Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem sa RyZen benchmark rezultati a ce uvek biti to što mora da radi neko vreme , verovatno sati, da inteligentno predviđanje nauči kako da se ponaša sa tom aplikacije. Ako je ono što je AMD pričao istina, performansi će rasti vremenom do nekog određenog platoa

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Zar nije receno da ce base klok da bude =>3.4ghz ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako bude za 150 dolara sa box kulerom( koji ne bruji nadam se) i nek je 20% sporiji od 6700k bez kulera po meni ce Ryzen biti best buy bez ikakvog razmisljanja :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ryzen moze samo da bude 500$ u Americi, a za ovih 20% cemo jos videti.

Za 150$ ni quad neces moci da kupis kod nas, mozda za 200e.

Ja se samo nadam da ce cene 7700k i 6700 biti malo nize kada izadje zen.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

@Nevis

Nov 4c/8t najnovije generacije za 200e nema sanse da nadjes.

@ voki
Mozda 6700k padne, 7700k nece sigurno, mozda cak i 6800k ode dole.
U svakom slucaju, postojace bolji izbor nego do sada, u to sam siguran.

Problem sa RyZen benchmark rezultati a ce uvek biti to što mora da radi neko vreme , verovatno sati, da inteligentno predviđanje nauči kako da se ponaša sa tom aplikacije. Ako je ono što je AMD pričao istina, performansi će rasti vremenom do nekog određenog platoa

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

To sam i ja mislio al realno neverujem da ti inteligencija radi na nivou ko AI sto uci 3 meseca nego verovatno je to u cipu nesto na bazi 10s

S obzirom da je grafika koja se moze naci za 220e(i kod nas) u rangu sa gtx 970 koja je kostala dosta vise od toga proteklih godina ne vidim razlog zasto se ovaj 4c/8t ne bi prodavao za 170-180e.
Mnogo puta su naveli u onom testu da je to "intel od 1100 dolara", meni to ukazuje da ce cene Ryzena biti dosta dobre.
Ako 8c/16t kosta 350-400dolara za model sa nizim taktom, ne vidim da ce cena 4c/8t biti veca od 200, mislim da ce biti i niza od toga.

Hoce biti 150$ otprilike, ali kod nas neces videti tu cenu, za 200e mozda.

Daj Boze da gresim, pa da cene budu nize nego sto sam prognozirao.

Poslednja izmena:
Ehhhh, malo čudne komentare viđam. Jesmo li mi videli isti test :d
Ovaj test je rađen na ES čipu sa taktovima koji su se pominjali pre par meseci. Objavljen je u pouzdanom PC časopisu, a ne na nekom korejskom forumu. Verovatno su na sumnjiv način stigli do primerka i pošto nemaju NDA, ne sprečava ih ništa da ovo objave.

Ne vidim zašto neko misli da su rezultati u igrama loši. Zapravo su odlični. Testirane su igre koje nisu pravi primer za MT već za ST performanse (Arma III?). Mislim, čak je i intelov procesor od 1100$ (i7-6900K) lošiji od onog od 350$ (i7-6700K). Jasno se vidi da veći takt znači više nego veći broj jezgara. I u takvoj situaciji je Ryzen na 3.4 GHz (boost) egal sa i5 na 3.9 GHz (boost). Doduše, iako više jezgara ne donosi mnogo, veći keš svakako znači. Isti procesor je takođe znatno brži od FX-a na 4.3 GHz. Što pokazuje da je Ryzen svakako konkurentan u ovom segmentu. Naravno, ovaj model (8c/16t) nije namjenjen gamingu, baš kao ni i7-6900K. Tu se očekuje verovatno 4c/8t model, pandan Skylake S modelima. Manji čip ujedno znači i veći takt, tako da slobodno možemo da računamo na +500 MHz na ove taktove za 4c/8t model, i to bez OC-a. Što garantuje performanse u rangu i5-6600 ili bolje.

Veća je razlika između ovog Ryzen-a i 6900K u zahtevnim CPU aplikacijama nego u igrama i to je jedan od razloga zašto mora biti jeftiniji. Već sam govorio da će Zen biti odličan za gaming ali lošiji u profi softveru, plus nema IGP i da moraju spustiti cenu za klasu u odnosu na intel. Tj. 4c/8t modeli ne mogu biti skuplji od i5 (180$-250$), jer po performansama neće stići Kaby Lake S i7. Za tu trku (300$-350$) moraju imati 6c ili 8c procesor. Plus što sigurno neće imati OC potencijal kao KL zbog lošijeg proizvodnog procesa. Tako da jedino i7-7700K možda neće imati konkurenciju, ali svi ostali procesori hoće. Već počinje da se oseća nedostatak keša i HT-a kod i5, posebno u profi aplikacijama, ali i novijim igrama, što se vidi i u ovom testu. Mislim da će 4c/8t Ryzen verovatno bolje izgledati na testovima. Sa lošijim proizvodnim procesom se mogu izboriti ako dozvole OC na B350 pločama i otključaju (skoro) sve modele. S druge strane, protiv Bradwell-E će se boriti cenom. Vrlo lako mogu naštancovati 8c/16t sa ovim taktovima koje bi prodavali po ceni 6800k ili manjoj i debelo zaraditi od ljudi koji PC koriste za render, audio/video obradu, virtualizaciju, testiranje i sl. Plus što ovi procesori idu na ploče od 80€, a X99 su 200+€

Zen na 3.15 GHz sa boost-om na 3.4 GHz u igrama kao i5-6500/6600
https://d1rktuf34l9h2g.cloudfront.net/1/1a/1a431fe2_8a14207f-a115-4534-b6bd-c7801085ca42.jpeg
Znači IPC je tu, performanse i potrošnja su konkurentni, ostaje samo da vidimo tačne modele i cene :)

A o kom procesoru je rec? Sa 8 jezgara? Koliko vidim nesto malo iznad je 6 core Intel-a a u igrama ipak zaostaje sto ce znaciti ako je ovo sve tacno ili bar sluti na
takav scenario jedino je dobro sto se vracaju na trziste, Intel nece biti ugrozen a ni uzdrman ni najmanje.
Ko je kupio Skylake recimo taj je na konju jos dugo.

Hoce biti 150$ otprilike, ali kod nas neces videti tu cenu, za 200e mozda.

Daj Boze da gresim, pa da cene budu nize nego sto sam prognozirao.
Boze zdravlje imaju se prijatelji u Dojclandu i KupujemProdajem ako ovi nasi nalupaju neke nadrealne cene, mada da kucnem u drvo s obzirom da su bile 470tice za 26000(215e) mozda se desi i da nas postede takvih cena za Zen :D
Only time will tell

Mene licno, interesuju samo gaming perfomanse.

Mislim, da ce novi zen procevi ipak imati nesto manje perfomanse od intel pandama u igrama. Ovi grafikoni su indikativni, ako su bar delimicno tacni, ali, postoji previse nepoznatih. Koja je kartica koristena na testu i koja su graficka podesavanja ? Te stvari su vrlo bitne za test snage proceva.

Drugo. Ni sve igre nisu isto procesorski zahtevne. Recimo, u ovom testu , Grid i Anno 2070 su gpu bound igre. BF4 je samo u MP cpu zahtevan, Witcher 3 je samo u Novigradu cpu bound.

Tako da , kada se uzima neki prosek iz vise igara, prosecna razlika ne odslikava realno stanje stvari. Jer, kada bi se uzele samo igre Far Cry 4 ili X3 TC koje su procesorski zahtevne, prosecna razlika u fps bi bila visa , nego kod opsteg proseka svih igara, jer, gpu bound igre smanjuju prosek fps-a, koji je visi, kada se testiraju samo cpu bound igre.

Glavno pitanje je samo, kolika ce cena biti tih proceva. Ako budu nesto slabiji i cena bi trebalo da bude odgovarajuca. I, vec polako , kartice tipa 1070 i 980Ti mogu dosta igara da pokrenu na 1440p rezi, gde je uticaj snage proca manji od full HD..... tako da, kada se sve uzme u obzir, mogu ovi zen procevi da budu solidna konkurencija intelu. Samo da AMD odigra pametno igranku i ne zaje.... stvar sa cenama, bice zanimljivo.

sto veca rez manje procesor radi, za mene je neuspeh sto su isti sa intelom, jer nema napretka, bar da su 20 % brzi od intela ovako nista novo nismo dobili.....

Nije bitno kol'ko bolji ili lošiji, već za koju lovu se to bolje ili lošije nudi...

Sto onda nemas najbrzi intel procesor nego taj od pre 6 godina?

mala je razlika...20 % ne znaci nista u praksi...kontam 3770k uzeti i to je to, videcu jos....glupo mi je menjati sve ako cu dobiti samo 20%, nista ja stim ne dobijam, dok nije 50% 70% ko sa grafickom sve je uzalud,,,da je taj skup cpu brzi u gamingu preko 50 % odavno bi ga ja uzeo :D

Poslednja izmena:
Potpuno je suludo ocekivat da AMD zen sustigne u igrama intel, posto se vec zna da nece ici na visoke taktove, a i IPC se moze naslutiti jasno je da ce kasniti za i7 6770K ili pogotovo za i7 7700K koji ce ici debelo preko 4ghz, mislim da boostuje na 4.4Ghz, kako onda ocekivati da zen sa neki 3.4Ghz bude jednak ili brzi jednostavno nemoguce.

...ono sto je bitno za AMD jesta da kako bude sazrijevao 14nm da izvlace sto vise Mhz iz Zen-a ne sumnjam da ce preci 4Ghz samo je pitanje kakav ce tada intel biti.

...ono sto je bitno za kupce da bude imao dobar performance/price.

Ali ovaj test govori upravo to - da su stigli intel kada su performanse u igrama u pitanju. Ne znam zašto se hvataš ovog konkretnog primerka (8c/16t na 3.4 GHz) kad on nije i neće biti best buy za gaming. Još je i ES u pitanju. Baš kao što nije ni i7-6900K. Što više jezgara, manji max. klok i veći TDP, odlično za zahtevne aplikacije, ne tako dobro za igre. Nema tu ništa čudno.

Za igre je trenutno 4c/8t best buy, eventualno 6c/12t. Npr, i7-6800K može da se klokuje relativno lako na 4.3 GHz i tu pokazuje odlične rezultate i u igrama, a posebno u profi softveru.

Slažem se, jeste da je i7-7700K klokovan na 5GHz najbolji izbor za gaming, ali razlika u odnosu na sporije i7-4xxx ili i5-6xxx je par frejmova i to ne čak u svim igrama. A vidimo da će 4c/8t Ryzen doći upravo na taj nivo. A tu je i faktor cene - da bi dobio 4.8-5 GHz na i7-7700K, treba da izdvojiš bar 550€ za dobru ploču, CPU i hlađenje. Ako 4c/8t Ryzen bude imao boost na 4.2 GHz, uz solidnu B350 ploču i box (wraith) kuler možeš da uštediš i do 200€ ako ideš na AM4. A to je razlika između 1070 i 1080 ili između 1080 i 1080 Ti. Prilično sam siguran da bi npr. i5-6600K (čak i na B150 ploči) u kombinaciji sa GTX 1080 daje bolje rezultete nego i7-7700K@5GHz sa GTX 1070

Poslednja izmena:
Svemirsko pivo je sve lepo objasnilo, amin.

Ali ovaj test govori upravo to - da su stigli intel kada su performanse u igrama u pitanju. Ne znam zašto se hvataš ovog konkretnog primerka (8c/16t na 3.4 GHz) kad on nije i neće biti best buy za gaming. Još je i ES u pitanju. Baš kao što nije ni i7-6900K. Što više jezgara, manji max. klok i veći TDP, odlično za zahtevne aplikacije, ne tako dobro za igre. Nema tu ništa čudno.

Za igre je trenutno 4c/8t best buy, eventualno 6c/12t. Npr, i7-6800K može da se klokuje relativno lako na 4.3 GHz i tu pokazuje odlične rezultate i u igrama, a posebno u profi softveru.

Slažem se, jeste da je i7-7700K klokovan na 5GHz najbolji izbor za gaming, ali razlika u odnosu na sporije i7-4xxx ili i5-6xxx je par frejmova i to ne čak u svim igrama. A vidimo da će 4c/8t Ryzen doći upravo na taj nivo. A tu je i faktor cene - da bi dobio 4.8-5 GHz na i7-7700K, treba da izdvojiš bar 550€ za dobru ploču, CPU i hlađenje. Ako 4c/8t Ryzen bude imao boost na 4.2 GHz, uz solidnu B350 ploču i box (wraith) kuler možeš da uštediš i do 200€ ako ideš na AM4. A to je razlika između 1070 i 1080 ili između 1080 i 1080 Ti. Prilično sam siguran da bi npr. i5-6600K (čak i na B150 ploči) u kombinaciji sa GTX 1080 daje bolje rezultete nego i7-7700K@5GHz sa GTX 1070

Nisi u pravu, mali % ljudi kupuje komp da igra sp igre, a u mp igrama i5 nema sta da trazi. Sve bolje igre zahtevaju odlican cpu kako bi glatko igrao mp (video si 7700k mucenje tokom stream-a dote na prezentaciji, gde cak ni ''mocni'' 7700k na full podesavanjima nema sta da trazi pored zen-a i 6900k), jedini izuzetak je cs go.

Najbolja kombinacija bi bila 6c/12t za igranje, stream i sve sto treba naprednijem igracu. Fokusirao si se na nase trziste i nase ljude koji igraju sp, a ne vidis da od sp igranja nema nista, nikakve zarade.

Ljudima treba cpu koji moze da tera glatko mp igru+stream. a to 4c/8t od amd-a nece moci, makar ja tako mislim.

7700k moze, 6700k takodje, ali uz neka smanjena podesavanja.

Poslednja izmena:
I5 je sasvim dovoljan za bilo koji vid gaming-a, za strimovanje sada ima ReLive i Shadowplay pa i nije zavisno od cpu-a vise.
Ja sa fx 6300 igram overwatch i fps ne pada ispod 70(lokovan na 70) i strimujem fhd 60fps bez ikakvog laga.

Ne vidim vise opravdanje za kupovinu i7 uopste kad je gaming u pitanju, kada ni za stream vise nije potreban.

I5 je sasvim dovoljan za bilo koji vid gaming-a, za strimovanje sada ima ReLive i Shadowplay pa i nije zavisno od cpu-a vise.
Ja sa fx 6300 igram overwatch i fps ne pada ispod 70(lokovan na 70) i strimujem fhd 60fps bez ikakvog laga.

Ne vidim vise opravdanje za kupovinu i7 uopste kad je gaming u pitanju, kada ni za stream vise nije potreban.

Ti igras na 60fps-a, dok 90%+ igra na 120-144hz monitorima i treba im taj fps.

Onda kupis 1080 npr na tvom procesoru, neces dobiti vise nego 100fps-a tokom stream-a, i onda sve secka kao ludo.

Svako is pruzi koliko moze, ja to razumem, ali ne shvatas da smo mi boranija. Pogledaj twitch i masine koje se koristi za stream, mnogi imaju stream masinu pored jedne za igranje.

Kako bi izbegao stream masinu i dodatne troskove, 6c ili 8c bi trebalo da budu optimalni. Samo je pitanje da li ce amd isporuciti ili ne.

Poslednja izmena:
Nisam baš siguran da više od 5% gamera igra na 120+ Hz monitorima i/ili strimuje igre. A čak i da je tako, zar nije i u tom slučaju npr. i7-6800K bolji izbor od klokovanog 6700K/7700K? Ako dobijemo Ryzen pandan 6800K za recimo 300€, da li bi radije išao na 7700K od 350€?

I ostaje da vidimo XFR na delu. Možda će na prvi pogled izgledati da su base i/ili boost klokovi niski (u odnosu na KL), ali ako se koristi iole pristojno hlađenje (nešto kao LC-CC-120) može biti da se taj "nedostatak" neće videti u realnom radu (igrama)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno