Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cuj, 90℅.. Na ovom forumu verovatano samo on streamuje. Meni je to strasno dosadno i da gledam, kamoli da se time bavim. I SP igre, bogami, donose itekakav profit. Pro gameri ionako igraju igre na low detaljima.

Jes evo svi igramo na 144hz monitorima i strimujemo...daj bolan... iskljucujem se, previse hipoteza ne zna se jos nista, ali se da naslutit scenario, malo sporiji od intela malo jeftiniji.

Nisam baš siguran da više od 5% gamera igra na 120+ Hz monitorima i/ili strimuje igre. A čak i da je tako, zar nije i u tom slučaju npr. i7-6800K bolji izbor od klokovanog 6700K/7700K? Ako dobijemo Ryzen pandan 6800K za recimo 300€, da li bi radije išao na 7700K od 350€?

I ostaje da vidimo XFR na delu. Možda će na prvi pogled izgledati da su base i/ili boost klokovi niski (u odnosu na KL), ali ako se koristi iole pristojno hlađenje (nešto kao LC-CC-120) može biti da se taj "nedostatak" neće videti u realnom radu (igrama)

Jeste 6800k mnogo bolji izbor, ali je zato i dosta skuplji, a da ne pricam da plojka nema ispod 200e, i to kakva.

@Nevis

90% njih se igra na 120hz+ monitorima.

Sta je za bilo koga van Srbije da da 300e za monitor, nista.

I u pravu si, igra se na low, ali treba opet izbaciti full hd low 150fps+ u svakom trenutku.

@goldi

Casual igraci naravno da ne igraju na 144hz niti strimuju, pa se zato tako i zovu.

Probaj bf4, bf1 pa vidi, svaka fps igra treba full komplet za uzivanje, od monitora, i7 do jake grafe.

Poslednja izmena:
Upravo o tome i pričam, da će tu AMD biti konkurentan. i7-6800K košta 450€, ploča za njega bar 200€. S druge strane, Ryzen ide na AM4 ploče, a solidne X370 će biti već oko 100€, one malo bolje 150€ (manje više kao i Z170). Tako da se za cenu i7-7700K kombinacije može dobiti Ryzen sa performansama i7-6800K, pa ti biraj :)

Bf je spefican jer je i zahtevna igra sama po sebi i MP je.
Na ow-u i sa fx 6300 imam 100 fps kad nije lokovan fps, na csgo ne pada ispod 120-130 i za te igre i5 moze lagano na 144hz.

Uostalom na 144hz se igra samo esports, za sve drugo mi je bacanje para na toliko skup monitor i komponente da bi se igrale neke ne-takmicarske igre gde je presudan svaki sekund.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Hm..u eri kad 3 igre podrzhavaju 4 jezgra vi pricate o 4+4 za standard gaming?

Nije baš tako. U skoro svim ovogodišnjim AAA naslovima Haswell-E je često ispred Skylake S i7 modela, a ovaj ispred i5. Takođe, FX-83xx se bolje pokazao u naslovima iz 2016 nego u igrama iz 2014/2015 u poređenju sa i5.

I nisu samo jezgra/HT u pitanju, više keša svakako pomaže. Tu se vidi razlika između A10 i FX-a . Ili u poređenju FX vs i3, gde iako i3 daje bolji FPS, padovi su češći i frametime jzna da bude lošiji. Tako da ako Ryzen sa 4c/8t bude cenovno u rangu i5, trebalo bi da bude bolji izbor za igre, a mislim da će testovi to i pokazati.

@ Beer

Ja kazem da je Ryzen all in one resenje, i naravno bolje nego 6800k.

6c i 4c modeli tek izlaze u martu, i tek onda cemo videti odnos 7700k vs 6c ili pak 4c.

AMD sa 10% manjim rezultatima i mnogo manjoj ceni moze da napravi boom.

6c prema nezvanicnim infomacijama ce biti 250$, dok je 7700k 350$. Za 100$ manje, skoro trecina, dobijes samo 10% manje u igrama, sto bi bilo idealno, a da ne pricam o 4c koji bi trebalo da bude 150$, i koji ce lagano da oduva i5.

Ovaj deo da Intel paniči je zanimljiv. Opet ovo oko nestaka x86ice mi se čini nebulozom. Opet ostaje pitanje kakav će AMD-u biti yield...? Šta će biti sa plojakama i koliko će koštati...? Kada će izaći na tržište...kada će stići kod "na itd.

I meni se taj deo sa x86 nestankom čini bezveze i prilično sam siguran da nema mnogo smisla. Osim ako pod ubrzo ne misle na 20-30 godina. Mislim, i POWER je živ i zdrav i donosi IBM-u gomilu novca :)
Mada bilo je i ranije priča o tome. Čak je i Jim Keller je naveo neke prednosti ARM-a u odnosu na x86
http://www.anandtech.com/show/8776/arm-challinging-intel-in-the-server-market-an-overview/12
I kruže priče da će intel možda odustati od backward kompatibilnosti x86 zarad veće konkurentnosti
http://www.bitsandchips.it/english/52-english-news/7854-rumor-even-intel-is-studying-a-new-x86-uarch

ontopic:
Što se ploča tiče, generalno gledano, nema razloga da budu skuplje od FM2+ platforme, posebno ne A320 i B350 ploče. Jedino ne znam kako će sprečiti da se na A320 ploču od 40€ sa slabom naponskom stavi 8c/16t CPU. Tako da pretpostavljam da će na proizvođačima biti da regulišu to kroz BIOS. Brsitol Ridgle procesori imaju TDP od 35W i 65W, a za Summti Ridge (Zen) se spominju modeli od 65W i 95W. Npr. ova FM2+ ploča košta ~70€, a ima 4 DIMM slota, hladnjak na naponskoj, M.2 slot, USB 3.1, RAID...
http://www.asrock.com/mb/AMD/A88M-G3.1/
Jedna takva sa B350 ili X370 čipsetom bi bila odličan izbor za 4c/8t Ryzen. Mogao bi i lagani OC da padne bez problema, a ima sve što običnom korisniku može da zatreba

Poslednja izmena:
Zato bi amd dao chpset za iste pare? Sada mora zbog fm2 djubreta.,

Zato što novi čipset ne nudi mnogo toga u odnosu na FM2+, tj. nije preterano složen. Pri tom, novi procesori će dolaziti sa istim TDP-om (35W-95W), tako da nema potrebe za naponskim kao što je bio slučaj na AM3+ za FX procesore. Naravno, one najbolje X370 ploče će koštati i preko 150€, ali toga uvek ima.
Pogledaj razliku između FM2+ ili AM3+ čipsetova sa jedne strane, a pogledaj intelove sa druge.
H110 ograničen na 2 DIMM slota
B150 ti je neophodan ako ti treba više slotova za RAM
H170 ti je neophodan ako ti treba RAID
Z170 ti je neophodan ako hoćeš da klokuješ procesor makar i malo (da npr. postaviš all core takt na single core boost takt)

S druge strane:
AMD sve to nudi i na najjeftinijem A68H i na nasjkupljem A88X. Naravno, OC zavisi i od drugih stvari, ne samo od čipseta, ali znaš da nisi "zaključan" čak i ako kupiš ploču od 60€
Evo i ponovo najave za AM4
http://images.anandtech.com/doci/10705/AM4 Launch - Legally Approved-14.png

Ova platforma pokriva sve njihove procesore i menja AM1, FM2+ i AM3+. Tako da oni koji ne žele da preterano da klokuju ili kome ne trebaju CF/SLI kombinacije, nema razloga da traže van srednjeg segmenta (B350). Pa čak i A320. Evo npr. jedne 970 ploče sa USB 3.1 i M.2 portom od 80€
http://www.asrock.com/mb/AMD/970A-G3.1/
Ne vidim razlog da ne dobijemo isto to u AM4 formatu.

Poslednja izmena:
Hoće li uopšte Zen podržavati DDr3?

Nece ni ddr3 ni windows 7.

Sta mislite, koliko ce kostati 2c/4t cpu?
Dal su planirali 4c/4t cpu?

Dobru gibu pravi baba Zorka :d
Znaci ceka se mart vrv :)

Jeste 6800k mnogo bolji izbor, ali je zato i dosta skuplji, a da ne pricam da plojka nema ispod 200e, i to kakva.

@Nevis

90% njih se igra na 120hz+ monitorima.

Sta je za bilo koga van Srbije da da 300e za monitor, nista.

I u pravu si, igra se na low, ali treba opet izbaciti full hd low 150fps+ u svakom trenutku.

@goldi

Casual igraci naravno da ne igraju na 144hz niti strimuju, pa se zato tako i zovu.

Probaj bf4, bf1 pa vidi, svaka fps igra treba full komplet za uzivanje, od monitora, i7 do jake grafe.

Nemoj vise pisati ovakve stvari,molim te...

Sta sam ja to pogresno rekao???

Zato sto nemaju veze sa zivotom...
To sto je "napolju" lakse kupiti 144MHz monitor ne znaci da ga svi kupuju... pogotovo ne u ciframa koje spominjes... o streamingu da ne pricamo...
Sto se tice Nemacke,uglavnom su vecina konzolasi,nece prosecan nemac da se ebava sa konfama,budzenjima i sl... dobar TV,konzola,sada krenuse sa VR i bole ih... ali i to retko...

Fora je da sam u Srbiji non stop visio za kompom,kontam jer nisam imao para za vise... sada kada mogu, i ja kao svaba cu pre strpati porodicu u auto i otici videti nesto,provesti se,otici na sky vikend nego da roknem toliko para u neku konfu...

Zato sto nemaju veze sa zivotom...
To sto je "napolju" lakse kupiti 144MHz monitor ne znaci da ga svi kupuju... pogotovo ne u ciframa koje spominjes... o streamingu da ne pricamo...
Sto se tice Nemacke,uglavnom su vecina konzolasi,nece prosecan nemac da se ebava sa konfama,budzenjima i sl... dobar TV,konzola,sada krenuse sa VR i bole ih... ali i to retko...

Fora je da sam u Srbiji non stop visio za kompom,kontam jer nisam imao para za vise... sada kada mogu, i ja kao svaba cu pre strpati porodicu u auto i otici videti nesto,provesti se,otici na sky vikend nego da roknem toliko para u neku konfu...

Nemci su bobovi u fps igrama, opste poznata stvar, a jos rade kao crvi, tako da nemaju vremena za igranje.
Ti sa porodicom si totalno nebitan u esports-u, jer si previse mator i imas pametnija posla, dok klinci krecu sa igranjem posle desete godine i igraju do 25-30.
Nemoj da mislis da te vredjam ili slicno, ali tako stoje stvari. Za koju godinu i ja cu kao ti, necu imati vremena ni da se okrenem, a kamoli da se igram na kompu.
A konzole kupuju i igraju se na njima jer im je lakse, ipak aim assist i ostalo pomaze, kada nisu dobri za PC gaming.
Mnogo vise poznajem materiju nego ti, ali svako ima pravo na misljenje.

Nisam znao da si expert za materiju,izvinjavam se...

Podsecas me na strastvenog Gorgilija, zagrizenog BF3 igraca, koji je imao KD 1.1, odigrao preko 2000h BF3, i ~1900h proveo u nekom zbunu sa bipod-om, cekajuci da neprijatelj kojim slucajem naidje.

Poenta je da svako gleda esports ili gaming drugacije. Nekome je to opustanje dok neko voli da se takmici. Ja ne vidim svrhu u igranju radi opustanja, jer me igre ne opustaju, dok sa druge strane volim da se takmicim.

@reviewsrb je mala maca kaad su u pitanju procenti, ovaj je puno "jaci" :d

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno