Šta je novo?

AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor +4400

dij4b0la

Cenjen
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poena
151
kako da klokujem racunar?i do koliko MHz mogu da ga klokujem sa sledecom konfiguracijom?

33mak9k.png

2r5rs7p.png

f3sxfb.png

amqt8h.png

2q9xwfm.png

2100g7s.png

hvala u napred :D:D:D

Sve zavisi od kulera i koliko ti ploča dozvoljava da podigneš napon procesoru?

Kao sto rekoše chupo92 i SuperStarr, ova ploča je nezahvalna za neki ozbiljniji OC i samim tim što (ako me sećanje ne vara) sa defaultnim biosom nema opciju dizanja voltaže za CPU (ispravi me ako grešim)...

E sad, ako si i pored ovog rešen da overklokuješ, evo ukratko i u grubim crtama, kako i šta...

Nakon ulaska u bios, klik Ctrl+F1 da bi otvorio tzv. napredne opcije...

Odradi sledeća setovanja:

cpu clock ratio - 11
pcie clock - 101 MHz
HT speed - 600 MHz

...dalje
DRAM Configuration->
Set Memory clock -> manual
memory clock - x4 (800 MHz)
..exsperimentiši sa memorijom (DDR II timing): Auto/Manual; memory clock x3(667 MHz)...

CPU Frequency 210 MHz
.....save and exit

Ako je sve ok, ponovo u bios pa polako diži po 5 ili čak samo 2 MHz CPU Frequency...
..ako doguraš do 250 na konju si... :)
250x11=2750MHz, veruj mi, primetno brže.....ako ide stabilno i više, ihaj...(mada sumnjam, ali...)

Ne mnogo, jer GF6100 a pogotovu naponska na toj ploči ne mogu da podnesu velika opterećenja i visok bus speed.

Ta ploca je prakticno identicna sa M55Plus-S3G (koja je doduse Full ATX, ali je ovaj "bitni" deo oko procesora isti), a ona moze dobro preko 300. Max koji sam ja izvukao sa njom je 375 za slikanje, uz neki Sempron (dosta davno je to bilo). Stabilna je bila na oko 360. Da sam tada imao neko bolje hladnjenje pri ruci, mozda bi dosao i do overkloka od 100%, tj do Bus 400 (za slikanje, naravno ;)).

Prema tome, sa tim Athlonom, koji ima veci mnozilac od 8 koliko je imao ovaj Sempron, sva je prilika da ce procesor biti ogranicenje, a ne ploca. Verovatno ce raditi (ako je hladjenje OK) na 240-250, tj. 2760-2875MHz (bar bi ja to prvo pokusao). Naravno, ovde i memorija moze da igra bitnu ulogu, bilo je dosta nekompatibilnosti.

Prema tome, sa tim Athlonom, koji ima veci mnozilac od 8 koliko je imao ovaj Sempron, sva je prilika da ce procesor biti ogranicenje, a ne ploca. Verovatno ce raditi (ako je hladjenje OK) na 240-250, tj. 2760-2875MHz (bar bi ja to prvo pokusao). Naravno, ovde i memorija moze da igra bitnu ulogu, bilo je dosta nekompatibilnosti.

Slažem se 100% sa ovim citatom, vidi se da si imao dosta iskustva sa X2-kama. :)
:wave:

Poslednja izmena:
Ma guraj na 2,5-2,6 opusteno za svaki dan da se ne brines ni za kuler, ni za bilo sta. Trebalo bi da bez promene napona dodjes do 2,5. Ako nisi bas vican tim stvarima nemoj napon procesora ni dirati.

Ja sam x2 4000+ uspeo da dignem do 2.95ghz, uz malo dizanje napona i tx2 cooler, ali preko toga je pucao, a nisam hteo da se igram previse zbog loseg napajanja. Trenutno je na 2.73 i radi tako vec par meseci bez problema. Primetno je ubrzanje... Jedi sto je ploca bolja. Na 2.5 bi trebalo da radi bez dizanja napona.

Evo ovako (mada sam ovo već negde napisao):
X2-ke vole napon (slobodno im dodajte dok možete da ispunite sledeće) ali imaju limit pri OC vezan za temperaturu. Sve preko 55°C (eventualno 60°C) pod Orthos Gromacs core testom je nestabilan CPU, što će vam i isti test pokazati, nekad posle 5min nekad posle 2 sata.

Nazad
Vrh Dno