Šta je novo?

Hardver AM5 konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente
Učlanjen(a)
05.07.2012
Poena
180
Pozdrav,

Odlučio sam sebe da počastim sa novim kompom. Trenutno sam na ROG laptopu sa 970m grafikom, čisto poređenja radi.
Planiram prvo uzeti sve sem GPU-a a kasnije dokupiti GPU, 360 AIO etc.
SSD imam 1tb 970 samsung, tako da to trenutno ne bih uzimao.
Grafika koju planiram je 4070, mislim da bi meni radila posao i da bih sledećih par godina bio zadovoljan,
to ću kad dođe vreme tražiti savete, za mesec dva.
1440p gaming, a nekada video editing, mada to je čisto da mi vreme prođe i sve manje.
Pre nego nastane rasprava kao i uvek: "kupi bolje napajanje", pretpostavljam da bi ovo radilo posao za ovu konfiguraciju,
a kasnije za otp 5 godina kad budem kupovao drugu grafičku kupio bih i napajanje, ako budem prelazio na 8090 koje zahteva 1500W.
Kad bude bio kraj AM5 platforme mislim da bih tad iskeširao za najjači procesor moguće zato sam sad i išao sa ovim.
GLedao sam Asus Strix B650E-F zbog Pcie 5, iako znam da nema potrebe sad, da se ne koristi nizašta,
ali za budućnost ako će koristiti nije problem dodati još za matičnu. WIFI je obavezan, ATX veličina.
Matična mi je zapravo najveći problem jer nisam siguran šta da uzmem, inače bih već naručio ovo.
Ram sam stavio 64GB, čisto jer radi mogu :ROFLMAO:.
Inače stavio sam G......N prodavnicu jer sam sa njima imao dobra iskustva što se tiče reklamacije,
nije mi problem dati malo više ali da mi podsvest bude mirna.
Cena svega ovoga je 130000, što mi deluje ok,
Što se budžeta tiče, može malo da se proširi, nije problem, ali ne želim bespotrebno da trošim ako baš ne moram.

Svaki predlog je dobrodošao.
2024-01-12_23h39_19.png

Ja uglavnom nisam imao tih problema,ni kod mene ni kod drugih.Kontam čip je čip,a koga pakuje koja je razlika?
Kod memorije nije bas tako... radi se bining cipa za svakog, sklj brandove ne bi nikad uzimao to crkava bas dosta, za ddr5 kingston je premium jer stavlja hynix-e i ima odlucnu saradnju sa istima koji su nabolji za ddr5-cu

Pozdrav, da li vredi preci sa am4 na am5?
U ovako nekoj racunici. Mogu da prodam za 120€ moju malo vise od 3god staru plocu X570 i procesor 5600x za 130€, to je 250€ ukupno.
Ram ddr4 tridentz rgb bih gledao da prodam u buducnosti jer trenutno nemam musteriju kao za dve komponente gore, al ajde da kazemo da ce otici za 50€, tu smo na 300€.
Zadrzao bih ostale komponente kao sto su kuciste, ventilatori, ssd-ovi, i novo napajanje rm750x od Corsair(ako je dovoljno).
E sad, planirao sam ici na B650 Tomahawk wifi, 200€ ryzen 7600 190€, G.Skill TridentZ rgb 32gb cl32 6000mhz koji je na qvl listi Tomahawka, za 130€.
Nove komponente dodju 520€ - 300€ stare, 220€ doplate za AM5 platformu.
Da ostavim plocu a prodam proc i predjem na 5800x3d doplate je 170€ i ostajem na AM4. Sta ciniti? Da, cekam i da mi stigne i nova safirka 7800xt nitro+.
Vredi napomenuti da se ne bavim nekim profesionalnim radnjama, prosecan korisnik, gejming, surfing, ali volim imati dobru masinu.

Sadašnja mašina može lepo da te služi još godinu-dve...
Što ne bi sačekao i štekao pare, i AMD i Intel bi negde u ovoj ili iduće godine trebalo da pređu na nove sockete i generacije procesora pa ćeš onda moći da vidiš kakve su ti opcije i taman ćeš imati više para za kupovinu?

Ja sam nešto tako slično uradio,i naravno da se ne isplati u finansijskom smislu, ali radost i uzbuđenje sa novom platformom,to nema cenu :cool:
Što se tiče procesora,mislim da je jači 5800x3d ali ako igraš na većim rezolucijama od 1080p (a vrv hoćeš sa rx 7800xt), ta razlika će biti nevidljiva...

Pa eto, razlika je izmedju opcije 5800x3d i Am5 je 50€ vise za novu platformu.
Ili ostati na ovome sto imam trenutno pa za 2-3 godine kupiti sve novo, u tom slucaju ovo sto imam trenutno ce vredeti bas malo.
Da, igram se u 1440p rezoluciji.
Problem je odoleti 😂

Moj ti je savet da ne prelaziš još uvek na am5, osim ako ti novac ne predstavlja problem, pa možeš da priuštiš takvo zadovoljstvo. Bolje sačekaj bar godinu ili dve pa ćeš imati veći razlog za upgrade. Ko zna možda se i cene komponenti budu vratile na nivo od pre par godina :p :LOL:

Nemoj toliko da pratiš novosti oko novog hardvera i posle nekog vremena će te proći želja za kupovinom. :D
Govorim iz ličnog iskustva, nekad sam toliko zagrejan da kupim nešto, da ne kontam da mi to u stvari nije ni potrebno.

Kod memorije nije bas tako... radi se bining cipa za svakog, sklj brandove ne bi nikad uzimao to crkava bas dosta, za ddr5 kingston je premium jer stavlja hynix-e i ima odlucnu saradnju sa istima koji su nabolji za ddr5-cu
Zar se ne razlikuju po oznakama kao što je taj hynix,E,A,M..die.Brzinama,latencijama itd?
Samim tim verovatno postižu različite vrednosti.
Da li npr taj hynix ili bilo koji drugi proizvodjač čipova prodaje iste te čipove samo jednom kupcu(proizvodjač rama) ili više njih?
Pričam o bukvalno identičnim čipovima.
Postoji mnogo nepoznatih proizvodjača ram-a kod nas(madjara),što ne znači da je na drugoj strani sveta nepoznat.Neki put je velika razlika u ceni sa istim performansama.
Znam da sam pre god,dve uzeo najjeftiniji ram 2x8gb sa tim brzinama..dal beše 3600/16,17...Koštao me 37e..Na kraju se ispostavilo da je b-die bio.
Da sam jurio b-die nekog "poznatijeg" rama bio bi skuplji 10-15e.
Teško je doći do informacija u sitna crevca na netu,ako ima neki link...proizvodjača,kupca,način klasifikacije čipova,tabele tih matrica čipova od vecine proizvodjača rama..
Ne kapiram što ne bih uzeo npr od nekog tamo nepoznatog tipa npr team group bržeg i jeftinijeg od npr tog kingstona?

Pa svaka prizvodnja ima binovane chipove i skart i vecina tih kineskih i sklj vendora stavlja tesko djubre.... zato i reklamacije na te sklj modele su i po 20x vece veruj mi

Sa binovanjem brzina nema uvek veze, cip je jednostavno daleko osetljiviji i podlozniji crkavanju, degredaciji..... ili je primecena neka greska u proizvodnju i takve cipove neko kupuje a zna se ko

imao sam ranije losa iskusva za gail pa sa raznim zaboravljenim brandovima i bas je bilo velikog otkaza u prvih par dana koriscenja

Sa binovanjem brzina nema uvek veze, cip je jednostavno daleko osetljiviji i podlozniji crkavanju, degredaciji..... ili je primecena neka greska u proizvodnju i takve cipove neko kupuje a zna se ko

imao sam ranije losa iskusva za gail pa sa raznim zaboravljenim brandovima i bas je bilo velikog otkaza u prvih par dana koriscenja
Goodram je isto nezgodan po tom pitanju. Sad su krenuli u zadnje vreme malo higher end da izbacuju, ali tek cemo videti da li su prestali da uzimaju skart za otpad ko ranije xD

@Djolekg Pitah na ovom Discord-u lika jednog sto ima veze/pristup RMA informacijama bas za SK Hynix i za ~6000MHz memoriju i nazalost rece mi da cak i SK Hynix prodaje skart i ima ko to kupuje

Poslednja izmena:
Pa ako je čip lošiji,škartovi itd nisam znao da su podložniji crkavanju,barem ne u kratkom periodu.
Više sem pravio paralelu sa npr cpu čipom,ima škartova koliko hoćeš,što im nešto ne utiče na dugovečnost u tolikoj meri,samo se spuste klokovi,secnu neko jezgro i onako kako je fabrički deklarisan radi...
Ali ako je drugačija ta degradacija kod rama mozda svašta bidne..
Pitah na ovom Discord-u lika jednog sto ima veze/pristup RMA informacijama bas za SK Hynix i za ~6000MHz memoriju i nazalost rece mi da cak i SK Hynix prodaje skart i ima ko to kupuje
To verujem,nema razloga da bacaju nešto što radi kao i ostali čipovi..Svuda se to radi ,dal ram,cpu,gpu..

Mislim da bi stvarno bio red da podelim i gotov build.
Hvala svima koji su mi pomogli.
Bio je ovo zanimljiv poduhvat.
Trebala je ovaj mesec da padne i 4070 super ali će registracija auta da pojede taj fond..
Treba još da nabavim ARGB splitter, jer trenutno svetlo na kućištu nije povezano,
i da nabavim usb3.2 header splitter jer mi jedan USB C na kućištu nije povezan.
Takođe ekstenziju za USB 2 za CPU cooler da je provučem sa zadnje strane,
trenutno ide preko ploče, sreća crno je sve pa se ne vidi.
i USB3 pod uglom da ne natežem kablove trenutno ide preko fanova.

Vrh Dno