plamenova na hladnjaku.
Hladnjak-kuler koji je dvoslotni, je takodje najviseg kvaliteta i jedina njegova mana je buka koju proizvodi, ali je i to resivo, jer i u najzahtevnijem radu da bi ovaj hladnjak ohladio karticu ventilator na njemu nema potrebe da radi na vise od 38% snage, a u 2D rezimima moze da se podesi da radi na 19% sto je besumno, ili na 25% gde se cuje, ali dosta manje nego na 38% obrtaja. Kartica na sebi ima jedan konektor za napajanje sa 8 pinova, gde moze i prakticno da se vidi razlika u potrosnji el. struje, u odnosu na pune modele 2900PRO/XT, koji na sebi imaju dva konektora za npajanje od kojih je jedan sa 8 pinova, a drugi sa 6 pinova.
Na samoj kutiji kartice za ovaj model pise "6 pin power connector recommended", na taj nacin sam i ja prikljucio ovu karticu kablom sa 6 pinova, na 8-pinski konektor na PCB kartice. Tako da iako na kutiji ovog proizvoda pise -potrebno napajanje od 550W-, kartica ce ne smetano raditi i na nekom kvalitetnom napajanju od 450W. .
Ova kartica je vrlo masivna i jednom recju ogromna, sto mozete videti na jednoj od slika, gde se vidi celokupna masina.

Prilozi

• HD2900PRO256bita_Ambalaza.jpg
    HD2900PRO256bita_Ambalaza.jpg
    63.2 KB · Pregleda: 254
  • HD2900PRO256bita_Pakovanje.jpg
    HD2900PRO256bita_Pakovanje.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 142
  • HD2900PRO256bita_komplet.jpg
    HD2900PRO256bita_komplet.jpg
    96.9 KB · Pregleda: 168
  • HD2900PRO256bita_1.jpg
    HD2900PRO256bita_1.jpg
    83 KB · Pregleda: 311
  • HD2900PRO256bita_kuciste.jpg
    HD2900PRO256bita_kuciste.jpg
    166 KB · Pregleda: 220
Poslednja izmena od urednika:
Ubacivacu screenshotove iz video igara i kako koju igru novu budem isprobao ubacicu nove podatke o njoj i screenshotove.
U gornjem levom uglu svakog screenshota, imate sve potrebne podatke, mozete videti koliko u odredjenom trenutku daje frejmova igra, koja je temperatura graficke, koji su njeni klokovi.
Fabricki ili default klokovi ove kartice su 600/1600, ja sam uspeo da je overklokujem do skoro 800/2220, ali potpuno stabilno radi kod mene na 750/2100 sto je ogroman skok sa fabricke brzine, i to bez volt modovanja ili bilo cega slicnog, bez menjanja biosa, iako je kako su to u Nemackoj otkrili dosta zahvalno kod ove kartice sto menjanjem biosa moze da se manipulise brzinom i bukom ove kartice u odredjenoj meri.

Test sistem je ovaj iz mog potpisa:
Procesor: AMD Athlon Brisbane X2 4000 Dual Core na 2850 Mhz
Ram: Geil Ultra DDR2 6400 - 800 Cs4 na 968 Cs5
MPloca: Biostar TF560 A2+
Napajanje: Chieftec 450W AA-101A
HDisk: Maxtor 30Gb 2MB cash
Monitor: Acer AL1916W
OS: WinXP SP2, optimizovan(doduse posle vadjenja NVidia grafike nisam ga reinstalirao)
ATI drajveri zvanicna verzija: 8.1 bez Control panela
Overklok i frejm test alatka: Riva Tuner 2.06v

Rezolucija u kojoj su sve igre testirane je nativna 19" wide monitora, 1440x900, sto je otprilike ekvivalent 1280x1024, samo sto 1440x900 rezolucija ima malo manje pixela u odnosu na ovu 1280x1024.

Prvo idu screenshotovi iz HALF LIFE 2 EPISODE 2 igre, uvek cu ubaciti i jedan screen sa podesavanjima u samoj igri tako da imate uvid na kojim podesavanjima igra radi.

HALF LIFE 2 EPISODE 2
@600/1600
min frejmova 30-35
max frejmova 100+

@750/2106
min frejmova 44
max frejmova 130+

Sto se max frejmova tice u ovoj igri to i nije toliko bitno jer zavisno od dela igre oni idu nekontrolisano u visinu, u vecem delu igre na overklokovanoj kartici broj minimalnih frejmova se najvise kreteo oko 60, nekada padao na 52-55, ali dobar deo vremena oko cifre 60+.

Prilozi

• HL2EP2_Setup.jpg
    HL2EP2_Setup.jpg
    46 KB · Pregleda: 79
  • HL2EP2_default1.jpg
    HL2EP2_default1.jpg
    118.6 KB · Pregleda: 95
  • HL2EP2_overclocked.jpg
    HL2EP2_overclocked.jpg
    120.9 KB · Pregleda: 108
  • HL2EP2_max_default.jpg
    HL2EP2_max_default.jpg
    90.5 KB · Pregleda: 71
  • HL2EP2_max_oc.jpg
    HL2EP2_max_oc.jpg
    57.8 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Ovde cu ubaciti jos par screenshotova iz HL2EP2 i zatim par screenshotova iz Bioshocka, na maksimalnim podesavanjima iz igre sa overklokovanom karticom, prvi screenshot sa V-Sync on, drugi sa V-Sync Off u delu igre koji mogu opisati kao ulaz u Medical Pavilion.

Sutra cu dodati screenshotove iz COD4...

Prilozi

• HL2EP2river_default.jpg
    HL2EP2river_default.jpg
    151.1 KB · Pregleda: 96
  • HL2EP2river_oc.jpg
    HL2EP2river_oc.jpg
    151.5 KB · Pregleda: 103
  • Bioshock_setup.jpg
    Bioshock_setup.jpg
    66.5 KB · Pregleda: 64
  • Bioshcok_allhigh.jpg
    Bioshcok_allhigh.jpg
    106.3 KB · Pregleda: 119
  • Bioshock_allhigh_novsync.jpg
    Bioshock_allhigh_novsync.jpg
    81.5 KB · Pregleda: 81
Odlican review, sve pohvale!

Inace ta karta je po meni, bolja kupovina nego HD3850 256mb.

Odlican test, svaka cast. Bas bi bilo lepo kad bi bilo vise ljudi pravilo ovakve stvari.

Dodaj josh neku shotku iz Obliviona ili Crysis-a.

Kako bi se LCPower 6550G nosio sa ovom kartom i koliko ampera ima tvoj Chiftec na granama?

...
Kako bi se LCPower 6550G nosio sa ovom kartom i koliko ampera ima tvoj Chiftec na granama?

LC Power se nosi mnogo bolje nego sto vecina ljudi misli. I sa dosta vecim opterecenjem. Pogledaj moju konfu pa dodaj jos jedan hard i jos neko povremeno opterecenje..nikakav problem. Vec GODINAMA. Samo ga opterecujem sve vise i vise.

Dodatak: IOLE pristojnije napajanje, ne preterane snage (400W Kinez), moze da tera npr. C2D E6600 i 8800GT minimum 10 meseci...
Naime, toliko je proteklo od kada sam jednom poznaniku u MS I Apolo kuciste ubacio doticnu kombinaciju, koja i dan danas radi OK...

Flight, da ne radis u ASBIS-u slucajno?
EDIT: Pardon, kada sam video plocu...znam sa kim imas veze.

Poslednja izmena:
Znaci nece explodirati ako gurnem ovaj 256bit 2900 u komp, super. Mada malo se brinem posto napajanje vec ima godinu dana.

Ali s'obzirom da Flight-u radi lepo sa 15 i 14 A, valjda ce dobro raditi i na LC-u s'obzirom da on ima 18 i 16 Ampera na 12V granama.

Hmm... bas cu razmisliti o ovoj karti.

Poslednja izmena:
odicna karta i sjajne performanse po smesnoj ceni :) ziveo ATI...

Znaci nece explodirati ako gurnem ovaj 256bit 2900 u komp, super. Mada malo se brinem posto napajanje vec ima godinu dana.

Ali s'obzirom da Flight-u radi lepo sa 15 i 14 A, valjda ce dobro raditi i na LC-u s'obzirom da on ima 18 i 16 Ampera na 12V granama.

Hmm... bas cu razmisliti o ovoj karti.

Radice ok ako je neko brend napajanje u pitanju. Ortak je zabo karticu u masinu sa nekim kinezom od 400W i nakon pola sata pocelo da se dimi i smrdi napajanje! Srecom samo je ono nastradalo. Odma se otvorio za chieftec-a :smash:

Jao opako se dvoumum izmedju 3850 i 2900Pro :sceptic:, a glavni razlog dvoumljenja je potroshnja 2900-ke.

Ma nema sta da se dvoumis, uzmi 2900pro, ipak 512mb rama u tom klasi mnogo znaci, sve vise igara trazi 512mb rama na high podesavanjima, plus to sto je jeftinija. A ici lepo na tom napajanju, ne brini.

Ne znam razmislicu josh, a josh jedan razlog u korist 3850 mi je zato sto ostavljam upaljen komp non-stop, torenti pice celo vreme, pa bi potrosnja i opterecenje napajanja bilo znatno manje, ali opet 2900 ima 512 rama.

Ja sam vec pisao na 1600*1200 kada se upali 4x aa oseti se da je malo 256mb,javljaju se trzanja (iako je fps pristojan) dok sa 2x aa i 1600*1200 je sve ok,ovo se javlja u nekoliko igara,ne znam ali meni smeta,zato sto sve igram u toj rezoluciji.(i bukvalno skoro da ne mogu da koristim 4xaa) moze na 1280*1024 ali ne i na 1600*1200.

Pa da, to se dalo zaljuciti iz mase testova na tu temu, samo verovatno bi bilo koristi od 512 rama za igre koje mogu imaju "pakovanje" textura za 512mb, a vecina ih ima, ali boze moj, ne moze i jare i pare :)

E da bilo bi lepo da se postave reze iz Obliviona posto imam slicnu konfu kao Flight(tj imao sam XFX 8800GT ali sam je prodao a navescu zasto van zagrade)...Znaci zasto sam je prodao i zasto me zanima ovaj 2900PRO

Dakle 8800GT default klokovi i Oblivion na setovanjima sledecim: 1280*1024 sve na max sem AA I AF koji su iskljuceni i igra po frapsu(a i vidi se) ima padove na 15-20 frejmova a nijednom nije presla 45 znaci jako bedno( a to je razlog uzimanja 8800GT) a da i da napomenem da sam sa 8800GT imao SAMO 11700mrakova u 2005 tako da mi ni to nije jasno...
Sve ostale igre su radile odlicno...E sad dal je to u Oblivionu sto sam imao OOO znate i sami ko igra Oblivion sta je to instaliran ali ne verujem...ili je pak do procesora...

Elem na kraju sam dao moju 8800GT za 8600GTS i po koji evric pride i mogu reci da GTS ima 10500 markova u 2005 sve na default naravno i Oblivion malo ali samo malo losije radi nego sa 8800GT...

NAravno svez Windows i najnoviji driveri se podrazumevaju...Znaci ni prismrdeti onome sa TESTA NA BENCHU gde je AVG FPS u Oblivionu sa 8800GT na rezoluciji 1280*1024 bez aa i af preko 70 moj je bio oko 30 e sad da je to toliko zbog toga sto imam 3800+ ne verujem mada je sve moguce...

E zato me interesuje FLIGHT-ov skor sa 2900PRO na njegovoj masini da vidim dal se nesto moze ocekivati od 2900PRO...

Mozda cu biti jedini koji ce reci ali za MENE je 8800GT totalno bacanje para

bilo bi dobro ako bi imao vremena da pustis 3DMarkove, cisto radi poredjenja

E da bilo bi lepo da se postave reze iz Obliviona posto imam slicnu konfu kao Flight(tj imao sam XFX 8800GT ali sam je prodao a navescu zasto van zagrade)...Znaci zasto sam je prodao i zasto me zanima ovaj 2900PRO

Dakle 8800GT default klokovi i Oblivion na setovanjima sledecim: 1280*1024 sve na max sem AA I AF koji su iskljuceni i igra po frapsu(a i vidi se) ima padove na 15-20 frejmova a nijednom nije presla 45 znaci jako bedno( a to je razlog uzimanja 8800GT) a da i da napomenem da sam sa 8800GT imao SAMO 11700mrakova u 2005 tako da mi ni to nije jasno...
Sve ostale igre su radile odlicno...E sad dal je to u Oblivionu sto sam imao OOO znate i sami ko igra Oblivion sta je to instaliran ali ne verujem...ili je pak do procesora...

Elem na kraju sam dao moju 8800GT za 8600GTS i po koji evric pride i mogu reci da GTS ima 10500 markova u 2005 sve na default naravno i Oblivion malo ali samo malo losije radi nego sa 8800GT...

NAravno svez Windows i najnoviji driveri se podrazumevaju...Znaci ni prismrdeti onome sa TESTA NA BENCHU gde je AVG FPS u Oblivionu sa 8800GT na rezoluciji 1280*1024 bez aa i af preko 70 moj je bio oko 30 e sad da je to toliko zbog toga sto imam 3800+ ne verujem mada je sve moguce...

E zato me interesuje FLIGHT-ov skor sa 2900PRO na njegovoj masini da vidim dal se nesto moze ocekivati od 2900PRO...

Mozda cu biti jedini koji ce reci ali za MENE je 8800GT totalno bacanje para

Tako nizak skor u 3d marku i mala razlika u odnosu na 8600GTS govore da neshto nije u redu.Ako ti je CPU na defaultu moze biti da te on kolje.

Poslednja izmena:
E da jeste na defaultu 2.0 ghz....Znaci neverovatno koliko utice/calo na 8800GT sam procesor...ok nije toliko mator...E sad tek vidim da nije za dzabe na testu na benchu kao i na ostalim sajtovim najbolji moguci dostupan procesor u tom trenutku...

Znaci moj CPU nije usko grlo za 8600GTS( a imao sam pre i 8600GT i imao slicne reze ko ljudi sa C2D) ali jeste za 8800GT...

Bash me zanima da li bi bio i za 2900PRO

Kod mene p4 @ 4600Mhz nije mogao da tera radeona 3850. (ustvari terao ga je skoro isto kao i 8600gt)
Isti simptomi kako kod tebe 05 12k,oblivion 30-45fps,cim sam stavio drugi procesor (i OC ga odmah) 3850 je poleteo.

Poslednja izmena:
Krecemo

Prvo, hvala svima na pozitivnim recima i reakciji, i drago mi je da ste se odmah zainteresovali.
Da odgovorim prvo za Chieftec napajanje, staro je tek nesto preko 3 meseca, vrlo lepo radi, ne greje se skoro uopste, izbacuje hladnjikav vazduh, graficka kao sto vidite radi i to fino overklokovana.

A, sada COD4, na najzahtevnijim mapama sa ukljucenim 4xAA pada najnize na 25, a vrti se vise na 30-35, to je na 2-3 lokacije u igri ostalo moze da se igra na ovim podesavanjima bez problema i bice uvek preko 40 frejmova, bez AA, igra radi u 50 i vise, i na delovima gde sa ukljucenim AA daje 25-35. Obratite paznju na screenshotove da bi opet videli da li je kartica u datim situacijama klokovana ili ne.

COD4 Modern Warfare

Min frames: 25-30
Max frames: 100+

Prilozi

• COD4_setup1.jpg
    COD4_setup1.jpg
    42.2 KB · Pregleda: 62
  • COD4_setup2.jpg
    COD4_setup2.jpg
    33.4 KB · Pregleda: 55
  • COD4_default1.jpg
    COD4_default1.jpg
    147.9 KB · Pregleda: 139
  • COD4_OC1.jpg
    COD4_OC1.jpg
    111 KB · Pregleda: 104
Jao opako se dvoumum izmedju 3850 i 2900Pro :sceptic:, a glavni razlog dvoumljenja je potroshnja 2900-ke.
Ja sam upravo zbog toga i uzeo ATI3850 sa mojim kinezom 2900pro ne verujem da bi radila ok ali eto opet sam primoran da uzmem Lc power 6550 zlu ne trebalo inače mislim da je 2900pro možda i bolja kupovina trenutno ali isključivo u Sapphire izvedbi ili HIS ko može da je se dokopa ne mirišem druge proizvodjače a čitajući iskustva ljudi kako ovde tako i na drugim forumima najmanje se žale na modele ova dva proizvodjača :)Flight samo nastavi!!! cheers

Jos slicica iz COD4, moram samo da napomenem da kasnije neke mape su manje zahtevne od ovih pa su i rezultati dosta bolji, negde su isti ovima, ali sve je to vrlo igrivo, a ko zeli moze uvek da smanji na 2xAA ili jos bolje 0xAA, i imace brdo frejmova, sa 8xAF (ili 10xAF) i teksturama na MAX:

Prilozi

• COD4_default2.jpg
    COD4_default2.jpg
    101.9 KB · Pregleda: 68
  • COD4_OC2.jpg
    COD4_OC2.jpg
    103 KB · Pregleda: 55
  • COD4_default3.jpg
    COD4_default3.jpg
    102.8 KB · Pregleda: 50
  • COD4_OC3.jpg
    COD4_OC3.jpg
    109.3 KB · Pregleda: 61
Idemo par screenshotova iz NFS ProStreet-a, to je jedina igra koja ne daje ocekivane razultate, mada radi bez problema, ali Superstarr mi rece da je to zbog neke EA-ATI korelacije sa drajverima tako da kartica tu nije kriva ali bez obzira na te poteskoce dobro izlazi na kraj sa NFS PS, evo i screenshotova pa pogledajte.

Min frames 30-35
Max frames 60 sa V-Sync ON
(bez V-Sync ne secam se tacno, ali dosta vise max frejmova)

@Dule13, ova ti je kartica definitivno bolji izbor, mozda trosi malo vise od HD3850, ali i dobijas vise, a izrada ovog Sapphira, hladjenje i ostalo, vrhunsko.

@BokiPK, nemam veze ni sa jednom radnjom u Nisu, voleo bih da imam ali znas kako je u nasem regionu ljudi koji ne znaju sta je kuler za graficku, a sta za procesor prodaju racunare, plocu sam narucio bio direktno od uvoznika.

Kasnije stize Test Drive Unlimited, ili sutra, a Krajsis jos uvek nemam.

Prilozi

• NFSproSetup.jpg
    NFSproSetup.jpg
    36.1 KB · Pregleda: 39
  • NFSPro_asfalt_default.jpg
    NFSPro_asfalt_default.jpg
    108 KB · Pregleda: 49
  • NFSPro_asfalt.jpg
    NFSPro_asfalt.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 49
  • NFSPro_pustinja.jpg
    NFSPro_pustinja.jpg
    143.8 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
aha hvala cc13 znaci ipak je to do procesora bilo...Ah sad nad prolivenim mlekom(prodatom novom 8800GT) se ne moze plakati tj ne bi trebalo...
E sad pitanje je sta je to kod AMD a da valja i da moze da gura/istera novije grafe pa ja mislim da u toj prici se ukljucuje i 2900pro posto kontam da ni ovaj FLIGHT-ov 4000X2 nije nesto bolji procesor od mog ili se varam...Tako da bi i on mogao sigurno bolje od ovoga...Malo mi je skupo da prelazim na intela ali sigurno je jedno da ima mnogo bolji izbor kako ploca za njega tako i procesora...

Inace prezadovoljan sam mojom plocom...tako da bi ostao na AMD...

izvinjenje za malo skretanje sa teme...
racunaj da bi ti X2 6000+ izvukao dobro stvar za 2900Pro, tako da uzmi njega, ako vec hoces da ostanes na AMD-u...
Flight je dobro klokovao svoj procesor...

@Flight

Protivkandidat mi je Gigabajtov 3850 sa Zalmanom, cena je ista a on sigurno moze da se OC-ne dobro zbog dobrog hladjenja, ali videcu, moram prvo da udam moju 2600XT :D.

@Dule13, moj ti je savet da ganjas 512mb, ako uzimas HD3850 uzmi sa 512mb, jer veruj mi mnogo znaci, i neka ti je sa srecom udaja!

"Testiram" Test Drive, i to sam stavio 1.66A patch, i igra opet bulazni, kako su mogli ovako da je neoptimizuju i zeznu ovako dobru igru sa prelepim okruzenjem, ispada da u odnosu na 8600GTS u ovoj igri nema nekog skoka, a recimo u Bioshocku 'ladno vise nego duplo jaci ovaj Radeon, ne znam da li uopste da kacim screenshotove iz ovog tehnicki rasklimatanog Test Drajva?

Poslednja izmena:
Vrh Dno