Šta je novo?

AMD 65nm X2 Procesori ?

pnjaf

Slavan
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5800X3D
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
2x16GB 3200MHz DDR4
GPU
MSI RTX 4070 Ventus 3X OC
Storage
Samsung 970 Evo Plus 500GB, Kingston A400 500GB, WD Black 1TB
Zvuk
Tišine
PSU
Fractal Design 750W
Kućište
Lian Li PC-P80N Full Tower
Monitor
Asus TUF 27" 2K 165Hz
Ima li ih i gde? Konkretno X2 3600+ ...

Poslednja izmena:
Problem je sto neki nasi prodavci ne znaju sta prodaju... Mnogi koje sam zvao samo kazu da je u pitanju dual 3600+, a na pitanje da li je 65nm proces, ili Brisbane jezgro, ili bar da izdiktiraju p/n kazu da te podatke nemaju u katalogu, a procesor im nije na dohvat ruke...

Jedino da obidjes nekoliko prodavaca pa da se sam uveris sta prodaju (ako ti nije daleko kao meni, zato me i mrzi...).

Kod mojih dobavljaca ih nisam video u NS, samo one 90nm 65W verzije ...

Proveri kod usera Joka sa foruma,on mi je rekao da ima,evo ti link pa vidi broj telefona www.atom-computers.com,ja kod njega sve kupujem i nikad nisam imao nikakvih problema,cak kad mi je crkla ploca koju nisam kupio kod njega,ali neke ostale delove jesam,on mi je u roku od jednog dana,proverio sve delove i ustanovio kvar.:wave:

Poslednja izmena:
Hvala ljudi :)

Mislim da je 0.65 i 0.9 verzije razlikuju za 100MHz radnog takta 2GHz naspram 1.9GHz (kod 0.65nm)

Ima u EuroLink-u od ponedeljka.
Tek nešto su skuplji od 90nm X2-ki...

Mislim da je 0.65 i 0.9 verzije razlikuju za 100MHz radnog takta 2GHz naspram 1.9GHz (kod 0.65nm)

to je zbog half step multiplier(9.5x200).Pri tom novi(brisbane)x2 3600 ima 512k L2cash/po jezgru naspram 256 kod windsora.Manje se greje zbog "sitnijeg" proizvodnog procesa i moze se kloknuti jako fino i sa box kulerom i pri tom ostati relativno mlak.
Sve u svemu best buy.

to je zbog half step multiplier(9.5x200).Pri tom novi(brisbane)x2 3600 ima 512k L2cash/po jezgru naspram 256 kod windsora.Manje se greje zbog "sitnijeg" proizvodnog procesa i moze se kloknuti jako fino i sa box kulerom i pri tom ostati relativno mlak.
Sve u svemu best buy.

Ma znam ali mi se mnozilac od 9.5 nedopada, volim okrugle brojeve, predpostavljam da je kod brisbane X2 3800+ mnozilac 10

Poslednja izmena:
Ne postoji Brisbane 3800+ :d. Postoji 4000+ i mnozilac mu je 10.5 ,radi na 2.1GHz i ima 2x512 KB L2 kesa.

Kako znaš da ne postoji?
Jel ima negde na AMD-ovom sajtu podatci?
Zar nisu svi Brisby-i 65W?

Ima na AMD sajtu sve o procesorima i u kojoj varijanti se rade. Pogledaj pod compare.

SuperStarr,pa naravno da znam da ne postoji :).Proveri na amdcompare.100% ne postoji Brisbane 3800+.AMD ima low power varijante i u 90nm i bas tu spada taj 3800+(90nm,2Ghz,2x512KB L2).
90nm proces je toliko napredovao da imaju low power (65W) 2.6GHz procesore (tzv. EE verzije).
65nm proces cekaju lepi dani ako uzmemo u obzir sta su postigli sa 90nm(najavljena Quad Core HE verzija ,65W,~2.3GHz).

Poslednja izmena:
Ok drugar, ja sam skontao da nema 90nm / 65W a sada vidim da ima baš taj 3800+ 90nm EE 3xW ?!?

Napravili su zbrku sa tim oznakama,ni sami ne znaju sta imaju a sta ne :d.
I ja kad sam istrazivao na netu koje su koje verzije sam se cudio kakvih sve low power varijanti X2-ke ima.

Da li je neko isprobao ovog Brisbane-a?Kako se cini OC potencijal?

Imas u Imtel-u, bas 3600 Brisbane kako vidim u cenovniku i to za nekih 70€ u maloprodaji...

Da li je neko isprobao ovog Brisbane-a?Kako se cini OC potencijal?

Evo, ovako izgleda OC. potencijal :
sshot-4.png

Ovo naravno nije za svaki dan - 2700Mhz je za svaki dan, a ovo je čisto koliko može na default naponu.

PS : Puca Orthos posle 1min.

Woow, mnogo mi se svidja ovaj rez.El si probao sa dizanjem napona.Za koliko na 2.7 prolazi SuperPi 1M.

Dizanje napona mi ne daje bitne rezultate ni na memoriji, ni na procesoru, a to verovatno znači da požurim sa zamenom napajanja, iako je sve jako stabilno uključujući i grafičku koja mi u 3D radi na gpu=630Mhz i mem=1630Mhz.

E što se tiče superpi 1M činimi se da ide oko 35s što koliko se razumem uopšte nije epohalno, mada ni ja se ne razumem uopšte u nameštanje sistema za isti.

Bilo kako bilo, ne vidim problem da s jačim napajanjem i boljom pločom ovi procesori idu na 3GHz, što je više nego odlično za 67€ koliko sam ga ja platio.

Evo, ovako izgleda OC. potencijal :
Pogledajte prilog 23908

Ovo naravno nije za svaki dan - 2700Mhz je za svaki dan, a ovo je čisto koliko može na default naponu.

PS : Puca Orthos posle 1min.

Sjajan rezultat..Hoces da kazes da 2.9ghz gura na def. naponu ali Orthos puca posle 1min a da ti dizanje napona na cpu nije doneo stabilnih 2.9Ghz?Garant je napajanje problem.Ovaj CPU mi se cini best buy.

Da, evo malo veći napon mi nije dao stabilan Orthos na 2.9, na koliko mi je boot-ovala mašina (piše clock u Orthosu dole), ali malo spuštanje takta = stabilan Orthos.
A, ono što nisam prošli put pomenuo, najlepše od svega su temperature, evo sshota-a :
sshot-5.png

meni x2 3600+ brisbane ide stabilno bez dizanja bilo kog naponana 2660MHz sa box kulerom,jeftinim Kingstonom 667 i aktivnom integrisanom grafickom(biostar ta690g).Pri tom je kuciste "kanta" napajanje chieftec 360W i nema nikakvih dodatnih ventilatora.Temperatura procesora do 40(max 47 pri visesatnom burn testu cpu na 100%),pri tom imam 3 harda koja su uvek toplija od cpu (od 40-50 stepeni)

Ja sam uspio dići sistem sa 3.0Ghz i onda puca na 4. ili 5. iteraciji SuperPi-a. Pokušao sam i sa 9x množiteljem s obzirom da polovični nekad znaju zezati i opet nisam bio sretne ruke. Vjerojatno zeza i ploča. Inače, za svaki dan radi na 2850Mhz (9.5x300) na 1.3V kolko ploča minimalno daje. 533 djelitelj za memoriju radi uredno sa CL4,CR 1T ~814Mhz. S obzirom da je ploča koštala kao i procesor, mislim da je odličan rezultat.

Nazad
Vrh Dno