Šta je novo?

Amaterska audio i video obrada

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Matična: Gigabyte GA-K8N Ultra-9 140e Vazno: Firewire
Procesor: Venice 3500+ 250e
Ram: 4x512 Corsair ValueSelect CL2.5 200e
DVD-RW: Nex 3540A 57e~60e
HDD: Western Digital 2000JD 103~100e
Grafička: Gainward 6600GT 200e Vazno: ViVo
Capture: Terratec Cameo Convert 800 250e
ZVučna: ESI Juli@ 130e
"Zvucnici": Creative Inspire T5900 5.1 90e
Kučište + 420 Watt Tagan TG420-U01 100e

Summa = 1520e
+ TFT Belinea 101751 300e
Summa Summarum ~ 1800e

Treba ti minimum jos jedan a pozeljno jos dva hard diska za audio video materijal!

Ako je tebi dovoljan, nije svima. I ja kazem da mu treba josh jedan HDD

evo kazem i ja
bolje 2x160 ili slicno (3x120?)
nego jedanput 200

Da, RAID strip radi mnogo bolje nego jedan veliki disk.

pa normalno da je bolje i imati jedan athlon 64 4800!!
Ali za pocetak ne mora da uzme ferarija, ako covek nema bas para za pocetak ce mu i jedan od 160 odgovarati. Kasnije ako razvije posao ili ako skupi kintu moze da radi sta hoce ;)

||NeX|| je napisao(la):
Matična: Gigabyte GA-K8N Ultra-9 140e Vazno: Firewire
Procesor: Venice 3500+ 250e
Ram: 4x512 Corsair ValueSelect CL2.5 200e
DVD-RW: Nex 3540A 57e~60e
HDD: Western Digital 2000JD 103~100e
Grafička: Gainward 6600GT 200e Vazno: ViVo
Capture: Terratec Cameo Convert 800 250e
ZVučna: ESI Juli@ 130e
"Zvucnici": Creative Inspire T5900 5.1 90e
Kučište + 420 Watt Tagan TG420-U01 100e

Summa = 1520e
+ TFT Belinea 101751 300e
Summa Summarum ~ 1800e

Znas kako kazu, koliko para toliko muzike.

Ja licno bih umesto 200GB uzeo barem 250GB a ako pare nisu problem i citavih 400GB (veruj mi, trebace, pesma u 96KHz 24bit nekompresovano je oko 150MB, a nekompresovan video materijal bolje da ne spominjem!!!!). Ustvari vidi sta ce po ceni najvise isplati, mozda i 2 diska od 200 ili 250GB su bolje resenje nego jedan od 400GB.

Pretpostavljam da imas vec neke dobre studijske slucalice jer ih nisi stavio na spisak.

Ako ne mislis puno da se igras MSI NX6600 VTD256EH (ima ViVo) za oko 130e ce ti uraditi posao a nema ventilator na sebi da ti smeta i pravi buku (vidi preview na benchmark sajtu, sekcija na prvi pogled).

Za kuciste tj. napajanje proveri da li je ATX 2.0 i da ima ventilator 120mm velicine koji je dovoljno tih. Ja licno imam odlicno iskustvo sa Thermaltake 430W, W0051 model (oko 54e sa PDV-om kod MB soft-a). Tiho, kvalitetno, ima sve sto se od njega ocekuje, vidi karakteristike na http://www.thermaltake.com/purepower/w005152/w005152atx12v.htm

Poslednja izmena:
Ma hdd-a je sasvim dovoljno, jer će se to odmah snimati na cd ili dvd, tako da neće služiti za arhivu. Par GB samplova i to je to.
Gledam sada kako da uštedim koju paricu, jer se ovi neće htjeti ovoliko rastegnuti, a trebamo ih nekako nauvči na tanak led da ipak iskesaju lovu za ovo.
Idem malo poviti da vidim gdje se može koji dinar uštediti.

Procesor: Winchester 3000+ Razlika: 106e
Ram: 2x512 Corsair ValueSelect CL2.5 Razlika: 100e
Grafička: Sapphire ATI Radeon X600 Pro Razlika: 100e
Capture: Pinnacle Studio Plus 9 AV/DV Deluxe Razlika: 20e (ali bolja kartica)

Summa = 1520e - Razlika= 1200e
+ LG Flatron L1716S Razlika 70e
Summa Summarum ~ 1450e

Razlika nekih 400e, a malo je sporiji. Ništa posebno loše. Ovo bi moglo i da prođe na guranje nekako. :D

- u svakom slucaju bolje i 2x80gb, nego jedan 160
- promeni zvucnu

video obrada i rendering - uzmi Intel.
Licno imam i gotivim AMD, ali kolega se bavi profesionalno video obradom i vjeruj mi Intel je jos uvijek tata-mata na tom polju.

Za najjeftiniju verziju Audiofil 2496, 192 ako ti trebaju balansirani I/O, ili RME HDSP9632.

MojaCeda.jpg

Ma ovo ti treba i to je cak malo.
Nego da skratim pricu.
Ovo je Intel 3.00ghz
2 gb rama
HD 2x 200 + 120
i naravno NewTeck hardware i software!
www.newtk.com

Poslednja izmena:
Dobro da se nisi uslikao kao ogi...Ovo na slici mogu da budu i dva celerona na 600MHz...Uopshte ne kontam kojim si povodom bacio sliku...

mitnick je napisao(la):
Dobro da se nisi uslikao kao ogi...Ovo na slici mogu da budu i dva celerona na 600MHz...Uopshte ne kontam kojim si povodom bacio sliku...

Pa ni ja bas ne kapiram smisao tvoj posta, vidi se da pojma nemas, al' znas da pljujes ljude okolo.

Prvo, na slici je neka manja "realizacija" ili rezija lokalne televizije, a NewTek-ova mikseta, koju mozes videti iznad tastature i software koji se vidi na ekranu (samo ako znas sta treba da gledas) je deo TriCaster paketa koji kosta oko 5000$, u US naravno!

Tako da ono, ne verujem bas da se radi o celeroncima na 600.
Chieftec kuciste je takodje novo sa Pentium 4 nalepnicom...

Covek je uglavnom hteo da mu pokaze sta je neki "goli" minimum ako zeli da radi neki iole ozbiljan posao!

testthenext je napisao(la):
Pa ni ja bas ne kapiram smisao tvoj posta, vidi se da pojma nemas, al' znas da pljujes ljude okolo.

Prvo, na slici je neka manja "realizacija" ili rezija lokalne televizije, a NewTek-ova mikseta, koju mozes videti iznad tastature i software koji se vidi na ekranu (samo ako znas sta treba da gledas) je deo TriCaster paketa koji kosta oko 5000$, u US naravno!

Tako da ono, ne verujem bas da se radi o celeroncima na 600.
Chieftec kuciste je takodje novo sa Pentium 4 nalepnicom...

Covek je uglavnom hteo da mu pokaze sta je neki "goli" minimum ako zeli da radi neki iole ozbiljan posao!

A inace je slika "kristalna" da se sve prepoznaje :D

A koje kuciste je chieftec od ona 2? :d :d

testthenext je napisao(la):

To nije ni priblizno minimumu.Ja radim video obradu na daleko slabijoj opremi(dobro ne bas ali bez fancy NewTeck HW i SW) .To jest da preformulisem zivim od video obrade.90% uspeha zavisi od kreativnosti osobe koja radi a HW i SW su samo pomocna sredstva...Ima i deleko jeftinijeg hardvera i softwera na pr. Conopus DV storm II u kombinaciji a premierom.

...po drajverima

sto se tice hdd-a , nije preporucljivo stavljati jedan , nego na jednom imati windows , a na drugi snimati , veruj mi jedino tako neces problema , ili druga varijanta je kupiti dva pa ih vezati u raid stripe . Bolje ustedi na necem drugom ali ne na hdd . Pozdrav

OK, evo izgleda da ćemo dobiti 3000e da kupimo sve to. Što podrazumjeva i slušalice i monitore i kablove i tv koji smo našli (425e).

Vidim da je kvalitetan savjet da uzmem dva hdd-a, što ću i poslušati. Uzeću dva SATA, jer stvarno je osjetna razlika. Možda čak dva ovakva kakvih ja imam sa 16MB bufferom.

Zvučnu ćemo isto riješiti, ima tema o tome već, a sada odoh malo kopati za pilot mikrofon i za ovu capture card.

Uskoro ću postaviti sve kako i šta pa onda da vidimo ima li rupa kakva u svemu tome.

Evo skoro konačne konfiguracije i sad slobodno kritikujte ako se šta ima kritikovati. Nadamo se da je sada barem sposobna mašina da radi amaterski posao.

Matična: Gigabyte GA-K8N Ultra-9
Procesor: X2 3800+ BOX
Ram: 4x512 Corsair ValueSelect CL2.5
DVD-RW: 3x NEC 3540A
HDD: 2x Maxtor 6B250SO (250Gb Sata sa 16Mb)
Grafička: Gainward 6600GT GoldenSample ViVo DVI
Capture: Matrox RT.X10
Zvučna: M-Audio Firewire 410
Zvučni monitori: Alesis M1 Active MKII
Kučište: Chieftec Dragon DX-01B-D-U
Napojna: 480 Watt Tagan TG480-U22
Cooleri: 4x 80cm Coolermate i 1x120cm Coolermate
Monitor: Fujitsu-Siemens ScenicView P19-2

uz to ide studio oprema:
Mix slušalice: Beyerdynamics DT770Pro
Back slušalice: AKG 66
Mobilni mikrofon: AKG C444/PT40/SR40
Statični mikrofoni su već tu (SP C1)

dodatna oprema:
kablovi
neonke za osvjetljavanje i ubijanje sjene
video splitter

Već su tu mixeta za razlglas, razglas JBL-ov te provučeni kablovi

Sve što se snima biti će prenošeno u 2 susjdne sobe na backlight ekrane.

Koga više interesuje o kamerama i ostaloj opremi neka prelista po mom username-u.

Svaka kritika je dobro došla kao i savjet.

Nazad
Vrh Dno