Šta je novo?

AMD Athlon X2 7750 BE stigao u Srbiju!

Imam maticnu asus m2n sli deluxe - skinuto sa asus sajta"
CPU Support AMD® Socket AM2+/ AM2 Phenom FX(2000MT/s)/Phenom(2000MT/s)/ Athlon 64 X2 / Athlon 64 FX / Athlon 64/ Sempron
AMD Cool 'n' Quiet™ Technology
Kako ce raditi sa 7750 zbog 2.0HT koliko posto ce raditi sporije zbog 2.0HT ili to bas i nema mnogo veze?

Savet

Imam u planu "Kumu" 7750 x2 ,ako neko moze da mi posavetuje,i ako ima iskustva sa istim procesorom,naravno i plocu bih pazario,dvoumim se izmedju GIGABYTE GA-MA770-UD3 i GIGABYTE GA-MA790X-DS4,da ne pisem sta koja ima,razlika je oko 2000 din,koliki bi mi minus bio sa 770 chipsetom a koliki plus 790x,citao sam za 7750 da bez problema radi na 3.1ghz sa stock kulerom.Sve ovo mi je kao neko "prelazno" resenje,cak mi je lokalni prodavac preporucio 5050E x2!Hvala unapred.:wave:

Ja bih uzeo GA-MA770UD3 sa AMD770/SB700 jer je GA-MA 790X AMD790/SB600....
Kao vlasnik ASUS-ove varijante one prve,ali sa AMD770/SB600,ukoliko ne planiras crosfire sa vise grafa posluzi ce ti,posteno, jer je tu eventualno taj SB600 usko grlo...
Plus jos 2000din....Odluci sam!:type:

Ja bih uzeo GA-MA770UD3 sa AMD770/SB700 jer je GA-MA 790X AMD790/SB600....
Kao vlasnik ASUS-ove varijante one prve,ali sa AMD770/SB600,ukoliko ne planiras crosfire sa vise grafa posluzi ce ti,posteno, jer je tu eventualno taj SB600 usko grlo...
Plus jos 2000din....Odluci sam!:type:

GigaByte MA790X-UD4 je 650 Dinara skuplja od MA790X-DS4 a ima SB750.

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=3002

User demios je obecao neki review dok obavi neke stvari ;)
Ploca izgleda bas fino i sacekajmo test demios-a.
Izgleda da uspjesno otkljucava X3 sto je meni bitno.

:wave:

Poslednja izmena:
Ni ne pomisljaj da stavis 7750 na gigabyte sb 600...na ploci iz potpisa stabilno "posle teskih muka" sam izvukao 2800mhz...2900 moze ali svaki sat zamrzavanje a na 3000mhz svakih 5 minuta zamrzavanje...zao mi 5000BE koji je za 24/7 lepo isao na 3100...naravno,govorim iz svog iskustva a kako sam daleko od pocetnika onda nemoj sumnjati da nisam sve opcije iscrpeo sa sve menjanjem memorije...

Ni ne pomisljaj da stavis 7750 na gigabyte sb 600...na ploci iz potpisa stabilno "posle teskih muka" sam izvukao 2800mhz...2900 moze ali svaki sat zamrzavanje a na 3000mhz svakih 5 minuta zamrzavanje...zao mi 5000BE koji je za 24/7 lepo isao na 3100...naravno,govorim iz svog iskustva a kako sam daleko od pocetnika onda nemoj sumnjati da nisam sve opcije iscrpeo sa sve menjanjem memorije...

Pošto si imao 5000BE, da li možeš da nam kažeš kolika je stvarna razlika u performansama između pomenutog procesora na 3.1 ghz i 7750 na 2.8 ghz. Pre svega mislim na igre.

Da ne preteram,oko 0000000,1...dobitak je sto sam memoriju mogao da iskoristim na 1066 sto je pokazalo novi dobitak od 000000,1...tako da je prica sa ovog i ostalih foruma kako je nesmislena zamena 5000BE za 7750 izuzetno tacna...

Ipak,ja sam iz decijeg kompa prodao 3600+ pa stavio 5000BE a sebi uzeo 7750 pa je to imalo smisla inace ne bih menjao...

Naravno ostaje prica da ljudima ide stabilno 7750 na 3,1 (to za 3,3 uzmi sa rezervom) sto bi verovatno uticalo u razlici ali ne vise od 10%...

Ja uspem da dignem 7750 na 3,0 oko 5 minuta dok ne zamrzne...tako sam u GTA4 merio 5000BE i kumu,oba na 3,0 i sa 5000 sam imao 33fps a sa 7750 38fps...eto...

Nemam drugu plocu za 7750 da vidim da li je los primerak CPU ili ga moja ploca ne trpi,uglavnom ma sta radio sa sve najvecim naponima koji postoje na ploci 2800 mi jedino stabilno,a 2900 i 3000 mogu da slikam a 3100 se saginjem da vadim bateriju za bios...

Da ne preteram,oko 0000000,1...dobitak je sto sam memoriju mogao da iskoristim na 1066 sto je pokazalo novi dobitak od 000000,1...tako da je prica sa ovog i ostalih foruma kako je nesmislena zamena 5000BE za 7750 izuzetno tacna...

Ipak,ja sam iz decijeg kompa prodao 3600+ pa stavio 5000BE a sebi uzeo 7750 pa je to imalo smisla inace ne bih menjao...

Naravno ostaje prica da ljudima ide stabilno 7750 na 3,1 (to za 3,3 uzmi sa rezervom) sto bi verovatno uticalo u razlici ali ne vise od 10%...

Ja uspem da dignem 7750 na 3,0 oko 5 minuta dok ne zamrzne...tako sam u GTA4 merio 5000BE i kumu,oba na 3,0 i sa 5000 sam imao 33fps a sa 7750 38fps...eto...

Nemam drugu plocu za 7750 da vidim da li je los primerak CPU ili ga moja ploca ne trpi,uglavnom ma sta radio sa sve najvecim naponima koji postoje na ploci 2800 mi jedino stabilno,a 2900 i 3000 mogu da slikam a 3100 se saginjem da vadim bateriju za bios...

Imam 7750be u dve ploce doduse isti proizvodjac isti chip set ali i to nesto ogvori. kuci u htpc masini radi na mnoziocu 15 tj na 3.0 non stop download itd. ploca je gigabajtova 780g chipset sa integrisanom grafickom koja ima svojih 128mb ddr3 da nejurima sad model. na poslu imam gigabajtovu MA78G-DS3H koja takodje ima i integrisanu gr ali u njoj je i 4850 i takodje joj je mnozioc 15 radi na 3.0 stabilono ko stena. nisam oc nista drugo niti sam dirao napone. napajanje kuci mi je od 500w a na poslu coler master od 430.
mozda noviji bios na tvojoj ploci ili ako je neka beta da se vrati na stari, a ako mu napajanje nije adekvatno oce i zbog toga. nemora da bude neko od 650w ko sto vidis moze i od 430 ali da je kvalitetno.

Nije do BIOS-a (daj bože da grešim ali iskustvo mi govori tako), kod mene radi G2 na BIOS-u koji ne znam ni dali je imao podršku za G1. :d
Moje mišljenje je da je problem do HW nekompatibilnosti odnosno stari čipset a ovamo novi HT... Ali to kažem onako "dunđerski", fedja, Nedjo ili ivanbo bi to verovatno temeljneo i slikovito mogli da objasne.
S' druge strane 33fps vs 38fps je sve samo ne "dobitak od 0000000,1", po meni to je veliki dobitak za isti "tip" (dual core) procesora.

Poslednja izmena:
0,00001 procenata jeste kao sto sam i napisao u slucaju 7750 na 2,8 i 5000 na 3,1 i tu nema nista nejasno....

Zasto to kod mene ne ide ne znam,nisam hteo da pokrecem temu i pitam iskusnije jer je manje vise sve objasnjeno na forumu i sve to sam pokusao pa ne vidim sta bi neko novo mogao da mi kaze...mozda da mu dovedem jos 220v na cpu,to nisam probao...
Moze biti da je taj neki VID napon koji se pominje u tutorijalu ali ga ja nemamu biosu,a ranije biose ne smem da stavljam jer samo najnoviji vidi 7750...

Ako mi napajanje za koje sam dao 80EU ne valja onda super...da @stiglar,zato sam i rekao da sam video da ide lepo na 780g i sb700 chipsetu ali na mom 770-sb600 ne ide a kako je samo prelazna varijanta do leta i phenoma 2 onda se ne nerviram...

@crossfire...3-3,1 nije isto sto i mojih 2,8 a ocekivao sam 3,0...na 2,9 zamrzava posle pola sata-sat a na 3,0 posle 5 minuta...najvise sumnjam ne ****** sa memorijom a kako sam jos par na 800ddr probao i sve je isto onda vise ne znam...

Uglavnom da,slazem se da je bolje imati 7750 nego 5000 pa sam se zato javio da savetujem kolegu da ne uzima nista sa sb600 chipsetom,bar ne gigabyte...

Hm

Pa pazi,onda bolje da uzmem TA790GX A2+ 5.x NB790/SB750 podrshka za sve zivo,tako sam bar odlucio,a zvao sam Lithium OC House u vezi Asus M3A78-T(mnogo lepa ploca po onome sto sam video u vezi iste) i kazu ljudi,ne uvozi se ploca kod nas vise,i tesko da se moze naci na trzistu...Tako da bi mi ti jedino "bolje" a i jeftinije resenje bilo od ovog biostara...Par ljudi je pohvalilo Taiwansku firmu,nista posebniji nije msi,asus...dolaze sa istog dela planete valjda...:)

Hehm izgleda ja bash imam srece sa 7750BE na 790gx XE bez problema je ostisao na 3.1ghz stabilan je posle torture Prime95 i Linx i naravno gaminga...Samo povecan mnozilac na 15.5 i to je to nista vise nisam dirao...EEEE sad

1.Sta je to ACC i cemu on doprinosi
2.Ne znam dal smem vise da klokujem na ovom mom napajanju?
3.Temperature su kod mene smesne pa reko koliko josh realno da ocekujem kloka bez povecanja napona?

Hehm izgleda ja bash imam srece sa 7750BE na 790gx XE bez problema je ostisao na 3.1ghz stabilan je posle torture Prime95 i Linx i naravno gaminga...Samo povecan mnozilac na 15.5 i to je to nista vise nisam dirao...EEEE sad

3.Temperature su kod mene smesne pa reko koliko josh realno da ocekujem kloka bez povecanja napona?

1.Doprinosi vecoj OC margini i stabilnosti kod P1 i njegovih derivata.
2.Hm,hm...Mozes,ali nemoj preterivati sa naponom.
3.Mozda do 3,2ghz,za vise ce trebati malo vise struje procu.

Hvala na brzom odgovoru...Mada mislim da necu preterivati i za 200mhz OC(koliko sam video 3.3ghz je ono neki MAX sa Kumu) da povecavam napon i uticem na dodatno zagrevanje

E da meni je ACC trenutno disabled...Ako ga enable-jem a ne planitam da OC vise, hoce li to doprineti nekom boljitku u performansama

Hvala na brzom odgovoru...Mada mislim da necu preterivati i za 200mhz OC(koliko sam video 3.3ghz je ono neki MAX sa Kumu) da povecavam napon i uticem na dodatno zagrevanje

E da meni je ACC trenutno disabled...Ako ga enable-jem a ne planitam da OC vise, hoce li to doprineti nekom boljitku u performansama

Performanse nece poboljsati,samo stabilnost sistema na povisenom kloku.:wave:

Aha...Pa i ovako je stabilan :) :) makar za sad...ACC nesto kasnije kada dodje bolje napajanje pod shake :)

jonesba aj baci neki cpu-z i speed fan screenshot ako nije frka,posto sam vec odlucio za tu plocu i TAJ procesor. :)

Super,hvala,samo je l` ovo 60c cpu temp ili mi se cini,i da nije malo mnogo za ovo doba godine,i jel Vista x64 ultimate?:)

p.s. aj zvekni i 3d mark 03 ili 06 kada budes imao vremena,tako nesto uzimam,samo za pocetak cu koristiti njegovu hd3300 dok ne skupim pare za pcie kasnije :)

Super,hvala,samo je l` ovo 60c cpu temp ili mi se cini,i da nije malo mnogo za ovo doba godine,i jel Vista x64 ultimate?:)

p.s. aj zvekni i 3d mark 03 ili 06 kada budes imao vremena,tako nesto uzimam,samo za pocetak cu koristiti njegovu hd3300 dok ne skupim pare za pcie kasnije :)

TMPIN2 je temp proca.

Au,pa onda mi nece trebati klima na leto u sobi...:) A i ako je chipset 60c,koliko sam citao gigabyte chipsetovi na 80c default rade...:smoke:

1. ACC - Advanced Clock Callibration - kalibrise klok signal izmedju jezgara i southbridge-a, po recima ljudi iz AMD-a, sinhronizacija jezgara HTT linka i SB-a je neposredna kod SB750.
2. Problem moze da bude i napajanje na ploci, t.j. VRM, t.j. naponska jedinica. Ako prekoracis 140W, niko ti ne garantuje stabilan i pouzdan rad.
3. Temperature nisu visoke, ali pri oc. i load-om, Phenom, t.j. Athlon X2 7750 nece trpeti vise od 50-55 stepeni. Preko toga dobices BSOD. Prema tome, treba ti dobro hladjenje, ploca i naponska. Ja sam na DFI DK790FXB izvukao 3.5 ghz, a stabilno je radio na 3.4 Ghz taj Athlon 7750.

Evo reza u 3d mark 05 (nemam ova dva)

http://img297.imageshack.us/img297/809/3dmark05klokovan31ghz.jpg

Uhhh ovo je dobro objasnjenje...hvala drfejda :)

E da sto se tice temperatura...Onaj TMPIN1 sa 60C....Ja sam celu plocu ispipao i svuda je mlako do hladna...Stvarno ne znam koji je to deo ploce sa tolikom temp jer kontam da bih morao da osetim te Celzijuse :)

MIslim koliko je tacan taj HW monitor a kontam da jeste posto se slazu sa ocitavanjima iz BIOSA

E da rez je 4670 :) nije integrale

Moze na PM gdje si kupio plocu i koliko si platio. Na pc berzi je nema.
Sa slike se vidi da ima sve oklopljene kondenzatore!?
KONACNO uATX a da ima 2 funkcionalna PCI slota kada se ubode dual slot graficka. Ploca bas obecava, samo ako nije skupa...

Meni se svidja i to sto je NB pomjeren gore pa prilikom montaze klasicnog kulera (npr. TX2) isti ne uvlaci topli vazduh za chipseta.

Poslednja izmena:
Moze na PM gdje si kupio plocu i koliko si platio. Na pc berzi je nema.
Sa slike se vidi da ima sve oklopljene kondenzatore!?
KONACNO uATX a da ima 2 funkcionalna PCI slota kada se ubode dual slot graficka. Ploca bas obecava, samo ako nije skupa...

Meni se svidja i to sto je NB pomjeren gore pa prilikom montaze klasicnog kulera (npr. TX2) isti ne uvlaci topli vazduh za chipseta.

Ne svidja mi se sto ima 4-pinac za napajanje procesora, inace ostalo deluje ok.

Ne svidja mi se sto ima 4-pinac za napajanje procesora, inace ostalo deluje ok.

Ajdeee...
Zasto ti se ne svidja i sta ce mu EPS???

Imas li ti predstavu o znacenju recenica koje ispisujes na ovom forumu: "...790FX je jaci od 790GX..." i da ne kvotiram...

Razmisli bre pre nego li napises takvu gomilu gluposti. Cilj foruma nije skupiti sto vise POSTova vec reci i posavetovati nesto konkretno i konstruktivno.

Grow Up, Grow Up malisa...

Poslednja izmena:
Heh imao sam TA 770 plocu koja je imala EPS 8 pina i naravno nikako se ne moze reci da je bolja od 790GX serije koja ga nema...Jer koristio sam obe ploce plus TA780G i za sada naravno najbolje se pokazuje 790GX XE samo da tako i nastavi :)

Nazad
Vrh Dno