Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Intel je premalo spustio cenu 4790k procesora. Taman se ponadao da će mu cena pasti na 200 evra kad ono jok...

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Masi ne treba procesor jaci od 7700k.

Masi ne treba procesor jači od non K i5.

Oni kojima je potreban taj monstruozni single core+solidan multi core, a 8/16 i 6/12 Ryzen-i ce sigurno imati jaci multi core za slicnu/nizu cenu kao i 7700k, nek idu na intel.
Broj takvih, kojima 7700k ulazi u obzir za kupovinu vise od 6/12 Ryzena sa dosta boljim multi core ili 4/8 Ryzen-a po 50% nizoj ceni sa 20-25% slabijim performansama, ce biti mizerno mali.

Ne budi tako siguran. Lično pucam na ovo, 5.2GHz na vodi sa 3200MHz memorijom, kidalica i u ST i u MT:

58449fe8_2.jpeg

Kako nije kad piše za 80 dolara manja cena 4790k

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

WW ima preorder procesora a nigde ploče. I sada se neko setio da "ponudi" ploče

@KOLOS

Pucaj slobodno, i na 5.2ghz nece imati multi core kao 8/16 Ryzen, opet ako ispuni ocekivanja.

Ako ti spadas medju one kojima treba besan single core i solidan multi core, onda si u velikoj manjini, kao i ako ces ga uzeti da bi imao cpu na 5.2ghz.

Za bilo kakav gaming je dovoljan single thread i od i3 6100, samo su potrebna barem 4 prava jezgra sa tim single-core performansama, 4 threada preko njih ce doci samo kao bonus za novije igre.

Ne, 7700k nece biti best buy.
Ne za 300e sigurno.
Best buy znaci da kupis nesto i da imas dovoljno dobre performanse u trenutku kupovine i da se osiguras za neko buduce vreme, a ne da das 50% vise novca i uzmes nesto sto ces koristiti istu kolicinu vremena i uglavnom imati iste performanse jer monitor ogranicava(ako je gaming namena).

60hz monitor je za normalan gaming, 144hz igra ulogu u esports za sta je i 4/4 i5/zen.

Single core odavno ne igra toliku ulogu u igrama koju je imao ranije, u tim igrama koje zahtevaju bas jako jezgro ili dva-za njih je i i3 6100 single core dovoljan.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

4.5 Ghz bi bilo prihvatljivo za siru masu a 4.7 Ghz- 4.8 Ghz je ono sto bih ja trazio, ispod toga ne bih isao.

Za sta leba ti? Pa nijedan Intel 8core ne moze to. Samo golden primerci 5960x pod custom loop-om.

Poslednja izmena:
60hz monitor je za normalan gaming, 144hz igra ulogu u esports za sta je i 4/4 i5/zen.

144hz itekako igra ogromnu ulogu u "normalnom" gaming-u, pa ako se na to dodaju i gsync/freesync, nema povratka na staro. Lično iskustvo. Osećaj kada sedneš opet za 60Hz je kao kada posle navikavanja na SSD pod ruku padne neki izmučeni laptop sa HDD :d

To, ukoliko je tačno, može biti ovaj test koji je procureo pre neki dan:
AMD-Ryzen-7-1700X-vs-i7-7700K-IPC-single-threaded.png

Ukoliko je ovo tacno, PS i LR ce da pevaju. Nisam mislio da cu ikada ovo reci ali .... mozda next best buy za Adobe bude AMD. O tempora o mores :d

PS - nemam pojam pa pitam, jel postoji neka igra koja je u stanju da zakuca sva raspoloziva jezgra na 100%, posto PS i LR umeju...

Poslednja izmena:
@KOLOS

Pucaj slobodno, i na 5.2ghz nece imati multi core kao 8/16 Ryzen, opet ako ispuni ocekivanja.

Ma ne moze da se poredi, Ryzenu 7 i da ugasis SMT koji daje bolesno dobar scaling(mnogo bolji nego HT) prebacuje to.

^ 'Leba mi za ono sto ja preferiram. Niti sam pomenuo koji Ryzen niti sam pomenuo koji Intel.
Ja sam se zadrzao na 6 core Intel konfiguraciji i tu cu da ostanem osim ako Intel bas ne ponudi 8 core po ceni sadasnjeg 6 core i to
da se overclock-uje onoliko koliko meni odgovara jer su to moji afiniteti. U suprotnom idem na 6 core i minimum onoliko koliko sam naveo.
Ako ni to ne moze ostajem na ovoj konfiguraciji na dalje.

^ 'Leba mi za ono sto ja preferiram. Niti sam pomenuo koji Ryzen niti sam pomenuo koji Intel.
Ja sam se zadrzao na 6 core Intel konfiguraciji i tu cu da ostanem osim ako Intel bas ne ponudi 8 core po ceni sadasnjeg 6 core i to
da se overclock-uje onoliko koliko meni odgovara jer su to moji afiniteti. U suprotnom idem na 6 core i minimum onoliko koliko sam naveo.
Ako ni to ne moze ostajem na ovoj konfiguraciji na dalje.

Koja je poenta pominjanja 6 core intela u prici oko Ryzena od 8 jezgara? Ne vidim korelaciju. Takodje Ryzen 7 bije taj tvoj 6-core po IPC lagano ;)

Meni izgleda da je AMD ovaj put napravio (nedovoljno) dobar posao.
Ovo nedovoljno mislim zato jer definitivno neće skinuti Intel sa trona po kriterijumu performansi bez obzira na cijenu. Kada se na tržištu pojavljuješ sa najnovijim proizvodom široke game potpuna pobjeda je ta da poklopi sve, pa i najbolje performanse.

Najveći problem AMD-a je isti onaj sa kojom se već godinama sreće i sam Intel: zašto bi neko ko već ima 2500K ili 3570K odlučio da potroši novac na novu konfiguraciju (proceaor+ploča+memorija)?

Sa korisničke strane mi imamo win-win situaciju. Ljudi koji već imaju i5+ konfiguracije neće morati da troše novce, a ljudi koji tek treba da uzmu računar potrošiće 250€ manje nego da su kupovinu pojavili prije 10 dana :)

Inače, kada bi ovog trenutka morao u kupovinu ova AMD ponuda je za mene savršena. Ciljna grupa uvijek mi je bila gornja srednja klasa (najbolji i5k ili najjeftiniji i7) a upravo to ćemo sada dobiti po cijenama koje nismo imali već 6-7 godina.
Oni koji imaju stvarnu potrebu (fizičku ili psihičku) za najboljim bench procesorom i dalje će morati dobro da se iskeširaju, ali drugačije i ne treba da bude.

Zanimljivo da sam do sada kupovao I-A-I-A-I pa je bi valjalo da kvarim redoslijed :)

@rAMA

Verujem, ali opet na 60hz sa 60fps mozes lepo da uzivas u igri, jos bolje na nekom 75hz FreeSync ekranu koji nije skup, ima ih za 150e~ i kod nas.

Mislim da je svakako manja razlika izmedju 60hz i 144hz, nego sto je izmedju stabilnih 60fps na 60hz i dropovima na 40-45fps bez free synca, zar ne?

@Erik011

Video sam po nekim testovima da je pisalo da bolje skalira SMT nego HT, po rezultatima testova. Ako su i to uspeli da naprave da, kao sto kazes, bolesno skalira, onda je proizvod pun pogodak.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ajd jos malo glasina
2vluzyw.png

Koja je poenta pominjanja 6 core intela u prici oko Ryzena od 8 jezgara? Ne vidim korelaciju. Takodje Ryzen 7 bije taj tvoj 6-core po IPC lagano ;)

Nisam znao da je tema o Ryzen vezana samo za 8 core procesor, bar ne bi trebalo vec se odnosi na celu liniju.
To za IPC je tacno, tu nema sta da se prica. Svakako sam u razmatranju ali bih sacekao i Skylake X cisto da mi bude mirna savest.

@Dr Sidious
Malo je glupo da tako nesto iznosi kao da niko ne zna, velike firme su ODUVEK imale specijalne dilove i sa Intelom i AMD-om koje NISU smeli da sire u javnost, generalno oduvek se veliki tretiraju specijalno i to nije za smrtnike......... ispada da to radi samo intel a rade svi! (moral koji crni moral u materijalnom svetu!)

Samo da znas kod kao se alti-vucicev brat, comtrade, kimtek bore , postena borba, MUHAHAHAHAHAH pa to se sibicari i podmece noga gde god moze!, podmicuju se magacinoneri, kafe kuvarice, komercijalisti da otkriju cenu koja se koma nudi, itd (to je samo vrh brda..) ide to daleko daleko dalje!

Trenutno je linija Ryzen 7, ostalo su samo glasine :D
Valjalo bi im da dobrano razmotre cenovnu politiku pred pustanje Skylake-X .

Za pocetak samo izlaze R7 8c/16T procesori tako da je tu suvisno porediti intel 4c/8t skylake ili kaby, zna se da ce biti brzi u aplikacijama koje koriste 4 jezgra, a da bude drasticno sporiji tamo gdje je potreba sirova snaga procesora.

Pravo poredjenje ryzena za sad jeste sa Intel 8c/16t procesorima i7 6900K recimo def vs def, OC vs OC naravno cijena/performanse.

To sto ce negdje i3 kloknut biti brzi od R7 1800x to nece biti nikakv pokazatelj, kad ce opet negdje da gubi duplo.

Pravo poredjenje je sa Intel rivalima sa istim brojem jezgri.

@rAMA

Verujem, ali opet na 60hz sa 60fps mozes lepo da uzivas u igri, jos bolje na nekom 75hz FreeSync ekranu koji nije skup, ima ih za 150e~ i kod nas.

Mislim da je svakako manja razlika izmedju 60hz i 144hz, nego sto je izmedju stabilnih 60fps na 60hz i dropovima na 40-45fps bez free synca, zar ne?

Naravno da možeš i više nego lepo da uživaš na 60hz, samo hoću reći da kad se navikneš na 144Hz nema više povratka nazad. Jako lako se čovek navikne na bolje, a teško vraća na staro, nekada je bolje živetu u neznanju :)

Poslednja izmena:
@Dr Sidious
Malo je glupo da tako nesto iznosi kao da niko ne zna, velike firme su ODUVEK imale specijalne dilove i sa Intelom i AMD-om koje NISU smeli da sire u javnost, generalno oduvek se veliki tretiraju specijalno i to nije za smrtnike......... ispada da to radi samo intel a rade svi! (moral koji crni moral u materijalnom svetu!)

Samo da znas kod kao se alti-vucicev brat, comtrade, kimtek bore , postena borba, MUHAHAHAHAHAH pa to se sibicari i podmece noga gde god moze!, podmicuju se magacinoneri, kafe kuvarice, komercijalisti da otkriju cenu koja se koma nudi, itd (to je samo vrh brda..) ide to daleko daleko dalje!

Firme imaju korporativne ugovore koji mogu da imaju određene klauzule koje se odnose na cene, asortiman, licenciranje.
Govorim o ozbiljnim firmama u svetu, ne kod nas.

Ovo što je gospodin izneo je klasičan mito jer pored toga što se nude izuzetni popusti i stimulansi da se kupuju Intel proizvodi nudi se novac da se ne kupuju proizvodi konkurenta.
A zbog mita je Intel već jednom pao, naredni put verujem da bi zabolelo malo jače.

Naravno da možeš i više nego lepo da uživaš na 60hz, samo hoću reći da kad se navikneš na 144Hz nema više povratka nazad. Jako lako se čovek navikne na bolje, a teško vraća na staro, nekada je bolje živetu u neznanju :)

Potvrđujem, ko je video async u akciji posle toga se retko vraća na lošije. Poređenje je u rangu prelaska sa mehaničkog hard diska na SSD. Jednostavno "udobno".

Poslednja izmena:
@pixell
Jel ti stvarno mislis da toga nema vani, inace ovo se kod nas na slican nacin radi u svim sverama..... ne na isti nacin ali poenta je ista (inace koliko znam kod nas ne ostavljaju pisan ni digitalan trag) tako da mi je ova prepiska malo smesna, ali mozda vani se to radi jos lezarnije :d

Ne mislim ja da toga nema, u stvari i ne interesuje me mnogo osim kad moram da kupim nesto od hardvera al' sreca nije to tako cesto :( pa onda psujem sve po spisku. Nego malo abrova ne moze da skodi, bar dok se ne utvrdi ciji je veci (takt). A i ako je tacno, a nisam siguran da bi neko ovako objavljivao na forumuma, pogotovu sto je Intel vec bio riban i placao kazne vec bi ih odmah prijavio, onda i nije tako lose, znaci da ima mesta za brigu u plavom taboru i da su prepoznali da im izmice deo zarade zbog opsteg hypea a moguce i da znaju da AMD ima solidan proizvod.

@pixell
Jel ti stvarno mislis da toga nema vani, inace ovo se kod nas na slican nacin radi u svim sverama..... ne na isti nacin ali poenta je ista (inace koliko znam kod nas ne ostavljaju pisan ni digitalan trag) tako da mi je ova prepiska malo smesna, ali mozda vani se to radi jos lezarnije :d

Znam da toga nema vani ni približno u količini u kojoj ima kod nas.
Pojave se povremeno otkrića da je neko nešto muljao ali kada pukne balon onda se ozbiljne posledice snose.

Imaš u elektro industriji više primera da je tako nešto no-no. Evo ti primer Samsunga od prošle nedelje.

U stvarnom svijetu Intel je rezultate Ryzen testiranja saznao par sati nakon što je sam AMD uradio prve testove.
Još smo samo mi potrošači u neznanju.

Ja se samo nadam da će AMD iz ovoga uspjeti da izvuče neku finansijsku injekciju koja će mu omogućiti ne samo da pristigne Intel nego i da ostane u trci.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno