Šta je novo?

AMD Athlon 2600+ clock

johnny_rasta

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2007
Poena
319
Imam procesor u naslovu teme.

Ostatak konfe, je 1gb ddr 400Mhz, MSI MS-6570, 7600GS

Zelim da ubrzam racunar malo, tako sto cu klokati procesor..

Zanima me koliko moze da se klokuje ovaj procesor na ovoj ploci, trenutno radi na 1.91GHz, zeleo bi bar 2.2ghz, ako bi mogao. Inace, sa box kulerom, ne bi kupovao nov, nadam se i bez dizanja voltaze..

Koji programi ce mi biti potrebni da ga klokujem???

Evo sta kaze cpu-z za moj procesoR:

http://img2.imagetitan.com/img.php?image=8_procesor.jpg

Ja imam 2600+ kao sto mozes videti iz potpisa. Bez problema mi radi na 2.2 GHz za svaki dan. Ja sam izvukao i 2.3 GHz sa Box-om, nije bilo problema. Ali, drzim ga na 2.2 za svaki dan😀
Ne moras da dizes voltazu. Memoriju stavi na 166 MHz, HT na 3, Magistrala 275 MHz x 8 (meni je mnozilac zakljucan:S🙂...
Nikakvi programi ti ne trebaju, udji u BIOS i podesi kao sto sam ti rekao...Pozdrav!

Poslednja izmena:
Ja imam 2600+ kao sto mozes videti iz potpisa. Bez problema mi radi na 2.2 GHz za svaki dan. Ja sam izvukao i 2.3 GHz sa Box-om, nije bilo problema. Ali, drzim ga na 2.2 za svaki dan😀
Ne moras da dizes voltazu. Memoriju stavi na 166 MHz, HT na 3, Magistrala 275 MHz x 8 (meni je mnozilac zakljucan:S🙂...
Nikakvi programi ti ne trebaju, udji u BIOS i podesi kao sto sam ti rekao...Pozdrav!

Hvala ti na uputstvima. Meni bi to bio prvi pokusaj overkloka, pa sam pitao sta mi treba.

Imamo veoma slicne konfe, samo je ploca razlicita, pa zato opet pitam, da li ce biti mozda isto ko tebi, al na ovoj mojoj ploci...

@ honda , covek ima socket A.....
Ja sam takav Barthon nappuco na 200 FSB malo Vcore podigao i radi kao blesavo.Samo da ti nije bas neko krsh napajanje,ako bash nece malo se poigraj sa Vdimm i latency.Meni je sve radilo samo podizucu FSB i Vcore.

Covek ima barthon ljudi,to jede decu kad se klokuje.Steta sto sam svoj prodao.

Poslednja izmena:
Ja sam takav Barthon nappuco na 200 FSB malo Vcore podigao i radi kao blesavo.Samo da ti nije bas neko krsh napajanje,ako bash nece malo se poigraj sa Vdimm i latency.Meni je sve radilo samo podizucu FSB i Vcore.

Ja nikako da ukapiram sta je latencija, i cemu sluzi? :S:

Ih, posle 3 godine saznajem da mi se procesor klokuje ko lud...

Inace, napajanje imam, 350W neko, ne znam koje...

I da, pre no sto krenem da podizem neke vrednosti oko procesora, jel trebam nesto tu u biosu da iskljucim/ukljucim, neku opciju...???

Nisam video da je SocketA u pitanju........:wall::wall:

Koji mi program preporucujete za merenje temperature mog Athlona??? CoreTemp nece da se pokrene...

I, zasto mi je mnozilac zakljucan na 11.5, i kako da ga otkljucam?

Hvala zolabg.

Ali nesto mi je cudno, ja ne mogu dosta opcija da radim u biosu, da li je to do verzije biosa, nisam ga dirao 3 godine, verzija je "delete"...

A, da uspeo sam(ne znam kako) da dignem procesor za 10Mhz, a ne znam kako, nesto sam radio u biosu, i vratio na default...mada mu je takt sad malko veci...:d

Pogledaj da li ti je otkljucan mnozilac[npr. treba da pise 10x220,u kom slucaju je 10 mnozilac,pa pogledaj da li moze da se menja]

Ako jeste,onda ne bi trebao da imas problema da ga poteras za min. 200-300mhz-a,ipak barton je to :wave:

Rece covek da mu je mnozilac zakljucan.Moze da se otkljuca ali to je ,da budem iskren,u odnosu na tvoje znanje visa matematika,zahteva preciznost i malo "crtanja"po procesoru,ali ako nikada to nisi radio ili makar video kako se radi nemoj ni da pokusavas.Nemoj se naci uvredjen za ovo visa matematika ali sudim da je tako,ispravi me ako gresim.
Dalje,latencija ili latency,to su parametri kasnjenja memorije u ciklusima.Uobicajene vrednosti 2.5-3-3-7(recimo)ali otprilike bi takve stavke trebao da imas u biosu.i da svaku mozes da promenis(na vece naravno).Savet je da skines manual sa neta pa da pogledas u njemu gde se tacno menja sta.

Ako te interesuje jos nesto pitaj.

Naravno nadam se da ti je napajanje dovoljno jako i da ti je masina cista kako bi sve radilo kako treba i ne bi se grejalo.

Pozdrav.

Rece covek da mu je mnozilac zakljucan.Moze da se otkljuca ali to je ,da budem iskren,u odnosu na tvoje znanje visa matematika,zahteva preciznost i malo "crtanja"po procesoru,ali ako nikada to nisi radio ili makar video kako se radi nemoj ni da pokusavas.Nemoj se naci uvredjen za ovo visa matematika ali sudim da je tako,ispravi me ako gresim.
Dalje,latencija ili latency,to su parametri kasnjenja memorije u ciklusima.Uobicajene vrednosti 2.5-3-3-7(recimo)ali otprilike bi takve stavke trebao da imas u biosu.i da svaku mozes da promenis(na vece naravno).Savet je da skines manual sa neta pa da pogledas u njemu gde se tacno menja sta.

Ako te interesuje jos nesto pitaj.

Naravno nadam se da ti je napajanje dovoljno jako i da ti je masina cista kako bi sve radilo kako treba i ne bi se grejalo.

Pozdrav.
U pravu si za ovo "visa matematika", ali planiram da to promenim. Posto sam jos dosta mlad..😉

Ipak cu izgleda odustati od ovoga, da ne bih nesto za**** pred sam kraj ovog kompa, nego kad kupim nov, sa novim biosom, i procesorom, o kojima postoje tutovi kako se klokuju, mozda...

Ma kao sto rekoh,digni FSB na 200 malo razlabavi latency,malcice dignes vcore posto mislim da ce trebati a i vdimm sigurno i radiche.

Mozemo te i detaljno provesti kroz sve,daj neke screenove pa da ti objasnimo gde je sta.

A nemas sta da izgubis nego samo da naucis.Zamisli da sve to probas na novoj ploci pa nesto shebes.ajde ne gubi nadu nego daj da vidimo sta se moze uraditi 😀

Poslednja izmena:
Evo nesto sam pokusao. Dig'o fsb na 200MHz(u Chipset setup), voltazu za 0.25(u Voltage control, pa za cpu) u biosu...

Sejvujem, pokrene xp, i dobijem ovo...

clock rez

Latencije nisam dirao, ne znam gde i sta da radim...

E sad, kako da znam da je ovo stabilno na ovoliko? I kolika je temp. normalna, i kako da je merim iz OS-a, nasao sam ovaj prog. levo, on pokazuje volt. i temp...

Temp. obicno ne prelazi 50c, mada kad sam u toku igre uradio ctrl+alt+del i pogledao, bila je skoro 60c...

To bi bilo to, ukapirao si poentu. Za proveru stabilnosti pokreni Orthos na prioritetu 9, usput prati temperaturu procesora, ako sve radi kako treba par sati i temperatura nije previsoka, može se reći da je sistem stabilan. <<<<<<<<<<<<<<<<<Pozdrav!

To bi bilo to, ukapirao si poentu. Za proveru stabilnosti pokreni Orthos na prioritetu 9, usput prati temperaturu procesora, ako sve radi kako treba par sati i temperatura nije previsoka, može se reći da je sistem stabilan. <<<<<<<<<<<<<<<<<Pozdrav!

Pozdrav. Skinuo sam Orthos, pokrenuo, izabrao Blend - stress CPU and RAM(priority 9), i koliko treba da mi stoji, ja sam pustio minut, i smorilo me, a greske kao ne prijavljuje...

Inace, jel je dobar onaj prog. za merenje tempa...?

Pa jedno 12 sati 😛
da proveris da si nabo'o latencije za memoriju memtest86+ i gold memory. OBA ne smeju da izbace greske.

Ajd mi daj direktan link za memtest, nasao sam temu sa korisnim linkovima, i otvorio sajt, ali ne znam sta da skinem...

Pokusao sam da dignem fsb na 210 i uspelo je. Voltazu drzim na 1.65, latenciju i memoriju nisam dirao, mada mi je odnos fsb-a i ram-a 1:1, tako da je i ram malo dignut...valjda.

evo slike http://img2.imagetitan.com/img.php?image=8_untitled490.jpg

Nego, pronasao sam u biosu opciju CPU Ratio, i tu imam opciju od x7.0, x7.5 do x13.0, dal je to mnozilac...i kako je moguce da je kod mene izmenjliv?

Nazad
Vrh Dno