Šta je novo?

AMD’s Next Gen x86 High Performance Core is Code Named “Ryzen”

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Sniper elite 4

i7 6900K vs Ryzen 7 1800X
izgleda isto stanje kao i cinbench ...ovo je i ocekivano jer je cinbench realan pokazatelj stanja.

U sniper elite su tu za FPS na ekranu ili mene oci varaju, ton nisam slusao?

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Pokido ga u performance/price ko beba zvecku :D a jos ako bude manje trosio to ono ko slag na tortu :) kazu 95 vs 140 TDP

Za korisnike Adobe paketa stvari stoje ovako. GHz is king, more GHz more speed. Photoshop i Lightroom su kombinacija st i mt operacija, posle 6 fizickih jezgara, broj jezgara i mt prestaje da igra skoro bilo kakvu ulogu. Multi cpu masine su uglavnom nevidjeno bacanje para, kome je ovo glavno okruzenje u kome radi. Jedna stvar je posebno bitna. PS i LR su veoma raspolozeni prema vecem l3 keshu i ove kolicine na Ryzenu me unapred raduju. Takodje, latencija memorije jako utice na PS pogotovo.
AMD sa 6c/12t bi bio neka idealna varijanta za nas koji smo u fotografiji, malo kloka do 4ghz i dobar rad sa diskom/swap memorijom i da nas sunce ogreje... drzimo palcheve ili kuvamo zito za AMD! :d

@dejan87dex
handbreak je radjen 7700k vs 1700 znaci 4 core vs 8 stim sto intel vise boostuje

Na youtubu iskaču u poslednjih sat vremena razni turci sa Ryzen procesorima i pločama. Unboxing i malo bios pokazuju i HW monitor itd u Windowsu malo detaljnija očitavanja.

3-4 godine? Kako stvari stoje DX12 je tek startovao a DX 13 nije ni u najavi. Prema testovima PC World-a sva korist od multithreadinga prestaje sa 6 jezgara u DX12. Tako da si za igre prilicno siguran sa 4/8 ili 6/12. Pitanje da li ce za 4god biti DX13 igara.
Za profesionalnu upotrebu ne znam.

Ja bi pre rekao da ide do 8/8... I ovo je test iz bete, mozda sad moze i vise da iskoristi mada malo verovatno

dx12_cpu_ashes_of_the_singularity_beta_2_average_cpu_frame_rate_high_quality_19x10-100647718-orig.png

Bice vise testova AMD poslao procesore recezentima, samo je pitanje ko ce biti nestrpljiv i prekrsit NDA :D ja ocekujem puno vise testova u narednim danima, hajp je prevelik iskoristice to neko da privuce popularnost.

Ja bi pre rekao da ide do 8/8... I ovo je test iz bete, mozda sad moze i vise da iskoristi mada malo verovatno

dx12_cpu_ashes_of_the_singularity_beta_2_average_cpu_frame_rate_high_quality_19x10-100647718-orig.png
Pretpostavljam da si procitao tekst ciji sam link postavio i video da ce sweet spot biti 6c. To je igra koja je navedena kao izuzetak koji koristi 8c a jos je u beti kao sto ces lako naci igru koja koristi 2c a od ostalih 'leba nema.
Secam se price 3770k vs FX 8350 kada su se pominjale performanse u Crysis 2 kao optimizovanoj igri i kako ce toga biti jos vise i kako ce FX biti u buducnosti konkurentniji nego sada... i vidi gde smo sada.
Kako je vec napisano hardver se kupuje za sadasnje a ne buduce potrebe i zato mi nije padalo napamet da tvrdim kako je 8/16 vise future proof nego I7 4/8 ili R5 6/12 za gejming a u prici smo postavili granicu na neke 3-4 godine.

Sad ce intelu da padne cena, to se ceka. AMD is ryzennnn.

Sent from my A0001 using Tapatalk

Navodno je 1800x stigao na lN2 do 5.1 GHz ali video je privatan, link je sa reddita pa ako nekome znaci.

Sto da ih bace pod valjak, ali ce morati da trpe slabiju prodaju ako im se isplati u sta sumnjam. Mada cekamo testove pre zakljucaka, mozda im prodaja i ne padne osim u s2011 segmentu dok se ne pojave r5 modeli. Posto je cena 1700x + mobo visa od I7+mobo i to za dobar SSD ili bolju grafiku ili 16Gb DDR4, jedino ako nas R7 1700 ne iznenadi.

1700X=399$ +PDV recimo 480$ prevedeno u € to je to oko 450€.

Ima kod madjara... onda kome je procesor crko, nije mi ni bitna garancija realno ako bude velika razlika u cijeni otice njima lova.

Samo da vidimo koliko ce nam rebnuti za ploce nasi uvoznici.

Što se tiče gaming-a, pre nekih ~9 godina smo imali sličnu situaciju i slične rasprave na forumu. Elem, tada su izašli E8400/E8500 i uporedo sa time intel je skresao cene za q6600, te nije cenovno puno bežao ovim C2D procesorima. Mnogi su tada ubeđivali da je q6600 zbog četiri jezgra "future proof" za gaming, iako su E8XXX procesori imali daleko bolji ipc i daleko bolji oc potencijal. Ja se nisam slagao :p

Na kraju je ispalo tako da je za prvu igru koja je mogla da iskoristi sva četiri jezgra u punom potencijalu trebalo čekati sve do izlaska BC2, a i posle BC2 je bilo potrebno da prođe dosta vode da ostali razvojni timovi iskoriste četiri jezgra (čak ni cryengine to nije bio u stanju...), a tada je već spreman bio i5 2500k, a q6600 prestao da bude konkurentan.

HW se kupuje za trenutne potrebe, tj. ono što radi bolji posao danas, kada dođe "sutra", taj hw koji je sedeo u mašini neiskorišćen će već izgubiti korak. Kao što su mnogi kupovinu prethodne amd-ove generacije opravdavali sa više jezgara, pričom o konzolnom hw-u, dx12 i nadom u sutra.

U principu se slažem za "kupi sad" opciju za računar koji se koristi samo za igre ali mislim da je do sada najviše bilo primenljivo na grafičke kartice, dok su procesori nešto što isprati dve ili tri generacije GPU-ova.

Takođe, trenutne potrebe su rastegljiv pojam. Neko može da menja konfiguraciju ili vitalne delove na godinu - dve (radio sam to previše puta) dok neko kupuje za 5 ili 6 godina.
Kroz moje ruke su prošli i Q6600 i Q9550 i i5-2500K i i5-3570K sve dok ovaj poslednji nisam do danas zadržao. Mogao sam da idem na Haswell ili Skylake ali jednostavno nije bilo potrebe.

Hardver daleko brže evoluira od softvera ali kupovina nečega što je možda sada 10% sporije (po 8% manjoj ceni) i manje troši, a što može biti daleko brže sledeće ili naredne godine je po meni zdravorazumska investicija, ne bacanje novca. Pogotovo što se za iste pare dobije "više".

Ista stvar je i za RAM. Danas 4 GB (toliko smo imali još u doba DDR2) je sasvim dovoljno za ogromnu količinu igara dok je 8 GB apsolutno sve što ti treba danas.
Koliko vidim u ovoj temi niko nema ispod 16 GB :)

Project CARS isto profitira od većeg broja jezgara?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno