Šta je novo?

AMD Athlon XP 2400+ tbredb

playahater

Čuven
Učlanjen(a)
23.09.2003
Poena
619
Uzeo sam skoro Xp 2400+ sa tbredb jezgrom,abit nf7-s,2x256DDR333,radeon 9000PRO, pa je naravno doshao trenutak overclocka!-Trenutno radi na 14x145 a memorija na 290....i...ne mogu da se pozalim ali posle toliko hvaljenja tbreb i abita javila se radoznalost! roll -Mene interesuje da li bi moglo tu josh neshto da se "ubudzi",jer ja sam samo smanjio mnozilac i povecao "malo" magistralu tako da to i nije neka nauka;ne znam da li da diram napon i do koliko smem da idem;tako dje sam chuo da je moguce dizati napon na grafichkoj karti pa ne znam da li bo bilo pametno da ja to chachkam!
Ovo su,u principu izivljavanja jer PC za sada radi super!- (nije neki oc ali je "prosho" 3d mark opushteno)
E,da,uzeo sam,prvo xelo(valjda se tako pishe) pa nije htela da radi sa abitom,onda sam zamenio za neku drugu tog tipa(nije neka renomirana firma) koja shljaka!

Ako nekom nije problem i cimanje moze chak da i mi posavetuje!

HVALA happy

playahater je napisao(la):
Uzeo sam skoro Xp 2400+ sa tbredb jezgrom,abit nf7-s,2x256DDR333,radeon 9000PRO, pa je naravno doshao trenutak overclocka!-Trenutno radi na 14x145 a memorija na 290....i...ne mogu da se pozalim ali posle toliko hvaljenja tbreb i abita javila se radoznalost! 🙄 -Mene interesuje da li bi moglo tu josh neshto da se "ubudzi",jer ja sam samo smanjio mnozilac i povecao "malo" magistralu tako da to i nije neka nauka;ne znam da li da diram napon i do koliko smem da idem;tako dje sam chuo da je moguce dizati napon na grafichkoj karti pa ne znam da li bo bilo pametno da ja to chachkam!
Ovo su,u principu izivljavanja jer PC za sada radi super!- (nije neki oc ali je "prosho" 3d mark opushteno)
E,da,uzeo sam,prvo xelo(valjda se tako pishe) pa nije htela da radi sa abitom,onda sam zamenio za neku drugu tog tipa(nije neka renomirana firma) koja shljaka!

Ako nekom nije problem i cimanje moze chak da i mi posavetuje!

HVALA :happy:

OK, imam istu plocu i isti procesor...trenutno 11x218, Vcore=1.93V, Vdd=2.1V (mod), Vcc=2.9V. Radi i na 10.5x229, ali se tu vec pojavi po neki problem. Najvisi FSB na kome su mogli da se rade tastovi bio je 236.

Teraj napon slobodno do Vcore=1.8-1.85V, ako ti teperature ne odlaze previsoko. Verujem da iz tog procesora mozes mnogo vise da izvuces.

Ista ploca, procesor 2000+, 10.5x210, Vcore=1.90V(hladjenje je TT7+), Vdd=1.7V, Vcc=2.8V. Znaci mozes jos dosta da ga OC, pitanje je samo kakva ti je memorija. Kreni recimo od 12x166 i podizi FSB da vidis dokle ce stabilno. Temperatura na procesoru gledaj da ne predje 50 C pod max. opterecenjem.

......Samo.....Koliko sam ja razumeo 😕 ,magistrala na procesoru je duplo manja nego na memoriji.....a....ako ja stavim 11x218....ne znam da li ce memorija to da izdrzi??!-Mene ustvari najvishe brine ta je***a memorija...da je ne izgorim ili tako vec neshto,poshto nije bash neka!
On sa ovim clockom dize temperaturu do 42C najvishe i to na low rezimu coolera ( volcano 7+)!
U principu,ima negde da se podesi odnos magistrale procesora i memorije; bios valjda po default-u namesti na duplo ali ne znam da li je to najmanji odnos ili moze i manje....racimo 1:1,5 ,1:1!

Za pocetak stavi na 12x166 i memoriju na 5:5 (333) i to bi trebalo da bude na nominalnom naponu. Posle polako dizi FSB procesora, pa kad nece dalje onda digni napon za 0,25 za procesor, pa ispocetka... Kad hoces da smanjis memoriju idi u Soft Menu III koji je prvi u BIOS-u i skini je recimo na 6:5, ako ides preko 200 MHz za CPU. U samom BIOS-u ce ti na tim setovanjima odmah reci koliko ce ti ici memorija. Ostalo ti je sve stvar eksperimenta. Na Nforcu 2 je najbolje sinhrono za cpu i mem, ali mozes i asinhrono, cisto da vidis granicu procesora. Ajd pa javi rezultate. :happy:

Kod mene je granica jezgra bila na 2450 MHz na 1.8 V ( XP 1700+ 1.5V ), dalje nisam isao, sto ne znaci da necu probati. O🙂

Paaa,evo ovako....verovatno je problem u memoriji jer je solucija na 12x166,Vcore=1,8v,i odnos magistrale memorije i procesora idalje na default-u, bila totalni promashaj! 🙁
Sistem se digne i tako to ali na 3DMark2003 jedva da djepro prva dva testa i onda crush!- :?
...I tako sam shetao razne kominacije tamo-vamo...i trenutno je na 13,5x150 i 1,7v napona na procesoru...u stvari isti je djavo i na 1,775(il tako vec neshto..malo vece od 1,7 volti) i vrteo mi je 3 sata 3dMark2003 bez problema....i na kraju samo 633 poena......malko sam se razocharao.
Mislio sam da ce ici vishe.....mislim, drug ima slabiju mashinu od moje sem grafichke ( G-Force Ti ali ne MX nego full ) i ima chini mi se preko 900 a procesor mu radi na 1,3GHz i ima neki krsh od ploche i to josh bez ikakvog clocka!!
Nego dizao sam ja napon na 1,85 i temperatura mi ide do 52 pod full opterecenjem sa 13,5x150(jer preko nece ni da makne sa nekim testom).
E sad je verovatno fora u svemu sa ovom magistralom memo. i proces. a meni nisu bash jasni ti odnosi!
Mozda bi,ustvari hteo i na 13,5x155 ali chim mi memorija ode preko 305 nema nishta od testova...radice sa notepad-om i word-om ali ga ne chachkaj igrama i testovima jer se odma naljuti!

E sad...."Vcore" je napon na procesoru a nije mi jasno shta je Vdd i Vcc jer :
CPU core voltage = 1,75v
DDR SDRAM voltage = 2,6v
CHIPSET VOLTAGE = 1,6v
AGP VOLTAGE = 1,5v
To su trenutne vrednosti kod mene u bios-u i shta mogu da chachkam odatle!?

E tako......odo` da ga stavim na 12x166 i memoriju na 5:5 (333) pa dalje prema uputsvima da vidim sha ce da rekne!!

P.C.-Stvarno hvala na svemu ovome jer ne znam odakle bih saznao sve ovo da nije vas!!- :happy:

Kod AMD procesora vrlo vaznu ulogu igra osnovni takt! Probajte da stavite 10x200 i videcete da je u svim testovima (npr. SiSoftSandra) osetno bolji nego npr. 12.5x166 sto je ustvari za 75MHz veci takt. Ja sam npr. imao skoro isti rezultat za 10x200 i 13x166!!!!

ne znam da li ce memorija to da izdrzi??!-Mene ustvari najvishe brine ta je***a memorija...da je ne izgorim ili tako vec neshto,poshto nije bash neka!
Memorija ne moze da izgori, samo moze da ti se ne podigne racunar.

:boom:

nForce2 ne voli asinhron rad, dolazi do gubitka u brzini.Uradi kako su ti rekli ali sa jednom dopunom: kada postavis magistralu na 166MHz olabavi malo mem tajminge (Advanced system settings pa Expert ako se ne varam), stavi ih na 6-2-2-2.5 i proveri sada stabilnost. Takodje proveri i da li uopste imas porast brzine mem protoka. Najbolje bi bilo da porast memorijskog protoka pratis putem sintetickih testova (Sandra, AIDA). Moze da se desi da imas veci mem skor na 150MHz jer su setovanja zategnutija nego na 166MHz.Takodje podigni napon za mem na 2.8V tada ti sistem mozda bude i stabilan na 166MHz sa zategnutim setovanjima. Kada si ustanovio max fsb (magistrala) onda menjaj mnozioc za cpu. Da bi imao rezerve slobodno vcore podigni na 1.85V i stavi na medium za 7+. 2400+ bi trebao da na toj voltazi radi barem na 2.3GHz (166*14)

BTW ako ti cpu radi na default vrednosti (2GHz) nije potrebno dizati vcore napon jer i ako je fsb veci to ne dovodi do nestabilnosti cpu-a
Javi sta si uradio.

CPU core voltage = 1,75v - napon na procesoru
DDR SDRAM voltage = 2,6v - napon na memoriji
CHIPSET VOLTAGE = 1,6v - napon na chipsetu (ne treba menjati sem ukoliko hoces da ides preko 210MHz fsb sto cisto sumnjam sa tom mem)
AGP VOLTAGE = 1,5v - napon na AGP-u za graf karticu, nema nekog znacaja sem da se sama kartica vise zagreva, ne dovodi do veceg o/c-a

OK! type;
Stvari stoje ovako:

1. 13,5x150; CPU-1,8v ,DDR-2,6v ,Chipset-1,6v ,AGP-1,5v; FSB/DDR-AUTO; AGP-66Mhz; DDR- BY SPD ( 8-4-4-3.0 )
Ovako radi!

2. 12x166; CPU-1,8v ,DDR-2,6v ,Chipset-1,6v ,AGP-1,5v; FSB/DDR- 5/5; AGP-66Mhz; DDR- BY SPD ( 8-4-4-3.0 )
E,kad se ovde nisam shlogirao,nikad necu. :eye:
Ovako se ne budi procesor i pritom se iskljuchi monitor! 😳
Kad mi snimi izmene u biosu, iskljuchi se monitor, onda ja "restart" pa on opet isto,onda ja turn off pa onda turn on, pa "insert"pa mi on kaze da mi procesor ne radi na odabranoj frekvenciji( ili tako vec neshto,mnogo sam se usr`o bio pa nisam bash zapamtio sha je pisalo ali neshto u tom fazonu ), onda ja "del", pa vratim na varijantu 1.

Onda opet:

3. 12x166; CPU-1,8v ,DDR-2,6v ,Chipset-1,6v ,AGP-1,5v; FSB/DDR- 6/5; AGP-66Mhz; DDR- BY SPD ( 8-4-4-3.0 )
Isto kao sluchaj 2.

4. 12x150; CPU-1,8v ,DDR-2,6v ,Chipset-1,6v ,AGP-1,5v; FSB/DDR- 6/5; AGP-66Mhz; DDR- BY SPD ( 8-4-4-3.0 )
Isto kao 2. i 3.

Znachi, varijanta 12x166 me neshto zeshce zeza......nece pa nece.
E, setovanje memorije nisam dirao, pa mozda zbog toga nije hteo da se probudi.Ali je chudno to shto se chuo "bip" na pochetku kad sam ga upalio tako da se memorija probudila!
Ali da se ne probudi 12x166;FSB/DDR-6/5....to mi vec nikako nije jasno!
To je totalno opushtena varijanta za memoriju ( koja mene inache vishe brine nego sam procesor ), a nije ni neshto mnogo zategnuta za procesor!
Brate...znachi nishta mi nije jasno....da nisam ja kupovao komponente, reko bih da mi nisu uvalili neshto drugo.
Mislim.... da ovako neshto moz` samo meni da se desi!-

P.S.-Ja sam sam i sklapao mashinu ctp; , ali .....mislim....radi...tako da nemoguce da sam neshto u tome zeznuo.Nema shta!-Sve shto ste mi rekli sam odradio kako treba bez ikakve moje improvizacije i nece.
Shto li se ne budi na 12x166 kad je to brza varijanta ko 13,5x150, ali za 2400+(tbredb), ne bi trebalo da predstavlja problem! 😕

Skoro da nema memorija koja radi na 3.0 za cas, stavi na 2.0 ili 2.5 ali nikako na 3.0 (cak ni Kingston hyperX DDR400 nece da radi na cas 3.0 iako postavim magistralu na 200MHz, samo na 2.5 ili 2.0, inace ova mem ide do 236MHz na 11-2-2-2.0) i podigni taj napon na memoriji na 2.8V i stavi na expert i postavi sledece vrednosti: 6-3-3-2.5, pa javi sta si uradio.

Da li si siguran da je u pitanju PC2700 (DDR333) mem, na tim tajminzima da neradi :eye: , cak i moj stari NCP PC2100 je radio na 166MHz sa zategnutim setovanjima 😱 :boom: :boom:

Pa memorija je 100% DDR333, pishe na njoj samo shto ime memorije ne pishe na papiricu ime nego na samoj plochici pa mi je nezgodno da pogledam iz kucishta...moram da je izvadim da bi video (ako treba pogledacu pa cu vam javiti) ali nije neka ranomirana.....verovatno nije totalni shit....mada kad sam uzeo plochu dali su mi memoriju koja nije bila "u taktu" sa plochom(tako je reko dechko iz "Plutosa") pa su mi zamenili za ovu ali sam ja imao problema i sa njo pri instalaciji XP,deshavalo se da mi pukne instalacija bash na mestu kad treba da snimi sve... i da finalizuje...i to se deshavalo jedno 10-ak puta za redom!-Onda sam ja odneo kucishte kod njega, on stavi setovanje memorije na BY SPD a bilo je na OPTIMAL,i instalira XP iz prve bez ikakvih problema....nisam mogo da verujem...i to sa mog diska koji nisam ni vadio iz cdrom-a.....I....na kraju zakljuchi da je moguce da problem pravi struja u mom stanu..da nije dobra instalacija ( shto nema shanse )...i od tad shljaka sa povremenim crush-om,ali sam ja to odma clockovao na 13,5x150,FSB/DDR-AUTO,tako da mislim da je zato bio crush...mada mi je i napajanje od 300W, a imam gomilu stvari u kuchishtu......elem
U,principu nije savrsheno ali ..... kod kog pa jeste ... uvek se nadje problem .. ali shto se tiche ovoga ne bi trebalo da se javlja!

Aj probacu da je malo "loosen up" za koji takt, kao shto ste mi rekli, pa cu vam javiti rezultat!!

HVALAAAA!!!!! :happy:

A da ti mem nije u 3 slotu, onom najdaljem od cpu-a i izdvojenom. On zna da zeza sa losijim modulima. Elixir DDR 400 nema sanse da radi na njoj, a dual chanel se ne moze aktivirati. Ako je u 3 ( ili 1 kako neko gleda ) onda je obavezno stavi u srednji ili onaj blizi procesoru.Inace 2400+ radi na 2000 zivih MHz te 12x166 mora da prodje , niti je velika magistrala, niti si preso difolt. Probaj mem na 5:4 u ovom slucaju, znaci cpu 166x12 a mem 5:4 (266) , mada mi nije jasno kako 333 nece da radi.

Lepo kazu ljudi:"Don't fix it if it's not broken!".Ali kad sam vec krenuo,ici cu do kraja!
Ovako stoje stvari!
Imam dve memorije ACE-2x256DDR333(PC2700) koje su stavljene ovako:

procesor

----------------------------- 1 prazan
-----------------------------2 ACE
-----------------------------3 ACE

ivica ploche

Stavio sam memoriju na 2,8v , i Vcore na 1,8 i 12x166 , FSB/DDR - 6/5 , DDR -Optimal ( chini mi se da je 7-3-3-2,5 ali nisam siguran ) , snimio sve i.....radi....!
Ali je onda nastao drugi problem.....XP je totalno pobrljaveo!-Nisam imao modem,tj. u Device Manageru nisam imao nishta....znachi kad treba da mi pokaze hardverski deo,...prozor je bio prazan,ja kliknem na "scan for hardware changes" on nishta ne prikazuje.
Ja onda odem u System Restore i vratim ga na par dana ranije i na pola restore-ovanja desi se crush i pishe " page_file__in__non__paged__area" i "check for available disk space or some newly instaled hardware"-neshto u tom smislu!-Ja startujem XP pa opet na restart on opet isto uradi na istom mestu..slichn kao kod instalacije XP-a shto mi se deshavalo!
Ja onda resetujem bios(pritom sam bio iskljuchio u biosu serijske i paralelne portove poshto ih ne koristim- sve na disabled, ali je tako radio neko vreme), pa onda opet restore i on sad shljaka na 13,5x150,FSB/DDR-AUTO!

E,sad....ne znam da li moze XP da se zbuni zbog non-stop clockovanja u smislu restarta i crush sistema ili je to zbog mog pametovanja onih portova!
Pa sam ja lepo moslio da ja vratim sve na 12x166 i ostalo i da probam da preistaliram XP, ali shta da radim ako mi se desi sluchaj koji mi se deshavao pri prvoj instalaciji...da se non-stop rushi na istom mestu..........kolko sam ja skontao verovatno kad se greshka pri nekoj instalaciji ponavlja na isto mesto onda verovatno nije u pitanju hardware-ski problem!

I`m pain in the ass, am I?! 😀 😀 😀 😀 😀 😀

Memorija ti je u pitanju, losijeg je kvaliteta i ne moze da izdrzi tu frekvenciju. To ti je najlogicniji odgovor. Probaj da uzmes od nekog druge module pa probaj ponovo. Ili iskljuci Dual mod tako sto ce popuniti prva dva mem slota do cpu-a. Mozda ti nece biti brzo kao dual 166 ali ce ti ipak raditi. Sigurno ce biti brze od 150MHz (trebalo bi)

HaHaHaHa!!!! :mrgreen:
Radi!!! ctp;
Ne znam kako ali radi!! (D)
Stavio sam 12x166,FSB/DDR-5/4, DDR- OPTIMAL, Vcore-1,8v, DDR-2,8 i shljaka, a prvo sam probao na 6-2-2-2,5 i startovao se XP ali je toliko bio spor da me smorio..pola sata mu je trebalo da uchita sve, ja rrestartujem i stavim na optimal(nije neshto mnogo jache setovanje ali...) i on shljaka!
Ja sam ustvari prvo stavio memoriju na 2,7, pa mi je XP brljao, sad sam je digo na 2,8v i radi ko luda, bez grashke (bar za sad)!!
Dobro..u principu...nije ovo neki clock....ali mi temperatura na procesoru ide do 45 max!
XP je nikad gori :eye: !-Pogubio je sve zivo po registry-u od kad mi se restartovao za vreme restore-ovanja!-Ne zna gde mu je pedu a gde vugla, ali me je on i ranije zezao tako da sam se o onako spremao da ga reinstaliram!!

:happy:

Cestitam, ipak se isplatilo truda. :happy:
Kad zamenis memoriju koja je ocigledno problem ici ce i vise. Probaj sad, dok si na starom Win-u, da smanjis napon na cpu. Skidaj po 0,25 i testiraj dok ne pukne, a onda vrati na prethodnu vrednost. Mozes i da dizez jos magistralu, a mem ostavi na tom odnosu i olabavi je recimo na 8:3:3:2,5 pa probaj. Izvestavaj. cheers

Ma to mu je ispod default-a 12*166=1992MHz u odnosu na 133*15=1995MHz, xp2400+ koji je trenutno kod mene teram na 9.5*225MHz=2138MHz na 1.65V i ne smrzava masinu. Sto mucis taj cpu bespotrebno!?!?! Smanji mu napon, taj ti je napon potreban samo ako ga dizes na 2.3+GHz.

Inace sa 5/4 deliocom memorija ti radi na 133MHz, onda ti je bolje da ga vratis na 133*15 jer ovako mozes samo da imas gubitak u brzini.

Sve mi je jasno, ali tesko je coveku pomoci na daljinu, te prvo idemo sa opustenim, sigurnijim varijantama. Taj XP se mora dici na difolt naponu na 12x166, al ga zeza mem. Tesko je ista isprobavati kad te tako zavlaci jedna bitna komponenta. Postoji tu resenje tipa izvuces iz 3 slota modul, ostavis jednu mem i to ce vec ici bolje ( bar bi trebalo ). Al nije to to.

Hmmm...OK... 🙄 ali sam mislio sam da ovo bude samo pochetak....nisam mislio da ga ostavim ovako!-Posle instalacije Xp sledi izivljavanje! :twisted:
Hteo sam ustvari da vidim do koliko ce da ide pa cu posle da vidim shta cu dalje!
Ostavio sam ga ovako da vidim kako ce da radi memorija jel mi ona pravi problem ali nece on josh dugo ovako......teram dokle moze...pa ako nece vishe...onda zamenim memoriju pa teram dalje (gas do daske pa kad nece skolinsh dasku pa derash dalje) 😉
Dobro..dobro...evo smanjujem procesor na 1,7v i stavljam FSB/DDR-5/5 i 8-3-3-2,5.....recimo...pa cu onda da se igram sa magistralom da vidim granice, ali me zeza XP neshto se mnogo zbunio pa ne mogu da startujem ni jedan test...svi zivi fajlovi su mu corrupted....smorio je........ O🙂 ali ne josh dugo!
Videcu shta ce reci posle instalacije pa cu vam javiti.

Hmmm....a....ova....ACE....memorija....to mu dodje kao neko djubre,a!?
Nije neka!?
.......Mislim da je dobra ne bi me zezala toliko,a!?

Samo ti probaj, Win se bar lako instalira. Ako se ne varam, ulazis u fazon. :banana:

Uspeo sam da smestim 12x166 i FSB/DDR - 5/5 i radi(prchkao sam malo po regestry-u i uspeo da osposobim 3Dmark tako da ga je prosho opushteno bez crush-a) ali kad sam probao 11,5x174,FSB/DDR - 5/4 nije hteo...kaze da cpu nece na da radi tako
btw spustio sam napon na 1,65!!! 🙁

I dalje memorija, nForce ne voli asinhroni rad, i sve sto nije okrugla cifra (100MHz, 133MHz, 166MHz, 200MHz) u asinhronom radu dolazi do brljanja. Inace to sto prijavljuje da cpu nece da radi, nije u pitanju cpu nego upravo mem samo sto se tako manifestuje. To se meni isto desava kada postavim 240MHz*9=2160MHz, naprosto mem ne moze da izdrzi. Takodje kada postavim magistralu na 194MHz sa deliocom 6/5=233MHz memorija, masina ne radi. Znaci okani se asinhronog rada memorije i magistrale.

Hmmmm....OK...znachi od sad pa na dalje idemo samo sinhrono....
Trenutno je na 180x11,5 , FSB/DDR - 5/5 , ....I super radi...i ne greje se uopshte....siguran sam da moze josh.....ali definitivno necu moci nishta da testiram dok ne reinstaliram XP!!Onda idem do kraja
....Negoooo...znachi ako idem preko 200FSB i on zeza onda dizem na 1,8v Vcore,a!?
E,da...jel moguce,recimo da ako budem uzeo neku bolju memoriju tipa Kingston400 da nece da pravi konflikte u asinhronom modu poshto je jacha i bolja od ove moje...mislim...znam da je u pitanju nforce2 a ne memorija ali mozda ako je neka jacha i bolja mozda izdrzi,a!?-Pitam zato shto treba da menjam memoriju iz nekih drugih razloga pa kad vec uzimam drugu, uzeo bih neku "do jaja"!!

Ma bre covece sta si zapeo za taj asinhroni rad, cpu ti je vec otkljucan, smanji mnozioc i podigni magistralu.

Sto se tice memorije "do jaja" za nju ces morati da odresis kesu "do jaja" ali neces nista postici sa ASINHRONIM radom jer ti nece raditi. Vec sam ti jednom naveo da ma koja je memorija u pitanju nece ti raditi. U sinhronom modu mi je kingston isao do 240MHz na najostrijim setovanjima, a u asinhronom, nije hteo da mrdne preko takta fsb-a

Hmmmm....OK...znachi od sad pa na dalje idemo samo sinhrono....
Trenutno je na 180x11,5 , FSB/DDR - 5/5 , ....I super radi...i ne greje se uopshte....siguran sam da moze josh.....ali definitivno necu moci nishta da testiram dok ne reinstaliram XP!!Onda idem do kraja
....Negoooo...znachi ako idem preko 200FSB i on zeza onda dizem na 1,8v Vcore,a!?

Sve je to lepo, al smao da ti kazem ides potpuno naopako :?
Ako zelis da vidis dokle ide memorija smanji umnozak na minimum, npr 7x ili 8x ili nesto malo da mnozenjem sa fsb dobijes oko 1500mhz i onda lepo dizes magistralu kolko hoces i prvo vidis dokle ide memorija(cpu na default naponu!). Tek dad si siguran da memorija radi stabilno (koristi prime95 ili nesto slicno), tek onda dizes klok procesora preko 2000mhz i to polako (umnoskom dizes klok!), a kad nece dalje stabilno na default naponu procesora, tek onda dizes napon cpu iznad defaulta. Npr moj barton ima default 1.65v, a ja ga drzim non stop na 1.5v 2100mhz (manje se grije na nizem naponu) i to mu je idealan klok.... Bio sam malo opsirniji ctp;

Pozdrav :wave;

Sale_Fanatic je napisao(la):
Ma bre covece sta si zapeo za taj asinhroni rad, cpu ti je vec otkljucan, smanji mnozioc i podigni magistralu.

Sto se tice memorije "do jaja" za nju ces morati da odresis kesu "do jaja" ali neces nista postici sa ASINHRONIM radom jer ti nece raditi. Vec sam ti jednom naveo da ma koja je memorija u pitanju nece ti raditi. U sinhronom modu mi je kingston isao do 240MHz na najostrijim setovanjima, a u asinhronom, nije hteo da mrdne preko takta fsb-a

Dobro...dobro...lagano...nemoj da vichesh odma` :mrgreen:
Od skoro sam ja u "oc vodama"....uchim lagano.....
.....Mislio sam samo da ako idem asinhrono da cu moci vishe oc-ujem, ali izgleda sam pogreshio... 🙁

DADE je napisao(la):
...

Sve je to lepo, al smao da ti kazem ides potpuno naopako ?
Ako zelis da vidis dokle ide memorija smanji umnozak na minimum, npr 7x ili 8x ili nesto malo da mnozenjem sa fsb dobijes oko 1500mhz i onda lepo dizes magistralu kolko hoces i prvo vidis dokle ide memorija(cpu na default naponu!). Tek dad si siguran da memorija radi stabilno (koristi prime95 ili nesto slicno), tek onda dizes klok procesora preko 2000mhz i to polako (umnoskom dizes klok!), a kad nece dalje stabilno na default naponu procesora, tek onda dizes napon cpu iznad defaulta. Npr moj barton ima default 1.65v, a ja ga drzim non stop na 1.5v 2100mhz (manje se grije na nizem naponu) i to mu je idealan klok.... Bio sam malo opsirniji ctp;

Pozdrav wave;

OK!...Da rashchistimo neshto mrgreen ....ako hocu da vidim granice, cilj je da mi mnozilac bude shto manji a FSB shto veci...tako sam bar ja u stvari sve skontao i tako sam i krenuo da radim samo shto mozda idem "unatrashke" jer hocu da vidim koji je maimum FSB na svakom mnoziocu i kako se ponasha memorija, onda kad dodje do max onda skinem mnozilac za pola pa teram FSB do max i tako dok mi mnozilac ne dodje na 8-9, mada ne veruje mda ce doci dotle zato shto mi je sad na 10,5x189 a ne znam shta ce da kaze memorija kad mi FSB predje 200......mislim.......valjda nisam mnogo mlatnuo......ja sam od skoro u "oc vodama" a i memorija me zeza pa..."mi je ovo sve tako konfuzno"....treba mi malko vremena...

E,da,skinuo sam prime95 i memtest, ali mi nije jasno kako da ga stavim na bootabilan disk...gde mogu da skinem te fajlove i jel moze da se recne na RW!?

HVALA NA STRPLJENJU!!! happy

Definitivno mi FSB ide maximalno do 180 i to je kraj, sve preko toga nece da startuje XP...mislim probude se svi uredjaji ali kad dodje do uchitavanja XP on se skuca i posle par sekundi restrtuje sam i tako u krug dok ne smanjim na 180....a mnozilac mi ide do 12,5 sa 180 FSB-om i to je kraj chak sa setovanom memorijom na 8-3-3-2,5 pa i 6-3-3-2,5!! - Nema vishe...verovatno memorija smara...ali brate kad pogledam vashe mnozioce i FSB-ove, ja ko da imam traktor.... 🙁 🙁 🙁 🙁

Bla.....nishta dok ne nadjem drugu memoriju...... 🙁 🙁 🙁 🙁

Nego kako da zbudzim ja taj butabilni disk da proverim mem i cpu da vidim shta ce testovi da kazu!!??

HVALA NA STRPLJENJU :happy:

Nazad
Vrh Dno