Šta je novo?

Amaterski stativ

Velbon stativi su generalno dobri, imam jedan i odlično me služi.
Uvek imaš i jeftinije varijante, koje će za ono što ti treba verovatno raditi posao.

Hama nikako, to je svako prvo kupio i svima se raspao. Bilo koji Velbon je daleko bolji, i mislim da ne postoje tako losi Velboni, ali i ne postoje za 10e koliko znam...

Da izvadim temu iz naftalina.

Gledam neki stativ za amatersku upotrebu, a da ne dajem previše novca za nešto što realno neću previše koristiti.

Kod nas ima gomila kineza do 2000din, Hame STAR 61-63 od 2-4k, ili da dam nešto više novca za npr. Velbon CX-888 ili CX-440 u rangu 35-40€?

Zbog drugih troškova ne bih išao mnogo preko toga.

Pa gledam sam, mada sam naišao i na oprečna mišljenja, tj. na par ljudi koji imaju Hama i kažu da je OK, nije im se raspala, driver kaže da se raspada ...

Konkretno Hama Star 61 se može naći nov za 2000 din, a CX-440 je 4900.

Aparat je Sony A5000 (270g), najteži objektiv mi je 55-210 koji je oko 350g, tako da nije neko opterećenje.

Međutim, no što ne znam je je kvalitet glave - konkretno u kombinaciji sa nekim lakšim aparatom (konkretno moj A5000) i tele 55-210 - sam objektiv je teži od aparata, centar mase se pomera od glave, pogotovu na tele kraju - mada su sve to opet mase koje su daleko manje od one za koju su deklarisani stativi.

Nadam se da je na CX-440 dovoljno dobra glava da kad se učvrsti ne dolazi do toga objektiv malo klizi nadole i sl. kao što mi se dešavalo na nekom noname stativu koji sam bio pozajmio pre neki dan.

Poslednja izmena:
Pazi, imam i ja neki hama stativ (tj nije hama, ali je identican) i koristio sam ga par puta u stanu i ok je, ali ne bih mu poverio ništa teze od milca sa kit objektivom. Prilično je klimav, i mislim da bi ga i slab vetar lako zaljuljao.

Ako planiras vise da ga koristis i nosis sa sobom, svakako vredi uzeti nesto kvalitetnije.

Ovako, Imam Hama STAR 63 i služi me dobro. Daleko je od Manfrotto stativa koji sam takođe koristio ali radi posao. Radio je sa Canon 400D, kao i MILC aparatima sa kraćim objektivima. Kada sam stavio malcike duži objektiv na NEX5 morao sam ga zategnem ko konjina a kvalitet plastike nije neki te bi to za kratko vreme učinilo glavu nestabilnom.

Dakle dobar je za zezanje ali mu ne bi poverio specificiranih 4kg niti bi mu verovao sa centrom teže daljim od 2-3 cm od same noseće pločice.

Kada sam stavio malcike duži objektiv na NEX5 morao sam ga zategnem ko konjina a kvalitet plastike nije neki te bi to za kratko vreme učinilo glavu nestabilnom.

Dakle dobar je za zezanje ali mu ne bi poverio specificiranih 4kg niti bi mu verovao sa centrom teže daljim od 2-3 cm od same noseće pločice.

Hvala, ta mi je informacija trebala, mene je i interesovala kombinacija A5000 + 55-210.

Budući da je jeftiniji, stari model CX-888 ostao kod nas samo u roze boji - vodi se kao crveni, al meni ono roze :) ići ću da vidim noviji model - Velbon EX-440.

Vrh Dno