Šta je novo?

AMD APU Kaveri

Cek cek, u servisu ti je neko trazio 1800 din za flesovanje BIOSA?! Koji varajici su u pitanju ako moze javno da ih namazemo?
Taman kad pomislim da sam cuo za svaki bezobrazluk, procitam ovako nesto.

Овај сервис: http://www.pcbgservis.com/

Најближи ми је био, а рекох за 200-300 кинти боље да завршим одмах, а они траже 1.800...

Иначе идем сада у тај Win Win-он сервис, да ми заврше одмах. Само што ми је на другом крају града...

Probaj da odes direktno do uvoznika i poricas sa njima, win win ce verovatno i onako da te upiti u alti ili kimtek

Pa win win, emmi i pcpractic su deo alti kompanije, tj. njihovi maloprodajni lanci.

И тако ја договорим са њима да донесем у сервис директно и да се уради истог дана. Одем тамо, они немају појма о чему се ради. На крају ми кажу: "Ово мора у гигабајтов овлашћени сервис да се носи јер ажурирање BIOS-а то је...". И морао сам да им оставим плочу и као ће сутра да заврше.

Ceo proces sve sa stavljanjem procesora i kulera traje oko 5 minuta.

Знам али: "Ажурирање BIOS-а то је...". А моја плоча чак има и дупли BIOS...

Decija igra? Posao od 5 minuta? Opasno koliko i paljenje racunara?

Mada pitanje je kako bi odreagovali da si bio malo "agresivniji". Mozda je i bolje ovako, cekaces malo ali znas da ce posao biti obavljen kako valja.

šta bre kako valja kod ploče sa dual biosom ?! nego lenčuge smrdljive zaposlene preko veze u fazonu "muko moja predji na drugoga".

dobar broj novih uefi ploča ima direkt fleš sa usb stika, tako da je dovoljno samo da nasnimiš bios na usb, da počupaš sve s-ata i ostale uredjaje sa kog komp može da butuje
i ploča sama uflešuje nov bios i rebootuje najnormalnije .

nego videli da čovek ne poznaje materiju, pa "što mi da se zamaramo, moram da vidim kako mi stoji mančester siti" .

šta bre kako valja kod ploče sa dual biosom ?! nego lenčuge smrdljive zaposlene preko veze u fazonu "muko moja predji na drugoga".

dobar broj novih uefi ploča ima direkt fleš sa usb stika, tako da je dovoljno samo da nasnimiš bios na usb, da počupaš sve s-ata i ostale uredjaje sa kog komp može da butuje
i ploča sama uflešuje nov bios i rebootuje najnormalnije .

nego videli da čovek ne poznaje materiju, pa "što mi da se zamaramo, moram da vidim kako mi stoji mančester siti" .

Cemu ovaj negativitet ? Ti zaposleni u maloprodajama rade za smesne pare - i ako cemo najiskrenije stvarno njihov posao i nije da fleshuju bios ... To sto nije ispalo fer preko telefona/kad se otislo u radnju je pitanje za coveka sa kojim se dogovaralo na prvom mestu. . .
Ispasce sve ok , ali dajte ljudi ne pravite od muve slona , fleshovace mu bios . A cinjenica da ploca vec nije dosla sa najnovijim biosem je opet prica sa dve strane medalje. Da su je u radnji otvarali , pa stavili najnoviji bios - neko bi dosao i pitao - a zasto je moje pakovanje otvarano ? Opet , ovako je prica jos grdja jer iako na papiru podrzava procesor , dolazi se do ovih situacija ... Niko nije zapravo kriv , i uveren sam da ce se sve u najboljem mogucem vidu resiti , prestanite sa negativizmom vise . . . Ako vec treba ka nekome da se usmerava to su oni serviseri sto traze 2000 dinara da fleshuju bios ... Nedao bog da treba nesto strucnije da se uradi ...

Ja se ne secam dobre vesti vezane za amd od pehnoma II i onog otkljucavanja... od tada nista dobro, mozda 6300 dok je jos bilo nade da nije mrtva platforma...

koliko bi bilo dobro na jednom A10 7850K odraditi undervolting i underclocking? dali se realno može dobiti efekat procesora sa TDP 65W a da to opet sve radi kako treba. ovo mi je bitno zbog HTPC-a koji bi radio na picoPSU kako zbog potrošnje tako i zbog zagrevanja a opet bi imao procesor koji ako zatreba za neku drugu mašinu može da radi u full-u.

teoretski bi moglo. interesuje me dali je neko radio ovakve stvari u praksi? naravno na drugim AMD procesorima i koliko to sve dobro funkcioniše.

Ја сам радио на мом лаптопу, али није се нешто много повећала аутономија на батерији па сам вратио како је било. Узмеш, смањиш фреквенцију на жељену вредност, па кренеш у корацима да смањујеш напон и провераваш стабилност. Једноставно...

to je sve ok nego se bojim da kao što se kod tebe nije povećala autonomija baterije kod mene ne samnji puno potrošnja struje a to mi je veoma bitno zato što sam ograničen slabim napajanjem.

Аутономија ми се, наравно, смањила али не онолико колико сам хтео, па сам зато вратио. Дакле, уместо неких 50 минута, трајало је 60.

Потрошња и дисипација се гарантовано смањује, смањењем фреквенције и/или напона. Због карактеристика HC-MOSFET технологије.

Ево ти објашњено, ако те занима. Написао сам на енглеском за форум tom's hardware, али су ми после доделили титулу Бана и побрисали све поруке...

In this tekst I will be explaining the influence of f (frequency) and V (core voltage) of the CPU on it's power consumption and power (heat) dissipation.[/b]

CPUs are made in HC-MOSFET technology. It stands for High-speed Complementary Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor.
As you know, CPU consists of transistors. Those transistors make logic gate (AND, OR, NOT, NAND, NOR, XOR, XNOR). The most simple gate is NOT gate or an inverter. Inverter consists of 2 transistors.

4.48.png

inverter

As you can see in the picture above, it consists of 2 FET-s. One is N-channel and other is P-channel. They are configured complementary. FET-s are used as switches. They are controlled with gate (G). Gate is connected to Vin. When the FET is ON it conducts electric current from S (source) to D (drain) or from D to S. When the FET is OFF, it does not conduct current. Vdd is the supply voltage (if you want, core voltage, or positive voltage). The simbol on the bottom is GND (electrical ground, or negative voltage if you want to call it that). Vin is the input and Vout is the output (for the data which are logical levels). Logical levels are 1 (Vin or Vout connected to Vdd) and 0 (Vin or Vout connected to GND).

The way that inverter works is as follows. When you have logical 0 on the input, you will get logical 1 at the output, and vice versa. So, when Vin is 0, N-channel FET is OFF and the P-channel FET is ON. Effectively, Vout is than connected to Vdd trough P-channel FET, and you have logical 1 at the output. When Vin is 1 (connected to Vdd) than then P-channel FET is OFF and the N-channel FET is ON, and you have logical 0 at the output because Vout is connected to GND trough N-channel FET.

Now, when you have logical 0 or 1 at the input/output, that inverter does not use much power (practically nothing). But, at the point when you have transitions from logical 0 to 1 or from 1 to 0, at the brief time period, both FET-s are ON. So current can flow from Vdd to GND, which means that you have short circuit. When you have short circuit, you have enormus ammount of current flowing from positive to negative terminal of the power supply, because you dont have any resistance restricting it.

It is this current that is responisble for high CPU power consumption and heat dissipation (heating).
There is no way to avoid this in the HC-MOSFET technology.
The time period of the short circuit current is determined by the Vdd voltage. The higher the voltage, the longer the time period is. The longer the time period, the higher CPU power consumption and heat dissipation is.
Also, if CPU runs at the higher frequency (f), you will have that short circuit current more times per second, which means that you will have higher power consumption and heat dissipation. Even if you haven't incresed the CPU voltage.

Prilozi

• 4.48.png
    4.48.png
    11 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
hvala druže na objašnjenju nadam se da će to sve raditi ok. Valjda time neću puno ograničiti performanse gpu jedinice a možda i dobijem neki benefit u odnosu na slabije modele na tom polju pošto je gpu sa 512 cores u odnosu na 384 koliko je kod drugih.

@lepi kokan mislim da ukoliko se ne slažeš bi bilo lepo da to nečim i argumentuješ.

koliko vidim na Gigabyte pločama je dodata opcija cTDP kojom se može verovatno jednostavnije odraditi ovo o čemu smo diskutovali.

Poslednja izmena:
ma zafrkavam se malo :) , da malo razbijem akademski karakter rasprave

Bar se cena nakon deset dana spustila sa 20.500din na 19.680din. Samo neka tako nastavi i u martu će biti dobra kupovina. ;)

A10-7700K ~150€ ?

Ne mogu da nadjem neke testove ali jeftiniji je od 7850K a rekao bih barem po specifikacijama da ne bi smela da je velika razlika, a jeftiniji je.

jedina neka ozbiljnija razlika je u GPU shader-ima. kolika je stvarno razlika u praksi? niko ne piše iz prve ruke ko već ima procesore.
nikako da se pojavi A8 7600 :trust:
kako je moguće da je potrošnja struje manja za A10 7850K nego kod A8 7600 :sceptic: test

Poslednja izmena:
То је просечна потрошња целог система (рачунара), па зато имаш те грешке.

П.С. Треба ми поуздан програм за мерење температуре мог процесора. Пробао сам Hardware Monitor (показује насумичне температуре) и SpeedFan који ми је оборио систем.

Probaj aida64 ili hwmonitor. Samo trazi najnovije verzije posto imas nov procesor.

@ПротивГлобал iako je u pitanju potrošnja celog sistema čudno mi je da je sa oba gotovo identična.

Vrh Dno