Šta je novo?

AMD A8 7600 APU vs. Intel i3 4330

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Molim za savet i obrazloženje u vezi sa izborom procesora; ostatak desktop konfiguracije koju bih kupio mi je poznat. Sklapam HTPC računar za lično korišćenje. Naime, dvoumim se između:

a) AMD A8 7600 APU (64W TDP) - Kaveri
b) Intel i3 4330 (55W TDP)

- Znam da se navedeni AMD još uvek kod nas nije pojavio i da je pitanje trenutka kada će biti u ponudi. Oba procesora trebalo bi da budu u sličnom cenovnom rangu.

- Računar neće imati diskretnu grafiku, samo integrisanu (AMD Radeon R7 ili Intel HD Graphics).

- Matična ploča biće mikroATX formata ili ITX i biće u malom LC-Power kućištu.

- Namena računara: Windows, Linux, puno Interneta, gomila otvorenih tab-ova u brauzeru, Office, HD filmovi, obrada fotografija. Pomalo seckanja/montaža videa (amaterski), kao i dizajn (Illustrator, Photoshop), malo virtuelna mašina (Oracle VM). Bez igrica.

- Znam da je je Intel brži u CPU delu, dok je AMD APU zaokruženije rešenje, ali ne znam koji od ova dva procesora više odgovara mojim navedenim potrebama (da li je akcenat na CPU ili GPU delu).

Hvala, drugari! ;)

^ Ne znam.
Misliš da je 33% niža cena ok da "pokrije" vrlo moguci izostanak garancije? Najvise se bojim DOA - dead on arrival, što nemam načina da proverim.

(Do sada sam u SAD kupovao stvari na koje sam imao garanciju i u SRB, pozvacu sutra uvoznika za SRB za Intel i Kingston da ih pitam.)

Procitao sam koja je razlika između obične u Fury memorije - ova druga je PnP - auto config na najvece podrzane vrednosti, otkljucan mnozilac, bez komplikovanog petljanja po BIOS-u.

Poslednja izmena:
Da, ja sam odgovorio tebi na poruku, a gledaj sad kako obrnuto stoji :-D
Procesori baaaas retko crkavaju... A za memoriju, sta znam, cim je lifetime, mora da je dobra... Ja sam imao kingston 2x2gb ddr2 sa lifetime, i dan danas cepaju, posle dosta godina...

Lifetime znači da garancija traje dok se dotični model proizvodi.
Ja bih kupio to tamo, ostaje ušteda koja sutra može delimično ili potpuno da pokrije trošak ako se desi da je nešto DOA ili ako crkne kasnije.
Ako se pa baš to desi - lekcija naučena, sledeći put kupuješ samo ovde ili sa ovde ostvarivom garancijom.

Poslednja izmena:
a da proveris cene kod nekog od "madjara"....ja sam tako celu konfiguraciju sklopio. Ok, nije razlika toliko, ali opet sam nesto ustedeo a imam madjarsku garanciju na svaku komponentu.

Pošto smo u ovoj temi stgli do nekog zaključka, a tema više nije AMD vs. Intel, već se bavimo konkretnim Intelom, mislim da logičan nastavak može da bude moj post ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...npr-B85-H87)&p=3894958&viewfull=1#post3894958

See ya there! :wave:

p.s. U jednoj od prethodnih poruka postavio sam SC attachment svoje moguće porudžbine sa prikazom cena i popusta -- koji neće da se otvori, evo ga ponovo ovde (ne mogu da editujem staru poruku):

tigerdirect.png

Poslednja izmena:
I sam sam u potrazi za mobo+cpu resenjem, i u ovoj temi sam naisao sta i meni zapravo treba.
Doduse, meni racunar treba samo za server za IP video kamere (5 x 720p), i eventghost skriptarenje u vezi kucne atuomatike.
Zauzece na sadasnjoj masini pred umiranjem (X2 255, 3GHz, 2GB DDR2) mi je 20-50% u zavisnosti da li masina samo snima, ili je otvoren i program za gledanje kamera.
Ponekad bi otvorio browser, 3D home arhitekt i to je to. Nista igrice!

Vec sam se nameracio na GA-B85M-HD3 i Intel i3-4150, kombinaciju pomenutu u temi.
Memoriju cu samo uzeti 4GB jer smatram da mi vise ni ne treba za moju namenu?
Najbitnije mi je da radi 24/7, bar 5 godina bez kvarova.
Nadam se da nisam suvise optimistican...

-Nego, imate li preporuku za sto tise napajanje (ne mora da bude jako, i 200W bi mi zavrsilo posao, ali mora da bude vrhunsko tj. dugotrajno i ne zelim o njemu da razmisljam bar 5 godina) i omanje dobro provetreno kuciste.

-Takodje mi treba preporuka za pasivac kuler za LGA1150, i neki 4-pin ventilator od 120mm koji bi hladio celo kuciste (nakacio bih ga na stranicu da duva ka procesoru i okolini), a nadam se da ako je 4 pin da cu moci da ga namestim da bude tih kad ne treba?

Poslednja izmena:
Možda je off-topic, možda nije, ali šta se kog đavola dešava sa cenama za Kaveri?! A10-7850k je svuda preko 20.000 RSD (170€). Po toj ceni ga ne bih kupio ni puškom da me teraju. Da mi je znati kome planiraju da ga prodaju??? Slično je i sa A10 i A8 modelima

Molim za savet i obrazloženje u vezi sa izborom procesora; ostatak desktop konfiguracije koju bih kupio mi je poznat. Sklapam HTPC računar za lično korišćenje. Naime, dvoumim se između:

a) AMD A8 7600 APU (64W TDP) - Kaveri
b) Intel i3 4330 (55W TDP)

- Znam da se navedeni AMD još uvek kod nas nije pojavio i da je pitanje trenutka kada će biti u ponudi. Oba procesora trebalo bi da budu u sličnom cenovnom rangu.

- Računar neće imati diskretnu grafiku, samo integrisanu (AMD Radeon R7 ili Intel HD Graphics).

- Matična ploča biće mikroATX formata ili ITX i biće u malom LC-Power kućištu.

- Namena računara: Windows, Linux, puno Interneta, gomila otvorenih tab-ova u brauzeru, Office, HD filmovi, obrada fotografija. Pomalo seckanja/montaža videa (amaterski), kao i dizajn (Illustrator, Photoshop), malo virtuelna mašina (Oracle VM). Bez igrica.

- Znam da je je Intel brži u CPU delu, dok je AMD APU zaokruženije rešenje, ali ne znam koji od ova dva procesora više odgovara mojim navedenim potrebama (da li je akcenat na CPU ili GPU delu).

Hvala, drugari! ;)

Pa nekako se ukazuje potreba da se ipak uzme A8 7600 , jer za potrebe koje su navedene windows, office , filmovi i foto , a i gomilu tabova , bolje resenje od bilo kog I3 modela . Slicna je cena ,ali je AMD napravio iskorak sa huma - Kaverijem . Obrazlozenje moje subjektivno - kaveri je tih , hladan ,malo trosi - W. , a izuzetno zivahan i mocan cip.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno