Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi vi ste pobrkali loncice. Rezultati koje imamo (54s Ryzen) su za Handbrake, ne Blender. Za Blender su samo rekli da zavrse rendering logoa istovremeno. Sad sam bas merio koliko im je trebalo, po 35 sekundi pretpostavljam bez AVX2 instrukcija (obe arhitekture podrzavaju AVX2).

Kada bi Blender linearno skalirao (sto ne znam da li je tako) rezultat sa fiktivnih sest jezgara na 4.5 GHz kao kod @Erik011 sto je slucaj, bi bio otrilike isti zato sto je skok u frekvenciji jednako proporcionalan povecanju u broju jezgara/niti. Sa 3.4 Ghz na 4.5 Ghz je 32.35% povecanja u frekvenciji, sa 6/12 na 8/16 je 33% povecanje u broju jezgara/niti. Posto softver gotovo nikada ne skalira linearno kada se posao preraspodeli na vise radnika (niti) a skalira gotovo idealno sa povecanjem frekvencije onda je ovo najgori moguci slucaj za Ryzen kada se poredi sa Erikovim procesorom. Analogno, isto vazi za Intelov procesor.

Edit: Na osnovu iste formule, Ryzen Sexta na 4 Ghz zavrsi posao za ispod 40 sekundi.

Provericu da li je linearno skaliranje kasnije, ugasicu 2 jezgra. I meni se cini da je dosta ljudi uporedjivalo sa handbreak rezultatima umesto Blender trajanjem. I blender i handbreak imaju jako jako dobro skaliranje sa brojem jezgara, zato su ih i izabrali za test.

Kod mene 49s. Pa iskren da budem razmisljao sam koliko pomazu dodatna 2 fizicka jezgra i tu se pravi poprilicna razlika.
Ali ne moze se zanemariti cinjenica da je radjeno uporedno poredjenje i da je rezultat takav kakav je.
Slazem se da treba sacekati testove ali je veoma dobro sto AMD hvata korak pa makar bio i 10% iza Intela i u buducnosti 20-30% u odnosu na najjaci Intel bar
je prisutan i nesto se desava na trzistu.

Intel je usporavao napredak na polju CPU razvoja. Ovo moze da promeni situaciju na bolje za nas korisnike.

Samo sto je AMD-ovih 200-220 dolara, ako je tacan onaj leak za pocetnu cenu najeftinijh modela, nasih 300+ evra :D

edit: a ako ne obuzdaju cene svojih procesora (mada mislim da to namerno rade za grafike) onda nismo napredovali mnogo u odnosu na zadnjih nekoliko godina

Poslednja izmena:
Evo citam Ryzen zavrsi test za 36sec, ovde je vecina poredila rezultat sa handbreak testom koji je Ryzen zavrsio za 54sec.

Izvinjelje ako je neko već prikazao ali evo danas nađoh test za Zen vs. processor koji imam(o).
http://www.pcworld.com/article/3151...your-cpu-compares-to-amds-ryzen-for-free.html
Samo koliko da se vratiomo na temu.

Po meni blender je totalno nebitna stvar, a da ne pominjem da je open source program, tako da se sve moze namestiti, kako za intel, tako i za amd.
Najbitnije je ponasanje u igrama, stream-u i programima(ne bih znao koji su cpu zahtevni, jer najzahtevnije sto koristim je android emulator, gde moj i5 stuca ako imam dva virtuelna androida upaljena)...

Meni recimo blender bas treba, sta radis sa 2 android emulatora? Si probo kroz virtualbox da pustis 2 androida mozda bolje rade onda

Kroz box mi i rade.

Jednostavno i5 nije dovoljan, da ne pricam kada mi treba sim za neku igru koju igram preko fona. Ukoliko on radi, komp mi je skoro neupotrebljiv.

Secam se kada sam kupio 2500k. toliko sam bio odusevljen da nemam reci, verovatno bi bila ista situacija ukoliko bih kupio Ryzen.

Mnogo mi je smesno kada citam kako je i5 dovoljan za igranje jer mi nije jasno koje ljudi igre igraju.

Bilo koji noviji MP FPS naslov je gotovo mucenje sa i5,o stream-u da ne pricam, a mozda sam ja malo razmazen.

To bi Zen trebalo sve da sazvace bez problema, ako je suditi po prezentaciji u DOTA2, gde cak 7700k stuca.

Jeste da su ga preterali sa podesavanjima, ali tako se testira.

Poslednja izmena:
Nisi u pravu sto se tice virtuelnih masina. Ja nemam problem da istovrenemo pokrecem dve-tri virtuelne masine i da mi pored toga radi dosta stvari. Stvar je u tome da je potrebno dosta RAM memorije za ovo ali i to sto tvoj CPU (ako je 4670k) ne podrzava Intel VT-x. To je jedan od glavnih razloga zasto sam uzeo 4670 a ne 4670k.

Sta je bolje na 4670 non k u odnosu na 4670k?

Nisi u pravu sto se tice virtuelnih masina. Ja nemam problem da istovrenemo pokrecem dve-tri virtuelne masine i da mi pored toga radi dosta stvari. Stvar je u tome da je potrebno dosta RAM memorije za ovo ali i to sto tvoj CPU (ako je 4670k) ne podrzava Intel VT-x. To je jedan od glavnih razloga zasto sam uzeo 4670 a ne 4670k.

i5-4670 i i5-4670 imaju VT-x. Non-K nema VT-d.

Cista glupost od strane intel-a, da cpu u to vreme od 250e nema vtx dok onaj od 200e ima.

Ma to je i manji problem, koliki je u mp cpu zahtevnim igrama koje sam igrao (bf4, bf1 itd.) gde bi cak i novi hexa zen trebalo da bude vise nego dovoljan, cak i za stream.

Da li se zna hoće li ZEN i Kaby Lake K verzije imati te instrukcije ili će opet biti škrtarenja?

Octa Zen bi morao da ima, za ostale cemo videti u martu kada izlaze hexa i quad core.

Sto se Kaby-a tice, to vec ne bih znao, ne interesuje me intel uopste.

Za Zen se još uvek ne zna taj detalj, ali bi trebalo da ima podršku za virtuelizaciju.

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Na osnovu cega zakljucujes? :)

Na osnovu toga što njihovi tenurtni procesori od 40€ (A4-7300) imaju sve instrukcije kao i oni od 150€ (A12-9800), naravno i AMD-V. Nema AMD naviku da sakati procesore manjkom instrukcija kao što to radi intel :d Jeidno oni low-power (Jaguar) procesori se razlikuju, ali to je drugi segment, a ni njih više biti neće

koliko sam ja video sky generacija ima te instrukcije na svim procesorima.

Pa sad, Pentium nema AVX, AVX2, FMA3... i3 nema TSX, K procesori nemaju TXT, vPro, SIPP, tako da nije baš da svi imaju sve. Kome treba određen set instrukcija/tehnologija, mora ganjati određeni procesor. Doduše, sad svi imaju VT-x i VT-d

Neverovatno o cemu se ovde raspravlja :D Da li ce Amd zen imati instrukcije za virtuelizaciju :trust:
2006 je izasao amd-ov prvi x64 proc i imao je AMD-V ... zasto sada Zen posle 10god nebi imao to isto? naravno jos bolje instrukcije ... ??

pominjete ovde vt-x , vt-d pa zar nisu to intelove instrukcije ... ne znam, mozda amd ima deal da koristi intelove instrukcije :D svasta ..

Inace vt-d = AMD-Vi :)

Naravno da znamo da koje instrukcije kome pripadaju, nego poredimo AMD-ov i intel-ov način segmentacije procesora, i nadamo se da AMD neće preći na "marčnu stranu". Mada, kao što reče voki, malo se i intel opametio sad i dodali su VT-d na K procesore.

Što se ostalih instrukcija tiče, ostaje AVX-512 i koliko znam, Zen neće imati podršku za njih. Što i nije veliki minus, imajuću u vidu da ni AVX2 nije naširoko korišćen. Mene više zanima implementacija SEV-a i da li stvarno već postoji rupa u tom rešenju :)

A12 9800

pfpg2k.png

Zen ce mozda doci sa jos nekom vise :)
Samo molim Boga da taj SR3 ne bude preko 150e ... to je vec pljacka.

Poslednja izmena:
ja sam u fazonu da dam 300e po mogucstu za okta mada bi bio zadovoljan i sa hexa corom

Ma quad core/8 thread i mirna glava :)

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

pa octa ce imati za 350 sigurno, ako ne i manje, hexa bi trebalo da bude 250

Izmisljotina nekog sajta, s obzirom da ni AMD nije formirao cene jos uvek.

Taj njihov najaci da kosta 350e pa nisu toliko bolesni da ga dele dzabe. Mislim lepo bi bilo da toliko kosta ali mislim da cena ima da se krece duplo ali videcemo sve, kako ima da se pokaze u radu i cene.

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno