Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Beast

Intel ce morati dobro da smanji cene ukoliko amd isporuci navedeno, da ne pricam ukoliko bude situacija jos bolja.

U tom slucaju 7700k ce morati na ode na 250e, da bude pandan hexi iz amd-a, sto ne verujem da ce intel uraditi.

To nećeš videti. Intel ne bi dirao cene svojim klasama, pogotovo ne novog proizvoda, pa makar imali i skuplji, a sporiji proizvod. Eventualno bi to uticalo na mogućnosti naredne generacije...

Ne vidim nešto mnogo pisanija oko chipset-a a toliko toga zavisi od njega. Na bednom cipset-u ni najbolji CPU ne može da se razmahne.

Ne zavisi mnogo toga od čipseta, sad je sve u procesoru (SoC). Razlike se prave namerno, kako bi se razdvojili niži (A320), srednji (B350) i viši (X370) segment, a to su dodatni broj PCI-E linija, maksimalna brzina memorije, kontroleri za dodatne portove (USB 3.1, Thunderbolt i sl.), OC mogućnosti, RAID... U suštini, same performanse ne zavise od čipseta, eventualno neki memorijski zahtevni programi mogu imati koristi od bržeg RAM-a. Zvanične specifikacije za A320 i B350 kažu da je max. podržana brzina DDR4 2400 MHz, mada se nadam da će APU moći da iskoristi i brže, slično kao na FM2+ platformi. O najboljem čipsetu, X370, se ne zna još uvek ništa, samo da će biti najbolji izbor za OC (nadam se ne i jedini :) )

Ako je gaming namena, naravno da nisi.
Ma naravno to sam vise kroz salu rekao. Trenutno je gaming najzahtjevnije sto radim na kompu a i to slabo jer se nema vremena. Godinama sam bio na AMD-u i drago mi je sto ih je krenulo.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

Oni koji se razumeju prvo će sačekati da vide da li zen može da postigne intel frekfencije pri oc-u. Bez toga sličan ipc ne znači ništa :)

200-300mhz razlike u mp igrama nista nece pomoci, dok jezgra hoce, narocito za igre tipa bf1, overwatch...

mada si u pravu, nista ne znaci ni 20 jezgara na 3.5ghz, 4.2-4.5 je neki sweet spot.

Mislim da ce se problem pojaviti tek nakon 4.0 ghz, dotle kapiram da ide bez problema.

Koliko ja vidim po testovima i7 6900K vrti se od 4.3-4.5ghz sve preko su dobri primjerci. Vođen tom logikom nek Ryzen dogura na 4ghz za sva jezgra uz ovih 10% prednosti na defaultu to mu ga dodje na isto.

Hocu da kazem da bi 4Ghz bilo odlicno svakako ce kako vrijeme bude prolazilo da se izvalci vise iz ove arhitekture, sam proizvodni proces je jos "frisak" bice tu revizija Zen-a i znatno veci taktova.

Mislim da ce se problem pojaviti tek nakon 4.0 ghz, dotle kapiram da ide bez problema.

Nasao sam nezvanicnu informaciju da na vazduhu idu 4.2-4.3ghz.

Koliko je to tacno, ostaje da se vidi, meni iskreno i na 4 ce vrsiti posao sa tolikim jezgrima.

Malo je verovatnoca da ce moci da gura na 4.5, sto sam i rekao ranije.

Mislim da ljudi generalno ne shvataju koliko su zapravo i 6900 i ovaj rajzen brzi u poslovima za koje su namenjeni i bez ikakvog overkloka. Ovakve performanse, u stabilnom cipsetu, za relativno malo para (u poredjenju sa onim kako intel lupa cene a ne po Vucicevom standardu) i mislim da niko nema prava da se buni. Samo neka je sve ono prikazano istina koja nas ocekuje za nekoliko meseci.

Realno, ako se već kupuje multi-core procesor, znači da se koristi softver optimizovan za njih, tako da je tu odnos cena/perofrmanse i potrošnja/performanse na prvom mestu. Čak i da 8c/16t Ryzen bude na 3GHz, ako je duplo jeftinijii, a i ploče su duplo jeftinije, možeš da uzmeš 2 komada i napraviš svoj klaster za rendering, simulacije i sl. :D

S druge strane, za obične korisnike ipak je bitno da bude na 4+ GHz

Ne mora ni to. Mislim, koji obicni korisnik jos nije zadovoljan sa Sandy/Ivy/Haswell/Skylake i5 na 3-3.5Ghz... :D

Ma nećemo mi veće klokove zbog performansi, nego što nam đavo ne da mira :d Ja sam moj A10 morao da zaokružim na 4GHz, iako mi ne znači ništa tih 300 MHz. I hoću da se pojedem što ne mogu isto to sa i7-4790 :)

4ghz bi trebalo da bude minimum za sve octa core Zen-ove, sve preko toga je cist bonus.

Nadam se i da ce minimun 4ghz oc biti i za quad core :beat:

Mnogo je hajpa realno. Ja i dalje ne verujem da će biti bolji od top 2011 cpua. Uostalom, def test je na 200 samoleova. Stavite opciju na 100, pa uporedite rezove sa Ryzenom...

Još uvek se sećam R480ice "GTX980 killera" i Buldija.... Nešto mi tu ne štima. Videćemo do marta kako zaista stvari stoje...

Poslednja izmena:
Negde sam procitao da postoji mogucnost da omoguce AVX-512 instrucije na ovim procesorima. Mada mi nema smisla da ih vec sada ne omoguce, sta kao cekaju Intela i Cannonlake? AVX-512 instrukcije su veliki pomak napred i pravice veliku razliku procesorima sa mnogo jezgara i niti. Za sada ih samo Knights Landing podrzava (Intel Xeon Phi x200).

Zanimljivo je koliko PC pati od legacy problema. Zbog toga sto vecina ljudi koristi procesore sa matorim setom instrukcija retko koji softver podrzava AVX i AVX2 setove instrukcija. Da kojim slucajem u konzoli zavrsi CPU/GPU tj. SoC iliti APU koji podrzava AVX-512 instrukcije, pa to bi prstalo koliko bi dobro radilo.

Iako se malo toga zna o Zen procesorima za ocekivati je da je ovo napredniji dizajn od onoga sto je Intel nudio do pre par godina, mozda i od Kaby Lake. Zasto je to tako? Zato sto je Zen dizajn od nule, uzeli su vremena da naprave nesto sto ima smisla dok Intel svakih par godina budzi sve na istu bazu jos Sandy Bridge. Zapravo Intel budzi jos od 8086, oni imaju tako bolestan odnos kada je odrzavanje kompatibilnosti u pitanju da podrzavaju instrukcije od pre 30 godina koje nikada nisu koriscene niti iko van Intelovih inzenjera zna za njih. x86 je takav kupus da je to strasno. Svaka cast onome ko se tu snadje.

Da se razumemo, Barcelona/Bulldozer je daleko napredniji dizajn od onoga sto je Intel nudio u tom trenutku ili bar kada je ta arhitektura trebala da dozivi premijeru (tada je bio aktuelan Core Quad). Doduse softver je bio optimizovan za Intelov cemer, i nije koristio mogucnosti boljeg procesora ali se danas vidi koliko je Bulldozer bolji od Q6600 u modernim aplikacijama.

Poslednja izmena:
Okacen je novi blender projekni file na sajtu AMD-a gde je stavljeno 150 sample-ova kako je bilo i na live eventu. http://www.amd.com/en-us/innovations/new-horizon
S tim da kolko vidim i dalje su ostavili link ka non-AVX blenderu.

41s na [email protected] u non-avx varijanti
29s u AVX izvedbi.

Wau, posle ovog tvog reza sa 5820K, ovaj rezultat sa livea ne deluje preterano impresivno. Barem meni :)

http://www.anandtech.com/show/10585...hmark-is-zen-actually-2-faster-than-broadwell

Poslednja izmena:
Wau, posle ovog tvog reza sa 5820K, ovaj rezultat sa livea ne deluje preterano impresivno. Barem meni :)

http://www.anandtech.com/show/10585...hmark-is-zen-actually-2-faster-than-broadwell

Kod mene 49s. Pa iskren da budem razmisljao sam koliko pomazu dodatna 2 fizicka jezgra i tu se pravi poprilicna razlika.
Ali ne moze se zanemariti cinjenica da je radjeno uporedno poredjenje i da je rezultat takav kakav je.
Slazem se da treba sacekati testove ali je veoma dobro sto AMD hvata korak pa makar bio i 10% iza Intela i u buducnosti 20-30% u odnosu na najjaci Intel bar
je prisutan i nesto se desava na trzistu.

Intel je usporavao napredak na polju CPU razvoja. Ovo moze da promeni situaciju na bolje za nas korisnike.

ryzen kao i 6900k su radjeni na istom kloku bez boost-a.

kada bi ryzen bio u rangu 5820k npr, to bi bilo super, samo da u igrama bude priblizan intel-u, bar se nadam iz onoga sto sam video na SWBF i DOTA.

6900k je imao turbo boost upaljen. Uopste nije pod znakom pitanja, 8-jezgarni Ryzen ce potuci 5820k lagano. 6v6 ce da bude borba, tu negde. Videcemo koji ce se vise OC, ja mislim intel zbog zrelosti 22nm :)

Ljudi vi ste pobrkali loncice. Rezultati koje imamo (54s Ryzen) su za Handbrake, ne Blender. Za Blender su samo rekli da zavrse rendering logoa istovremeno. Sad sam bas merio koliko im je trebalo, po 35 sekundi pretpostavljam bez AVX2 instrukcija (obe arhitekture podrzavaju AVX2).

Kada bi Blender linearno skalirao (sto ne znam da li je tako) rezultat sa fiktivnih sest jezgara na 4.5 GHz kao kod @Erik011 sto je slucaj, bi bio otrilike isti zato sto je skok u frekvenciji jednako proporcionalan povecanju u broju jezgara/niti. Sa 3.4 Ghz na 4.5 Ghz je 32.35% povecanja u frekvenciji, sa 6/12 na 8/16 je 33% povecanje u broju jezgara/niti. Posto softver gotovo nikada ne skalira linearno kada se posao preraspodeli na vise radnika (niti) a skalira gotovo idealno sa povecanjem frekvencije onda je ovo najgori moguci slucaj za Ryzen kada se poredi sa Erikovim procesorom. Analogno, isto vazi za Intelov procesor.

Edit: Na osnovu iste formule, Ryzen Sexta na 4 Ghz zavrsi posao za ispod 40 sekundi.

Poslednja izmena:
Meni je ryzen odusevio u igrama, pogotovu u stream-u,gde je navodno bolji od 7700k.
Ukoliko bude tako, da je Ryzen ~= [email protected] ja bih bio presrecan.

Dosta koristim android emulator za neku igru sto igram na fonu, i i5 mi bas stuca tu (cpu na 80-100%, isto kao i u bf4 mp, ubi koliko lose radi), cim ukljucim 2 v-box.

Šta reći sem da je AMD zaista odličan procesor napravio. Najzad, moram reći.

Ok ima još vremena dok izađe finalni proizvod, verovatno ćemo još više detalja videti na CES-u u januaru mesecu.

Ali već sada se može reći da je Ryzen odličan procesor i Intel će morati da, počev od Canonlake-a, promeni politiku cena.

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Ljudi vi ste pobrkali loncice. Rezultati koje imamo (54s Ryzen) su za Handbrake, ne Blender. Za Blender su samo rekli da zavrse rendering logoa istovremeno. Sad sam bas merio koliko im je trebalo, po 35 sekundi pretpostavljam bez AVX2 instrukcija (obe arhitekture podrzavaju AVX2).

Kada bi Blender linearno skalirao (sto ne znam da li je tako) rezultat sa fiktivnih sest jezgara na 4.5 GHz kao kod @Erik011 sto je slucaj, bi bio otrilike isti zato sto je skok u frekvenciji jednako proporcionalan povecanju u broju jezgara/niti. Sa 3.4 Ghz na 4.5 Ghz je 32.35% povecanja u frekvenciji, sa 6/12 na 8/16 je 33% povecanje u broju jezgara/niti. Posto softver gotovo nikada ne skalira linearno kada se posao preraspodeli na vise radnika (niti) a skalira gotovo idealno sa povecanjem frekvencije onda je ovo najgori moguci slucaj za Ryzen kada se poredi sa Erikovim procesorom. Analogno, isto vazi za Intelov procesor.

Edit: Na osnovu iste formule, Ryzen Sexta na 4 Ghz zavrsi posao za ispod 40 sekundi.

Meni izgleda da vecina ljudi nije gledala prezentaciju, ali ajde dosli su da nesto kazu :d svi imaju svoje misljenje, moze se diskutovat naravno, ali bez nekog nezavisnog testa generalno od nase diskusije nema nista.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno