Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
:D Nemam, ali znam cene sličnih komponenti iz druge industrije. Imajući u vidu da je ovo masovna proizvodnja, koja se meri milionima primeraka mesečno, cene mogu biti samo niže. Uostalom, možemo se vratiti na ovaj post za mesec, dva, kad izađu svi modeli :)

Kolko ocekujete da budu plojke sa kojim moze neki oc da se uradi? Koliko sad kostaju(am3+)???

Poslednja izmena:
Pa do sada su dozvoljavali OC u srednjem segmentu na 970 i A78 čipsetovima, te ploče su bile od 60€ pa naviše, već za 70-80€ može da se nađe neka koja bi bez problema istrpela lagani OC. Ja sam moju platio oko 70€. Ima 4+2 naponsku, sa hladnjakom, ali samo 4-pin za CPU. Može i bolje da se nađe (ASRock, MSI) za te pare. Ovaj moj nisam testirao na više od 4.3 GHz, inače ga držim na 4GHz. Zato se nadam da će ih sve otključati, pošto se vrlo lako dolazi do 4 GHz, a intel zaključane procesore drži na relativno niskom taktu. Posebno što su i box kulere kulere popravili, pa ni tu nema problema kao ranije

Poslednja izmena:
Tesko da ce Zen imati OC potencijal kao Skylake npr.

Ryzen ce najverovatnije ici nesto preko do 4.2, ovaj losiji nesto preko 4, dok hexa oko 4.2-4.4, quad bi mogao da ide od 4.3-4.5ghz

U svakom slucaju, sa nizom cenom amd bi trebalo dobro da prodje, pod uslovom da je OC kako sam naveo.

Mene dosta zanima all in stream resenje, tako da ukoliko se vratim gejmingu, Ryzen ili losiji octa ce biti moja kupovina, sto ce naravno najvise interesovati ostale gejmere.

Amd je napravio boom ovde, ukoliko bude bas onakva komparacija za 7700k tokom stream-a, jer ce ljudi masovno kupovati losiji octa core (350$) koji je u cenovnom rangu 7700k, a menja dodatnu masinu potrebnu za stream.
Tu ce racunica biti cista, jer Zen ukida dodatne troskove na stream masinu.
Recimo da kupis Ryzen koji je 200e skuplji od 7700k, treba ti dodatno minimum 700e ( cpu+ram+mb+psu+jeftini gpu+diskovi+kuciste) za stream masinu, sto opet cini Ryzen minimum 500e jeftinijim od intel-a, a da ne pricam koliko manje prostora je potrebno, i koliko manje ''trosi struje'' (meni nebitno, ali ima mnogo cepidlaka).

Tu ulogu nece imati max OC, vec ce nekih 4ghz biti vise nego dovoljno.

Predstavljanje je proslo odlicno, samo se ceka krsteni test kada zen izadje u prodaju. Ukoliko je bas onako kako su predstavili, bice dobre koljaze izmedju amd-a i intel-a.

Poslednja izmena:
Naravno da prva generacija ne može imati klokove kao Kaby Lake koji je 3. intelova generacija u 14nm, pa čak ni kao Skylake. Ali razlika je što je najjeftiniji intelov otključani procesor 250€, a sledeći je 350€. Pri tom su najjeftinije ploče 100€ (a i to se teško nalazi). Ja sam npr. bio u dilemi da li da idem na B čipset i zaključan i7 ili za istu cenu Z ploču i otključan i5 + kuler. A trebaju mi i ST i MT performanse. Ovako, AMD može ponuditi u tom rangu otključan 4c/8t procesor sa solidnom B350 pločom, gde bi se dobile nešto lošije ST, ali bolje MT performanse. Dobar izbor i za igre i ozbiljan rad :D

Solidna ploca za Intel-a je negde oko 130-140 evra. Te od 100 treba zaboraviti ako se stavlja akcenat na neki kvalitet.

Moje licno misljenje da ni za AMD nece biti nista ispod 100 evra a da to bude krsteno.

Isto tako mislim da je veoma moguce da ce bas traziti iskljucivo dobro hladjenje, tj. da ce biti osetljiviji na temperature pored toga sto su mu implementirali taj boost pa ce za maksimalne performanse a pogotovu za overclock to biti neophodno sto ce iziskivati malo veci trosak za hladjenje.

Sve u svemu nece neka drasticna razlika u ceni biti u predjenju sa pandan Intelom jer cim AMD izbaci procesore, Intel ce da obori cene i doci ce to tu negde. To su neke moje pretpostavke.

So, does anyone expect it can break 4 ghz?
If the rumours are true, the 8c/16t parts can hit 4.3 GHz on air.

pretpostavka za Ryzen.

Sada se ceka da izadju, pa da krenu krsteni testovi. Naravno, ocekujem dobre primerke na testovima, a kakvo ce stanje biti, ostaje da se vidi, mnogo ce ljudi kupiti i isporobati.

@ Beast

za dobru plojku 150e i ja zadovoljan, nesto tipa asus-a ranger-a ili hero za 170e npr.

Poslednja izmena:
XFR nije bio ukljucen u onom testu, radio je na fixnih 3.4ghz.
A komentar kako je to uradjeno po uzoru na nvidia boost je hehe :) I intel ima svoj frequency boost na BW-E i poseduje patent na to.
Sto se tice cene, niko ne zna cenu, niti ce se znati do pred izlazak. Ovo su random spekulacije.

Btw. 5820k @4.5ghz 53s za blender test, ali videcemo dokle ce ici Ryzen.

Poslednja izmena:
Napravio sam samo poredjenje. Intel-ov boost nije ni priblizno slican onom kod nVidia. Recimo Pascal upravo tako radi, sto je hladniji sve vise podize clock, dokle moze naravno.
Kako je Lisa objasnila, mene je najvise na to asociralo, samo sam napravio paralelu, sve ostalo je do tumacenja onog koji procita ;)

P.S. Kod mene je 1.06 na 4.7 Ghz, valjda je to, to.

@anarki1302

Pa da, tako nesto.

Poslednja izmena:
@Beast

Intel ce morati dobro da smanji cene ukoliko amd isporuci navedeno, da ne pricam ukoliko bude situacija jos bolja.

U tom slucaju 7700k ce morati na ode na 250e, da bude pandan hexi iz amd-a, sto ne verujem da ce intel uraditi.

@ Beast
Po cemu mislis da je Intel boost drugaciji?

@ Sam
Cu da proverim :)

Edit: 37s sa AVX2 instrukcijama.

Poslednja izmena:
Ima mnogo nepoznatih. Tesko je u ovom trenutku bilo sta preciznije proceniti.

100% is u pravu.

Bilo bi odlicno da amd izbaci konkurente intelovim procesorima po nizim cenama, makar i nesto losije po 50e+ nizoj ceni.

0:46.49 - AVX2
1:07.05 - standard

Kako god. Drago mi je sto je AMD back in the game.

100% is u pravu.

Bilo bi odlicno da amd izbaci konkurente intelovim procesorima po nizim cenama, makar i nesto losije po 50e+ nizoj ceni.

Bilo bi fantasticno. Taman da se malo vrati onaj stari forumski zar kada smo polemisali ko je bolji i isplativiji :)
Ma, dugo na trzistu se nista ne desava, monotono i mrtvo a ono najbitnije sto je Intel zaveo monopol. Predugo traje to davanje na kasicicu a cene sve vece.

Cekamo prve prave testove pa cemo znati zaista o cemu je rec. Prezentacije uglavnom pokazuju najbolji moguci scenario a umeju da budu i napumpane.
Samo da platforma bude ok, bez nekih skrivenih mana i bubica i AMD moze da racuna na brz oporavak.
Svi smo po malo skepticni i sumnjicavi sa razlogom. Nek ovaj put ubodu i nek ide zivot ;)

Meni je trenutno stanje mnogo interesantno. Razmisljam da uzmem jedan na test, da napravim uporedna poredjenja. Videcemo od situacije.

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno, sta je AMD cekao dosad sa ovakvim procesorima. Zasto nije ranije sklepan ? :type:

Da je izasao , recimo, pre dve godine, ko zna kakve bi sad imali zverke od proceva, za nekih 200 - 300E ?

slazem se AMD u sustini kasni mnogo sa ovim cpu, isrkeno za mene nije nikakv skok iste performance sa intelom, da je bar 20 % od intela u istoj klasi, a ovako nema napretka nikakvog...

@reviewsrb: Pa nije razvijanje mikroprocesora dečija igra pa da pitaš tako nešto. To traje godinama, ulažu se milioni...
Da su ga imali spremnog pre dve godine bili bi ispred svog vremena i napravili bum.
Mada sigurno ga tada ne bi prodavali za 200-300e...
Ali neki veliki bum se retko kad desi u IT-u, uglavnom razvoj ide nekom svojom brzinom..

A i sada ako se obistine ovakvi rezultati i na sve ostalo to je i dalje odlično.

Meni samo nije jasno, sta je AMD cekao dosad sa ovakvim procesorima. Zasto nije ranije sklepan ? :type:

Da je izasao , recimo, pre dve godine, ko zna kakve bi sad imali zverke od proceva, za nekih 200 - 300E ?

Ma cekali su da se intel uspava pa da ga iznenade.. kao nase putare sneg u januaru.
Stvarno je bilo vreme da se necime makar priblize intelu. Meni vazda kao glavna masina neki AMD cpu inteli mahom neki povoljni polovni kao pomocni ili rezervni racunari... Taman sam misliio da cu sledeceg leta preci na Intel kao glavnu masinu kad ono mozda opet izvise kod mene...

Cini mi se da je neki CEO rekao da je razvoj cpu-a oko 5g, a nove arhitekture i vise.

Ово је послао 6п!

Valjalo bi da je ovo arhitektura za duze staze, svaka sledeca iteracija da podigne ipc i sam clock uz isti ili manji TDP. Kao sto rade sa grafama, gcn je po meni vrhunski projekat, pogotovo sa ovim prednovogodisnjim drajverima, grafe poletele :)

Sta su ipc i gcn? Ispao sam malo iz tokova :D

Ово је послао 6п!

Meni je impresivno bilo kad je Lisa pricala koliko su pokusali da "opamete" sam procesor, napravili su masinu koja sama "uci", natrpan je stotinama i stotinama senzora, koji reaguju u milisekundi na spoljne "poremecaje" i prilagodjavaju ponasanje procesora, imaju predvidjanje koje manje gresi sta ce od podataka sledece trebati procesoru da vrsi obradu (branch prediction, prefetch..), navodno procesor ce sam da oseti kad je na vazduhu, kad pod vodom...otprilike i sam CPU ce bolje raditi kad se ista igra pokrene drugi put, jer je "naucio" sta mu je trazeno pri prvom izvrsavanju programa.Fenomenalno. Doduse, ne mislim da je ovakav interni design procesora ekskluziva AMD-a, ali sve zvuci fascinantno za nas laike.

Steta sto vise nema na forumu onih starih dva-tri membera koji su dobro objasnjavali arhitekture procesora u sitna crevca, kakve su to rasprave bile, ne secam im se vise ni nick-ova :(...tad mi je kao lurkeru na forumu to bilo zapanjujuce, pola pojmova nisam ni razumeo, ali se naslucivalo o cemu se tu govori

To sto radi Zen ha hardverskom nivou je do sada bio posao kompajlera, ali u svakom slucaju nije lose da se optimizacizuje redosled izvrsavanja instrukcija vise puta, jer je sasvim moguce da svaki od pristupa optimizaciji ima neki benefit koji ovaj drugi nema.

IPC ti je instructions per clock, sposobnost procesora da izvrsava x instrukcija na jednom clocku. (razlika u ipc je razlika izmedju 2 procesora sa istom radnom frekvencijom.)

Moram da se ispravim. Kompajler optimizuje izvrsavanje koda jednom, napravi binarni fajl i to se dalje izvrsava tako optimizovano, do sledece intervencije programera i novog builda. AMD tech ako je baziran na masinkom ucenju bi trebalo da pri svakom pokretanju ponovo analizira, verovatno i uporedjuje sa prethodnim rezultatima optimizacije i na osnovu toga bi kod trebao optimalno da se izvrsava. U teoriji, naravno. U praksi to moze poci naopako, u zavisnosti od toga koliko je robusna ta njihova tehnologija.

Naravno, ova tehnologija ne moze da ispravlja bagove u kodu. To ne moze nijedna. Ali da prerasporedjuje izvrsavanje instrukcija tako da se program izvrsava optimalno, belezi rezultate i vrsi iteracije citavog procesa do postizanja nekog optimalnog rezultata, to bi trebalo da je sasvim izvodljivo.

Poslednja izmena:
IPC ti je instructions per clock, sposobnost procesora da izvrsava x instrukcija na jednom clocku. (razlika u ipc je razlika izmedju 2 procesora sa istom radnom frekvencijom.)
Hvala :)
Apropo ovog "ucenja" cpu-a, samo su se setiti skyneta :D

Ово је послао 6п!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno