Šta je novo?

AMD A8 7600 APU vs. Intel i3 4330

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Molim za savet i obrazloženje u vezi sa izborom procesora; ostatak desktop konfiguracije koju bih kupio mi je poznat. Sklapam HTPC računar za lično korišćenje. Naime, dvoumim se između:

a) AMD A8 7600 APU (64W TDP) - Kaveri
b) Intel i3 4330 (55W TDP)

- Znam da se navedeni AMD još uvek kod nas nije pojavio i da je pitanje trenutka kada će biti u ponudi. Oba procesora trebalo bi da budu u sličnom cenovnom rangu.

- Računar neće imati diskretnu grafiku, samo integrisanu (AMD Radeon R7 ili Intel HD Graphics).

- Matična ploča biće mikroATX formata ili ITX i biće u malom LC-Power kućištu.

- Namena računara: Windows, Linux, puno Interneta, gomila otvorenih tab-ova u brauzeru, Office, HD filmovi, obrada fotografija. Pomalo seckanja/montaža videa (amaterski), kao i dizajn (Illustrator, Photoshop), malo virtuelna mašina (Oracle VM). Bez igrica.

- Znam da je je Intel brži u CPU delu, dok je AMD APU zaokruženije rešenje, ali ne znam koji od ova dva procesora više odgovara mojim navedenim potrebama (da li je akcenat na CPU ili GPU delu).

Hvala, drugari! ;)

Moj predlog: G3258
Jeftiniji, vrlo lak za klok i dobijaš performanse i5 u single core programima
Ako slucajno to stavim, treba li mi brza memorija zbog OC i da li je navedena ploca sposobna da uradi OC? Treba li mi novi ventilator i jos nesto? Prostranije kuciste? Nameracio sam se na malo kuciste, bez unutrasnjih ventilatora. Koliko snage napajanje i koje? Hteo da uzmem LC-POWER kuciste sa napajanjem koje dolazi uz njega. Koliko je Pentium HD grafika slabija od HD 4600 (makar deskriptivno, npr. "5x")? Nikad nisam OC.

Inace, ne znam koji su to "single core programi", a koji oni koji koriste vise jezgara, koji koriste druge specificnosti procesora (npr. openCL), da ne idem tako daleko da kazem HSA. ;)

Npr, kad brauzujem u Crome-u, da li se tu koriste dva (sva) jezgra, hajpertreding, GPU i sta jos sve ne? To je aktivnost koju radim 95% vremena sa po 50 tabova i hocu da mu olaksam.

Onda kad radim u Illustratoru i Photoshopu, radi li dual core suvi CPU deo ili i GPU? Itd za sve sto sam nabrojao.

Meni se dopao Kaveri (iako je u CPU delu spor) jer je okrenut ka buducnosti, uvodeci tehnologije koje ce (mozda ili verovatno) za koju godinu da zazive. Recimo, ravnopravno tretiranje CPU i GPU jezgara. Nisam "na slepo" birao Kaveri, citao sam dosta. Opet, znam da sam "okruzen Intelovcima" i da ce saveti ipak gravitirati u tom smeru. ;)

Sada moja dva centa, kao pokretaca teme (OT). :D

Poslednja izmena:
Za sve osim igara, integrisana grafika je dobra kod svih tih Intelovih procesora. Za OC ne znam, ima na forumu tema samo o tom procesoru, pa procitaj. Znam samo da je i obicni box cooler ok.

Browseri su od 2011. pa na ovamo postali prezahtevni, tako da ne racunaj da nece nastaviti u istom smeru.

Koristio sam par meseci Celeron G1610 (nesto slabiji od tih Pentiuma) i znao se ponekad namuciti u Firefoxu (Chrome ne koristim).

^bas tako, browseri generalno ne rade kako treba, bar ne uvek, a nemam nikakve ekstenzije i ostale stvari i retko imam preko 10 tabova. Sto se tice APU-a, ja nekako zelim da ta prica uspe. Svidja mi se ideja da moze krajnje jednostavno da se bira konfiguracija po principu udjem u radnju, i kazem dajte mi taj i taj APU, koji ima sasvim dovoljno snage i u CPU i GPU delu, i ne moram da razmisljam mnogo. Ali jos uvek u CPU delu zaostaju. Sto se tice iskoriscenosti jezgara, veci deo softvera i dalje ne koristi ceo procesor tj cesto koristi samo jedno jezgro. Sto se grafike tice, kao neko ko se bavi i fotografijom, pa koristi Adobe PS i Lightroom, za neke uobicajene stvari nisam primetio razliku izmedju integrisane grafike (HD4600), i GTX 760 koja je naknadno ubacena, tu prosto nema opterecenja za grafiku. Neki 3D rendering bi vec napravio veliku razliku ali koliko sam shvatio, time se ne bavis. HD 4600 je sasvim solidna grafika, sto pokazuje i cinjenica da sam probao neke malo starije igre koje su svojevremeno zahtevale solidno jake graficke a ova integrusa ih gura bez problema.

^ Hvala na veoma lepom i jasnom odgovoru! ;) Onda Kaveri ipak ispada i biram i3 4130 ili Pentium. Još uvek se dvoumim. Virtuelna masina mi bas i ne treba, 3D rendering ne koristim. Hm, hm, da se okušam u OC svetu? :D

^ Hajde, neka bude tako! Šta misle ostali? ;)
Koju memoriju onda kupujem? 1600 MHz ili jaču? Bilo šta dodatno za OC? Nadam se da ću uspeti OC da savladam, nisam nikad.

Ako hoces malo vise future proof, idi na i3. Posto vec imas para za njega i nije ti prob da ga uzmes, sto bi se zezao bezveze. Bolje imati 2 jezgra vise, pa makar i virtuelna. Memoriju 1600,nije potrebna brza, osim ako nije mizerna razlika u ceni.

Zanimljivo je uzeti tog pentiuma, ali nije to na duze staze... To ko hoce da se zeza malo, dok ga ne smori oc i *******cije i dok ne shvati da je u startu trebao da uzme nesto jace...

A ***, ako bas hoces da pocnes nesto novo, idi na pentiuma :-D za merak :-D
Uvek mozes da ga prodas za 10-20e manje, pa da uzmes nesto ozbiljnije :) dok te ne prodje cef :-D
Ne znam samo kako se klokuje kod non Z ploca... Kod njih nema menjanja napona, valjda, nisam siguran... Ako uopste moze bilo kakav Oc, valjda moze samo na odredjenim gde je izbacen nov bios, proveri to...

^ Dobar si, hehe. ;) Imacu B85 plocu i ništa ne znam oko OC. Koji mi programi trebaju, da li je "pipavo" ili može iz BIOS-a jednostavno jer je otkljucan mnoz. Shvatio sam da su potrebni programi kao što su Prime i Linx da testiraju kako radi OC racunar, da li puca, jer ga "muče", kao i da je CPU-Z potreban. Eto, to je sve što znam, pa pitam dobru dušu da me uputi na tutorial za potpune početnike (za ovaj Pentium CPU), što ovde na forumu ili van njega.

Hvala drugari što ste izdvojili vreme i dobru volju da me lepo savetuje. :D

^ Smem li da pitam što si odustao od G3258? ;)

(Ako stvarno može tako lepo da se OC, da bude kao i5 u nekim app, kako što je neko ovde napisao, a opet potrosnju povećava za 10% i ne zahteva drugi kuler, lako se OC - iz BIOS-a -- deluje mi kao deal breaker.)

Šta su bile loše strane kada si odustao? ;)

Poslednja izmena:
Jeste zanimljivo zezati se oko oc-a, ako ti se igra, uzmi ga...
Ali i3 je i3...
Nine komplikovan oc, u biosu se podesava... Zbog ploce, ogranicen si sa naponom, pa ce biti lako... Dizes samo brzinu dok ne zakucaju testovi i to je to :-D

Poslednja izmena:
Nisam odustao, kupio sam ga jer sam "morao" da ga probam. :) Moj primerak i nije bio nešto poseban, mogao je 4.6GHz 1.366V za svaki dan uz max temp do 82°C sa CM 212 EVO. Inače, tada sam imao Asus Z87-K ploču. Kupio, probao, prodao za iste pare. Igrao sam samo WoT i mogu da potvrdim da na 4.6GHz sa GTX660 nije bilo razlike u fps u odnosu na kombinaciju GTX660 i i5-4570 koji sam tada takođe posedovao.

^ hvala, ali i dalje ne razumem šta ti nije bilo po meri. ;) konačno, što mi savetujes i3 umesto ovog otklucanog OC Pentiuma? U prvom postu stoji za šta sve koristim komp - nisam gejmer. ne bi me zadovoljio ili... šta konkretno u odnosu na moje potrebe?

Veliko hvala!

i3

1. Sa i3 imaš +2 virtuelna jezgra i max performanse čak i na najjeftinijoj H81 ploči.
2. Dovoljan je BOX kuler
3. Ne moraš da se cimaš sa OC-om koji ti je inače stran

G3258

1. Ako ga kupiš, glupo je da ne OC-uješ
2. Moraš da čitaš i učiš o tome jer nisi u toku
3. Potreban je bolji kuler što povećava ukupne troškove
4. Sa H81/B85 ne možeš da izvučeš maksimum
5. Ako kupiš Z opet povećavaš troškove i postaje neisplativo

Kupi G3258 ako baš želiš da OC-uješ i ako ćeš biti zadovoljan sa max 4.2GHz na H81/B85 ploči sa BOX kulerom. U suprotnom - kupi i3. :D

^ Ovo je bilo baš za dummies - razlozno i jasno. :) I dalje sam "fifti-fifti": 4,2 GHz zvuči mi skroz ok, OC nije rocket science kad je otključan multiplikator i sve se radi iz BIOS-a (iako sam potpuni pocetnik). Koliko okvirno košta bolji hladnjak koji bih morao da stavim? Imam li još neki trošak?

Do večeras nisam ni razmišljao o tome a sada mi deluje primamljivo. ;)

Realno, ne treba ti bolji kuler ako kupuješ B85 ploču. BOX je dovoljan za max OC na toj platformi jer si limitiran naponom od 1.2V. Bolji kuler dolazi u obzir samo u slučaju da ti zasmeta eventualna buka, jer kapiram da želiš tihu mašinu.

Recimo ovaj kuler je sasvim dovoljan.

Poslednja izmena:
^ B85 kupujem samo jer ima podršku za VGA, DVI i HDMI. Ima to i H81, jedna jedina, koja je skuplja od B85. Prekopao specs večeras.

Koliko treba da bude snažno napajanje? Mogu li da koristim ona koja dolaze uz kućište? Po pravilu je takva kombinacija dosta jeftinija.

Sa neta: "Asus, Gig, Msi, Asrock are giving bios updates that allow unlocked multi and even limited voltage adjustment for overclocking G3258 CPU and even 'K' CPU's." - na H1 i B85 pločama.

"B85M-D3H easily clocks my 4670K to 4.4Ghz and that board has a full set of overclocking options so should do well with a G3258. Do you have the latest bios for your board as several manufacturers released a bios to support the cpu and then a couple more to improve performance and overclocking."

Ha! :) kasno je i ne mogu sada da čitam. Hvala za kuler link.

Poslednja izmena:
Ja mislim da nećeš osetiti realnu razliku u tome šta ti hoćeš u odnosu na i3.
Ja sam ti preporučio Pentium jer ja volim stvari koje koštaju manje a možeš dosta da iscediš iz njih. Moj procesor iz moja mašina (koju više nemam) je bio čudo od kelerabe. Na najgoroj ploči klok od 50%
Istina nikad nije bio kao veće klase, ali you get my point.
4+GHz sa box coolerom i ako kojim slučajem 2 jezgra budu malo, prodaš ga uz mali gubitak i kupiš i5. i3 po meni jednostavno nije konkurentan, ili s pružiš za i5 ili kupiš nešto jeftinije.
Elem, ljudi su u pravu kada kažu da je bolji i3, ja samo dažem da je to marginalno i nećeš osetiti i da bih ja ueo G3258 zbog toga.

Edit: i meni je zanimljiv koncept AMD APU, ali to jednostavno nije još na tom nivou na kok treba da bude.

Poslednja izmena:
Pozdrav ,

Skoro sam za slicne potrebe sebi sastavio konfiguraciju : Intel g1820 , GA-B85M-HD3 , 4g hyper X furi , ssd samsung evo 840 . Sve radi bolje tecnije i brze nego na proslom kompu (masina iz potpisa) koju sam prodao jer nisam hteo da se igram vise.
Na kraju sam ubacio neku 7750 sto sam nasao povoljno i za igre koje meni trebaju CS 1.6 , dota 2 sve radi perfektno . Progledao sam sa SSD-om i sata 3 , gomila tabova u browseru , sve je trenutno niti jednom je masina zakucala i secnula evo vec par meseci.
Plan je posle bio ubaciti I5 medjutim ne vidim da ce mi zatrebati za moje potrebe u skorije vreme. Na poslu imam g2030 pentium i neku shit plocu i takodje mi sve radi super sto se win okruzenja tice (dual monitor setup 2-3 browsera sa krs tabova) . Licno i3 ne bi uzeo nikada za stvari koje si ti naveo a i generalno ne vidim neku poentu tog procesora , mozda neki mid range za igre da bi mogla da se isprati malo jaca grafa.

Odlicno si prosao sa cenama :)
ne treba ti brza memorija, ta ti je ok, neces ti ekstremni oc...
Super ce to da sljaka :)
Sad te pare sto si ustedeo, ulozi u neko lepo mAtx kuciste, recimo bitfenix prodigy ili phenom, ili cooltek w1 ili neko slicno :)
ako nema kod nas, iscimaj madjare :-D

Evo i nekog pregleda cena (TigerDirect), za ovoliko bih mogao da kupim CPU + memoriju u SAD (krajnja cena):

Pogledajte prilog 149563

Kao što vidite, ukebao sam $35 u kuponima. ;)

Krajnja cena preko TigerDirect: $134 je 104€, tj. 12.272din

Krajnja cena preko Amazona bez kupona: Pentium $55 + ista memorija $75 = $130, tj. 100€, tj. 11.800 din.

Cena u SRB: sve isto -- Pentium G3258: 7.700din + 2x4GB DDR3 1600 Mhz HX316C10FR/4 Fury: 2 x 5.000 = 17.700din (ista Kingston HyperX Fury memorija)

Razlika SAD Amazon i SRB: 5.900din (33%)

A ako nije "Fury" kod nas, nego 2x4GB 1600MHz Kingston kit Hyper X: 8.800din, razlika ispadne: 4.700din

Pitanja:
- Vredi li navedena razlika za eventualnu nemogućnost korišćenja garancije u SRB? Za Kingston na sajtu stoji da nudi "Lifetime warranty" i piše kako može u Evropi da se dobije, ali je nejasno da li mora da se vrati istom prodavcu. Pisao sam Intelu, sada je vikend i nisam dobio dogovor -- da li SAD garancija važi u Evropi/SRB i pod kojim uslovima?
- Šta praktično znači "Fury" kod memorije (skuplja je)?
- Pošto bih radio OC Pentiuma, da li mi treba brža memorija (gledao 1600MHz)? Ako da, onda treba i druga ploča, jer ova koju sam našao podržava do 1600MHz.

Hvala drugari na svoj pomoći koju pružate u ovoj temi! :)

Nazad
Vrh Dno