Šta je novo?

AMD 7850 Black Edition

DieH@rd

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2008
Poena
495
http://www.amdzone.com/index.php/reviews/cpus/11502-amd-7850-overclocking

cpuz.jpg

Specs:
AMD Athlon™ X2 7850 Processor Specifications:

Processor Core Frequency: 2.8GHz

X2 7850 Black Edition Tray OPN: OPN# AD785ZWCJ2BGH

X2 7850 Black Edition PIB OPN: OPN# AD785ZWCGHBOX

L1 Cache Sizes: 64K of L1 instruction and 64K of L1 data cache per core (512KB total L1 per processor)

L2 Cache Sizes: 512KB of L2 data cache per core (1MB total L2 per processor)

L3 Cache Size: 2MB (shared)

Total Cache (L2+L3): 3MB

Memory Controller Type: Integrated 128-bit wide memory controller *

Memory Controller Speed: Up to 1.8GHz with Dual Dynamic Power Management

Types of Memory Supported: Support for unregistered DIMMs up to PC2 8500 (DDR2-1066MHz)

HyperTransport 3.0: One 16-bit/16-bit link @ up to 3.6GHz full duplex (1.8GHz x2)

Total Processor-to-system Bandwidth: Up to 28.5 GB/s bandwidth [Up to 17.1GB/s memory bandwidth (DDR2-1066) + 14.4GB/s (HT3)]

Packaging: Socket AM2+ 940-pin organic micro pin grid array (micro-PGA)

Fab location: GLOBALFOUNDARIES Fab 1 module 1 in Dresden, Germany (formerly AMD Fab 36)

Process Technology: 65-nanometer DSL SOI (silicon-on-insulator) technology

Approximate Transistor count: ~ 450 million (65nm)

Approximate Die Size: 285 mm2 (65nm)

Max Ambient Case Temp: 73o Celsius

Nominal Voltage: 1.2-1.25 Volts

Max TDP: 95 Watts

*Notes:
Black Edition processors support software-selectable increases to memory controller, HyperTransport, DDR3 and CPU core frequency

MC configurable for dual 64-bit channels for simultaneous read/writes
---------------------------------

Sve u svemu, skoro je isti ko i 7750BE. Zna li iko kad ce stici do nas i koja ce mu biti otprilike cena?

po meni ne isplati se davati tih 10e jer mislim da im je oc veoma slican

po meni ne isplati se davati tih 10e jer mislim da im je oc veoma slican
da, samo sto od pojave 7850 Black Edition, 7750 prestaje da bude Black Edition, tako da je tih 10 evra sasvim OK za konfor overklokovanja putem mnozilaca.

onda se isplati tj uvek dajem prednost black edition varijanti ali nisam znao da ce noviji modeli 7750 da budu "zakljucani"

E ovo je bas bez veze. Mislim... cemu ovaj cpu kad se u odnosu na 7750BE razlikuje jedino u 100MHz. Ajde da radi na 3GHz pa bih i razumio potrebu da izbace novi model ali ovo je smijesno. Sta je sledece... 7950 koji ce raditi za 100MHz vise od 7850 :d

E ovo je bas bez veze. Mislim... cemu ovaj cpu kad se u odnosu na 7750BE razlikuje jedino u 100MHz. Ajde da radi na 3GHz pa bih i razumio potrebu da izbace novi model ali ovo je smijesno. Sta je sledece... 7950 koji ce raditi za 100MHz vise od 7850 :d

Pa logican slijed.
Npr: X2 4000+ i X2 4200+, razlika 100MHz
X2 5000+ i 5200+, razlika 100MHz
X2 7750+ i 7850+, razlika 100MHz...

Sta je tu cudno?
Jedino moze da se postavi pitanje zasto AMD sada izbacuje ove procesore!?
Moje misljenje je da mozda ovako imaju namjeru da prodaju zaostale Phenom X4 koji po cijeni koliko sada kostaju nemaju sta da traze pored 45nm X3 i X4...

Još kad bi 'slučajno' omogućili i otključavanje 1 ili 2 jezgra... :d

Pa logican slijed.

Sta je tu cudno?
Moje misljenje je da mozda ovako imaju namjeru da prodaju zaostale Phenom X4 koji po cijeni koliko sada kostaju nemaju sta da traze pored 45nm X3 i X4...

Nisam ni rekao da je cudno nego je bez veze, glupavo... kao i ti dosadasnji modeli koje spominjes. Ta razlika od 100MHz ne donosi nista osim sto mnogo vece ponude "razlicitih" procesora sto samo zbunjuje manje upucene ljude.

Mada kao sto kazes vjerovatno hoce da se rijese starih zaliha pa "pale" raju :D

nema tu paljenja, cista poslovna logika na bazi koje funkcionise trziste procesora: kada se 7750 pojavio, kostao je onoliko koliko sada kosta 7850... jednostavno, vremenom cene klize i onda u jednom momentu izbacis novi proizvod koji "resetuje" snizenje, a to opravdas visom radnom frekvencijom... nema lazi, nema prevare... i pri tome i on je otkljucan, kao i svojevremeno onaj njegov prethodnik.

Pa logican slijed.

Sta je tu cudno?

V,ne mislim nista lose,samo mala naznaka.Kad se 5200 pojavio,radio je na 2,6 GHz,ali je imao 1 mb kesha po jezgru,naspram 512 kb kod 5000.Posle su ga ubrzali na 2,7 GHz i smanjili kes na 512 kb po jezgru.A sto se tice 7850,nista cudno i intel to isto radi(5200,5300...7200,7300,7400...),takav je biznis.7950 neverujem da ce se pojaviti,uskoro stizu PII x2.:)

Misliš da namerno onesposobljavaju dva jezgra na Phenomu da bi nam prodavali X2 pa sniženoj ceni? :)
Zar ne bi bilo logičnije da ga ostave takav kakav jeste Phenom 1 i snize cenu na sadašnju koju ima 7850, ja bih ga prvi kupio. Iako je krmača i troši mnogo, quad je quad :)

Potpuno delim mišljenje ali mislim da se to neće desiti do pojave Athlon™ X4 procesora .

Misliš da namerno onesposobljavaju dva jezgra na Phenomu da bi nam prodavali X2 pa sniženoj ceni? :)
Zar ne bi bilo logičnije da ga ostave takav kakav jeste Phenom 1 i snize cenu na sadašnju koju ima 7850, ja bih ga prvi kupio. Iako je krmača i troši mnogo, quad je quad :)

Ma ne znam sta da mislim. Palo mi na pamet da mozda to rade, ali ko zna...
Ko zna koliko ima tih 65 nm Phenom X4 na lagerima?

Upravo iz tog razloga bi me čudilo da to ne rade. Realno, mesec ili dva pred pojavu PII X2 je potpuno nepotrebno kupovati ove 7750 ili 7850. Čak bi bilo logično ostaviti XX% (ubaciti iznos % po želji) 7x50 koji mogu da se otključaju na X3 ili X4 da se masa zaleti da kupi jeftine potencijalne quadove i tako da rasprodaju a da ne ugroze cenu aktuelnih PI X4 i X3.

PS. Ostaje da pojma nemam u kom stadijumu pakovanja procesora je još uvek moguće čačkati po jezgru, pa je to samo moja neka teorija. :D

Poslednja izmena:
Sto se tice Phenom I(posto vidim da ge spominjete),ja recimo imam 9850 OC na 3.1Ghz i mogu vam reci da s a b i j a :).Jeste da je potrosnja veca od Phenom II i OC domet nizi,ali opet Phenom I je vrlo dobar CPU,posebno u svom cenovnom segmentu.Performanse ,posebno na 3.1GHz su zaista izvrsne.

Poslednja izmena:
Hvala Nedjo na obrazlozenju.

Nego kad vec spominjete nove Athlon X2 i X4 interesuje me za kad treba da se pojave ovi procesori na trzistu? Mislio sam da uzmem neki PII PII 720 ali mi je jos uvijek skup pa se dvoumim da uzmem 7750BE ali ako ce ubrzo da se pojave ovi novi Athloni onda da sacekam malo jer ipak ce oni biti 45nm pa bi trebalo bolje da se klokuju.

Da li ce novi Phenom II X2, i Athlon X2 u 45nm biti samo sa podrskom za AM3 ili ce se praviti varijante sa podrskom za AM2+.

Poslednja izmena:
Svi procesori napravljeni za AM3 radice i na AM2+ podnozju

Hvala Nedjo na obrazlozenju.

Nego kad vec spominjete nove Athlon X2 i X4 interesuje me za kad treba da se pojave ovi procesori na trzistu? Mislio sam da uzmem neki PII PII 720 ali mi je jos uvijek skup pa se dvoumim da uzmem 7750BE ali ako ce ubrzo da se pojave ovi novi Athloni onda da sacekam malo jer ipak ce oni biti 45nm pa bi trebalo bolje da se klokuju.
koliko dugo jos mozes da cekas?

Sad mogu... jedno 3 mjeseca dok mi drug ne vrati pare :D

onda sacekaj deset-petnaest dana i uzmi Phenom II X2 Black Edition ;)

Vrh Dno