Šta je novo?

AMD Athlon XP 2000+

jamajka

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2007
Poena
304
Imam
procesor AMD Athlon XP 2000+ (133x12.5=1666 MHz), SocketA, palomino
maticnu plocu MSI KT400
memoriju 512 MB PC3200 (200 MHz)
E sad na koliko se ovo moje cudo moze dici najvise?
Ja sam pokusao nesto i uspeo sam maksimalno da dobijem 1750 MHz (140x12.5) sto je samo 5% brze od defaulta, a i tad je sistem nestabilan (zalosno). Napon nisam dirao jer je on default 1.744v. Kako do vece brzine? U BIOSu imam otkljucane opcije i za FSB i za mnozioc ali…
Memorija je postavljena na Auto, pa to ne bi trebalo da bude problem. Pokusao sam sa jos nekoliko kombinacija i jedino sto dobijem je da sistem nece ni da se podigne. Probao sam 166x8=1328 MHz (cisto da vidim dal mogu da podizem vrednost za FSB do 200 npr) i racunar ni da startuje. O cemu se radi? Gde gresim?

Prilozi

• cpu-z.webp
    cpu-z.webp
    29.8 KB · Pregleda: 94
Taj procesor nije "otključan" pa množilac nesmeš da diraš. Par ljudi koje znam ga je držalo na FSB-u 150 bez ikakvog dizanja voltaže (što i nije Bog zna koliko primetno). Sumnjam da može preterano više a da sve to stabilno radi za svaki dan.

EDIT: E sad, postoji način da se taj procesor "otključa" (proguglaj malo, sigurno je ostao negde neki turorial), ali je opet pitanje koliko će to sve biti stabilno na kraju i da li se sva ta akrobatika sa šaranjem procesora uopšte isplati sa gledišta performansi.

Poslednja izmena:
Imao sam isti taj proc i plocu msi kt3v i koliko se secam plafon sto je mogao da izvuce bilo je oko 1.92GHz Mislim da je magistrala bila na 152-153 e sada koloko je bilo stabilno......:-devil-:

Uf, nesrecna ti to kombinacija za klokovanje:

1) Palomino Core, koji je ionako nategnut na tim klokovima ima jos jako malo mesta za dalji overklok. Izgleda i da je zakljucan, cim se ploca ne budi na 8x166. Inace, poprilicno se greje ta generacija Аthlon-а, tako da je posedovanje jaceg kulera imperativ! Ocekuj oko 15-ak% ako je procesor raspolozen...
2) Ploca ima VIA KT cipset koji nije u mogucnosti da zasebno zakljuca takt PCI/AGP magistrale nevezano od FSB-a, tako da su vrlo moguci problemi kad se ploca prebaci preko 150MHz za FSB (tad PCI dodje do 38MHz)

Jedino da spustis memoriju da radi sinhrono na 133 (DDR266), a da joj zategnes latence sto je vise moguce npr 2-5-5-5. Ako ne verujes, provrti 3DMark2001 kad je memorija auto/ddr400, i kad je 2-5-5-5-ddr266. Brze je ovo drugo 😉.

Ne isplati se klokovati taj procesor... Jedan od najlosijih iz Athlon XP serije. A i neces dobiti puno, mani se corava posla!

...Mnogo zeznut posao...Kad bi bar imao NF-7 ili nesto na NF2-U...Ovako mozes do 140-150 za fsb. Pa skontaj kako je to fabricki nabudzen proc kad mu je voltaza 1.75v!

Ne isplati se klokovati taj procesor... A i neces dobiti puno, mani se corava posla!
CooLa je sasvim u pravu po pitanju OC potencijala ovog procesora.
Ako te ne zadovoljava ono što sa njim možeš postići bolje ga prodaj, još uvek postoji tražnja za takvim procesorom,a pazari neki overklokabilniji .Sa otključanim Atlonom 1700 ili 1800 možeš postići više nego sa Atlonom 2000. Ili uz doplatu uzmi Barton 2500 .
Ipak najbolji savet ti je : Ne isplati se,mani se corava posla.:wave:

Znaci Srecko neje imaja srecu i ete - nesreca!!!
A platio sam tu konfiguraciju 2002. godine oko 700 *******.
A sta mi predlazete oko upgradea?
Da menjam procesor (sto mislim da je malo prevazidjeno, ipak je to SocketA), ili da izvodim neke finansijske akrobacije pa promenim i maticnu i procesor, s tim sto ne bih ulagao previse, npr do 50e, i ovo prodam (ako znate kako se krecu cene tj. koliko bi dobio za cpu i mb). I sta mi predlazete???

to sve zavisi zasta koristis racunar, evo i moja konfiguracija je matora i raspala ali meni definitivno radi posao bez obzira na socket A,AGP slot i ostalo. E sad, ako ti racunar treba samo za igre i zezanje onda menjaj sve to sto pre. Naravno pojedinacni upgrade komponenata kao opcija postoji ali je i najskuplji i nikad neces imati korektno zaokruzen racunar-cas ti fali memorije, pa onda grafike, pa prostora na disku...a onda opet ukrug i nikad kraja bacanju para:crash:

Prodaj plocu i proc za 45e i dodaj tih 50e iz steka i uzmi bartona 2500+, abita nf7 ili epoxa za isti proc ne znam oznake neka kaze neko ako zna i ostace ti pare za 256 memoriju.
Moj savet

Da, ako hoce da skuplja iskustvo u OC starih racunara. Ako vec dodje u situaciju da treba da kupuje nesto, neka ide na nesto savremeno i naravno, novo. Jeste dosta skuplje, ali ne treba da zuri, nek skupi jos para i nek obavi prelazak kako valja.:smash:
Pa sta mislite zasto ja ne prelazim na c2d? Nije jedini razlog to sto sam AMD fan :banana:
Nadam se da necu biti pogresno shvacen, samo sam protiv varijante 'sa-polovnog-na-isto'.
Ne isplati mu se nikako.

Znaci Srecko neje imaja srecu i ete - nesreca!!!
A platio sam tu konfiguraciju 2002. godine oko 700 *******.
A sta mi predlazete oko upgradea???
Da budeš strpljiv dok opet ne prikupiš 700 EUR-a za kupovinu neke kvalitetne konfiguracije.
Dao Bog da i ona posluži 4-5 godina poput ove,mada sam nešto skeptičan obzirom na brzinu tehnološkog zastarevanja.

Ako ti je hica [meni bi bila cim imam pare u rukama ...😀 ] salim se ako hoces sacekaj da prikupis jos koju kintu i pici na nesto novije

Sto se tice OC potencijala ovog procesora: smrtno kriminalan!

Pod smrtan mislim da umire kako hoces od pregrevanja
A pod kriminalan - imam kuci 15 (citaj: petnaest) komada. Pregorelih!

OK. Nema leba od ovog procesora.
U svakom slucaju hvala svima na odgovorima

Nazad
Vrh Dno